The Autobiography of Vincent Van Gogh

Orijinal Ülke:
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı
Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

‘’Sanat sevgisi gerçek sevgiyi ortadan kaldırır.’’
2021 27. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2021 19:42
Sitede yaptığım ilk inceleme, Van Gogh aşığı olduğum için bu kitabı puanlayarak geçmem çok büyük vefasızlık olurdu, dolayısıyla uzun bir inceleme olacak… En başta söyleyebilirim ki sayısız kaynak okudum, video izledim Van Gogh’la ilgili, ancak bu eser tamamen birinci dereceden bir kaynak, o yüzden onu başkalarından değil, kendinden tanımanızı öneririm, açıkçası onunla ilgili okuduğum ilk kitap bu olmadığı için biraz suçluluk hissettim. Kitap Van Gogh’un Theo’ya 18 sene boyunca yazdığı mektuplardan oluşuyor. (Bunların aşk mektupları olmadığına dair bir açıklama yapmak istiyorum, bu şekilde kitabı alıp sonrasında yarım bırakan çok kişi var çünkü.) Vincent’in 200’e yakın mektubu bulunabilmiş, Theo’nunsa 40 civarı (Theo’ya kötü laf edilmesin lütfen eminim daha fazladır ama Vincent’ın göçebe yaşam tarzından dolayı -37 sene 38 farklı adres- mektupları kaybettiğini düşüyorum  ). Theo’nun yazdıklarını da görmek isterdim kitapta ancak Vincent çok düşünceli adam, mektuplarında Theo’nun bahsettiği konulara da yer vererek bizi iyice aydınlatıyor. Aralarındaki sevgi beni çok etkiledi. Normalde abiler kardeşlerine yardımcı olur ama Theo senelerce abisini maddi manevi desteklemiş, sık sık ziyaret etmiş. Ne isterse yerine getirmeye çalışmış ve belki de 30 değil de 37’sine kadar yaşayabilmesinin tek sebebi. Zaten abisi vefat edince o da acıya dayanamayıp 6 ay sonra vefat etmiş, geride çok sevgili eşi Jo’yu, Van Gogh’un da gözdesi küçücük oğlu Vincent’ı bırakarak… Van Gogh, Hollanda kökenli bir ressam. Ondan önce onunla aynı isimde bir erkek kardeşi oluyor ancak çok küçük yaşta vefat ettiği için ailesi yeni doğan çocuklarına öncekinin anısına ‘’Vincent’’ (Zafer) ismini veriyor. Araştırmacılar, ölen çocuğunu hatırlattığı için annesinin Vincent’ı pek sevmediğini, anne ilgisinden mahrum
Renklerin Ardındaki Yalnızlık
·136 syf.·
2026 12. kitabı
Theo’ya Mektuplar, bir ressamın değil, kırılgan bir insanın iç sesi gibi okunuyor. Vincent Van Gogh bu mektuplarda kendini korumuyor, süslemiyor, güçlü görünmeye çalışmıyor. Aksine, düştüğü yerden kalkamayan birinin dürüstlüğüyle yazıyor. Okur olarak insanın karşısına bir “dahi” değil yalnız, yoksul, anlaşılmadığını düşünen ve buna rağmen üretmekten vazgeçmeyen bir adam çıkıyor. Theo’ya yazılan her mektup, aynı zamanda hayata tutunma çabası. Vincent’ın satırlarında hem derin bir sevgi hem de ağır bir suçluluk hissi var. Kardeşine yük olmaktan korkan ama onsuz da ayakta duramayan bir ruh hali… Bu çelişki, kitabı zamansız kılıyor. Çünkü bu duygular bugün de çok tanıdık. Destek istemekle, güçlü görünmek arasında sıkışıp kalan herkes için. Van Gogh’un sanata bakışı bu mektuplarda romantik değil, gerçek. Resim yapmak onun için bir kurtuluş olduğu kadar bir mücadele. Renklerden söz ederken bile yorgunluk hissediliyor. İlham kadar umutsuzluk, heyecan kadar tükenmişlik var. Sanatın parıltılı yüzünün arkasındaki yalnızlık bu kitapta çok net. En acı olanıysa, Vincent’ın kendini sürekli başarısız hissetmesi. Bugün hayranlıkla baktığımız eserlerin yaratıcısı, yaşarken değersizlik duygusuyla boğuşuyor. Bu mektupları okurken insan sık sık durup düşünüyor. Anlaşılmak neden bu kadar geç geliyor? Ya da gerçekten geliyor mu? Theo’ya Mektuplar hızlı okunacak bir kitap değil. Bazı satırlar insanın içine ağır ağır yerleşiyor. Bazen Vincent’ı teselli etmek istiyorsun, bazen de onunla birlikte susmak. Kitabı bitirdiğinde Van Gogh’un tablolarına bakışın değişiyor çünkü artık o renklerin arkasında bir ses, bir yorgunluk ve çok derin bir yalnızlık olduğunu biliyorsun. Bazı insanlar dünyayı daha yoğun hissediyor. Vincent Van Gogh da onlardan biri. Belki bu yüzden bu kadar incindi, belki de
Theo'ya MektuplarVincent Van Gogh · Remzi Kitabevi · 20188,1bin okunma
Dünya hassas kalpler için bir cehennemdir...
