Minimale Veränderung, maximale Wirkung

Die 1% - Methode

James Clear

2023 4. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2023 16:29
Ben bu kitabı depremin ardından okumaya başlamıştım. Evimizde pek bir hasar olmamasına rağmen geçmeye korktuğumuzdan, yanıma önemli eşyaları aldığım çantamın içine bu kitabı da koyuyordum. Normalde hiç hoşlanmamama hatta ciddi anlamda sinirimi bozmasına rağmen bu kitabın köşesinde oluşan burkulmalar ve sayfaların istemsiz katlanmasından dolayı oluşan buruşuk görüntüsü şu anda hoşuma gidiyor. Bu kitabı gerek sayfalar üzerine gerek ayraç olarak kullandığım ve fikirlerimi taşıyan kağıt üzerine olsun not alarak okumayı tercih ettim. Yarın 6 Nisan Perşembe, depremin üzerinden tamı tamına 2 ay geçmiş oluyor. Bu iki ayın evvelinde kurulu bir düzenim ve kendi çapımda oturtmuş olduğum alışkanlıklarım vardı. Tahmin edersiniz ki ben de herkes gibi bunları kaybettim ve üstüne üstlük kendimi bitmek bilmez bir boşluk içerisinde buldum. Günler geçmiyor ve buna ilaveten yaşam koşullarımız akıl alır halde değildi. Bu kitabı okumak için mum aradığım zamanlar oldu, arabada fener açtığım zamanlar hatta birkaç gün önce bu kitaba odaklanmışken küçük bir artçıyla kendimi dışarıda bulduğum dahi oldu. Tüm bu durumlar bir yana gerçek anlamda eski kendimi özlediğimi fark ettim. Olaylara yaklaşımım olsun, düşünce yapıma ve pozitifliğime kadar, üzerimde hiçbirinden artık eser kalmadığını gördüm. Elbette şu anda mental anlamda daha iyiyim yani en azından inceleme yapabilecek kadar iyiyim. 1-1 buçuk ayım bomboş ve ürkerek geçti. İnsan canı konusunda güvende hissetmediği ve evinin sıcaklığını kaybettiği zaman ne eski alışkanlıklarından ne de kurulu düzeninden eser kalıyor. Ancak artık olanları kabul edip ardından da bir şeyler yapmaya başlamam gerektiğini fark ettim. Vaktimi normal yaşantımda asla harcamayacağım saçma sapan sosyal mecralarda ve oyunlarda tükettim. En sonunda tamamiyle olmasa bile
Atomik AlışkanlıklarJames Clear · Pegasus Yayınları · 202221,1bin okunma
Küçük değişiklikler büyük sonuçlar doğurur!
2022 25. kitabı
Okunma: 15 Mart 2022 21:34
“Davranış değişikliği süreci her zaman farkındalıkla başlar. Alışkanlıklarınızı değiştirmeden önce onların farkında olmalısınız” (s.71). Bugüne kadar kaçımız yaşamımızı sahip olduğumuz alışkanlıkların yönlendirdiğinin farkındadır? Hâlbuki yeme alışkanlıklarımızdan uyuma, spor yapma, televizyon izleme, sosyal medyada vakit geçirme, kitap okuma, temizlik gibi yaşamımızı çepeçevre kuşatan ve bir an olsun bize nefes aldırmayan o kadar çok alışkanlığa sahibiz ki… Günlük yaşamımızda otomatik hale dönüştükleri için çoğu zaman aklımıza bile gelmezler. Onları çocukluğumuzdan itibaren bir kez edindikten sonra tekrar eder dururuz. Olumlu ya da olumsuz anlamda yaşamımıza kattıkları değeri gözden geçirerek iyi olanlarını geliştirme, kötü olanları bırakma noktasında ise herhangi bir çabamız dahi olmaz. Bu yönüyle ne zaman alışkanlık konusunu düşünsem MontaigneMontaigne’nin “DenemelerDenemeler”indeki