Düşüncenin Başkenti Kurtuba

Roger Garaudy
Nisan 2018
Timaş Yayınları

2020 47. kitabı
Roger Garaudy, bu eserinde Endülüs’ü, İslam’ın Batı’ya kattığı en parlak medeniyet örneği olarak anlatır. Ona göre Endülüs, sadece tarihî bir dönem değil, insanlığın ortak geleceği için bir modeldir. Kitap, İslam’ın Endülüs’te ortaya koyduğu düşünce, bilim, sanat ve toplum düzeninin Batı uygarlığını nasıl dönüştürdüğünü ayrıntılı şekilde ele alır. Bilgiyi merkeze alan, adalet ve hoşgörü üzerine kurulu, kültürel sentezi teşvik eden bir medeniyet inşa etti. Bu medeniyet, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudilerin birlikte ürettiği bir çok kültürlü uygarlıktır. Avrupa’nın Rönesans’a geçişinde Endülüs’ün oynadığı rolün kritik olduğunu söyler; çünkü Avrupa ilmi, büyük ölçüde Endülüs’te Arapça’dan Latince’ye çevrilen eserlerle beslenmiştir. Endülüs, İslam’ın evrensel barış, akıl ve güzellik idealinin tarihsel bir kanıtıdır.
2020 6. kitabı
Endülüste İbn Rüşd, İbn Hazm, İbn Tufeyl ve İbn Arabî gibi efsaneler yetişti. Museviliğin İkinci Musa’sı diye bilinen dâhî insan Musa İbn Meymûn (Maimonides) bütün bilgisini orada edindi. Batı Rönansı'nın temelleri orada atıldı. Bu kitap müslüman olduktan 5 yıl sonra Garaudy'nin İslam'ın dünü bugünü ile ilgili tefekkürünün ürünü. Çok çarpıcı tespitleri var. Bilmiyorum, sizce Endülüs'ün bize verdiği umut tekrar doğabilir mi?
2019 5. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2019 02:46
Çok beğenerek okuduğum bir kitap. Endülüs'te üç dinin birlikte kardeşçe nasıl yaşadığının anlatan felsefede, sanatta, bilimde, edebiyatta nasıl bu kadar muhteşem olduklarını çok iyi bir şekilde anlatan bir kitap.
Din
Endülüste İslam-Roger Garaudy
Puan vermedi
Kayıp kıta Endülüs . . Rönesans'ın temellerinin atıldığı Arapların deyimi ile vandalların yurdu. İslâm medeniyetinin zirvesi.Dunyadaki ilk müzik okulunun kurulduğu; sanatta edebiyatta, bilimde büyük ilerlemelerin görüldüğü kayıp bir kıta . Kâşifini bekleyen bir hazine Endülüs. Avrupa'nın incisi. Roger garaudy(roje garodi) bu kitabında Endülüsü tüm yönleriyle etraflıca insan merkezli olarak ele alıyor. Kurtubalı İbn-i Hazmdan ünlü filozof İbn-i Rüşde dek süren akıcı ve bilgi dolu bir macera. İslam âleminin önüne serilmiş bir ütopya değil Endülüs, bir tarihsel gerçek. Okumanızı tavsiye ederim.