Puan vermedi·252 syf.·
2022 180. kitabı
Bu eseri incelemeye başlamadan önce beni çok heyecanlandıran bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Evet, ölümünden tam 132 yıl sonra, ölüm yıl dönümüne sayılı günler kala Van Gogh'un gizli bir otoportresi keşfedildi. Bu incelemeyi yazmamdan tam 10 saat önce keşfedilmiş ve ben bu haberi yeni gördüm. Bir okur için bundan daha güzel bir sürpriz olabilir mi? 19. yy'da Bir Tutunamayan Van Gogh günümüzde çok büyük bir sanatçı, tabloları çok ünlü ve değerli, resimlerinin baskısını her yerde görmek mümkün fakat kendisi 19. yy'ın bir tutunamayanı. Tüm yaşamı boyunca sadece bir tek bir tablosunun para karşılığında satıldığı, bir kaç tablosununda takas edildiği biliniyor. Meslek hayatında resim sanatına tutunana kadar öğretmenlik, vaizlik, misyonerlik, sanat tüccarlığı gibi birçok işi denemiş fakat hiçbirinde tutunamamıştır. Sadece mesleki ve parasal açıdan değil yaşamının birçok farklı alanında tutunamamıştır. Bir iki kez aşık olmuş (ya da aşık olduğunu sanmış), aşkları hep tek taraflı kalmıştır. Çok severse, çok çalışırsa sevilebileceğine inanmıştır #164096742. 37 yıllık yaşamında yaşadığı yıl sayısına yakın adres değişikliği yapmıştır. Yaşadığı bazı yerlerde insanlar hakkında şikayet dilekçesi toplayıp onu uzaklaştırmaya çalışmışlar, çocuklar bile doğada resim çizerken başına musallat olup onu rahatsız etmişlerdir. Annesi bile daha küçücük bir çocukken ona cenetten yeryüzüne sürülmüş bir günahkar gözüyle bakmıştır, vefat ettiği için ismini aldığı, şimdi göklerde, tanrının cennetinde yaşıyan önceki çocuğunu hatırlattığı için ona anne sıcaklığını gösterememiştir. Hayattaki tek tutamağı resim ve en büyük şansı Theodere Van Gogh. "Dünya hassas kalpler için bir cehennemdir..." Kitabın bende bıraktığı etkiyi tek cümleyle özetlemem gerekirse budur. O
2025 16. kitabı
Vincent van Gogh, kısa yaşamına rağmen sanat tarihinin en etkileyici ve özgün ressamlarından biri olarak kabul edilir. 1853’te Hollanda’da doğan ve sadece on yıl süren sanat hayatında 900’e yakın tablo, 1100’den fazla çizim üreten Van Gogh; renk kullanımı, fırça darbelerindeki tutku ve dünyayı algılayış biçimiyle modern sanatın öncülerinden biri olmuştur. Hayatı boyunca yoksulluk, yalnızlık ve psikolojik dalgalanmalarla mücadele etmiş olsa da sanatındaki güç, incelik ve derin duyarlılık onu benzersiz kılar. Kardeşi Theo’ya duyduğu sevgi ve bağlılık, hem hayatının temel dayanağı hem de iç dünyasını en dürüst şekilde yansıttığı alan olmuştur. “The’ya Mektuplar”, Van Gogh’un kardeşi Theo’ya yazdığı samimi, sarsıcı ve bir o kadar ilham verici mektuplardan oluşuyor. Eserde, Van Gogh’un sanat anlayışı, mücadeleleri, umutları, kırılganlıkları ve hayata dair düşünceleri yalın fakat etkileyici bir dille karşımıza çıkıyor. Mektupların içtenliği sayesinde okuyucu, sadece bir ressamı değil; tutkularıyla, acılarıyla, hayal kırıklıklarıyla ve azmiyle yaşayan gerçek bir insanı tanıma fırsatı buluyor. Van Gogh’un sanatına, renk anlayışına ve eserlerinin arka planına ışık tutan bu mektuplar, hem duygusal hem de düşünsel açıdan son derece zengin bir okuma deneyimi sunuyor. Onu çok seviyorsanız zaten hayranlığınızı artıracak; tanımıyorsanız bile ruhuna açılan kapı sayesinde sizi kendine bağlayacak bir eser. Gerçekten okumaya değer. Ek bir not olarak, yaklaşık 1–2 aydır Ankara’daki CerModern’de devam eden “Sevgili Theo” dijital sergisini de mutlaka görmenizi tavsiye ederim; Van Gogh’un dünyasını çok daha güçlü bir şekilde hissetmenize yardımcı olacaktır.
