Nisan 2026
Orijinal Ülke:
Avustralya
Azerbaycan
Azerbaycanca

Hiç kimseler, kimsecikler sıradan değildir...
2026 216. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2026 23:09
Markus Zusak ile tanışmama vesile olan kitap Hiç Kimse Sıradan Değildir oldu. Yazarın kalemi akıcı, anlaşılır, nüktedan. Kitabı bir solukta okutacak kadar samimi, eğlenceli bir dil kullanmış. Yazar bu romanıyla herkesin yapabileceklerinin ötesine geçebileceğini kendini sıradan olarak tanımlayan bir insanın üzerinden anlatmış. Sanırım diğer kitaplarını da okuyacağım. Kitabımıza gelirsek. Kahramanımız Ed Kennedy 19 yaşında bir taksi şoförü. Kendisini sadece taksi şoförü ve arkadaşlarıyla bir araya geldiğinde kağıt oynamaya yarayan bir kişilik olarak görüyor. Eee tabi bu duruma Ed'in annesinin de katkısı büyük... Bir banka soygunu esnasında orada bulunan Ed'in soyguncuyu yakalamaya yardım etmesi sonucunda hayatında belirgin değişiklikler olmaya başlıyor. Posta kutusuna gelen ve her biri farklı mesajlar içeren iskambil kağıtları, Ed'in sıradan düzenini değiştirmeye başlıyor. Her bir mesaj ile birlikte kendini de sorgulayan Ed, bizlere de küçücük de olsa bir dokunuşun hem bizim hem başkalarının hayatında kocaman mutluluklara yol açtığını gösteriyor. Kitapta geçen şu alıntı: "Senin gibi biri bütün o insanlar için o kadar şeyi yapabildiyse, belki de herkes yapabilir. Belki de herkes yapabileceklerinin ötesine geçebilir." insana öğretilen sınır kavramını aşmayı, bir hayata dokunulduğunda aslında kendi hayatına da dokunduğunu çok güzel anlatıyor.... Okuduğum kitapların bana bir şeyler katmasını, farkındalık kazandırmasını seviyorum. Hiç Kimse Sıradan Değildir Kitabı da bu şekilde yüreğe dokunan farkındalıklar yaşattı bana. Okumak isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim.
Sıradan Hayatların Büyük Dönüşümleri
2024 182. kitabı
Bazı kitaplar okurun zihnine bir bomba gibi düşer. Sessiz ve derinden gelir ama patladığında hayatınızı bir daha asla eskisi gibi yaşayamazsınız. Hikâyenin basit bir mektupla başlaması sizi yanıltmasın; aslında o mektubun taşıdığı ağırlık, insanın kendi yaşamıyla yüzleşmesinin ağırlığıdır. Baş kahraman, sıradan bir hayat süren, hiçbir özelliğiyle dikkat çekmeyen biridir. Peki, bir insanı sıradan yapan nedir? Başarısızlıkları mı? Hedefsizlikleri mi? Yoksa kendi potansiyeline olan körlüğü mü? Kitap, bu soruların peşine düşer ve sizi de yanına çeker. Yol boyunca tanıştığınız her karakter, size bir ayna tutar. Çaresiz bir anne, hayalleri körelmiş bir genç kadın, bir şiddet döngüsü içinde sıkışıp kalmış bir aile… Her biri, kendi hikâyenizde yer alabilecek kadar tanıdıktır. İşte o tanıdıklık, hikâyeyi hem rahatsız edici hem de büyüleyici kılar. Yazar, her kelimeyi öyle ustalıkla yerleştirir ki hiçbir cümle fazlalık hissettirmez. İroniyle harmanlanmış duygu yoğunluğu, sayfaları çevirdikçe içinizi daha da sıkıştırır. Başlangıçta sıradan birinin hikâyesini okuyorsunuz sanırsınız ama aslında sıradanlığın kendisinin ne denli karmaşık ve olağanüstü olduğunu fark edersiniz. Peki ya Ed’in mektupları? Onlar sadece görev listeleri değildir; her biri, insana kendine inanmanın yollarını gösterir. Ed, mektuplar aracılığıyla sadece başkalarını değil, kendini de dönüştürür. Sıradan bir insanın, sıradan bir hayatı, dokunduğu her insanda bir mucize yaratır. Kitabın asıl gücü, "kahraman" algımızı paramparça etmesinde yatar. Kahraman olmak için dünyayı kurtarmak gerekmez. Bazen sadece bir yabancıya yardım eli uzatmak, içindeki cesareti keşfetmek için yeterlidir. Bu hikâye, sıradanlığın içinde saklanan görkemli bir anlamı işaret eder. Hayatta hiçbir şey sıradan değildir, yeter ki doğru
2022 11. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2022 16:21
