Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Güneş Ülke

Tommaso Campanella

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
80 syf.
9/10 puan verdi
Güneş Ülke Ütopya okumak gerçekten keyifli. Thomas Moore, Huxley ya da George Orwel in utopyalari da keyifliydi. Ayrıca Mumkunle namumkunun arasında gidip geldigim, fantastik öğeler ve kurgusalliklariyla hayret verici kitaplar. Campenalla nin Güneş Ülkesi de zevkle okuduğum ve okunmasını tavsiye edebilecegim kitaplar arasında yerini alıyor. Ütopya okumak ufuk açıcı bir film izlemek gibi. Güneş ülkesinde fantastik öğeler ve abartilar da var. Mesela ülkede her şey tıkır tıkır ilerliyor. Hiç olumsuzluklardan ya da problemlerden bahsedilmemis mesela. Eleştirim ise şu konuda. Okurların dikkatini çekti mi bilmiyorum ama yazarin kitapta Hz. Muhammed'in (sav) sara hastaligina yakalandığını soylemesi bence büyük bir yanılgı. Metnin aslında hastalık olarak hangi kelime secilmiş bilmiyorum ama dipnot açıklamasında sara hastalığı olarak ifade ediliyor. Bence çok büyük bir yanılgı ve gerçekleri saptırma. Belki bir tık ötesinde büyük bir iftira. Boyle bir durumun hakikati yok. Tarihi metinlerde Hz. Muhammed'in humma hastalığına yakalandığı ve bu sebeple vefat ettigi ifade edilmekte. Genel olarak kitapta bir ülkede yaşayan insanların nasıl mutlu olacağı ve ülkenin nasıl yükseleceği ifade ediliyor. Bu açıdan kitabı okurken Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabı da hep hatirima geldi. Başlangıç olarak Lise 2 ve 3. Sınıflara tavsiye ediyor keyifli okumalar diliyorum.
Güneş Ülke
Güneş ÜlkeTommaso Campanella · Doxa Yayınları · 20183,513 okunma
Reklam
195 syf.
8/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Campanella sabrı dilerim hepinize..:D
Selam, arkadaşlar. Yine bir inceleme.:D Bu günlerde her kitaba eklerim herhalde. :) Campanella, düşüncelerini yirmi yedi yıllık hapis hayatıyla ödemiş ama düşüncelerinden asla vazgeçmemiş bir yazar. Hapise atılmasının nedeni, yaşadığı dönemde Avrupada istediği şekilde yönetilen devletin olmamasına itirazıydı. Kitap Platon'un Devlet kitabıyla aynı amaca hizmet ediyor. Felsefe ile kurulmuş bir devletin hayalini kuran Tommaso bunu kitap olarak yazmaya karar verir. Kitapda hayal edilen ülkenin mimari yapısına kadar yazılmış. Beğendiğim kısımlar olsa da arada sıkıldığım doğrudur..:) Kitabın yarısı 2 şahsın diyalogundan oluşuyor: Ospitalario ve Cenovalı Kaptan. (Ospitalario, Kutsal topraklarda hastalanan hacılara bakmak amacıyla kurulmuş bir kuruma bağlı kimselere verilen addır.) Ospitalario soruyor kaptan cevaplıyor. Sonradan ek olarak 3 bölüm var. En sonunda dikkatimi çeken ve yazarı daha da merak etmeme sebep olan kısım: Campanella'nın çağdaşı Rossi adında bir yazar şöyle yazıyor:Campanella'ya otuz beş saat boyunca yaptıkları işkence öylesine vahşiceydi ki «kıçının bütün kan damarları kopmuş, açılan yaralardan durmadan kanlar boşalıyordu.Dişlerini sıkıp işkenceye öylesine dayandı ki, ağzından, bir filozofa yakışmayacak tek kelime bile alamadılar.» İyi okumalar. (:
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20083,513 okunma
78 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Eğer 3 günlük yılbaşı tatiliniz varsa ve nereye gitsem diye düşünüyorsanız Güneş ülkesi sizin için biçilmiş kaftan olabilir. Olabilir diyorum çünkü bazı ülke ve şehirlerde gerçekten yaşanmaz sadece gezmek için gidilir. Misal vereyim; İstanbul, gittim gezdim ama yaşayamam, o ne kaos öyle metrobüs sürekli dolu geliyor ve dolu olmasına rağmen şoför her durakta o kapıyı açıyor... Neyse dönelim Güneş ülkesine 3 gün kendi bütçelerinden yedirip, içirip, gezdirecek ve dahi ayaklarınızı bile yıkayacaklar. Biletiniz bu kitap, ne duruyorsunuz... Distopyalar karanlığı, ütopyalar aydınlığı temsil eder. Fakat ne yazık ki ütopyalar asla gerçek olmayacak düşlerdir, distopyalar ise içinde yaşadığımızdır ne yazık ki. Okurken özgürlüğe alışkın bizler bu kadar müdahaleyi kaldırabilirmiyiz onu sorgulayacağız. En küçük bir örnek vermem gerekirse bir çocuğunuz oluyor ve ismi devlet veriyor, siz kayınvalideniz ya da kayınpederinizin ismini koyamıyorsunuz ya da koymamak için kavga etmiyorsunuz, düzene bak... More un ütopyası kadar sevmedim ama şans verilmesini isterim. Yazar Campanella ile ilgili birkaç şey söylemek gerekirse yaramazmış, daha iyi bir dünya için hazırladığı ayaklanma planı suya düşünce mahkum olmuş ve hayalindekini dört duvar arasında kağıda aktarmış, özel mülkiyetin olmadığı ve herşeyin ortak olduğu Güneş ülkesi işte böyle doğmuş.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kapra Yayıncılık · 20213,513 okunma
78 syf.
