Güneş Ülke

Tommaso Campanella

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
80 syf.
9/10 puan verdi
Güneş Ülke Ütopya okumak gerçekten keyifli. Thomas Moore, Huxley ya da George Orwel in utopyalari da keyifliydi. Ayrıca Mumkunle namumkunun arasında gidip geldigim, fantastik öğeler ve kurgusalliklariyla hayret verici kitaplar. Campenalla nin Güneş Ülkesi de zevkle okuduğum ve okunmasını tavsiye edebilecegim kitaplar arasında yerini alıyor. Ütopya okumak ufuk açıcı bir film izlemek gibi. Güneş ülkesinde fantastik öğeler ve abartilar da var. Mesela ülkede her şey tıkır tıkır ilerliyor. Hiç olumsuzluklardan ya da problemlerden bahsedilmemis mesela. Eleştirim ise şu konuda. Okurların dikkatini çekti mi bilmiyorum ama yazarin kitapta Hz. Muhammed'in (sav) sara hastaligina yakalandığını soylemesi bence büyük bir yanılgı. Metnin aslında hastalık olarak hangi kelime secilmiş bilmiyorum ama dipnot açıklamasında sara hastalığı olarak ifade ediliyor. Bence çok büyük bir yanılgı ve gerçekleri saptırma. Belki bir tık ötesinde büyük bir iftira. Boyle bir durumun hakikati yok. Tarihi metinlerde Hz. Muhammed'in humma hastalığına yakalandığı ve bu sebeple vefat ettigi ifade edilmekte. Genel olarak kitapta bir ülkede yaşayan insanların nasıl mutlu olacağı ve ülkenin nasıl yükseleceği ifade ediliyor. Bu açıdan kitabı okurken Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabı da hep hatirima geldi. Başlangıç olarak Lise 2 ve 3. Sınıflara tavsiye ediyor keyifli okumalar diliyorum.
Güneş Ülke
Güneş ÜlkeTommaso Campanella · Doxa Yayınları · 20183,559 okunma
Reklam
195 syf.
8/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Campanella sabrı dilerim hepinize..:D
Selam, arkadaşlar. Yine bir inceleme.:D Bu günlerde her kitaba eklerim herhalde. :) Campanella, düşüncelerini yirmi yedi yıllık hapis hayatıyla ödemiş ama düşüncelerinden asla vazgeçmemiş bir yazar. Hapise atılmasının nedeni, yaşadığı dönemde Avrupada istediği şekilde yönetilen devletin olmamasına itirazıydı. Kitap Platon'un Devlet kitabıyla aynı amaca hizmet ediyor. Felsefe ile kurulmuş bir devletin hayalini kuran Tommaso bunu kitap olarak yazmaya karar verir. Kitapda hayal edilen ülkenin mimari yapısına kadar yazılmış. Beğendiğim kısımlar olsa da arada sıkıldığım doğrudur..:) Kitabın yarısı 2 şahsın diyalogundan oluşuyor: Ospitalario ve Cenovalı Kaptan. (Ospitalario, Kutsal topraklarda hastalanan hacılara bakmak amacıyla kurulmuş bir kuruma bağlı kimselere verilen addır.) Ospitalario soruyor kaptan cevaplıyor. Sonradan ek olarak 3 bölüm var. En sonunda dikkatimi çeken ve yazarı daha da merak etmeme sebep olan kısım: Campanella'nın çağdaşı Rossi adında bir yazar şöyle yazıyor:Campanella'ya otuz beş saat boyunca yaptıkları işkence öylesine vahşiceydi ki «kıçının bütün kan damarları kopmuş, açılan yaralardan durmadan kanlar boşalıyordu.Dişlerini sıkıp işkenceye öylesine dayandı ki, ağzından, bir filozofa yakışmayacak tek kelime bile alamadılar.» İyi okumalar. (:
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20083,559 okunma
145 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Antifeminizmin Pençesindeki Güneş
Yıllarca hapis hayatı yaşayan ve işkenceler görmüş Campanella'nın toplum düzeni huzursuzluğunu kaleme almış olduğu ütopik eseri: Güneş Ülkesi. Kişileri Hindistan'dan 7 katman, 6 ay süre ile yer değişimi. Kast sistemine bir atıf niteliği taşıdığını düşündüğüm eser, kadının metalaştırmanın daha da ilerisine götürerek değersizleştirmiş. İnsanı duygudan yoksun bir makine gibi yansıtmıştır. Cesur Bir Dünya da güneş ülkesine ihtiyacın olmadığı da aşikardır.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,559 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.