·136 syf.·
2024 40. kitabı
Vincent Van Gogh bir öğretmen, bir sanatçı en önemlisi bir insan . Sonu dramla biten bir hayat, bir yaşam. Bizlere , çağımıza ve günümüze bıraktığı sadece tablolar veya sanat değil. Bizlere insanlık bıraktı Maalesef ki çağımız bunu görmüyor, görmüyoruz . İnsanlığı daha iyi kavraya bilmemiz için tarihin ayak izlerine bakmak gerek. Bunu yapacağımızı sanmıyorum:) Vincent Van Gogh'a sevgiler İyi okumalar.
Araştırma-İnceleme
Vincent'tan sevgilerle
2023 3. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2023 13:29
Van Gogh'un özellikle patates yiyenler tablosu dikkatimi çok çekmişti onu bu tabloyla tanıdım ,ve daha sonra diğer ünlü tablolarını (yıldızlı gece , ayçiçeği tablosu) gördükten sonra Van Gogh vazgeçemediğim biri haline geldi . Çizimleri , tablolarında renk seçimleri boyayı kullanma biçimi diğer bir çok ressamdan çok farklıydı . vincent Van Gogh 30 Mart 1853 ye Hollanda da dünyaya gelmiştir.1880'den sonra suluboya çizimlerle resme başladı. Van Gogh ilk gençlik yıllarında bir din adamı olmayı istiyordu fakat bundan nedense daha sonra vazgeçerek sanat alanına daha çok yoğunlaşmıştır. Bu dönemde maddi ve manevi olarak kardeşi Theo hep destek olmuştur . Yaşadığı zaman diliminde ressam olarak pek bir üne sahip değildir öyle ki sadece bir tablo satabilmiştir (daha sonra araştırıldığında kardeşi Theo'nun da bir tablo sattığı öğrenilmiştir.) Van Gogh başarısız olduğunu düşünerek yıllar geçtikçe derin bunalımlara girmiştir bu kardeşi Theo'ya yazdığı mektuplarda da anlaşılıyor. Son dönemlerinde ruhsal krizler geçirir , ilk krizinde kulağını kesecek kadar derin ruhsal bunalımlar bunlar . Kitabı okuduğunuzda Van Gogh'un iç dünyasını, yaşadığı zorlukları , eserlerini nasıl ve ne zorluklarla oluşturduğunu anlıyorsunuz Kitapta Van Gogh'un ne kadar merhametli ve ince ruhlu olduğunu da anlayabiliyoruz (ki sokakta kalmış birçok kadına yardım elini uzatmış) Van Gogh'a ilgi duyuyorsanız kesinlikle okumanızı öneririm edebi bir dille yazıldığı için sıkılacağınızı düşünmüyorum (Film tavsiyesi : loving vincent )
İnceleme
2023 35. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2023 00:00
Ah sevgili Van Gogh, bu yüzyılda ne kadar bilindiğini, resimlerine verilen değeri görebilseydin, kim bilir ne sevinirdin. Kardeşine yazdığı mektuplar yalnızca onun yaptığı resimler hakkında değildir. Mektuplarda hayata dair ince mesajlar var, sanata olan perspektif bakış açısı var, karşılıksız bulduğu aşktan yakındığı hüzün var, maden işçilerini ve köylüleri tablolarında kutsal sayması var. Modernlikten uzak, natural benimsemeler var. Meslektaşlarına yönelik eleştirileri var. Açlık çektiği, parasızlık yaşadığı, hastalık geçirdiği dönemler var, ki bu beni etkileyen kısımlardı. Keza tablolarının satılmadığı, (ilk tablosu ölünce satılmış) portre resimler için model bulamayıp kendini ayna kullanarak birkaç kez çizdiğini söylemesi beni hüzünlendirdi. Öte yandan okuduğu kitaplardan ne de güzel bahsetmiş. (Dickens, Zola, Daudet, Tolstoy) Onu hayata bağlayan şeyin resim aşkı olduğunu görüyoruz. Resimlere kattığı duyguları, anlamları ve incelikleri bir ressam ancak böyle güzel anlatabilirdi. Kitabı yarım bırakanlar onu anlamamış, anlamak istememiş olanlar bana göre. Yine de onun değerini herkesin anlaması beklenemez. Son olarak bu nefis kitabı okuduktan sonra "Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında" filmini izlemenizi öneririm. O, yüreğimizde hep yıldızlı bir gece gibi parlayacak! Güzel okumalar.