Kitabı 5 gün boyunca elimden hiç bırakmadan okuyup, bitirdim. Hayatıma dair kendimi ifade edemediğim ve kendimi içinde bulunduran olayların, anıların hepsi bir kitapta birikmiş gibiydi. İçerisine kendimden notlar ekledim. Kitapları yapa bildiğim kadar ucuz yerlerden bulmaya çalışırım, ama bu kitabı ucuz yerden bulamadım ve aslında alırken pahalılığı yüzünden başta beni biraz tereddütde bırakan ama okumaya başlayınca kuruşuna kadar hakk etdiyini düşündüyüm mükemmel bir kitaptı. Kitabı bitirdikden sonra acaba bir daha bu kadar mükemmel bir kitap okuya bilecek miyim diye düşündüm. Bazı yerlerinde hafif gülümsetip, bazı yerlerinde çok boşluğa itdi. Kitabı bitirdikden sonra keşke gerçek hayatda benim de sıradanlığımı yene bileceğim bir şansım olsun istedim. Keşke." Okurken ağladığım kısım: "Sadece... keşke benim için daha kolay olsaydı. Keşke bunun için başka biri seçilmiş olsaydı. Becerikli biri. Keşke o soygunu durdurmasaydım. Keşke bütün bunları yaşamak zorunda kalmasaydım. Ve keşke sen o diğer adamla değil, benimle birlikte olsaydın. Keşke seninkine dokunan benim tenim olsaydı."
Hayat ve İnsan
Hiçbir Şey Yapmadan da Kahraman Olunmaz
2025 7. kitabı
Hikâye 22 yaşındaki Yusuf’un hikâyesiyle başlıyor. İstanbul’un kalabalığına alışmış, ama içine kapanık bir genç. Üniversiteyi uzatmış, sevdiği bölümde değil. Sabahları uyanmak için değil, sadece alışkanlıkla gözünü açıyor. Günleri birbirinin aynı: Kahvesini iç, servise bin, derse gir, çık, biraz internette oyalan, gece yatağa gir, uykusuzlukla debelen. Hayatın fonunda hep bir cümle: “Ben bir hiçim.” Bir sonbahar günü, Kadıköy’de sahilde otururken ikinci el bir kitapçıya giriyor. Sadece zaman geçirmek için. Tozlu raflarda bir kitap gözüne çarpıyor: “Hiç Kimse Sıradan Değildir.” Kapaktaki cümle gözlerinin içine bakar gibi: “Sıradan bir adam, bir suçun ortasında kahramana dönüşür.” Kitabı alıyor, o gece okumaya başlıyor. Başkarakter Ed Kennedy ile ilk sayfada tanışıyor. Yusuf, Ed’i çok tanıdık buluyor: 19 yaşında, vasat bir hayat süren, taksi şoförlüğü yapan bir genç. Ailesiyle ilişkileri kopuk, kendine inancı eksik, sıradan olduğunu kabullenmiş bir adam. Tıpkı Yusuf gibi. Ama bir gün, bir banka soygununa tanıklık ediyor Ed. Beklenmedik biçimde olaya dahil oluyor. O gün her şey değişiyor. Posta kutusuna gelen bir iskambil kartıyla… Üzerinde hiçbir açıklama olmayan bir mesaj: As’lar. Görev başlıyor. Yusuf okudukça hikâyenin içine çekiliyor. Ed'in başına gelen olaylar, bir domino taşı gibi hayatını etkilemeye başlıyor. Her kartta yeni bir görev, her görevde yeni bir yüz, bir hayat, bir acı… Ed sıradanlıktan sıyrılırken Yusuf, kendi sıradanlığına aynadan bakıyor. Ed başkalarının hayatına dokundukça, Yusuf’un da içindeki uyuyan vicdan uyanıyor. Kitap ilerledikçe Yusuf kendine itiraf etmek zorunda kalıyor: “Ben aslında sadece korkuyordum. Harekete geçmeye değil, hissetmeye korkuyordum.” Ed’in, tanımadığı insanların yaşamlarına dokunması, Yusuf’un zihninde bir kapı
İnsan ve Duygular
İmkansızın Mümkün Olduğu Yer
2024 159. kitabı
Kendi hayatını sıradan gören, her günü aynı geçen, hayalleri ve umutları bir köşede bırakmış birinin hayatı nasıl değişir? İşte bu kitap, sıradanlık perdesini aralayarak aslında her bireyin hayatında saklı bir olağanüstülüğü gözler önüne seriyor. Hiç kimsenin sıradan olmadığını, her insanın kendi yaşamında fark yaratabilecek bir güce sahip olduğunu, ancak bu gücün genellikle içimizde saklandığını gösteriyor. Hikaye, günlük hayatın monotonluğuna kapılmış bir karakterin, bir dizi mesaj sayesinde uyanışını anlatıyor. Küçük görünen, belki de çoğu kişinin önemsemeyeceği ayrıntılardan devrim niteliğinde anlamlar çıkartıyor. Tesadüfler mi