Felatun Bey ile Rakım Efendi

Ahmet Mithat Efendi
Dönernin en büyük gazeticisi Ahmet Mithat Efendi, 1844'te ıstanbul'da doğdu. Tercüman-ı Hakikat gazetesinin açıkmasında yoğun çaba harcadı. Yazılan belli bir alan içinde kalmayıp nesir çeşitleri olan hikaye, roman, seyahat, hatıra ve tiyatro dallarında da bir çok yazıları ve eserleri de vardır. Bir halk adamı olan Ahmet Mithat, 68 yaşında öldüğünde arkasından halkına bir çok eser bıraktı. Cahil ve geri kalmış halkının kalkınması için bütün çabasını sadetmenin rahatlığı içinde bu dünyadan ayrıldı. Felatün Bey ve Rakım Efendi kitabıyla Ahmet Mithat, batılılaşmayı doğru anlayan Rakım efendi ile yanlış anlayan Felatün Beyarasında geçen tartışmaları anlatır. Felatün bey, akıllı, kültürlü, ağırbaşlı biri olarak çıkar karşımıza. Batının ilmi yerine rahat yaşayışını almıştır. Buna karşın Rakım efendi kişiliği ise Batıyı doğru anlayan ve yorumlayan, kendi kendini yenileyebilen, yani çalışıp para kazanabilen biridir. Ikisi arasındaki konuşmalarda temel fark olan israf ile tutumluluk belirtilmeye çalışılmıştır. Roman rahatça okunabilen ve okudukça da kişiyi siz hangi kişiliğe daha yatkınsınız, batıyı siz nasıl anlıyorsunuz? sorularıyla karşı karşıya bırakıyor insanı.
Yazar:
Ahmet Mithat Efendi
Ahmet Mithat Efendi
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 46 dk.Sayfa Sayısı: 168Basım Tarihi: 2018İlk Yayın Tarihi: 1875Yayınevi: Mavi Çatı Yayınları
ISBN: 9786059372039Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Felatun Bey İle Rakım Efendi kitaba adını da veren iki karakter üzerinden yanlış batılılaşmayı anlatıyor. Felatun bey müsrif, keyif düşkünü, kibirli biri. Batılılaşmaya önyargıyla bakan biri Felatun Bey'le tanışmış olsa olayı çok yanlış anlayabilir. Ama Rakım Efendi'ye bakınca hayattan zevk alarak, ilimle uğraşarak aslında yozlaşmadan batılaşmanın mümkün olduğu görülür. Bu batılılaşma meselesi, çok istirmar edilebilir. İyi veya kötü algı yaratılabilir. Ben bir dönemi direkt anlatan kitapları sevmiyorum, tarih kitabı tarzında yazılmış kitapları. Ama böyle romanın içinde oraya buraya serpiltilmiş vurguları çok seviyorum. Bunun için o döneme ait birçok kitap okumanız gerek, okuyun ki analiz edebilesiniz, öyle mi, böyle mi, anlatılanlar ne kadar objektif vs.
Felatun Bey ile Rakım Efendi
Felatun Bey ile Rakım EfendiAhmet Mithat Efendi · Mavi Çatı Yayınları · 201823bin okunma
Reklam
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Harika bir kitap.
Harika bir kitap. Bu kitapta Alafranga (Batılılaşma), Alaturka (Türkleşme)'yi doğru anlayacaksınız. Bir taraftan Felatun bey (Alafranga), diğer taraftan Rakım efendi (Alaturka); gibi olmanın doğuracağı ortamı, güveni, başarıyı konu alıyor.
Ahmet Mithat Efendi
Ahmet Mithat Efendi
bu kitap bizlere şunu anlatmaya çalışıyor: Batılılaşınca nasıl bir ziyandada olduğumuzu, bize anlatıyor. Diğer yandan: Alaturka olmamızın bize ne tür fayda sağlanacağını anlatıyor. KISACASI BUKOVSKI 'nin: Mutlu insanlar, herşeyin en iyisine sahip olanlar değil, sahip olduklarını kaybetmeyecek kadar çok sevenlerdir. Sözü bu kitabı özetliyor!
Felatun Bey ile Rakım Efendi
Felatun Bey ile Rakım EfendiAhmet Mithat Efendi · Mavi Çatı Yayınları · 201823bin okunma
·
Puan vermedi
Ahmet Mithat Efendi bu romanında Tanzimat dönemi karakteristik tiplerini resmetmiştir Felatun bey ile Rakım efendi arasında bir mukayese imkanı sunuyor... Çaresiz fakat temiz aşklar ile karşı karşıya kalan Rakım efendi ile menfaatler üzerine kurulu ilişkiler içinde yaşayan Felatun beyin maceralarını okurken bir zamanın yaşam biçimi olan yargılarda karşımıza çıkıyor...
Felatun Bey ile Rakım Efendi
Felatun Bey ile Rakım EfendiAhmet Mithat Efendi · Mavi Çatı Yayınları · 201823bin okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.