Frankenstein

Tasarımcı:
Şükrü Karakoç

2026 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 23:39
Frankenstein’ı bitirdiğimde kitabın uzun süre neden zihnimde geride tuttuğum bir eser olduğunu sorguladım. Korku türünün ilk örneklerinden biri olarak anılması onu bende yalnızca gotik ve ürkütücü
“ Frankestein “
2025 39. kitabı
Tanrı olmak ne demek? Yaratmak, sadece bir güç mü, yoksa aynı zamanda ağır bir sorumluluk mu? Ve en önemlisi insan dediğimiz şey neyle insan olur? Yazar bize bu karanlık soruları bolca sorduruyor!!!
2025 40. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2025 14:34
Mary Shelley’nin “Frankenstein” romanını az önce sesli kitap olarak tamamladım. Okumaya zaman bulamayacağımı biliyordum ama her şeye rağmen dinlemeye kararlıydım, iyi ki de öyle yapmışım. Roman,
Duygu ve Düşünce
Frankenstein - Mary Shelley
2026 24. kitabı
Bu kitap sorumluluktan kaçmanın hikâyesi. Frankenstein’ın suçu yaratmak değil, yarattığı şeyi yüzüstü bırakmak. Asıl canavar, sevilmeyi öğrenemeyen değil; yarattığının sonucunu sahiplenmeyen insan. Bir şeyi yapabiliyor olman, onu yapman gerektiği anlamına gelmiyor. Soğuk, erken yazılmış ama hâlâ ürkütücü derecede güncel bir klasik.
Duygu ve Düşünce
FrankensteinMary Shelley · İthaki · 201221,7bin okunma
Frankenstein kitap ve film farkı inceleme
2025 1. kitabı
Frankenstein’ın kitabıyla filmi arasındaki en belirgin fark bence hikâyenin duygusal ağırlık noktasının değişmiş olması. Kitapta canavar Elizabeth’i görür görmez öldürür ve bu sahne Victor’un kibriyle yarattığı felaketin keskin bir sonucudur; Elizabeth daha çok Victor’un kaybını temsil eden sembolik bir figürdür. Film ise yaratığı daha insani ve duygusal bir yerden anlatmayı seçiyor. Elizabeth’i ayrı işleyerek onun da birey olduğunu gösteriyor ve yaratığın yalnızlığını, bir bağ kurma arzusunu görünür kılıyor. Böylece izleyiciyi yaratıkla empati kurmaya zorluyor. Sonuç olarak bana göre kitap “sorumluluk ve trajediye”, film ise “insanlık ve empatiye” vurgu yapıyor. Aynı hikâye, iki farklı duygusal yön.
2026 1. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 00:20
önce guillermo del toronun filmini izleyip sonra okuma kararı aldım. kitap çok çok daha iyi. bu kadar etkileneceğimi düşünmemiştim. klasik bir kitap diye boğulacağım sandım ama fiziksel şekilde beynimi genişlettiğini hissettim. olağanüstü
FrankensteinMary Shelley · İthaki · 201221,7bin okunma
Yarattın Ama Neden Sevmedin?
2026 19. kitabı
Okunma: 04 Mart 2026 12:21
Bazı hikâyeler tek bir yerden okunmaz. FrankensteinFrankenstein tam olarak böyle bir metin. Onu yalnızca bir korku hikâyesi olarak görmek mümkün. Bilimin sınırlarını zorlayan bir deney olarak okumak mümkün.
FrankensteinMary Shelley · Bilgi Yayınevi · 202021,7bin okunma
Beni Yaratan O Korkunç İrade, Şimdi Beni Mi Yargılıyor!
2025 43. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2025 23:57
Kitap+Film Bazı romanlar vardır, okur bitirdiğinde “Keşke şöyle bitseydi…” diye iç geçirir. Frankenstein ise ilginç biçimde, bu isteğe hem kitapta hem de filmde farklı cevaplar veriyor. Mary
Frankenstein ya da Modern PrometheusMary Shelley · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202021,7bin okunma
Hadi gelin kendi canavarımızla yüzleşelim..
Puan vermedi·256 syf.·
2026 3. kitabı
Wictor ah Wictor, sen ne yaptın böyle… Madem böyle bir saçmalığa kalkıştın, hiç düşünmedin mi yaptığını sevmen gerektiğini; sevgisizliğin nelere yol açacağını? Okuduğum Frankenstein kitabının ,yazarı hakkında küçük bir notla incelememe başlamak istiyorum. Yazarımız Mary Shelley, bir akşam toplantısında “Hadi herkes bir korku hikâyesi yazsın” denilen bir ortamdayken henüz 17 yaşındadır. Bu meydan okumanın ardından oturup romanını kısa bir sürede kaleme alır. Kitap yayımlandığında ise dönemin koşulları gereği kadınların yazar olması kabul edilemez görüldüğünden, eser isimsiz olarak basılır. Ancak adı açıklandığında Mary Shelley, edebiyat tarihine ilk bilim kurgu romanını yazan kadın yazar olarak geçer. Kitap, insanın kendi yarattığı karanlıkla yüzleşmekten korkmasını ele alır. Bana göre canavar, insanın kendi gölgesidir. Wictor bu hikâyede Tanrı rolünü üstlenir; aslında kendi yaratır ve sonra yarattığından korkar. Canavar ne tam anlamıyla yaşar ne de ölebilir. Arada kalmış bir varlıktır;tıpkı bizler gibi. Sevilmeden, anlaşılmadan anlamını kaybetmiş bir dünyada dolaşır. İnsanın kaderi de budur: yaşamakla ölmek arasında kalmak. Bana göre insanlık da kendi canavarından kaçamaz, çünkü o canavar hepimizin içindedir. Ve Frankenstein bize tek bir şey söyler: Eğer yüreğin buna razıysa, kendini affederek var ol. Yaşa;başka ne yapabilirsin ki? Okuduğum en ilgi çekici ve en çok iz bırakan eserlerden biri oldu. Herkese tavsiye ediyor, hepinize keyifli okumalar diliyorum.
FrankensteinMary Shelley · İthaki Yayınları · 202121,7bin okunma
Puan vermedi·272 syf.·
2022 3. kitabı
CENNETİ YİTİRMEYİ YENİDEN GÖZE ALMAK YA DA PROMETHEUS'A TEKRAR HIRSIZLIK YAPTIRMAK "Hepimiz için bir hayâlet hikayesi yazalım" dedi Lord Byron. 1816 yılında Mary Shelley ve eşi Percy

