B1 - Level 5

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı
İngilizce

2019 19. kitabı
Okunma: 25 Mart 2019 09:22
#kitapagaciklasiklerkulubu Mart kitabımızdı. Grupta çoğu kişi için zor ve sıkıcı bir okuma olmuş sanırım ama ben severek okudum. 1800’lü yıllarda İngiltere’de bir taşra bölgesi ve oradaki kadın yoğunluklu bir nüfusun çevresinde geçen olayları okuyoruz. O dönemde İngiltere’de sanayileşme etkileri görülüyor. Ticaretle uğraşan erkekler bu taşrada çok yer edemese de, kadınların domestik yönleri, ahlak kuralları, sohbet ve kıyafet konuları çokça yer ediyor. Gaskell, küçüklüğünde teyzesiyle birlikte yaşadığı Knutsford’daki günlerini yansıttığını da belirtmiş önsözde. Ölümünden önce John Ruskin’e yazdığı mektupta : “Kendimi ne zaman rahatsız ve hasta hissetsem Cranford’ı elime alıyorum şunu oku da kendine gel biraz gülümse kahkaha at diyorum!” yazmış. Kendi hayatından izler taşıması ve belirli dönemin kültürü ve etkilerini ; geleneksel kurallar, sohbetler, çay partileri, kıyafet, alışveriş, karakterlerin dönüşümü ile yansıtması açısından ilgiyle okudum. Tabii kurgu açısından çok aktif olmayan, tekdüze bir kurgu olduğunu söyleyebilirim. Sonlarında nispeten daha hareketliydi. Youtube kanalım: youtube.com/user/ayseum
CranfordElizabeth Gaskell · İletişim Yayınları · 2016199 okunma
Yakışık almayan o kadar çok hoş şey var ki...
·287 syf.·
2023 246. kitabı
19. yüzyıl başlarındaki toplumsal değişime tutulmuş güçlü bir ışık olan Cranford'da,
Jane Austen
Jane Austen
tadına yakın zira Austen'i daha çok hatta çok çok severim:))) hayatın içinden ve sıkıcı
1001KitapOkumalarım
2021 35. kitabı
Seni 19. yy dönemi İngilteresine götürüyorum. Burada yaşayanların büyük çoğunluğu kadın iken erkeklerin çoğu bir şekilde ekarde edilmiş durumda. "Neden" diye soran bakışlarına istinaden ufak bir açıklama yapmalıyım; Cranford kadınlarının erkeklere ihtiyacı yok. Evli olabilirsin, nişanlı ya da sevgilinde pekala olabilir lakin bu bölgede erkekler ya ölür ya da gider. Bir söylentiden ibaret mi? Okuyacağın satırlarda yalan esas duyumsaman zor. Sanayileşmenin temellerinde o dönemin kadınları yaptırım güçlerini otoriteyle sağlıyorken zayıf olanlar bir şekilde hayata başka kadınların desteği sayesinde tutunuyor. Kadınların sosyal hayatları, özel ilişkileri, aile ve çevreleri ve çalışma güçlerini bir kadının çevresinden okuyorsun. Yer yer komik yer yer düşündüren kısa bir metin okurken döneme bakış açın değişebilir. Zamanın güçlü öncü kadınlarından olan Gaskell'in kalemi Tom Amca'nın Kulübesi eserinin yazarı Stowe'la bile karşılaştırılmış. Belki bir Jane Austen tadımı bile alacağın bu roman benim adıma yoğun bir anlatımla geçti. Şahsen ön söz bilgisini daha akıcı bulduğumu söyleyebilirim. 1800'lü kadınların yaşamlarına merak duyanlar için kaçırılmaması gereken bir eser! #cranford #elizabethgaskell #iletişimyayınları
Roman
2019 19. kitabı
Okunma: 24 Mart 2019 13:36
Cranford isimli bir kasabada kadınlar arasındaki arkadaşlık, dönemin gelenekleri üzerine yazılmış bir kitap. Yer yer olaylara yazarın mizahi yaklaşımına rastlıyoruz. Özellikle bekar ve orta yaşlı iki kadının üzerinden ve etraflarında gelişen olaylar üzerinden ilerleyen bir kitap Cranford. Benim okuma yolculuğum boyunca çok sıkıldığım, ilerlemeyen bir kitap oldu maalesef. Bir etkinlik kitabı olmasaydı yarım bırakır ve devam etmezdim sanırım. Sebebine gelince tek düze bir konu ve tek bir bakış açısından anlatılan olaylar ilerlememi, kitapla bağ kurmamı epey zorlaştırdı. 19. yüzyıl İngiliz toplumuna bir kadın gözünden bakmak isteyenler listelerine ekleyebilirler lakin benim için verimli bir okuma olmadı diyebilirim.
