Güneş Ülkesi

Tommaso Campanella

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
143 syf.
7/10 puan verdi
Biraz inceleme birazcık sitem
Güneş Ülkesi, yıllarını hapishanede geçirmiş ve defalarca işkenceye maruz kalmış İtalyan filozof Tommaso Campanella’nın, yaşadığı dönemin devlet yapısı ve toplum düzeninden memnuniyetsizliği üzerine kaleme aldığı bir ütopya. Kitapta, her ütopyada olduğu gibi, kendi dönemine yöneltilmiş eleştirilerin yanı sıra yeni bir devlet sistemi ve toplum düzeni için öneriler de yer alıyor. Güneş ülkesi, son derece katı bir şekilde belirlenmiş geometrik bir şehir planı ve mimariye sahiptir. Şehir 7 katmandan oluşur ve kişiler evlerinde 6 ay süreyle yer değişirler. Böylece toplumda her şey ortaktır ve insanlar toplumun refah, mutluluğu için çalışırlar. Herkes mutludur çünkü insanlar sevdikleri işlerde çalışıp yarar sağlıyor. Gelelim bize. Daha adil bir dünya mümkün mü? Bilmem ama daha adil bir Türkiye'nin mümkün olması için yukarda olanların kendilerinden taviz vermesi gerekiyor şayet bu olmazsa bazıları çöpte ekmek toplamak zorunda kalırken bazıları sırf bir ideolojiye bağlı oldukları için beş maaş ile zevk ve sefa içinde yaşamaya devam edecekler. İncelemem bu kadar vakit ayıranlara teşekkür ederim. İyi okumalar...
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Çan Yayınları · 19653,558 okunma
Reklam
143 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Campanella’ nın büyük yapıtı Güneş Ülkesi Felsefi Devlet Modelini ele almıştır. Tabirinde yansıttığı gibi düşlenen bir dünya düzenini öngörmek, idealize etmek, önermek için yazılmış bir kitaptır . Cenevizli Kaptan’nın anlattığı Güneş Ülkesi aslında Campanella’ nın idealize ettiği; önerilen dünya yaşam ve yönetim düzenidir. Mutlu, hakkaniyetli, dostane, yapıcı, güzeller güzeli, öykünülecek bir komünel hayat kurmayı başarmıştır Güneş Ülkeliler. Peki bunu nasıl başarmışlardır? İşte o noktada Campanella ‘nın filozofisi ve diskuru devreye giriyor. İnsanların nasıl yaşaması, üretmesi, bölüşmesi ve birbirlerine nasıl davranması gerektiğine dair öyküntü uyandıran bir devlet ve toplum düzeni anlatılırken giderek ekonomik, cinsel, sosyal, siyasal, felsefi; teolojik ve hatta astrolojik konulara doğru yelken açıyor .Güneş Ülkesi’nin yönetsel başarısı üç temel ilkeden kaynak alır. Bunlar Güç, Bilgelik ve Sevgidir. Kitabın ilerleyen bölümlerinde bu üç ilkenin teslis meselesine alegori yapan diyaloglarına rast geliriz . Güneş Ülkesindeki Güç-Bilgelik, Sevgi triolojisi bir alegori halinde sunulmaktadır. Fakat kitapta bundan daha çok ilgimi çeken; bütün Rönesans ve sonrası düşünür, sanatçı, filozof ve bilim adamları gibi Campanella’nın da astrolojiye olan merakı idi. Ne yazık ki yıldız bilim hakkında mütalaa yapacak kadar bilgili değilim. Ama sanki kitabın ikinci yarısından sonraki alegorilerde astrolojinin özgün bir yeri var. :)
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Çan Yayınları · 19653,558 okunma
143 syf.
5/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Kitap güneş ülkesi diye kurulmuş bir ülkeyi soru cevap şeklinde anlatan bir ütopya. Her şeyin eşit paylaşımlı olduğu dile getirilen ama bir kişi tarafından ve onun üç yardımcısı tarafından yönetilen ve onlara ayrıcalık tanıyan bir ülke. Aile kavramının olmadığı, sevginin ve aşkın da olmadığı, sadece çocuk için çiftleştirilen, onun dışındaki ilişkilere izin vermeyen, kısır olanların haklarından mahrum edildiği, savaş hazırlıklı katı kuralların olduğu, ceza olarak gerekirse halkın taşlamasının reva görüldüğü, kadınların damızlık hayvan gibi görüldüğü, tüm dinlere sahip olunabileceği söylenip sürekli hristiyanlığın övünüldüğü ve uygulandığı distopik bir kurgu olmuş. Bir an aha komünizm falan dedim ama tamamen farklı olduğunu gösterdi ilerledikçe. Nasıl bir ütopya anlayamadım desem de herhalde yazarın hayali bu yöndeymiş diyebiliyorum sadece. O yüzden beğenemedim..
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Çan Yayınları · 19653,558 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.