Why It Can Matter More Than IQ

Daniel Goleman
Eylül 2005
Bantam
Orijinal Adı:
Emotional Intelligence ( Why It Can Matter More Than IQ )
Orijinal Dil:
İngilizce
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

·384 syf.·
2025 1. kitabı
Duygusal zekanın önemi ve hayatımızdaki rolünü anlamak, farkındalık kazanmak için iyi bir kitap. Ama ötesi olduğunu düşünmüyorum. Bundan sonraki çok çalışmaya ve okuduğunuz iyi kitaplara zemin hazırladığı için kıymetli. Ama bu konulara ilgisi olanlar için çok temel kalabilir. Daha fonksiyonel ya da daha sıradışı noktalara değinilen kişisel gelişim kitaplarını tercih edebilirler.
Emotional IntelligenceDaniel Goleman · Bantam · 20053,650 okunma
Bence herkesin okuması gereken bir kitap.
2024 35. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2024 22:00
Merhaba :) Herkesin bu kitaptan fayda sağlayacağını düşündüğüm için önermek istedim. Danial Goleman ' ın bu eserinin başyapıt olması, birçok dile çevrilmesi ve milyonlar satması hiç şaşırtıcı değil. Bu kitap kendinizde dahil tüm ilşkilerinizde iyileştirici bir etki yaratacak... Eserin genel çerçevesi duygusal zekanın (EQ) bireysel farkındalık, iş ve sosyal hayattaki kritik rolünü bilimsel araştırmalar ve gerçek yaşam örnekleriyle ortaya koyuyor. Kitap duygusal zekayı( EQ) beş temel başlıkla inceliyor. Öz farkındalık, Öz yönetim, Motivasyon, Empati, Sosyal beceriler. Bu özelliklerin çocuklukta verilmesinin önemine de coçuk eğitimi açısından önerilerle geniş bir şekilde yer verilmiş. Bu bir gerçektir ki asıl hayat başarısının hatta bundan da önemlisi huzurun ve mutluluğun temel kaynağı duygusal zekamızdır. Sağlığımız ve hastalıllarla mücadelemizdeki etkisi bile inanılmaz. Kendi duygularımızı tanımak, kontrol edebilmek, onlara yön verebilmek, bizi yanılttıgında fark edebilmek tüm ilşkilerimizi, empati yeteneğimizi ve sosyal becerilerimizi geliştirecektir. Çünkü diyalog halinde olduğumuz insanlarla iletişimizde karşı tarafın bizde yarattığı öfke, üzüntü, kırgınlık hayal kırıklı, korku gibi duygu sistemimizdeki geri bildirimlerin aslında çoğunun kendi zihnimizde oluşturduğunu fark ederiz. Duygusal sistemimiz çocukluktaki ilk kayıtlarla tepki verir. Zaman kavramı yoktur . Onun için sadece bu an vardır. Geçmişteki kayıtlar küçük bir benzerlik ile tetiklenir ve o anın duygu patlamasını yaşatır. Duygusal beynimiz bilinçli beynimizden çok daha hızlı çalıştığı için ani gereksiz tepkiler verir bizi yıpratan, yoran duygulara bürünürüz. Bunu fark edebilmek ve kontrol edebilmek duygusal zekanın işidir. Avantajlı olduğumuz nokta şu ki duygusal zeka eğitilebilir
Psikoloji-İnceleme
2020 92. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2020 02:02
Bu kitabi okuduktan sonra insanlara karşı daha tahammullu biri oldum. Çünkü bazı insanların prefrontal loblarinin hasarlı olduğunu ve duygusal zekadan yoksun olduklarını artık biliyorum. O yüzden ofkeme bile layık değilsiniz deyip hafif adımlarla geçip gitmenin eşsiz hazzını yaşıyorum...
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20193,650 okunma
İNSANIM DİYEN MUTLAKA OKUMALI!
