3 Aralık 2020
Timaş Yayınları

Nil’e yol her zaman var...
Puan vermedi·288 syf.·
2026 24. kitabı
"İnsan insana sığınmak ister.” Bazen bir cümle, insanı bir kitabın içine sürükler ya, Hanne’ye beni sürükleyen de bu cümleydi. Ve ardından gelen: “Kanıyor arz, kanıyor ruhu, kanıyor zaman.” Bu sanki artık bir cümle değildi. Hanne’nin iç dünyasıyla dış dünya arasında kurulan, kader gibi işleyen bir bağın kanayan yarası. Romanda kırmızı renk yoğun bir anlatım dili olarak kullanılmış. Kan kırmızı, ruj kırmızı, ölüm kırmızı, namus bile kırmızı. Hikaye bitince duyduğum ses ise ; "Kader de benim, özgürlükte. Tutku da benim, travma da. Ölüm de benim yaşam veren de." Bastırılmış her kırmızı duygumuzu yeniden yeşertmek gücü ise bize verilmiş bir lütuf. Çünkü Hanne demek de ; 'Allah'ın lütfü' demek zaten... Hanne'nin hikayesi , kırmızısına arkasını dönüp, siyahını pusula yaptığı bir dönemi kapsıyor. Dış kabuğu,Almanya'da başarılı bir akademisyen, güzel bir kadın, zengin bir eş, kendini gerçekteştiren bir hayat. İçeride ise ; çocukluk travmaları ve kültür-sınıf çatışmalı evliliği arasında sıkışmış bir kadın. Çocukluk ile gelen aile içi fiziksel-cinsel ve ruhsal şiddet, korku ile şekillenmiş cocukluk, köklerini ve aidiyet duygusunu yitirmiş bir gençlik, güç ilişkisi ve sadakatsizlik üzerine kurulan bir evlilik. Ve bu bir kurgu değil. Kabuğunu kırmaya çalışan bir ruhun gerçek hikâyesi. Onun hayatı psikolojik ve sosyajik zemin üzerinden okumaya da oldukça elverişli. Örneğin Freud rahatsız edici veya korkutucu anıların (özellikle çocukluk travmalarının) yok olmadığını, sadece bilinçdışına itildiğini savunur. Hanne'nin hayatında ise bu bastırılmış duygular rüyalar, gülme krizleri, psikolojik belirtiler olarak yüzeye çıkıyor. İnsan unutmaz, unuttuğunu sandığı şey derinlere gömdüğü ve bakmayı tercih etmediği olumlu/olumsuz bilgilerden ibaret. İnsanın en sessiz, en sabırlı, en
Alıntı
“HANNE…”
2024 70. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2024 22:43
Bir arayış içinde olup, bu arayış ile hakikate ulaşabilmenin hikâyesi.. HanneHanne ,2024 Yılının son kitabımdı. Bu kitap hakkında bir inceleme yazma gereği duydum, beni içine çeken bir öyküsü vardı çünkü. Göç hikâyeleri beni hep etkiler.. Geçmiş, hepimizin çocukluğundaki kalıntıların eseridir aslında. Neden psikologlar insanları tanımak için çocukluklarına inmek ister yoksa, işte bu yüzden. Bu kitabın ana karakteri Hanne de, gerçek huzuru yakalayabilmesi için geçmişi ile barışmalı, yüzleşmeliydi. Kitaptaki Hanne, Almanya’da doğup büyümüş bir Türk ailenin kızıdır. Babası varken babasızlığı, sevgisizliği, fiziksel şiddeti ve en son annesini kaybederek ölümü yaşayan bir kız. Mutlu bir ailenin özlemiyle Alman bir aileye evlatlık verilir Hanne. Alman kültürüyle büyür, 2 ayrı kültür arasında kalır ve gerçek kimliğini unutur. Hanne’nin öze dönüş hikâyesi, içindeki çatışmalar ve kimlik karmaşası