yazısı aklıma gelir. Kütüphanemden kitabı alır o bahsi bir kez daha okurum. Okurken bir yandan düşünür, bir yandan da gülerim. Montaigne yazısında bu konuyu anlatırken bir köylü kadınını örnek veriyor ve ekliyor. “Bir köylü kadın, bir danayı kucağına alıp sevmiş, sonra da bunu adet edinmiş, her gün kucağına alır taşırmış; sonunda buna o kadar alışmış ki dana büyüyüp koskoca öküz olduğu zaman, onu yine kucağında taşıyabilmiş” (s. 143). Aslında günlük yaşamımızda alışkanlık dendiğinde de çoğumuzun aklına hep olumsuz örnekler gelir. Sigara alışkanlığı, alkol, tırnak yeme ve kötü beslenme alışkanlıkları gibi… O nedenle olsa gerek Montaigne yazısının devamında şunları söylüyor: “Gerçekten de alışkanlık pek yaman bir hocadır ve hiç şakası yoktur. Yavaş yavaş, sinsi sinsi içimize ilk adımını atar; başlangıçta kuzu gibi sevimli, alçak gönüllüdür; ama zamanla oraya öyle yerleşip kökleşti mi, öyle azılı, öyle amansız
Psikoloji
Küçük Şeyler, Büyük Neticeler
2024 58. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2024 17:09
James ClearJames Clear, Amerikalı bir yazardır. Beyzbol takımı kaptanı ve biyomekanik mezunu olduğunu biliyoruz. İlerleyen zamanlar performans koçluğu da yapmıştır. İncelemesini yaptığım kitabının konusu aslında sık yapılan küçük alışkanlıkların uzun vadede genel hayat üzerindeki mükemmel etkisi üzerine. Yani günde beş sayfa okuyun, hiç okumayan birisi olarak ayda 1 kitap bitirin, yılda 12 kitap bitirin, bu senin belli bir zamandan sonra alışkanlığın haline de gelirse işte o zaman yılda 12 kitap okuyan bir insanken, belki 100 kitap okuyan iyi bir okur seviyesine gelirsin diyor. Genel mantık güzel. Bunu her şeyle ilgili de yorumlamakta fayda var. Spor mesela bu konulardan bir tanesi. Kısa vadede detaylı basit ve küçük programlar yapın ve görecekseniz ki, uzun vadede iyi bir sporcu olacaksınız diyor. Yine bizlere yarın yapacağın şeyi önceden detaylı programla diyor. Yani şu saatte kalkacağım, şu yemekleri, ek gıdaları alacağım, şu saatte evden çıkacağım, şu kadar saat koşacağım, şu kadar saat ağırlık çalışacağım, arkasından yüzüp eve geleceğim gibi. Kendi beyzbol hikayesinden bahsederek kitaba giriş yapıyor. Beyzbol oynarken geçirdiği ciddi bir kafatası yaralanmasından iyileşirken bu tür alışkanlıklar oluşturmak zorunda kalmış ve bunların işe yaradığını görünce neden ben de bunları başkalarına anlatmayayım düşüncesi kafasında oluşmuş. Bu beyzbol hikayesi zeki bir kişisel gelişim pompalaması. Bakın o yapmış, durun biz de yaparız demek ki hissi uyandıranından. Akıllı adam işi. Sattırır. Kitabında, insanların büyük çoğunluğunun bir şeyleri tasarlamakta değil, günlük yaşamda takip etmekte sorun yaşadığı için bu hedef ve planları formulize ederek bizlere karşı argümanlar sunuyor. "Alışkanlık edinmek aslında çok basit değil mi? Düşün, iste, odaklan, karar ver uygula... gibi vurgular
Bidünyakitapgrubu
Atomik AlışkanlıklarJames Clear · Pegasus Yayınları · 202221,1bin okunma
Zamanı ne ile beslerseniz zaman onu katlar...