yoksa kader mi? Bu ikilemle yüzleşen ana karakterin, küçük eylemlerle büyük farklar yarattığını görmek, okura kendi hayatında da etkileyici izler bırakıyor. Yazar, yaşamın içinde saklı olan gizemleri, tesadüflerle şekillenen olaylarla etkileyici bir şekilde işliyor. Sıradan bir insanın bile dünyayı değiştirecek potansiyele sahip olduğunu, iyilik yapmanın ve başkalarının hayatına dokunmanın ne kadar güçlü bir etki yaratabileceğini hissettiriyor. Her bölümde, daha önce sıradan bir figür gibi gözüken karakterin, aslında ne kadar derin ve anlam yüklü bir dünyaya sahip olduğunu fark ediyoruz. Hiç Kimse Sıradan Değildir okuyucuya hayatını, seçimlerini, hatta en küçük eylemlerini bile tekrar sorgulatıyor. Belki de en büyük anlam, günlük hayatın basit anlarında gizlidir. Bu kitabı okurken, belki de kendimizi bulduğumuz anda aslında sıradanlığın arkasında bekleyen olağanüstü bir güç olduğumuzu anlıyoruz. Bu hikaye, sıradanlıktan olağanüstüye doğru uzanan bir yolculuk. Kendine inanmanın ve başkalarının hayatında bir fark yaratmanın gücünü anlatan bu kitap, sıradan görünen anların bile yaşamın en değerli anlarına dönüşebileceğini kanıtlıyor.
Puan vermedi·%13 (62/464 syf.)·
Hayatımda bir kez bir korsan kitap alayım dedim, ona da pişman oldum. Bu kitabı dün akşam Rahmanlar'da bir sahaftan satın aldım: sitelerdeki fırtına uyarısına rağmen eve hemen dönmemiş, Roka'da saatler süren arkadaş muhabbetinin ardından Çanakkale caddesinden aşağı ağır ağır inmiş ve bir anda karar vermiştim sahafa uğramaya. Bu sahaf en fazla iki yüz belki üç yüz kadar kitabın bulunduğu küçük bir sahaf. Kitabı seçmem zor olmadı. "Kitap Hırsızı"nı okumamıştım ve aslında merak da ediyorum. "Hiç Kimse Sıradan Değildir"i aldıktan sonra, yağmurdan kaçarak hızla eve döndüm, okumaya başladım. Kitabın okuyabildiğim kadarı, yani 180 sayfadan görebildiğim kadarıyla okuması zahmetsiz, anlatımı hızlı, karakterleri belki ilgi çekici olabilecek -en azından karakterimizin köpeği Kapıcı ilginçti- bir eser bu: Türkçe ismi daha güzel orijinalinden -Elçiye Zeval Olmaz diye çevirebiliriz belki-, sayfalar hızla akıyor ve okudukça kader ve şans üzerine dönen bir öyküyle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Açılış sahnemiz bir banka soygunundan. Devamı ise baş karakterimiz Ed'in soygunu başarıyla durdurması üzerine ona gelen ilginç iskambil kâğıdı ve o kağıda yazılan 3 adet adres. İstemeden de olsa kahraman olmuş Ed bu adresleri bularak kendisinden istenen şeyi yapmaya karar veriyor. Ne istendiği de söylenmiyor ona, sadece adresler veriliyor. Ed adreslere giderek olayları anlamak, sonra da çözümlerine dahil olup olmama konusunda karar vermek zorunda kalıyor. 180. sayfaya geldiğimde korsan kitabın sayfaları değişti. Otuz sayfalık atlamalar var. Diğer sayfaları karıştırdığımda formaların bazı yerlerde karıştığını gördüm. İtinasız hırsızlığın bedellerinden birisi de bu olmalı. Çirkin, uyduruk kapağı; silik yazıların yanında bir de bu sorun çıkınca kitapla kopmam kaçınılmazdı. Kitabı en
2025 24. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2025 11:31
Romanın Baş kahramanı olan Ed Kennedy arkadaşlarıyla birlikte bir bankaya uğrar ve bankada olduğu esnada bir soygunla karşılaşır, Soyguncunun bankadan kaçması sırasında elinden Silahı düşer ve şans eseri Ed Kennedy silahı alır ve rastgele ateş ederek Soyguncunun yakalanmasına vesile olur, Ve daha sonra ülke genelinde ve kasabasında Kahraman olarak anılmaya başlar, Ertesi gün posta kutusuna İskambil Kartları gelmeye başlar ve iskambil işaretleriyle Robin Hood tarzında millete yardım ve gereken ihtiyaçları doğrultusunda onlarla muhatap olup sorunlarını çözmek için elinden geleni yapar ve bir elçi görevi görür.....