·
Puan vermedi
·
6 saatte okudu
Kitabın arkasındaki "Güneş Ülkesi, tıpkı Thomas More'un Ütopya'sı ... gibi, felsefi bir ütopya eseridir." yazısı beni çok heyecanlandırmıştı. Çünkü Ütopya'ya hayran kalmıştım.. Kitaba iki tane alıntı atmamdan da anlaşılmıştır, çok alıntı atan biri olarak.. Kitap güzel ama fevkalade değil kitabı bitirmek için okuduğumu söyleyebilirim, ihanet edip yarım bırakmak istemedim.. Eğer bu tarz kitapları okumayı seviyorsanız Ütopya'yı öneririm ama maalesef bu kitabı değil.. Keyifli okumalar. ✿◡‿◡
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Karbon Kitaplar Yayınları · 20203,513 okunma
Reklam
145 syf.
·
Puan vermedi
·
31 saatte okudu
Canpanella , " ütopya "dan ziyade bir " distopya " yı anımsattı bana. Kitap bazı bölümlere ayrılmış metafizik, güç, sevgi ve bilgelik olarak. Bu dört başlık altında güneş ülkesini anlatıyor ve gerçekten hepsi birbirinden korkunç geldi bana . Cesur Yeni Dünya distopysını, Canpanella'nın sözde ütopyasıyla kıyaslamam bile Aldous Huxley'e çok büyük haksızlık olur. Niye böyle düşünüyoruma gelirsek. Mesela bir kaç örnek vermek isterim; "memurlar halkın isteği doğrultusunda değiştirilebilir. Ama baştaki dört yönetici kesinlikle değiştirilemez" diyor Canpanella. Bu yöneticiler sadece kendi arasında istedikleri kişiyi seçiyorlarmış. Bir başka örnek; bir kadın gebe kalmaz ise başka bir erkek ile birleştirilirmiş, tekrar gebe kalmadığı takdirde "orta malı" olurmuş. NE ! Ben bu sözde " ütopya" nın yakınına bile uğramayayım. Canpanella, tüm kötülüklerin ve haksızlığın ana sebebini, insanın bencil bir varlık olarak sadece kendini düşünmesi olduğunu ileri sürüyor. Ancak vaadin olan dünyaya baktığım da içim karardı Canpanella ! Kitap, karşı olduğum bir fikre neden karşı olduğumun farkında olmak için; karşıt fikirleri de okumam gerektiğini hatırlattı bana. Daha önce pek distopya okumamış olduğumun farkına varma mı sağladığın için teşekkürler Canpanella ! Arkadaşlar, kitabın yazıldığı dönemi de göz önünde bulundurarak bu incelemeyi yapmaya çalışıtım. Güneş ülkesi, Güneşimi hatırlattığı için de ayrı bir anlama sahip oldu benim için.
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,513 okunma
145 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Antifeminizmin Pençesindeki Güneş
Yıllarca hapis hayatı yaşayan ve işkenceler görmüş Campanella'nın toplum düzeni huzursuzluğunu kaleme almış olduğu ütopik eseri: Güneş Ülkesi. Kişileri Hindistan'dan 7 katman, 6 ay süre ile yer değişimi. Kast sistemine bir atıf niteliği taşıdığını düşündüğüm eser, kadının metalaştırmanın daha da ilerisine götürerek değersizleştirmiş. İnsanı duygudan yoksun bir makine gibi yansıtmıştır. Cesur Bir Dünya da güneş ülkesine ihtiyacın olmadığı da aşikardır.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,513 okunma
119 syf.