·420 syf.·
2021 3. kitabı
Ben insanım, diyen herkesin okuması gereken bir kitap. Şu kısacık hayatımızda, ömrümüzün son demlerinde geriye dönüp baktığımızda pişmanlıklarımıza keşkeler ekleyip hayıflanmamak için, her anlamda kendini gerçekleştirmiş bir birey olmak için kesinkes çalışmamız gereken kitap. Evet çalışmamız; çünkü bu kitap okunacak bir kitap değil. Her bir satırı dikkatle okunup, idrak edilip, notlar çıkartıp, hayatımıza tatbik etmemiz gereken bir kitap. Şahsen ben kitabı oldukça faydalı, tatmin edici buldum. Biter bitmez yazarın bu konudaki diğer kitaplarını da okuyacaklarım listesine ekledim. Size de bir kez daha tavsiye ederim! Kitabın içeriğine değinecek olursak; Yazar ilk 100 sayfada duygusal zeka'nın beynimizdeki işleyişinin sırlarını 'Duygusal Beyin' adını verdiğini bir bölüm halinde ele almış. Bu bölümde 'Nörobiyoloji' gibi dibine kadar bilimsel olan konuların anlatımını yaparken kalemini öyle bir potada eritmiş ki temel seviyede okuma bilen bir insanın bile rahatlıkla anlayabileceği bir anlatım ortaya çıkarmış. Bana kalırsa bu oldukça etkileyici bir durum. Ve bu bölümü bir çırpıda bitirdim. Bundan sonraki bölümlerde ailelerde, okullarda, sokakaklarda, evlerimizde kısacası hayatın içinde her zaman karşılaştığımız durumları örnek olaylar şeklinde ele alıp, duygusal zekamızın olaylara nasıl farklı boyutlar katacağını ve değiştirebileceğini bize bilimsel veriler kullanarak anlatmış. Doğrusunu söylemek gerekirse bu örnek olayların bazılarını daha önceden tecrübe etmiş olmam ve yazarın detaylandırılmış anlatımı sebebiyle benim için biraz sıkıcı bir hal aldı. Benim için kitabın tek eksik noktası bu oldu. İncelemenin sonunda bir eğitimci olarak değinmek istediğim bir konu var. Ne yazık ki 'Duygusal Zeka Gelişimi' akademik gelişimden katbekat önemli olduğu halde hala daha bizim
İlişkiler
2021 50. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2021 18:08
Ünlü psikolog Daniel Goleman'in 1995 yılında kaleme aldığı kitabıdır 'Duygusal Zeka Neden IQ'dan Daha Önemlidir?'. Birçok kişi şöyle bir söylemle karşı karşıya kalmıştır: Bu çocuk zehir gibi zeki, ama derslerinde çok başarısız, şiddet yanlısı ve arkadaşlarına uyum sağlamakta çok zorlanıyor. Burada anlatılan duruma benzer şekilde sosyal beceri eksikliği, ruh halini düzenleyebilme gibi konuları daha derinden inceleyerek, bize farklı bir perspektif sunuyor Daniel Goleman. Buradaki durumda sorgulanması gereken iki şey, beynin prefrontal lobunda(beynin duygusal tepkileri yöneten kısmı) hasar olup olmadığı ve çocuğun nasıl bir ortamda ve nasıl kişiler tarafından temel gelişme döneminde eğitim aldığı olacaktır. Örnek olarak, beyne alınan sert bir darbe sonucu prefrontal lobda oluşan kalıcı hasarlar ve sorumsuz ebeveyn ve eğitmenlerin şiddet ve baskı yoluyla özbilinç, özdenetim ve empati konusunda verdikleri yanlış ve eksik eğitimler. Bu iki varyantta olumsuz gelişmeler yaşandığı takdirde psikolojisi bozuk, dürtülerini kontrol edemeyen, sosyal becerileri zayıf yani kısacası duygusal zekâ açısından geri kalmış bireyler yetişmektedir. Daha yüksek farkındalık düzeyine sahip daha sağlıklı bireyler yetiştirmek için sorumlu ve bilinçli olmak gerekiyor, bunun için de öğrenmemiz gereken temel kavramların başında da duygusal zekâ gelmekte. Duyguların beyinde olan işleyişi hakkındaki temel bilgileri öğrenmek ve temel duygusal becerilerin gelişimi hakkında kendini geliştirmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Psikoloji
Özdenetim Duygularımızın Efendisi Olmak
2025 142. kitabı
Daniel Goleman’ın Duygusal Zekâ (EQ) eseri, zekânın tanımını köklü bir şekilde değiştiren bir yapıt. Goleman, zekâ dediğimiz olguyu yalnızca bilişsel yeteneklerle sınırlı tutmayıp, duygusal zekânın önemini vurgulayarak, insanın yaşamındaki başarısını ve sağlıklı ilişkilerini bu boyutta yeniden inşa eder. Ancak kitabın gücü, sadece IQ’nun ötesine geçmekle kalmaz, aynı zamanda bir insanın kendi duygularını anlaması, yönetmesi ve başkalarıyla sağlıklı bir şekilde iletişim kurma becerisinin insan hayatındaki önemi üzerinde derinlemesine bir analiz sunar. Goleman, bilimsel verilerle örneklediği bu araştırmalarla, duygusal zekânın sadece bir kavramdan çok, yaşamın her alanına nüfuz eden