Mary ShelleyYazar · 14 kitap
1797 yılında Londra'da doğdu. Babası William Godwin, radikal siyasal görüşleriyle tanınan bir yazar, annesi Mary Wollstonecraft ise dönemin etkili bir kadın hakları savunucusuydu. Annesi doğumu sırasında ölünce, babası tarafından büyütüldü ve doğal olarak ondan ve arkadaş çevresinden oldukça etkilendi. Bu şartlar altında edebiyat ve felsefe'nin başlıca ilgi alanları olması kaçınılmazdı. Çocukluğunun büyük bölümünü kitap okuyarak, hikayeler yazarak geçiren Mary 1814'de, dönemin en gözde romantik şairlerinden Percy Bysshe Shelley'e aşık oldu. Percy Shelley'in evli olması nedeniyle İsviçre'ye kaçmak zorunda kaldıklarında Mary henüz 17 yaşındaydı. Babası William Godwin bu ilişkiye karşı çıktı. İki sevgili, Percy'nin eşinin 1816'da ölümünden sonra Londra'ya dönüp evlenebildiler. Ardından İtalya'ya yerleştiler. Frankenstein'in düşüncesi; Mary'de, 1816 yazında yarı uyanık olarak gördüğü bir kabus sebebiyle oluştu ve hikayeyi geliştirmesi için eşi tarafından desteklendi. Frankenstein ya da Modern Prometheus 1818 başlarında yayımlandı. Romanın doğuşunda, İngiltere'deki sanayi devriminin, Locke ve Hobbes gibi düşünürlerin etkisini de görmek mümkündür. 1822 yılında eşini bir tekne kazasında kaybeden Mary, Londra'ya döndü ve 1851 yılında ölünceye kadar profesyonel yazarlık yaptı. Frankenstein; kuşaktan kuşağa bir korku klasiği olarak aktarılsa da, öyküde doğrudan korkuya yapılan bir gönderme yoktur aslında. Katil, canavar denilen yaratık ve yaratıcısı Dr. Frankenstein kurbandır aslında. Modern çağa ve rasyonel aklın egemenliğine karşı romantik başkaldırının metaforudur onlar. Yani toplum dışına itilen, kendi savaşını veren ve bu savaşta yenilen farklı insanların acıklı öyküsüdür. Daha çok Frankenstein ile anılan Mary Shelley ayrıca, Lodore, Falkner (1837), Perkin Warbeck ve insanlığın yavaş yavaş yok oluşunu inceleyen ve 1826'da yayımlanan apokaliptik bir roman olan The Last Man'in de yazarıdır.