2024 107. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2024 22:05
Harika bir kitap yazmak için önce kendini kitaba dönüştürmelisin! Atomik AlışkanlıklarAtomik Alışkanlıklar kitabı;hayatımızda rutinleri nasıl kuracağımızı adım adım anlatan bir Kılavuz. Bazen iyi alışkanlıkları hayatımıza eklemek isterken zorlanırız, bazen de kötü alışkanlıkları hayatımızdan çıkarmamız gerektiğini düşünürüz ve çıkarmakta zorlanırız. İşte bu konuda kitap bizlere alışkanlıklarımızdan zarar değil fayda göreceğimiz şekilde hayatımızı yeniden dizayn etmeyi dört adım yasası kuralları ile adım adım anlatıyor. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar doğurur; davranış değiştirme süreci farkındalıkla başlar. Alışkanlıklarımız bizi hayatımızda ne kadar yönlendiriyor farkına vardınızmı hiç? Günlük rutinimizde ne kadar çok alışkanlıklara sahibiz otomatik yaptığımız. Peki kaliteli bir hayat için yenilerini eklemek istediğimizde neden zorlanıyoruz, sıkılıyoruz, pes ediyoruz. James ClearJames Clear Atomik AlışkanlıklarAtomik Alışkanlıklar kitabında; alışkanlıkları nasıl edindiğimizi, iyileri geliştirip kötülerden nasıl vazgeçebileceğimizi bizlere anlatırken, alışkanlıkların çift taraflı Keskin bir kılıç olduğunu ve bir ömrü heder etmemize neden olabileceğini, bu nedenle alışkanlıklarımızın farkına varmamız gerektiğini ifade ediyor. James ClearJames Clear bizleri alışkanlıkları geliştirme sürecinde ve yok etme sürecinde teknik bilgiye boğmuyor. Günlük hayattan verdiği örneklerle akıcı, anlaşılır bir dille ifade ederken kitabın başından merakınızı uyandırıyor ve kitabın sonuna kadar farkındalığınızı yükseltiyor. Atomik AlışkanlıklarAtomik Alışkanlıklar kitabını okurken hayatımdaki iyi ve kötü alışkanlıkları gözden geçirerek yeniden düzenlememe neden oldu. Yaşamını gözden geçirmek isteyen kötü alışkanlıklara Elveda, yeni alışkanlıklara merhaba demek isteyen okurlara mutlaka okumalarını tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar.
Bidünyakitapgrubu
ATOMİK ALIŞKANLIKLAR - JAMES CLEAR
2025 137. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2025 20:00
Bildiğimiz kişisel gelişim kitabı. Rezonans Kanunu kitabı tarzında bir kitap. Bu tarz kitaplar çok okuduğum için bana çok katkısı olmadı. Kitabın son 60 sayfası notlar, dizinden oluşuyor. Kişisel gelişime meraklı okurlara tavsiye edebilirim ancak. Bana daha çok ekonomik kaygıyla yazılmış bir kitap gibi geldi, gerçi günümüzde bir çok kitap bu amaçla yazılıyor :) Kitabın yazarı James ClearJames Clear, küçük ama düzenli alışkanlıkların zamanla büyük değişimlere yol açabileceğini anlatıyor. Ana fikir: Her gün %1 gelişmek, uzun vadede büyük fark yaratır diyor. Her gün kendisini %1 geliştiren kişi, 1 senede 37 kat gelişim gösterir. Merak ettiğim için matematiksel hesabını yaptım o konuda haklı. Ancak asıl mesele, bir insan düzenli olarak her gün kendisini %1 nasıl geliştirir. Bu mesele, yüksek disiplin gerektiren bir olay. Sonuç olarak, küçük adımlar atarak sürdürülebilir alışkanlıklar edinerek, istediğimiz kişi olabileceğimizi anlatan bir kitap. Kitaba 7.7/10 puan veriyorum.