bir güç olduğunu ispatlar. Kitabın içeriğine dalmadan önce, aslında Goleman’ın en büyük keşfi ve tespiti çok basittir ama bir o kadar da derindir: İnsanlar, IQ’dan bağımsız olarak, duygusal zekâlarını kullanarak daha başarılı olabilirler. Bu, uzun vadede; kariyer, ilişkiler, liderlik, hatta bireysel mutluluk açısından çok daha büyük bir fark yaratır. O zaman şu soru ortaya çıkar: Duygusal zekâ nedir? Goleman, bunu sadece bir "duygu yönetimi" olarak tanımlamaz. Duygusal zekâ, duyguların farkında olmak, onlarla barış içinde yaşamak ve onları doğru bir şekilde ifade edebilme becerisidir. Bu beceri, insanın kendini tanımasından, başkalarıyla etkili bir şekilde iletişim kurmasına kadar geniş bir yelpazede şekillenir. Goleman, duygusal zekâyı beş ana bileşene ayırır: özfarkındalık, özdenetim, içsel motivasyon, empati ve sosyal beceriler. Her birini detaylı bir şekilde incelerken, bunların nasıl bir bütün oluşturduğunu, bireylerin yaşamlarında nasıl bir etki yaratabileceğini ustalıkla açıklar. Özellikle özfarkındalık ve özdenetim gibi duygusal zekânın temel taşlarını ele alırken, kişinin duygusal
Duygu ve Düşünce
Puan vermedi·440 syf.·
2025 34. kitabı
Görünmeyen ama en güçlü yönümüz çoğu zaman duygularımızdır. Eğer zekâ yalnızca mantık, matematik ve bilgi birikiminden ibaret olsaydı, insanlar arasındaki farklılıklar bu kadar belirgin olmazdı. Daniel Goleman, Duygusal Zekâ adlı eserinde, hayatı şekillendiren asıl unsurun duygularla kurduğumuz bağ olduğunu vurguluyor. Bu da şu soruyu ortaya çıkarıyor: Neden bazı kişiler yüksek bilgi düzeyine rağmen zorlanırken, bazıları çok daha kolay ilerleyebiliyor? Cevap, IQ’nun gölgesinde kalan o farklı yetenekte saklı: EQ. Günlük hayattaki gözlemler bunu açıkça gösteriyor. İnsan kaygılandığında, bilgi ne kadar güçlü olursa olsun düşünceler dağılıyor, iletişim zayıflıyor ve doğru kararlar vermek zorlaşıyor. Duygusal zekâ devreye girdiğinde ise kişi, aynı stres altında bile daha net düşünüp kendini doğru şekilde ifade edebiliyor. Bu nedenle başarı yalnızca ne bildiğimizle değil, duygularımızı ne kadar yönetebildiğimizle de yakından ilişkili. Goleman, kitapta duygusal zekâyı beş temel alanda ele alıyor: kendini tanıma, duygularını kontrol etme, motivasyon, empati ve sosyal beceriler. Bilimsel çalışmalar, nörobilim verileri ve gerçek yaşam örnekleriyle desteklenen anlatım, duygusal zekânın yalnızca psikolojik bir kavram olmadığını; iş hayatında, iletişimde ve ilişkilerde belirleyici bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Bu yönüyle eser, kendini geliştirmek isteyen herkes için güçlü bir kaynak niteliğinde. Okurken en dikkat çeken nokta, duyguların farkında olmanın hayatı ne kadar değiştirdiği. Tepki vermek ile cevap vermek arasındaki küçük fark bile iletişimi ve sonuçları tamamen etkileyebiliyor. Kendini tanıyan kişi, başkalarını da daha doğru anlıyor ve bu, yaşamın her alanında bir denge yaratıyor. Sonuç olarak Duygusal Zekâ, insanın görünmeyen yönünü hatırlatan etkileyici bir
2022 7. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2022 00:00
Zeka denildiğinde akla ilk olarak IQ geliyor. IQ nun bir insanın hayatta geleceği yeri belirleyen temel faktör olduğu düşünülüyor. Okullarda verilen eğitim bile buna yönelik. Ancak yeterli değil. Yüksek IQ sahibi bazı kişilere bakarsanız sosyal eksikliklerle mücadele ettiklerini görebilirsiniz. Duygusal zeka yani duyguların kontrolü tam da burada devreye giriyor. Son yıllarda daha çok adını duymaya başladığımız duygusal zeka nedir peki? Kitapta, dengeli bir hayat, aşırılıktan uzak kalmak, sevinci de hüznü de dengeli yaşamak olarak betimlenmiş. Fakat bunun her zaman ve her durumda mümkün olmadığını söylemek gerek. Bazen anlık kaygı ya da öfke patlamaları sonucunda kendimizi bile şaşırtacak davranışlarda bulunuruz. Hatta bu durum bazı kimselerin mizacı olarak nitelendirilir. Kitapta uzunca bir duygusal zeka tanımlaması ve açıklaması yapılmış. Kavramın ne olduğunu gayet güzel anlıyoruz. Ancak sonlara geldiğinde duygu durumunun kontrolüne dair tavsiyelerle ve örnek eğitim stratejileriyle karşılaşıyoruz. Bu kısmı yetersiz bulduğumu söyleyebilirim. İçimizden 10'a kadar saymanın işe yaramadığı zamanlara daha çok değinilmesini beklerdim.
