Goethe Öleyazıyor

Goethe schtirbt

Goethe Öleyazıyor
2023 57. kitabı
Okunma: 26 Mart 2023 12:53
Herkese merhaba, Bu yıl kalemiyle tanışmak istediğim yazarlardan biri de methini çokça duyduğum Thomas Bernhard'dı. Ben biraz araştırıp Goethe Öleyazıyor'da karar kıldım ve sizlere de başlangıç olarak tavsiye edebilirim. Kitap çok akıcı ve güzeldi. Kitabın içerisinde dört öykü var. Bu öykülerde işlenen konular; ana-babaya duyulan nefret, ana-babanın çocuğu yapma nedeni, bu iki tarafın birbirine bakış açısı ve yalnızlıktı. Özellikle psikolojiye ilgi duyan insanların yazarın anne-babayla ilgili söylediklerinin -bazı insanlar için- ne denli isabetli olduğunu fark etmesi kaçınılmaz olur. Benim kitapta en etkileyici bulduğum öyküler; Goethe Öleyazıyor ve Montaigne'ydi. Bu kitapla ilgili şunu da söylemeliyim: Bazı insanlar kitap okumaya yeni başlayınca kısa kitapların hepsinin çok isabetli tercihler olabileceği yanılgısına düşüyorlar. Meselâ bu kitap, Goethe Öleyazıyor kitap okumaya yeni başlamış, alışkanlık edinmek isteyen birisi için çok yanlış bir seçim olur. Çünkü kitap oldukça kısa ve bir öykü kitabı olmasına rağmen incelikle işlenerek yazılmış ve büyük bir dikkat istiyor. Bunu dikkate almanızı tavsiye ederim. Okumayı düşünen herkese keyifli okumalar dilerim.
2023 18. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2023 00:00
İçinde anlaması ve okuması bir birinden zor 4 tane öykü var. Genel olarak ana-baba nefreti , yalnızlık ve vatan nefreti. Bazı yerleri ve bazı durumları o kadar çok tekrar ediyor ki ;yazarın hayatını ve tarzını anladığınızda bunu neden yapmış olduğunu da anlıyorsunuz. Sabır gerektiren 4 öyküyü okuduğunuzda yazarının ruh halinide okumuş oluyorsunuz.
Puan vermedi
Goethe Öleyazıyor, Thomas Bernhard'ın 4 kısa öyküsünden oluşan bir kitap. Arka kapakta yazan yazı esasında en güzel incelemeyi sunuyor: Ağırlık merkezinde 'direnmenin ironisi'nin yer aldığı bu dört öykünün her biri, bütün Thomas Bernhard evrenini içinde taşıyan bir hücre çekirdeği.
2021 149. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2021 14:22
Thomas Bernhard'ın diğer eserlerini okumadan yorum yapılmaması gereken bir eseri...... Bernhard, anlatılarda olduğu kadar kısa öykülerde de büyük bir yeteceğe sahip.Goethe Öleyazıyor öyküsünü açıkçası hiç beğenmedim, İkinci öykü olan Montaigne ise aşırı derecede beğendim........
Thomas bernhard / Goethe öğleyazıyor
2022 8. kitabı
Goethe öğleyazıyor; kitabında Goethe ünlü yazarın son günlerinde şahit olduğu ve etrafında olan dostlarının ve onların söyledikleri ile , Goethe'ninde tanınan yazarlar kişiler hakkında söylediği itiraf ettiği birtakım sözleri ve Goethe'nin intikamını, hırsını, pişmanlıklarını bize aktarıyor Thomas Bernhard. Montoıne 'nin anlatıldığı bölümde ise, yazarı en sevdiği yazar olduğu ve onla ilgili ailesinden saklı montaıne okuduğu anısını ve ailesine karşı hiç bitmeyen öfkeyi her olayda her kitabında dile getiriyor yazar... güzeldi. tavsiye ederim.
2019 66. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2019 22:53
Dört öyküden oluşan sıradışı bir kitapla baş başa keyifli vakitler geçirdiğimi söyleyebilirim. Anne-babaya duyulan nefret hislerini fazlasıyla ön plana çıkartan, belli nesnelere takıntı derecesinde yer veren, okuyucuyu zorlayabilecek ama her şeye rağmen ısrarlı ve meraklı Bernhard okurlarının sıkılmadan okuyacağı bir dile sahip.
Puan vermedi·64 syf.·
2022 326. kitabı
Thomas Bernhard Romanlarında , anlatılarında olduğu gibi burda da okuduğumuz dört öyküsünde ana izlediği yolun, Yalnızlık Anne Babaya duyulan nefret "dünyanın en çirkin ve gülünç ülkesi Avusturya ile sevgı - nefret dirençle işliyor, trajik anlar, komik durumları güçlü kalemiyle hatta ironiyle Açığa çıkarıyor, okucuya sunuyor. Hep iyileşmek istemiştik, artık iyileşmenin beklenemeyeceği, çünkü artık imkânsız olmuş olacağı noktada. Hep kurtulup çıkmak istemiştik, kurtulup çıkılamayacak noktada. Thomas Bernhard.. Ne diyordu ; Thomas Bernhard acıklamayı sevmiyordu bunu. “Kimsenin görmediği şeyler yazmaya değerdir.” diyordu mesela bir söyleşisinde... Kimsenin görmediğini herkesin anlayamayacağı şekilde yazmak.. Yine düşündürece bunu anlatmış kitabında Buyurun #OKUYUN Thomas Bernhard
Edebiyat Hikaye Öykü
2018 232. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2018 22:59
Bu kitaba bu incelemeyi size kitabı okut_mak için yazmıyorum .. Burada bir inceleme boşluğu olduğunu düşündüğüm için yazıyorum .. #spoiler Ilk hikaye adı üstünde goethe öleyazıyor Ölümüne dek çılgın bir hevesle Wittgenstein ı bekleyen goethe hikayesi .... Yatağının etrafına çöreklenen ve ondan bir parça kapmaya çalışan Reimer , Eckerman ve Krauter var .. onlar birbirlerini yiye_dursun Ve aralarında konuşa _dursun ki bunu yine Bernhard'ın "öyle diyor " anlatımıyla okuyoruz .... Goethe Wittgenstein'i neredeyse manevi oğlu ve felsefesinin mirasçısı ilan ediyor Tabiiki hikaye ... Bu iki düşünür arasındaki zaman farkını ortaya koyduğunuz zaman Bernard'ın ironisine dönüşüyor ... Goethe 1832 ölüm tarihli .. Wittgenstein 1889 doğum tarihlidir .. Ben bir felsefe okuyucusu değilim dolayısıyla bu adamları bende çok iyi tanımıyorum Sadece bağlantım Linz Yahudisi de karşıma çıkan Wittgenstein in parlak zekası .. öğretisi ve fikirleri hakkında henüz okumadım "ben bilirim " dersem taş olurum sanırım :) Hep söylediğim gibi henüz ben de bir ögrenciyim ve sizinle birlikte öğreniyorum Oradan "Montaigne" geçiyoruz tam da ben bu ara Denemeler i okuyorken. Bernhard ın kule dediği kitaplığı ve geçmişle olan hesaplaşmasını görüyoruz "Monteigne " nin elimden tutmasına izin verdim ' diyor hatta alıp götürmesine .. Babamın annemin yerine koydum zaman zaman diye belirtiyor ..çünkü onları itici buldum hiç kimseyi sonsuz felsefe ailesinin en baştaki Monteigne 'imden daha çok sevmedim .. ..... Thomas Bernhard Sonrasında sırt çantasını yüklenip "huzur" arayışına girilen bir bölüm varki sırf bu hikaye yüzünden bile okunabilir kitap :) ama zordur sürekli kırmızı çoraplar ve yeşil çoraplardan bahseder .. Anne ve babası
İYİ Kİ ARIZA…
·64 syf.·
2022 182. kitabı
Tabii ki ortada Kiler varken Goethe Öleyazıyor işi zor…zaten -garip ama bence öyle- yaşarken kitaplaştırmak isteseydi kitaplaştırırdı. Fakat Thomas Bernhard başkadır, yazımın krallarından biridir, içtendir, doğrudandır, sorunludur ve dertlidir…çok ama çok olması gerektiği gibi yazan az yazarlardandır. Hani sanılmasın ki, bu kitabın notu düşük, mırın kırın fazla…hepsi Thomas Bernhard ve -bence Sarsıntı kaynaklı- beklenti odaklıdır. Bu yazarın her yazdığı çok kıymetli rafına kaldırdığım bu eser için bir kere daha Thomas Bernhard teşekkür etmek istiyorum. İyi ki arızasın üstad!
2021 46. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2021 19:50
Goethe Öleyazıyor’daki kısa ama yoğun öyküler Thomas Bernard’ın tüm edebiyatındaki dert edindiği başat ögeleri içeriyor. Durdurulmaz bir öfke ile haykırdığı, hayalkırıklığı ve aile kurumunun merkezde olduğu bu öyküler yazara başlamak, dilini anlamak için de doğru bir başlangıç.