Hiç Kimse Sıradan DeğildirMarkus Zusak · Martı Yayınları · 20236,3bin okunma
2023 24. kitabı
İlk başlarda güzel ilerliyordu. İlerleyen sayfalarda sarmamaya başladı. Bi ara okumayı bıraktım. Sonlara doğru sıkıla sıkıla okudum. Kitap hızlı bir şekil de ilerliyor olmasının sebebi, satır aralarının fazla boşluk olmasından kaynaklı. İyi okumalar.
2020 4. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2020 11:01
"Sen sıradanlığın en mükemmel örneğiydin, Ed. Ve senin gibi biri bütün o insanlar için kalkıp o kadar şeyi yapabildiyse, belki de herkes yapabilir. Belki de herkes yapabileceklerinin ötesine geçebilir." Beni ilk sayfadan itibaren içine çeken bir kitap oldu. Sayfaların su gibi akıp gittiğini hissettim. Elinizden bırakmayacağınız bir kitap.. Hayattan hiçbir beklentisi olmayan, hayatı sıradanlığın mihenk taşı olan, kendini bu hayatta hiçbir yerde görmeyen birinin büyük bir değişimine şahit oldum bu kitap ile.  Ed Kennedy 19 yaşında bir taksi şoförü. Kapıcı adında neredeyse kendisi ile yaşıt (17) köpeğiyle birlikte yaşıyor. Babası ve annesi sıradan etrafımızda görebileceğimiz tiplerden. Babası erken yaşta vefat etmiş. Annesi ise ağzından küfür eksik olmayan, evden uzakta olan çocuklarına özlem dolu ama yani başında olan Ed'e hep ters tarafını gösteren bir kadın. Bunun sebebi ise Ed'in babasına olan benzerliği.  Ed'in Marvin, Ritchie ve Audrey adında 3 tane yakın arkadaşı var. Onlarla toplanıp kağıt oynamak en büyük eğlencesi. Birde kapıcı ile karşılıklı kahve içip, kitap okumayı çok seven biri.  Bir banka soygunu sırasında arkadaşları ile orada bulunan Ed kendilerini oradada belli eder ve soyguncuyu çileden çıkarırlar. Ed bir şekilde soyguncunun yakalanmasını sağlar ve gazetelere çıkar. Bugünden sonra Ed'in hayatı bambaşka bir yol alır.  Birgün posta kutusunda bir iskambil kağıdı bulur ve üzerinde üç adres yazmaktadır. Hangimiz bize bir iskambil kağıdı ile gelen talimatları yerine getirmek isteriz ki? Ama Ed Kennedy kağıttaki her talimatı yaşamı buna bağlıymış gibi uyguluyor. Bunun onun görevi olduğunu ve o insanların kendisine ihtiyacı olduğunu hissediyor. Çünkü her görevden sonra kendini daha işe yarar biri olarak görmeye başlıyor. İnsanların hayatlarına dokunduğu
2021 4. kitabı
Ed hiç bir özelliği olmayan sıradan bir taksici.Bankaya yapılan soygun girişimi sonucunda kahraman olur.Gayet basit ve anlaşılır bir şekilde yazılmış,eğlenceli ve komik bir kitap. Keyifli okumalar

Markus ZusakYazar · 8 kitap
Markus Zusak (23 Haziran 1975 doğumlu) olan Avustralyalı bir yazar. Onun kitapları içinde uluslararasında iyi bilinenleri Kitap Hırsızı ve Messenger olmuştur. Markus Zusak beş kitabın yazarıdır. İlk üç kitap, Underdog, Ruben Wolfe Mücadele ve 1999 ve 2001 yılları arasında yayımlanan Köpekler Crydir. Tümü uluslararası yayınlanmış ve çok sayıda ödül kazanmıştır.