7/10 puan verdi
Tüm ütopyalar komünisttir! Thomas More'un ütopyasını okuyan biri için tatmin edici olması pek mümkün değil. Çok fazla boşluk var. Devlet sistemi en çok da cinsiyetlere düşen görevler sanki olması gerektiği gibi değil olmasını istedikleri gibi. Ben birazda olaylara eşitlik gözünden baktığım için bana hiç kabul edilebilir yada gerçekçi gelmedi. Ayrıca yazarımızın kadın erkek ilişkilerini işlerken aşktan bir haber olduğunu söylemek mümkün. Bu duygunun ne kadar güçlü ve karşı konulamaz olduğunu biliriz. Ayrıca yazar aslında bir din ütopyasıda yazmış. Her konuyu dinle ilişkilendirip en üst yöneticiyi de bir din adamından seçmiştir fakat bunun pek akıl kârı olmadığını ortaçağ da gördük. Ütopyalar hakkında yazacaksam ben karşılaştırmayı Tomas More'un ütopyası ile yapmayı tercih ederim. More dini görmezden gelmiş iyi bir devlet yapısı kurmak için din özgürlüğünü savunmuştur. Ayrıca More'un Utopiasında aile ilişkileri daha kabul edilebilir. Zira aile ve Sevgi bağının görmezden gelinmesi ve insanların sırf öyle olması gerektiği için bunlardan vazgeçeceğini düşünen kimse henüz saf insan nefsiyle/ iradesiyle karşılaşmamış demektir. Kısacası ben pek tatmin olmadım. Fakat yazıldığı tarih ve kurgusallığı itibariyle temel ütopyalar arasında yer alan güneş ülkesi göz ardı edilemeyecek bir eserdir. Ve konu ütopya olduğunda muhakkak okuması gereken eserlerden biridir.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 20193,513 okunma
143 syf.
7/10 puan verdi
Biraz inceleme birazcık sitem
Güneş Ülkesi, yıllarını hapishanede geçirmiş ve defalarca işkenceye maruz kalmış İtalyan filozof Tommaso Campanella’nın, yaşadığı dönemin devlet yapısı ve toplum düzeninden memnuniyetsizliği üzerine kaleme aldığı bir ütopya. Kitapta, her ütopyada olduğu gibi, kendi dönemine yöneltilmiş eleştirilerin yanı sıra yeni bir devlet sistemi ve toplum düzeni için öneriler de yer alıyor. Güneş ülkesi, son derece katı bir şekilde belirlenmiş geometrik bir şehir planı ve mimariye sahiptir. Şehir 7 katmandan oluşur ve kişiler evlerinde 6 ay süreyle yer değişirler. Böylece toplumda her şey ortaktır ve insanlar toplumun refah, mutluluğu için çalışırlar. Herkes mutludur çünkü insanlar sevdikleri işlerde çalışıp yarar sağlıyor. Gelelim bize. Daha adil bir dünya mümkün mü? Bilmem ama daha adil bir Türkiye'nin mümkün olması için yukarda olanların kendilerinden taviz vermesi gerekiyor şayet bu olmazsa bazıları çöpte ekmek toplamak zorunda kalırken bazıları sırf bir ideolojiye bağlı oldukları için beş maaş ile zevk ve sefa içinde yaşamaya devam edecekler. İncelemem bu kadar vakit ayıranlara teşekkür ederim. İyi okumalar...
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Çan Yayınları · 19653,513 okunma
Reklam
150 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Güneş Ülkesi bir ada devletidir. Yönetiminde "Sol" denilen en büyük rahip vardır. Sol bizim dilimizde güneş olarak geçer. Ondan sonra gelen yardımcıları; Pon, Sin ve Mor'dur. Bunlar; Güç/Kudret, Bilgelik ve Sevgi anlamlarına gelmektedir. Bu devlette her şey eşitttir ve kadınla erkeğe aynı derecede haklar verilir. Bu ülke iç-içe girmiş
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,513 okunma
78 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ütopya, aslında var olmayan, gerçekleşmesi imkansız, ideal toplum tasarımlarıdır. Yaygınlaşması
Thomas More
Thomas More
' un
Ütopya
Ütopya
isimli kitabıyla gerçekleşmiştir. Distopik, politik, tarihi, dini ve felsefi gibi bir çok ütopya türü mevcuttur.