Theo'ya MektuplarVincent Van Gogh · Remzi Kitabevi · 20188,1bin okunma
68 günlük bir müthiş yorgunluk..
2022 76. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2022 12:30
2022 yilinda Kitabi bitirince tekrar 1. Sayfadan tekrarını mı okusam dediğim ve bunu ciddi ciddi düşündüğüm tek kitap oldu. Yari-deli bir insan mı yoksa tam bir filozofun mektuplarını mi okudum acaba. Buna okuyunca kendiniz karar verin. Kitabı ilk aldığım zaman ve her elime aldigimda herhalde bugün bitiririm dediğim bir türlü bitiremediğim bir kitap oldu. Çünkü her mektup en uzunu yaklasik 5 sayfa olmasına ragmen o kadar dolu ki Van Gogh eline her geçen kitabı okumuş, her kitap hakkında fikirleri ve tavsiyeleri mevcut, bunun yanında kendi resimlerini hangi duygular içinde ve hangi sıkıntıların üstesinden gelerek bu eserleri ortaya çıkardığı çok akıcı bir dille anlattığı gibi döneminin diğer ressamların ve eserleri hakkında da her mektubunda neredeyse bunlardan bahsetmiş. Yani Allahtan akıcıymış akıcı olmasa kaç günde bitirirdin dediğinizi duyar gibiyim. Yorucu olan kısmı ne kadar akıcı olursa olsun dolu bir kitap insanı yoruyor. Çünkü içinde geçen eserleri, kişileri ve resimleri internetten araştırma gereği duyuyorsunuz. Buda size ister istemez bir meşakkat vermiyor değil. Sindirerek ve araştırarak okumakta fayda var diye düşünüyorum. Özellikle konu sanatsa ister istemez görselde insan merak ediyor sonuçta. Daha önce Van Gogh hakkında bir kitap okumasam da kendisinin yaşamı hakkında 1 animasyon 1 de biyografi filmini izlemiştim kitabı okuduğum esnada bazen kitabı sadece okuyup hiçbirşey anlama zahmetine girmeden filmin sahnesinde buldum kendimi o kadar ki 18 yıl içinde yazmis olduğu bu mektuplarda insanı hayatına, yaşanmışlıklarına ortak ediyor. 68 gün içerisinde her mektubunu sindire sindire okumaya çalışsamda bir çok mektubu hızlı geçmiş olabilirim. Daha önce "Da vinci'nin" şifresini Alfa yayinevinden kuşe kağıda resimli okumuştum. Van Gogh'un da 1. elden
Yorgunluk
Theo'ya MektuplarVincent Van Gogh · Yapı Kredi Yayınları · 20168,1bin okunma
Eski kulağı kesiklerden: Vincent van Gogh...;)
2021 56. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2021 00:24
“GERÇEK OLAN ŞU Kİ; YALNIZCA RESİMLERİ KONUŞTURABİLİRİZ”. İmza: Vincent Van Gogh Van Gogh’un hayatında tutunabildiği tek şeyin resim olduğunu bize anlatan, onun dilinden dökülen bir cümle.. Boş zamanlarında resim yapan ve resimlere hayran olan biri olarak en sevdiğim ressam Hollanda asıllı Vincent van Gogh’tur. Bana göre gelmiş geçmiş en büyük ressamlardan birisidir. Bu zamana kadar Van Gogh’u hep başkalarından öğrenmiştim. Bu kitapta ise ressam hiç bilmediğim yönleriyle kendini tanıttı bana.. Bu kitap, Van Gogh’un hayatının ilk elden anlatıldığı, dünyada en çok değer verdiği ve kendisini maddi manevi hep destekleyen kişi olan kardeşi Theo van Gogh’a 18 yıl boyunca yazdığı 200’e yakın mektuplardan oluşuyor. Bir otobiyografi niteliğinde. Bu sebeple Van Gogh’u anlamamız için en sağlam, en temel kaynaktır. Ders niteliğinde söylediği bir çok sözü var kitapta.. Kulağını kesen ressam olarak tanınan Van Gogh, kimine göre deli, kimine