2023 123. kitabı
Elizabeth Gaskell'ın , Cranford'u 1851-1853 yılları arasında tefrika edilir.Elizabeth Gaskell'ın Knutsford'ta geçen çocukluk yıllarının izlerini taşıyan Cranford romanında, Deborah Jenkyns ve Miss Matty'nin etrafında taşra hayatı anlatılır.Odakta kadınların birbirleriyle ilişkileri, dayanışması vardır.Bazı yönleriyle proto-feminist bir roman olarak nitelendirilmiş Cranford. İlk bölüm 1830'larda geçer.Sonraki bölümlerde 1840'lı 1850'li yıllarda yaşanılanlar anlatılır.Zaman zaman geri dönüşlerle 1700'lü yıllara da gidilir.Viktorya dönemi sınıf bilincinin ve kültürünün eleştirisinin yapıldığı Cranford romanında, zaman zaman yok olan aristokrasinin yasını tutsa da kahramanlar, karamsarlıktan uzak dururlar. Cranford'u kadınlar yönetir.Sınıflar arası ayrım, kadınlar arasında da devam eder.Üst sınıf kadınlar için paradan, mali sıkıntılardan bahsetmek uygunsuzdur.Ticaret toplumun alt sınıfları için uygundur. Okunulacak kitapların seçimi bile önemli bir konudur.Dickens okumak kabul görmez mesela. Keyifle okuduğum bir kitap oldu Cranford.
CranfordElizabeth Gaskell · İletişim Yayınları · 2016199 okunma
Viktoryen dönem İngiliz kadını..
2019 29. kitabı
Okunma: 25 Mart 2019 22:41
Daha önce duymadığım bir kitaptı ve #kitapağacıklasiklerkulübü ile kitap okumamın en büyük kazançlarından biri bu oluyor benim için kesinlikle.. Kitabı okumaya ilk başladığımda sürükleyici bir olay
2021 6. kitabı
1800'lü yıllarda İngiltere'de kitaba adını veren Cranford kasabasının sakinlerinin günlük hayatını konu alıyor kitap. Victoria Dönemi'ndeyiz, toplumda sınıf farkları, burjuvaya mensup insanların günlük meşgalelerini okuyoruz. Orta yaşlı ve bekar olan Miss Deborah ve Miss Matty'nin hayatları üzerinden hem dönemin sosyal yapısına, hem de kadınların günlük hayatlarına bakıyoruz. Oldukça sakin bir toplumda, oldukça sakin bir hayata baktığımızı düşünürsek, kitap "akmıyor" okurken sürekli bir kenara koyma isteği uyandırdı bende. Direndim, bitirdim, ama o da beni bitirdi :D Elbet seveni vardır ama benimiçin fazla durağan bir kitaptı. Enteresan bulduğum kısım ise, kasabada neredeyse erkek yok, kadınlardan oluşan bir toplum, erkeğe bağlı olmamaktan bahsediyor ama ne hikmetse hepsi ya babalarından ya eşlerinden kalan para ile geçiniyorlar, aman çalışayım, kendim kazanayım hak getire :D Bu sefer güldürmedi :P
2021 37. kitabı
Gaskell’ı yakmalı mı? Belki de Beauvoir’nın meşhur kitabının adına öykünüp böyle bir soruyla başlamak en iyisi Cranford’u konuşmak için. Cranford’u yalnızca domestik-etnografik bir roman olarak
İngiliz Edebiyatı
Puan vermedi·287 syf.·
2025 599. kitabı
