"Vatan, millet, namus gibi kutsal kavramların, anlamlarıyla değil, yalnız sözleriyle milleti, en duyarlı yerinden avlamak isteğiyle, keselerine ve çıkarlarına köle yapmak isteyen ve bize kökleri kurusun, topunuzun köküne kibrit suyu!"
(Sayfa: 81)
Kitaptaki öykülerin çoğu, dönemin siyasi aktörlerini ve olaylarını mizahi bir dille ele alıyor.. Nesin'in yaptığı nokta atışı eleştiriler, sadece yazıldığı dönem için değil, günümüz siyasi ve toplumsal sorunları için de ne yazık ki hâlâ geçerliliğini korumasıyla düşündürücü. Yazar, bu yolla katedilen mesafeyi ya da edilemeyen gelişimi gözler önüne sermeyi amaçlamış.
Aziz Nesin, yaşadığı siyasi zorlukları, yasakları ve baskıları mizahi bir dille anlatıp, okuyucuyu güldürürken aynı zamanda düşündürme ve sorgulamaya teşvik etme konusunda usta bir denge kurmuş. Bu, onun "gözyaşlarından süzdüğü bir avuç kahkaha" olarak nitelendirdiği sanat anlayışının bir ürünü.
Kitabın yayımlanma hikâyesi bile trajikomik olaylarla dolu. Bu durum, öykülerdeki absürt ve gerçeküstü durumların yazarın hayatındaki zorluklardan beslendiğini gösteriyor. Örneğin, "Tıraşa Vaktim Yok" gibi bazı hikayelerde, karakterin bir sorunu çözmeye çalışırken tam tersi şekilde onu nasıl büyüttüğü mizahla anlatılıyor.
İyi okumalar..