göre dahidir. Hayatı boyunca reddedilmiş, yalnızlık çekmiş. Resimleriyle kendisini insanlara anlatmaya çalışmış, ama anlaşılmamış.. Maddi zorluklar yüzünden portresini yapacağı bir model tutacak para bulamayıp, aynaya bakarak hep kendi portresini çizmesini, bazen de resim yapacak malzeme alacak para bulamamasını acıyla okuyoruz kitapta. Şu an dudak uçuklatan ve kapış kapış giden tablolarının, o yaşarken sadece 1 tanesi (!) satılmış, biliyor musunuz? Bir ressam için ne acı.. Maddi ve psikolojik sorunlar yaşıyor bu nedenle, iyileşmek için çaba gösteriyor. Kardeşi Theo’ya son bir mektup yazarak ardından bir buğday tarlasının ortasında son yaptığı tuvali (‘Buğday Tarlası ve Kargalar’) önünde göğsüne ateş ederek yaşamına son verir. Ve Theo’ya göre, yeryüzünde asla bulamadığı huzura kavuşmuştur. Maalesef yıldızı ölümünden 10 yıl sonra parlar.. Son
Anı-Mektup-Günlük
Theo’ya Mektuplar
2024 1. kitabı
Okunma: 04 Mart 2024 22:37
Vincent van Gogh ile yazılı olarak ilk tanışmamdı. Kendi kalemiyle kardeşine yazdığı şahsi mektuplarını okumak, yaşadığı buhran ve duygu selinin içine ayrı bir müdahil ediyor bizleri. Yeteneğini kardeşinden aldığı sonsuz destek ile ortaya koyma fırsatı yakalamış Vincent. Hastalığı bu kadar erken yaşta ket vurmasaymış nice eserler verirmiş. Baştan sona merak içinde okudum yazdıklarını. Hüzünlü bir yanı var yaşadıklarının. Ancak öldükten sonra eserlerinin bunca değer görmesi bu hüznün yalnızca küçük bir parçası.

Vincent Van GoghYazar · 3 kitap
Hollandalı ard izlenimci ressam. Bazı resim ve eskizleri, dünyanın en tanınmış ve en pahalı[2] eserleri arasında yer alır. Van Gogh, gençliğini bir sanat simsarlığı firmasında çalışarak geçirmiş, kısa süren bir öğretmenlik deneyiminden sonra da Belçika'da fakir bir madenci kasabasında misyoner olmuştur. Resim kariyerine 1880'den sonra başlamıştır. Başlangıçta koyu ve kasvetli renklerle çalışan Van Gogh, Paris'te tanıştığı izlenimcilik ve yeni izlenimcilik akımlarının etkisiyle canlı renklere geçmiş; Güney Fransa'da geçirdiği süre zarfında da bugün yaygın olarak tanınan kendine özgü resim tarzını geliştirmiştir. Van Gogh, ömrünün son on yılı boyunca yaklaşık 900 suluboya/yağlıboya resmi ve 1100 karakalem çalışma üretmiş, en meşhur eserlerini ise ömrünün son iki yılında yapmıştır. 1888'de ressam Paul Gauguin ile arkadaşlığının bozulması üzerine sol kulağının bir kısmını kesmiş, giderek kötüleşen ruhsal hastalığı sonucunda kendini göğsünden vurarak intihar etmiştir. Kimi sanat tarihçileri Gauguin ile yaptıkları hararetli bir tartışma sonucu Gauguin'in isteyerek ya da kendini gard amaçlı olarak Van Gogh'un kulağını kestiğini de iddia ederler. Van Gogh, resim kariyeri boyunca kardeşi Theo'dan aldığı maddi destek sayesinde ayakta durabilmiştir. İki kardeşin arkadaşlığı, 1872'den itibaren birbirlerine yazdıkları mektuplarla belgelenmiştir. Van Gogh'un, Theo'ya yazdığı mektup sayısı 600'den fazla iken; Theo'nun, Van Gogh'a yazdığı sadece 40 mektup bulunabilmiştir. 20. yüzyıl sanatını ciddi şekilde etkilemiş olan Van Gogh, fovistlerin ilham kaynaklarından biridir ve Empresyonizmin öncülerinden kabul edilmektedir.