Başarılı
·341 syf.·
2025 10. kitabı
Kitap, İngilizce üzerine akademik eğitim aldığım eğitmenin PürdikkatPürdikkat ve Niçin Uyuruz?Niçin Uyuruz? kitapları ile birlikte tavsiye ettiği 3 kitaptan biriydi. Kitap, eğitimde yer alan Rutin Mimarisi'ne benim için ek kaynak gibi olmuştu. Kişisel gelişim kategorisinde yer alsa da, bu tür kitapları tercih etmemdeki en büyük etken beynin çalışma mekanizmasına ve bilinçaltına olan merakımdır. Yazar, kitabın ismi olan Atomik Alışkanlıklar'ın kelime anlamından başlayıp kendi hikayesiyle giriş yapıyor. Daha sonra alışkanlık konusunu tanıttığı "Temel İlkeler" bölümünde, alışkanlıkların şaşırtan gücünü, kimliğimizi nasıl biçimlendirdiği ya da tam tersi olumsuz etkisini ve 4 adımda daha iyi alışkanlık edinme yöntemlerinden bahsediyor. Kitabın en geniş bölümünü, 4 adımda bahsettiği, her birini "yasa" olarak adlandırdığı kavramlara ayırmış. Bu 4 yasa: * İşaret (Görünür Kılmak) * İstek (Cazip Kılmak) * Tepki (Kolaylaştırmak) * Ödül (Tatmin Edici Kılmak) Her bir bölümde, ilgili başlığın hakkını veren bir anlatım söz konusu. Bol bol örnek hikayelerin, zıtlıklarıyla yer verdiği durum analizleri, kavramın zihnimizdeki işleyiş mekanizması sade, anlaşılır ve akıcı şekilde anlatılıyor. Kitabın öne çıkan en belirgin özelliği, okuru bilimsel terimlere boğmadan, kullanılan terimleri az ve açıklaması ile gayet bilimsel olan konuların bu derece anlaşılır aktarılması. Sayfa sayısı çok olmasına rağmen hiç sıkılmadan okuyabiliyorsunuz. Diğer dikkat çeken konu, yazarın sanılanın aksine "motivasyon" kelimesine ehemmiyet vermemesi. 1.Yasa olarak ayırdığı bölümde, motivasyonun kişinin hayatında geçici bir güç olduğu, daha çok "ortam" faktörünün önemli olduğunu vurguluyor. Bu yaklaşımı, diğer birçok kişisel gelişim kitaplarından ayıran bir özelliği. Konuları ele alışı ve aktarışı çok yönlü ve geniş bir perspektifte;
Psikoloji
2021 4. kitabı
”Kötü alışkanlıklardan kurtulup iyi alışkanlıklar edinmek için kolay ve etkisi kanıtlanmış bir yöntem” gibi iddialı bir cümle ile başlıyor kitap. Kitabı çok sevdiğim ve işe yarar gördüğüm için mutlaka ayrıntılı bir incelemesini Mozaik Kültür’de yazacağım. Burayada kısaca başlıkkarını yazmak gerekirse, bir alışkanlığın sürdürebilmesi veya kötü bir alışkanlıktan kurtulabilmek için 4 yasaya dayandırıyor yazar. 1. Görünür kıl; alışkanlık kazanmak istediğiniz şeyleri görünür kılın. Örneğin kitap okuma alışkanlığı için yanınızda her zaman kitap bulundurun. 2. Cazip kılın; burada bir motivasyon ritüeli yaratabilirsiniz. Örneğin kitap okumaya başlamadan önce kahve demlemek. 3. Kolaylaştırın; bu çok önemli. Örneğin başlangıç için okuması kolay kitaplar tercih edebilirsiniz. 4. Tatmin edici kılın; alışkanlığınızı tamamladığınız zaman kendinize hızlı bir ödül verin. Örneğin kitap okuma çetelesi tutarak o gün ki hedefinizi tamamladığınızda oraya bir tik atmak bile dopamin salgılamanıza ve bir sonraki gün için motive olmanızı sağlayabilir. 4 ana başlık bunlar fakat başlıklar çok daha derinlemesine inceleniyor. Dediğim gibi mutlaka daha ayrıntılı bir inceleme yazılmalı.
Kişisel Gelişim
2024 7. kitabı
Atomik Alışkanlıklar Alışkanlıklar deyince aklıma davranışların tekrarlanması gelir. Okurken aklım Pavlov'un deneyine gitmişti benim. Hatta kitabın içinden Pablov'un köpeği çıkacak demedim, desem yalan olur. Eğitimci arkadaşlarım bilir. Pavlov deney yapar. Bir köpeğe zil çalar ardından et verir. Bu davranışı defalarca tekrarlar. Artık köpek zil çaldıktan sonra etin geleceğini öğrenir ve zil sesinden sonra et gelecek, diye salya salgılar. Bir başka kuramcı Thorndike.. O da "Tekrar etmek; davranışı doğrudan güçlendirir. Tekrar etmemek ise davranışı ortadan kaldırır," der. Ama sonra görüşünü değiştirir. "Tekrar etmemek davranışı ortadan kaldırmaz, kişi davranışı öğrenmiştir, ama bilipte öğrendiği davranışı uygulamaya dökmüyor olabilir," der. Neyse fazla derine inmeden.. Kitapta yazar davranış kuramcılarından ziyade alışkanlık kazanmak ve kazandığın alışkanlıkları sürdürebilmek için okuyucuya bazı püf noktalar veriyor. Bir de alışkanlıklarımızı olumlu ve olumsuz diye perspektif açıdan bakarak, kötü bir alışkanlığın nasıl bırakılması gerektiği hususunda açıklamalarda bulunuyor. Bunu: "1.Görünür kılın ==işaret 2. İtici kılın===istek 3. Zorlaştırın===tepki 4. Tatmin edici olmaktan çıkarın==ödül" Başlıkları altında inceliyor. Okumanız dileğiyle, Sevgilerimle..  ๑ ◕‿◕ ๑ Gizemli okurGizemli okur
Puan vermedi·341 syf.·
2024 45. kitabı
Daha fazla başarı elde etmemiz için bizlere alışkanlık yaratma konusundaki temel bilgiler sunuluyor. Adım adım rutinleri nasıl kıracağımızı anlatan gerçek hikayeler de içeriyor. Okuduğunuza kesinlikle değiyor.