İslam
2023 1. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2023 22:41
Kitabın yazarı eseri müslüman olduktan sonra yazmış.Kitapta İslam’ın Endülüs’e girmesiyle birlikte üç dinin harmanlanarak sanatta,bilimde,felsefede, musikide ve mimaride ne kadar ilerleme katettiği anlatılmaktadır.Üç dinin birleşimiyle birçok eser,buluş ve yapı ortaya konarak aslında üç dinin de vardığı noktanın aynı yer olduğu gösterilmiştir. İbn Meserre,İbn Hazm,İbn Cebirol,İbn Bace,İbn Tufeyl,İbn Rüşd,İbn Meymûn (Maimonide) ve İbn Arabi gibi bilginler hakkında bilgiler verilmiş,ortaya koydukları eserler ve fikirler anlatılmış. Fikirlerini,eserlerini ortaya koyarken birçok zorluklarla karşılaşmışlar.Kimisi sürgün edilmiş veya sürgüne mecbur bırakılarak ülkesine hasret yaşamış,kimisinin de eserleri toplanarak yakılmış.Endülüs’ün yaşadıklarına tanıklık eden Elhamra Sarayı ve Kurtuba Camii de bu zorluklardan paylarını maalesef ki almış. Kitapta ayrıca Rönesansın aslında 13.yüzyılda Endülüs’ün bilginlerinin çalışmalarıyla sanatta,mimaride,felsefede,bilimde ilerleme katettiği bu altın çağında doğacak iken fukahanın bu ilerlemelere olan baskıları Endülüs’ün bu fırsatı kaçırmasına neden olduğu da anlatılmaktadır.Bu yüzden 13.yüzyılda ortaya çıkması gereken Endülüs Rönesansının tam tersi bir Rönesans 16.yüzyılda İtalya’da ortaya çıkmış.Böylece Endülüs için kaybedilmiş bir fırsat olmuş. Peki bu kaybedilmiş fırsatın tekrar doğması mümkün müdür? Evet mümkündür.Birgün Endülüs o evrensel mesajı tüm dünyaya tekrar verecektir. (Kitabı okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar dilerim.)
2024 1. kitabı
Bu kitap çok derin düşüncelere dalmama sebep oldu. Başta Müslüman bile değilken İslam'a sığınan bir halk görüyoruz. Ortaçağ skolastiğinden kurtulma çabası.. O dönemin Avrupası ve Hristiyanları bir medeniyet kurmuşlar mıydı gerçekten? Yoksa güçlünün hüküm sürdüğü o çıkarcı feodal sistemin bir parçaları mıydı? Şunu söylemeliyimki Avrupa medeniyet nedir bilmez. O gün biz o toprakları fethetmeseydik belkide hala sokakları çöpten geçilmeyen bilimin "b" sinden bihaber olan bir Avrupa görecektik. Nasılda çalmışlar ama yaptıklarımızı. İslam'ı gerici olarak görenler de bunlar değil mi? Zaten bir kesim karşı tarafı bir şeyle suçluyorsa bu onun eksik yönleridir esasında. Bütün bilimlerin kaynağı İslam alim ve filozoflarıyken bunların Avrupaya mal ediliyor oluşu can yakıyor. O dönemde İspanya zoraki değil İslam'ın doğruluğuna inanarak seçti bu dini. Bu toprakların ahengiyle öyle bir kaynaştılarki, asimilasyon değil bir sentez oluştu. Bilimin sanatın ihtişamıyla geçen büyülü bir dönem, ve ortaya çıkan şaheserler.. o altın çağların taştan şahitleri şimdilerde bile hala dimdik ayakta: Elhamra sarayı. "Taşların kalp atışları Hay olan Allah'ı hatırlatır ve O'nun denizinde bir dalga olduğumuzun duygusunu ve bilinicini verir bize" diye bahsediyor yazar kitapta, işte tam olarak öyle. Endülüs'ün kaybı ise içler acısı. Bunun sebeplerine değinmek istemiyorum ama yazık etmişler. Yine de o toprakların İslam'a sarılmış olmasını, oralara nufüz etmesini sağlamış olmak efsane bişey olsa gerek. Bugün bile İslam'ın tesirinde kalmış beldeleri var. Her bir zerresine, uçan kuşuna selam olsun.
2020 32. kitabı
Kitap bizleri bilgilendirirken farkındalık kazandırıyor. Farklı bakış açısı kazanmanızı sağlıyor. Sabahtan akşama kadar hiç sıkılmadan sonu gelmesin diyerek zevkle okuduğum bir kitap. Tercümesi çook güzel. Kitap Endülüs Medeniyeti ve o medeniyette yer alan Endülüslü mütefekkirlerin beşeriyetin hizmetine sundukları eserleri Endülüs'ün büyüklüğünü ve gerçekten ilk Rönesans'ın İtalya'da değilde Endülüs'te doğduğunu ispatlıyor. Bu gerçekleri batılı bir müslümanın kaleminden okumak çok farklı hissettiriyor. Endülüs'te yaşamış, İslam tarihine ve felsefesine büyük katkılarda bulunmuş İslam filozoflarını tanımak için muhteşem bir giriş kitabı niteliğinde.