Dönem romanlarını severmisiniz,ben pek bir sevenlerdenim,hele bir de sinemaya uyarlanmış ise,ekstra ilgimi çeker, gençlik zamanima gider, Aynı keyifi lezzeti alarak okudum tebessüm ederek . Gelelim kitabimiza 1840'ların başlarında, Kuzey Batı İngiltere'nin Cheshire kontluğundaki kurgusal Cranford köyünde geçen hikâye, geleneksel yaşam tarzlarından memnun ve görgü kuralları ile kibar görünümü sürdürmeye büyük önem atfeden kasabanın bekar ve dul orta sınıf kadın sakinlerine odaklanıyor. Cranford, 19. yüzyıl İngiliz edebiyatının dev yazarı Elizabeth Gaskell'ın İngiliz taşrasına kadınlar arasındaki dostluklar üzerinden bakan başyapıtı Bekâr ve orta yaşlı iki kadının, Miss Deborah ve Miss Matty’nin serüvenleri üzerinden taşra yaşamına dair minimalist portreler sunuyor. Kadınlar arasındaki arkadaşlıklar ve alışkanlıkların dekoru olan Cranford, adab-ı muaşeret ve gelenek üzerine satirik bir anlatı olduğu kadar ironi ve mizah, ölüm ve trajedinin eşzamanlı yürürlükte olduğu bir insanlık sahnesi teşkil ediyor. Elizabeth Gaskell’ın gerek aile yaşamı gerek toplumsal yaşama yönelik keskin gözlem gücünü yansıtan Cranford, Jane Austen’dan sonra 19. yüzyıl İngiliz toplumuna kadınların penceresinden bakmayı sürdüren birinci sınıf bir yazarın elinden çıkma bir başyapıt.. Cranford, 19. yüzyıl İngiliz edebiyatının dev yazarı Elizabeth Gaskell’ın İngiliz taşrasına kadınlar arasındaki dostluklar üzerinden bakan başyapıtı. Bir bakın
Edebiyat & Roman
2025 39. kitabı
Cranford, İngiltere’de küçük bir kasabada yaşayan, çoğunluğu bekar ve yaşlı kadınlardan oluşan bir topluluğun günlük hayatını anlatır. Hikâye belirli bir ana olay etrafında ilerlemez; kasaba halkının gelenekleri, görgü kuralları, ekonomik sıkıntıları, dedikoduları ve birbirleriyle olan ilişkileri üzerinden ilerler. Kasabada nezaket, tutumluluk ve “ayıp olmasın” düşüncesi çok önemlidir. Zaman zaman kasabaya dışarıdan gelen karakterler (erkekler, gençler, şehirli insanlar) bu düzeni sarsar. Küçük krizler, yanlış anlaşılmalar ve duygusal anlar yaşansa da her şey sakin bir şekilde çözülür. Roman, büyük olaylardan çok küçük hayatların içindeki incelikleri, kadın dayanışmasını ve Viktorya dönemi İngiliz toplumunu mizahi ve eleştirel bir dille yansıtır.

Elizabeth GaskellYazar · 9 kitap
Elizabeth Cleghorn Gaskell (d. 29 Eylül 1810 - ö. 12 Kasım 1865) Victoria devri İngiliz roman yazarı. Elizabeth Stevenson olarak doğdu. Manchesterpapazı William Gaskell ile evlendikten sonra, çoğunlukla kısaca Mrs. (Bayan) Gaskell olarak tanındı. Eşinin işi sayesinde toplumun farklı kesimlerini tanıma ve özellikle fakirlikleri görme şansı yakaladı. Romanlarında özellikle Manchester'daki endüstriye hayatı ve toplumu yazdı. Ayrıca bir deCharlotte Brontë biyografisi kaleme aldı. Charles Dickens'ın da desteklediği Gaskell'ın yazıları dergilerde yayınlandı. Yaşadığı dönemde kadın yazarlara çok nadir rastlanmaktaydı ama Gaskell kendine İngiliz edebiyat dünyasına bir yer edindi.