2025 11. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2025 13:17
Atomik AlışkanlıklarAtomik Alışkanlıklar kitabı, alışkanlık geliştirme ve değiştirme sürecine dair yazılmış içerisinde bulunan hikayeler ile zenginleştirilmiş sıkmayan ve böylelikle didaktik bir yapıdan ayrılmış gayet anlaşılır akıcı bir kitap.. Kişisel gelişim alanında büyük bir ilgiyle karşılanan bu eser, küçük değişimlerin uzun vadede nasıl büyük etkiler yaratabileceğini vurguluyor. Yazar alışkanlıkların temellerine inerek, onları nasıl inşa edebileceğimizi ve bu süreçte karşılaşabileceğimiz zorlukları ele alıyor. Kitap, hem bilimsel verilerle hem de kişisel deneyimlerle harmanlanmış bir içerik sunarak okuyuculara yol gösteriyor. Alışkanlıkları dört temel unsur üzerinden: 1.𝙞𝙨̧𝙖𝙧𝙚𝙩 (görünür kılmak) 2.𝙞𝙨𝙩𝙚𝙠 (cazip kılmak) 3.𝙩𝙚𝙥𝙠𝙞 (kolaylaştırmak) 4. 𝙤̈𝙙𝙪̈𝙡 (tatmin edici kılmak) Alıışkanlıkların nasıl oluştuğu ve nasıl sürdürüleceği konusunda bölüm bölüm anlatımlarla bir yol haritası çiziyor. İlk bölümde, işaretin alışkanlıkların tetikleyicisi olduğunu öğreniyoruz. İşaretler, çevremizdeki unsurlar veya belirli durumlar olabilir; bu da onları tanıyarak alışkanlıklarımızı geliştirmemiz için bir fırsat sunar. Ardından, istek aşamasında, alışkanlıkların arkasındaki motivasyonu ve alışkanlığın altında yatan istekleri anlamanın önemini vurgular. Bu aşamada, bir alışkanlığı benimsemek için onun bize ne gibi faydalar sağlayacağını düşünmek gerekir. Tepki aşamasında ise, alışkanlıkları gerçekleştirmek için gereken eylemi "küçük adımlar" sayesinde başlatıp rutinleştirerek hayatımızın bir parçası haline getirmenin mümkün olacağını belirtmiş. İki dakika kuralı gibi... Küçük değişiklikler yapmak, büyük hedeflere ulaşmanın anahtarıdır. Son olarak, ödül aşaması, alışkanlıkların pekişmesini sağlar. Yapılan eylemin ardından gelen tatmin duygusunun, alışkanlığın sürdürülmesi için motive edici

James ClearYazar · 1 kitap
James Clear (d. 1986), Amerikalı yazar. Atomik Alışkanlıklar adlı kitabın yazarıdır. Hamilton, Ohio'da büyüyen Clear, 2008'de Denison Üniversitesi'nden biyomekanik alanında mezun oldu ve üniversite beyzbol takımının kaptanlığını yapmıştır. Clear, Denison'dan mezun olduktan sonra sporcular ve yöneticiler için performans koçu olarak kariyerine başladı. Daha sonra yazmaya ve kamuoyunda konuşmalar yapmaya başladı. 2012'de kendi kendine gelişim üzerine yazmaya başlayarak The New York Times, Forbes ve Time gibi yayın organlarında çalışmaları yer aldı.