2017 3. kitabı
O dönemi ve o kültürü oluşturan felsefe ve felsefeciler yoğun bir şekilde anlatılmış. Düşünce durduğunda gerilemenin geldiğini bu dönem üzerinden anlatmış
Tarih
2023 7. kitabı
Tasavvuf'u dışlayıp haram saymak ise İslâm'a karşı cinayettir. Zira tasavvufun, bozulmuş ve sapmış sözde tasavvuf şekilleriyle ve onların şeriattan uzaklaşmış tarikatlarıyla hiçbir alâkası yoktur. Aksine tasavvuf, İslâm'ın derûnîleştirilmesi, içselleştirilmesidir.
Kitap Alıntısı
Endûlüs'te İslam
2023 129. kitabı
Roger Garaudy 'nin Geleceğimizde İslam Var kitabındaki Müslüman bilim adamlarına ayırdığı kısım başınızı döndürecek . Endülüs'te, Buhara'da, Bağdat 'ta, Şam'da, Semerkant 'ta, Kahire'de neler yapmışlar insan okudukca , asırlar öncesindeki müslüman atalarımızdan bugün ne kadar geride olduğumuzu konumlarını Bilimin Önçülüğünü yaptıklarına bir kez daha şahit olacağız okudukca biraz biraz gururlanacak en çok da eyvahlanacağız ...

Roger GaraudyYazar · 45 kitap
Roger Garaudy, Fransız düşünür ve yazar. Roger Garaudy, Marsilya'da işçi sınıfından Katolik bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Garaudy 14 yaşında Protestanlığa geçti. Dünya Savaşı sırasında savaştı ve Croix de Guerre'yi aldı. Cezayir'de Vichy France savaş esiri olarak bir süre kaldıktan sonra Garaudy, direniş radyosu ve Liberté gazetesi için çalışan Fransız Direnişine katıldı. Garaudy, 1933'te Fransız Komünist Partisi'ne katıldı. 1940'ların ortalarında, Garaudy parti içinde önde gelen bir polemikçi olarak kabul edildi. 1945'te parti liderliğinin ve Merkez Yürütme Komitesi'nin bir üyesi oldu ve 28 yıl boyunca burada görev yaptı. 1952 yılında Sorbonne Üniversitesi'nden edebiyat dalında eğitim aldıktan sonra 1954 yılında SSCB Bilimler Akademisi'nde doktor ünvanı elde etmiştir. Fransız Komünist Partisi'nde etkin bir konumda yer aldıktan sonra Garaudy, partinin öğrenci hareketi ve Varşova Paktı'nın Çekoslovakya'yı işgali konusundaki tutumunu eleştirdiği için 1970 yılında Komünist Partiden ihraç edildi. Fransa Parlementosu'nda milletvekili, meclis başkan yardımcılığı, milli eğitim komisyonu üyesi ve senatör olarak görev yaptı. Daha sonra profesörlüğe devam etti. 1980 civarında, Garaudy Muammer Kaddafi'nin Yeşil Kitabı'nı okudu ve Libya ve İslam'a ilgi duymaya başladı ve ülkenin lideriyle çölde birkaç kez görüştü. Müslüman Kardeşler tarafından kontrol edilen bir örgüt olan Cenevre'deki İslam Merkezi'nde resmen din değiştirerek ve Müslüman olmuştur. 1998'de, altı milyon Yahudi'nin ölümünün bir "mit" olduğunu iddia ettiği için Fransız yasalarına göre Holokost'u inkar etmekten suçlu bulundu ve 240bin Frank para cezasına çarptırıldı. Roger Garaudy, 13 Haziran 2012 Çarşamba günü Chennevieres, Paris'te 98 yaşında öldü.