Kişisel Gelişim
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman · Varlık Yayınları · 20193,650 okunma
"Duygusal Korsanlık" (Emotional Hijacking)
2019 18. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2019 00:00
İnsanlık tarihi boyunca bizi yalnızca "mantık" kalıplarına sığdırmaya çalışan, soğuk rakamları ve akademik başarıları kutsayan sisteme indirilmiş en zarif, en bilimsel darbedir bu kitap. Daniel Goleman, hepimize yıllarca ezberletilen "Yüksek IQ, mutlak başarı ve mutluluk getirir" dogmasını kökünden sarsıyor. ​Goleman kitabın psikolojik zeminini muazzam bir dengede tutuyor. İki farklı zihnimiz olduğunu anlatıyor bize: Biri düşünen, diğeri ise hisseden zihin. Rasyonel zihnimiz ne kadar mantıklı ve analitikse, limbik sistemden beslenen duygusal zihnimiz de bir o kadar dürtüsel ve hızlı. Yazar, bu iki zihnin birbiriyle savaşmasını değil, aralarındaki o kusursuz ortaklığı yakalamamız gerektiğini savunuyor.
Puan vermedi·440 syf.·
2025 2. kitabı
Duygusal Zeka/Daniel GOLEMAN 2002 yılında UNESCO ,SEL’i (social and emotional learning-sosyal ve duygusal öğrenim) tanıtmak için dünya çapında bir inisiyatif başlatıp,140 ülkenin bakanlıklarına SEL’i uygulamalar için on temel ilkeden oluşan bildirge göndermiştir. Aslında biz ikiz zihne sahibiz; birisi düşünüyor diğeri ise hissediyor. Beynin nasıl çalıştığı ve yapısı ile ilgili güzel açıklayıcı örnekler verilmiş. Duygusal zekanın merkezinde amigdalanın işleyişi ve neokorteksle olan ilişkisi yatmaktadır. IQ’nun hayattaki başarıya katkısı en fazla yüzde yirmidir;geri kalan yüzde sekseni belirleyen başka etkenler vardır. Hepimizde,IQ ve duygusal zekanın farklı bir karışımı vardır. Duygularda da önemli olan dengedir. Çocuklar duygular konusunda ne yapıldığını görerek ne yapacağını öğrenirler. Anne-babanın duygusal yeterlilik üzerindeki etkisi beşikte başlar. Duygusal yeteneklerimiz sabit veriler değildir; doğru bir öğrenme ile geliştirilebilir. Kesinlikle hayatın her döneminde okunması gereken ve okunanları da hayata koymamız gereken bir kitap hem kendimiz hem de çocuklarımız için.

Daniel GolemanYazar · 17 kitap
Dr. Daniel Goleman (d. 1946, Stockton, Kaliforniya), Amerikalı psikolog ve danışmandır. Özellikle, duygusal zekayla ilgili yazdığı kitapları farklı dillerde tercüme edilmiştir. The New York Times'ta davranış ve beyin bilimleri konularından sorumludur, makaleleri dünya çapında yayınlanmaktadır. Doktora derecesini aldığı Harvard Üniversitesi'nde ders vermiş, Psychology Today'in baş editörlüğünü yapmıştır.