anlatılmış. Doğduğun yerin nasıl da insana kader olduğu öyle güzel işlenmiş ki. Öykünün sonunda Hanne’nin vefat etmiş annesinin başucundan ayırmadığı Mevlâna’nın Mesnevi’sine bağlaması da çok iyiydi. Mesnevi’den alınan hikâyelerle Hanne’nin durumuna bir çözüm araması, onun Mesnevi’yle şifa bulması ve bir hakikate ulaşması farklı olmuş. Yazarın, gerçek bir hayat hikâyesinden esinlenerek kaleme aldığı Hanne, pek çoğumuzun çevresinden izler bulabileceği, sancılı kurgusu olan bir öykü. Kitap uzun zamandır listemdeydi, yılı bununla kapatmak nasip oldu. Ve kitabın içindeki sözle de çok manidardı, diyor ki: ‘Bazı kitapların okunma zamanı olduğuna inanırım. Bu anlamda kişinin kendinden ziyade kitap kendisini okutma ihtiyacı hisseder. Garip bir his. Ne zaman lüzumlu olduğuna kendisi karar verir bazı kitaplar.’ Bu kitabın da demek ki okuma zamanı şimdiymiş. Son olarak bir alıntı daha
Göç Hikayesi
2021 8. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2021 22:29
❀ Hanne , kendini arayan Almanya’ya göç eden bir Türk kızı. Çocukluğunda şiddete maruz kalan , evliliğini yaşadıklarına göre şekillendiren birisidir. Sonrasında yaşadığı olayların hakikatine ulaşır. Kendisini yeni yol çizmiş , kendini bulmuştur. Hiçbir şeyin gördüğü gibi olmadığını anlamıştır. Sonu öyle güzel bağlanmış ki hayran olmamak elde değil. ❀ Kitabın içindeki Mesnevi’den alıntıların olması ise ayrı güzeldi. İlk bölümlerde yavaş ilerlemesine aldanmadan okuyun. Sonrası su gibi akıp gidiyor çünkü. Çok etkilendiğim bir kitap oldu. Mutlaka okumalısınız.
2025 22. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2025 04:17
Hanne’yi okurken, bir hikâyeden çok bir insanın iç acısına tanıklık ettiğimi hissettim. Bahadır Yenişehirlioğlu, öyle bir dil kurmuş ki; sayfaları çevirirken karakterlerin duyguları değil, sanki kendi içimde yıllardır susturduklarım hareketleniyor. Hanne’nin sessizliği, kırılganlığı, taşıdığı yük… Bir kadının görünmeyen yaralarını bu kadar gerçek hissettiren çok az kitap okumuşumdur. Romandaki erkek karakterin pişmanlıkları, geç kalmışlığı, söyleyemedikleri… Beni en çok vuran yer burası oldu. Çünkü bu kitap aslında şunu fısıldıyor: Bazen bir insanı kaybetmek için büyük bir hata yapmana gerek yok; zamanında söylemediğin tek bir cümle bile bir ömür yetiyor. Hanne’de en sevdiğim şey, duyguların bağırarak değil, ince ince işlenmesi. Her kelime, içe dokunan bir sızı gibi. Kendimi zaman zaman “Bu kadar sessiz bir acı nasıl bu kadar gürültülü hissedilir?” diye sorarken buldum. Kitabı bitirdiğimde içimde garip bir boşluk kaldı. Sanki Hanne sadece bir karakter değil de, geçmişimde tanıdığım bir insanmış gibi… Tanıdık bir hüzün bıraktı bende; biraz sitem, biraz kırgınlık, biraz da “keşke” duygusu. Hanne, bir aşk romanı değil sadece; insanın kendine, kalbine ve hatalarına ayna tutan bir iç yolculuk. Ve bazen, en çok susanların hikâyesi en ağır olan oluyor.
