Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Feminizm ve Doğaya Hükmetmek

Val Plumwood

Feminizm ve Doğaya Hükmetmek Gönderileri

Feminizm ve Doğaya Hükmetmek kitaplarını, Feminizm ve Doğaya Hükmetmek sözleri ve alıntılarını, Feminizm ve Doğaya Hükmetmek yazarlarını, Feminizm ve Doğaya Hükmetmek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ortak nehirlerden kana kana içtiğimiz bedava su, ortak soluduğumuz bedava hava her geçen gün yaşamımızı sürdürmenin için daha da elverişsiz hale gelirken , sağlıklı bir yasam için gerekli olan byisoferik araçlar giderek özelleştirilecek, onlar için para ödeme lüksüne sahip olanların ayrıcalığına dönüşmektedir.Kaybrdenler ise , ellerinde piyasa gücü olmayan insanlar ve insandisi varlıklar olacağından, çevre meseleleri ile adalet meseleleri hızla birbirine yaklasmalidir.
Doğal dünya homojenleştirilir, olumsuz olarak ve insanlara göre 'çevre' olarak tanımlanır. "Eger tek bir servi ağacı gördüysen hepsini görmüşsündür" lafı, doğanın inanılmaz çeşitliliğine ve zenginliğine karşı genel duyarsızlığın bir ifadesidir; bu doğadaki tüm varlıkları, eksiklikleri, yani insan özelliklerinden yoksun oluşlarıyla birbirinden farksız görmektir.
Sayfa 102
Reklam
283 syf.
6/10 puan verdi
Val Plumwood Üzerine
Kitabın Girişi ne kadar iyiyse, yazarın argümanlarını temellendirdiği asıl kısmı bir o kadar kötü bence. Bu kitaptaki fikirleri doğru, tutarlı ve/veya bilimsel buluyorsanız size
Alan Sokal
Alan Sokal
' dan
Şakanın Ardından
Şakanın Ardından
adlı harika kitabı öneririm. Zira bir eleştiri olarak söylemem gerekirse yazarın sömürgeciliğin kökeni olarak ikiciliği gösterirken sıraladığı maddeler arka arkaya birbirlerini yanlışlarken, "sözde" bilimsel gözükme adına Klasik mantıktan aşırdıklarıyla bir o kadar hatalı ve anlamsız konuşması da beni eserden soğuttu. Bence sosyal konularda bu kadar kasmaya gerek yok. Feminist okuma için okunur ama bana öyle geliyor ki; yazar bu konulara "öyle baktığı için öyle görmüş". Yani, şaşı bakarsan tabi ki şaşı görürsün. Her şeyin temeline ikicikliği koyarsan sayısız örnekle bunu tabiki de destekleyebilirsin. Peki ya senin yanıldığın örnekler? Bence bilimsel görüşler böyle olmamalı.
Feminizm ve Doğaya Hükmetmek
Feminizm ve Doğaya HükmetmekVal Plumwood · Metis Yayıncılık · 200434 okunma
Batı' nın aşağı bir alan olarak görüp dışladığı doğa kurgusunu reddetmek hiçbir şekilde bir "soyut doğa yanlısı bir duruş" benimseyip zorunluluğun pençelerine teslim olmak, olabilecek her şeye direnmeden boyun eğmek ya da (ne demekse) "Doğa en iyisini bilir" türünden ahlaki önermeleri kabul etmek demek değildir. Doğayı kölemiz ya da efendimiz olarak görmek şıklarını kabul etmek zorunda değiliz. Doğanın biz insanların hiçbir zaman çatışma içinde olmayacağımız bir uyum ve huzur alanı olduğunu varsaymamız da gerekmiyor. Batılı doğa görüşünün reddi, doğa kategorisine dikkatli, eleştirel ve siyasal bir bakışı gerektirir.
Sayfa 60
İnsanın kurduğu tahakkümün eleştirisi kendinden nefretin ve insan türünün kolektif suçluluk hissinin kültürdışı veya tarihdışı bir ifadesi değil, özeleştirel bir yaklaşımı samimi ve sağlıklı bir biçimde hayata geçirmenin bir parçası olmalı.
Sayfa 25
Kadınlar üzerindeki tahakküm elbette feminizmin tahakküm anlayışının merkezidir, ama bu aynı zamanda diğer birçok tahakküm biçimini de aydınlatabilecek olan sağlam bir kuram modelidir çünkü ezilenler genellikle hem kadınlaştırılmış hem de doğallaştırılmıştır.
Sayfa 34
Reklam
Kölelerin zorunlu pisliğinin (onlara yıkanma imkanı verilmiyordu) ikili bir işlevi vardı: içinde bulundukları durumu damgalayıp gerekçelendirmek ve onları hayvanlarla bağlantılandırmak. Böylece kölenin varlığı, bağlantılı diğer düşük varlıkların da yer aldığı aşağı bir tabakanın parçası olur -köle bedendir, köle hayvandır, erkek köle dişileştirilir.
Sayfa 76
283 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Fakültede Dersimiz için anlamakta baya zorlandığımız bir kitaptı. Ama anlayınca beynimde canlanan kıvılcımları hissediyordum. Kadın-doğa benzerliği…Efendi-köle ikircikleri gibi kelimelerin. Günümüz paradigmasını ve bunların zoraki varlığını anlatmakta ayrıca dünyamız sistemine felsefik anlamda değinmekte
Feminizm ve Doğaya Hükmetmek
Feminizm ve Doğaya HükmetmekVal Plumwood · Metis Yayıncılık · 200434 okunma
Aşırı ya da Indirgemeci bütüncülük
" biri ötekilerin ölümünü yaşar, biri ötekilerin yaşamında ölür " Herakleitos
Sayfa 172 - Metis
Reklam
Kendine katma
"İnsanlık erkektir ve erkek kadını olduğu gibi değil kendisine göre tanımlar; kadın özerk bir varlık olarak görülmez...Kadın erkeğe atıfla, ondan başkalaştırılarak tanımlanır, fakat erkek, kadına atıfla tanımlanmaz. Kadın arızi olandır, asli olan değil önemsiz olandır. Erkek Öznedir, Mutlaktır - kadın Ötekidir" Simone de Beauvoir
Sayfa 78 - Metis
Simon de Beauvoir
"Kadın olmanın trajedisi yalnızca yaşamın ve seçeneklerin yoksullaşıp sınırlanmasını değil, ayrıca iyi bir kadın olmanın ikinci sınıf bir insan olmak anlamına geldiği gerçeğini de içerir."
69 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.