Tommaso Campanella
Tommaso Campanella
' nın
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
de felsefi ütopya türünde bir eser. Bu yönüyle de
George Orwell
George Orwell
' ın
1984
1984
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kapra Yayıncılık · 20213,513 okunma
165 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Güneş Ülkesi aslında yazarımızın hapis yıllarında yaşamış olduğu süreçte tasarladığı bir devlet düzeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Kitapta var olan genel hava yaşanılan tüm sıkıntıların insanların bencilliklerinden asla vazgeçemediklerinin sonucu olarak gelişen haksızlıkların ve kötülüğün beslendiğini öne sürmektedir. Kitapta uygulanan sosyal
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Can Yayınları · 19953,513 okunma
78 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Düşünceleri uğruna 27 yılını veren ve türlü işkencelere maruz kalan Tommaso Campanella hapishanede bu kitabı yazarak hayallerindeki kilise, tanrı, doğa, varlıklar, evren, siyaset, toplum ve en önemlisi yeniden yapılanmayla ilgili bütün düşlerini bu kitabında yaşatmış. Eser Platon'un Devleti ve Thomes More'un Utopiasıyla aynı amacı taşıyor.   Kitabın soru cevap şeklinde ilerlemesi; dilinin süsten uzak, kısa ve net olması kitabı bir çırpıda okumanızı sağlıyor. Ancak yer yer dikkat çekse de sıkan bölümler de içeriyor.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Karbon Kitaplar Yayınları · 20203,513 okunma
88 syf.
5/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Tommasa Campanella, Güneş Ülkesi eserini şu cümlelerle bitiriyor; “Bizim devlet düzenimizse, tam anlamıyla, havarice bir düzendir, ortak yaşama düzenini zevke değil, kitabımızda gösterdiğimiz gibi, karşılıklı saygıya dayatmaktadır.” Bense, tam aksine eseri okurken gönüllülükten, işbirliğinden daha çok zorlamaya, dayatmaya ve militarist düzene
Güneş Kent
Güneş KentTommaso Campanella · Koridor Yayıncılık · 20213,513 okunma
145 syf.
8/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
Tommasonun "Güneş Ülkesi" Thomas Moorenun "Ütopya"asına çox bənzər başlıqla başladı. (hərçənd ki Ütopya daha geniş mövzulu idi və yarıda buraxmışam) Mövzu ütopya kimi qeyd edilsə də 1000kitabda oxuduğum digər bir rəylə razıyam ki, bu kitabda bəhsi gedən ölkə kiminə görə ütopya kiminə görə distopya kimi görünə bilər. Ölkə din,
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 20193,513 okunma
78 syf.
6/10 puan verdi
·
18 saatte okudu
Ütopya olduğuna emin miyiz? Distopya olmasın?
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
Bir kitabı bitirince hakkında inceleme yazmadığım zaman tam anlamıyla kitabı bitirememiş gibi hissediyorum. Kitabı tam bitirmek adına incelememi yazıyorum. Öncelikle kitap sözde ütopya olarak yazılmış ama ben böyle bir dünyayı düşlediğimde distopya gibi hissettirdi. Kitapta eşitlik adına iyi fikirlerde var fakat çoğunlukla insan fıtratına aykırı düzenlemeler var. Yazar insanı özellikle kadını hiç tanımamış, aşktan, duygulardan ve aidiyetten bir haber. Cinselliği sadece tohum alınması gereken bir eylem gibi anlatması, kimin kiminle ne zaman ilişkiye giriceğini yönetimin belirlemesi, çocuk sahibi olamayan kadınların aşağılanması nasıl ütopya olabilir? Kadının kamu malına sunulması, erkeklerle sırayla ve devletin istediği vakitlerde beraber olmasının eşitlikle , sözde kamu düzeni ile huzurla ne ilgisi var? Nerde duygular? Nerde seçme hakkımız? Robot muyuz biz? Eşitlikten anlaşılması gereken bu olmamalı! Yazdıkça sinirleniyorum. İslam dini ile ilgili fikirlerini beyan etmeden öncede fikirlerinden zerre hoşlanmamıştım, bir de o fikirlerini söyleyince olumsuz duygularım iyice pekişti. Olumlu yanlarına gelirsek insanların tembel miskin olmaması, çalışması , spor yapması , doğal güzel olması ile ilgili kısımlar hoşuma gitti. Ama bu anlatılan gibi bir yaşamın insanları mutlu etmeyeceği kanaatindeyim.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kapra Yayıncılık · 20213,513 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.