Puan vermedi·288 syf.·
2021 5. kitabı
Hanne.. Acılarını raflara gizleyip ya da gizlediğini zannedip, her daim onların varlığını hisseden Hanne.. Acılarına kurtuluş arayan, aradıkça kendisini kaybolmanın eşiğinde bulan kadın. Kitabı isminin ve konusunun dikkatimi çekmesiyle birlikte okumaya başladım. Zaman zaman kendi hayatımdan parçalar bulmanın merakıyla devam ettim okumaya, bazen Hanne'nin ruh karmaşalarında kayboldum, bazen de rüyalarında buldum kendimi.. Kitapta annelik, aile içi şiddet, kardeşlik, evlatlık, kültür çatışmaları, aşk, pişmanlık, intihar vb. konulara yer verilmiş ve güzelce işlenilmiş. Psikolojik tahliller çok iyiydi. Her karakterin yerine koyabildim kendimi, ama her daim Hanne'ydim sanki. Sonunu da öyle güzel bağlamıştı ki yazar, arayış içinde olan ve kayboldukça parçalarını bulan bir kadın, ve bu parçaların Mesnevi ve Kur'an'la birleşmesi.. Kitabın sonunda küçük gibi görünen ama büyük bir mesaj vardı, ya da ben böyle anlamak istedim bilmiyorum :) "Bütün kitaplar tek bir kitabı anlamak için okunur, ve o kitaptan haberin yok ise okuduğun hiçbir kitap seni doğru hedefe ulaştırmaz." Bir hayatla daha tanışmış olduk.. okumak isteyene tavsiyedir. :)
2020 45. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2020 17:06
𓇚 Hanne, Almanya'ya göç etmiş bir Türk ailenin kızıdır. Çocukluğunda şiddete, acıya maruz kalmış, geçmişiyle didişen, debelendikce içinde bulunduğu bataklığın onu daha fazla çektiği bir boşluktadir. Her ne kadar bu boşluğu iyi bir kariyer ve iyi bir eş seçimi ile kapatmaya çalışsa da başarılı olamaz. Çünkü Hanne, geçmişi ile şuan ki hayatı arasında sıkışıp kalmıştır. 𓇚 Hanne'nin hikayesini okumak beni çok mutlu etti.Hanne aslında bir umut hikayesi, bulunduğu enkazdan yepyeni biri olarak çıkan bir kızın umut hikayesi 𓇚 Bu arada sayfa aralarına serpiştirilen, Mesnevi'den yer alan kesitler ise kitabı daha bir keyifli hale getirmiş. 𓇚 Mutlaka bir gün Hanne ile tanışmaniz dileği ile🖐 ༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛༛
Hanne - Bahadır Yenişehirlioğlu
2021 13. kitabı
“İnsan, insana sığınmak ister.” Ben kitap yorumcusu değilim. Okuduğum bir eserin içindeki kısımları tanıtıp şöyle böyle okuyun da diyemem. Ben ancak kendi hislerime tercüman olmayı dileyen ve isteyen biriyim. Bir kitabın üzerimde bıraktığı etkiyi anlatabilirim yalnızca. “Hanne” Yenişehirlioğlu ile tanışmama vesile olan kitap. Bununla birlikte tüm kitaplarını okuma isteği doğuran da bir kitap. Çünkü baştan sona duygu geçişini tam veren ve hissettiren bir eser. Gerçek bir hayat hikâyesi olan Hanne, üzerinizde derin izler oluşturacak. “Kendi olma ve kendini bulma” serüveninin tüm yanlarını görüyorsunuz bu kitapta. Sonuna geldiğinizde ise size kalan gözyaşlarınız ve hisleriniz oluyor. Uzun bir açıklamayı bir kenara bırakıp, okuyun ve kendinize bir mum yakın siz 🕯 Kitapla ve sevgiyle kalın 🕊
2021 4. kitabı
Okunma: 06 Mart 2021 23:22
Leyla'dan sonra okurken ağladığım ikinci eser.. Tıpkı Hanne de Leyla gibi gerçek hayattan esinlenerek yazılmış bir eser. Etkisinde kalmamak inanın mümkün değil. Her zaman sesli okurum kitapları mı ama neden se bunda yani Hanne de ses tonum hep düşüktü içe kapanık bir şekilde çoğu yerde göz yaşlarıyla okudum. Buraya o kadar çok şey yazılması gerek ki aslında ama öyle uzun uzadıya da şeyler yazmak istemiyorum! Herkesin tüm kitap severlerin mutlaka ama mutlaka okumasını şiddetle öneriyorum.