Thomas BernhardYazar · 37 kitap
9 Şubat 1931'de Avusturyalı bir annebabanın evlilikdışı oğlu olarak Hollanda'da doğdu. Büyükannesiyle büyükbabasının yanında geçen çocukluk yılları sırasında (1932-42) Avusturya'nın çeşitli yerlerini dolaştı. İlk ve orta öğrenimini Salzburg'da yaptı. Ardından müzikoloji ve ticaret öğrenimi gördü. İlk yazısını 1950'de yayımladı. 1952-55 yılları arasında, Salzburg'daki Mozarteum'da müzik öğrenimine kaldığı yerden devam ederken Demokratisches Volksblatt gazetesinin adliye muhabirliğini yaptı. İtalya, Yugoslavya, İngiltere ve Polonya'da dolaştıktan sonra 1965'te Yukarı Avusturya'ya yerleşti. Aldığı birçok önemli ödül arasında 1970'teki Georg Büchner ödülü, 1971'deki Grillparzer ödülü, 1988'deki Prix de Medicis sayılabilir. Çok sayıda anlatı ve tiyatro eseri yazmış olan Thomas Bernhard'ın ilk anlatısı 1963'te çıkan Frost (Kırağı), son anlatısı ise 1988 tarihini taşıyan Auslöschung'dur (Sönüş). Türkçede yayımlanmış yapıtları arasında Odun Kesmek (YKY, 1999); Tiyatrocu (Mitos Boyut, 1999); Bir Çocuk (Mitos, 1997); Soluk Bir Karar (Mitos, 1997); Mahzen (Mitos Boyut, 1994); Neden (Mitos Boyut, 1993) ve Kahramanlar Alanı (Can, 1992) sayılabilir.