2021 2. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2021 14:55
Hanne... Bir arayış ve bu arayışın getirdiği yeni arayışlarla hakikate erme hikayesi.. Gerçek bir hayat hikayesinden esinlenerek kaleme alınan Hanne, pek çoğumuzun çevresinde izler bulabileceği sancılı ve fırtınalı bir dönüşüm hikayesi diyebilirim.. Hanne, çocukluğunda aldığı yaralardan kaynaklı içsel çatışmalardan kaçmak isteyip de kaçamayıp "İnsan insana sığınmak ister" cümlesinden yola çıkarak yeniden var olma ve kendi kendini bulma eylemini o kadar güzel lanse etmiş ki okurken sıkılmıyorsunuz. Her sayfayı merakla çevirip acaba neler olacak heyacanına kapılıyorsunuz...
2021 3. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2021 10:19
Bir kara delik kadar karanlık ve soğuk anılarına karşın geçmişiyle yüzleşip kendisiyle mücadele eden biri Hanne. Bahadır hoca, doğduğun ev kaderindir yazgısını öyle güzel işlemiş ki kitapta ne kadar zor hayatlar var dedirtti okurken. Yaşadığı travmalar yüzünden geçmişiyle yüzleşip öz yaşamını sorgulayan Hanne, huzura ermenin yol ve sebeplerini ararken çıktığı yolda olayların aslında görünenden farklı olduğunu öğrenir. Hakikatle yüzleşen Hanne artık cesurca adımlar atmaya ve kararlar vermeye başlıyor. Cesurca adımlar atmaya başlasa da Hanne, asıl huzursuzluğun sebebini içinde yaşadığı manevi boşluğundan kaynaklandığını da kitabın sonunda gün yüzüne çıkarıyor. Her sayfasında hüzün barındıran Hanne’yi mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Akıcı üslubuyla ve naif kalemiyle bu güzel kitabı bizlere sunan Bahadır hocanın yine severek okuduğum kitaplarından oldu. 𝙸̇𝚢𝚒 𝚔𝚒 𝚔𝚒𝚝𝚊𝚙𝚕𝚊𝚛 𝚟𝚊𝚛..

Bahadır YenişehirlioğluYazar · 15 kitap
1962 yılında Akhisar'da doğdu. 1979 yılında Akhisar Lisesi'ni bitirdikten sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı ve 1985 yılında mezun oldu. Daha sonra Manisa Akhisar'da serbest avukat olarak çalışmaya başladı. Fransa, İspanya, İsviçre, İtalya, Almanya, İngiltere, Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan, Fas, Tunus, Mısır, İran, Pakistan, İsrail, Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye, Dubai, Bahreyn gibi ülkelerde halklar ve toplumlar üzerinde araştırmalarda bulunmuş ve 'Beyaz Usta Siyah Çırak' isimli romanını kaleme almıştır. Ulucamii Eğitim ve Kültür Vakfı, AK-SEK Vakfı, İnsan Hakları Komisyonu, İlçe Cezaevleri İzleme ve Denetleme Komisyonu ve Akhisar Tenis Severler Derneği'nde çalışmalarda bulunmuştur. 2017 - 2021 yılları arasında TRT 1'de yayınlanan Payitaht "Abdülhamid" dizisinde 5 sezon boyunca canlandırdığı "Tahsin Paşa" karakteriyle ün kazanmıştır. Ayrıca yine TRT 1'de yayınlanan Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı dizisinde Derviş karakterini oynamıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır. Eserleri Aşk Çölü (2014) Beyaz Usta Siyah Çırak (2017) Aşk Cephesi (2017) Kanaviçe (2017) Kara Güneş (2017) Kerime (2017) Tahta At (2017) Son Hasat (2018) Hünkârım Antikacı Sonra Giydirir Aşk Esvabını Hanne (2020)