Hatice Sultan

Hıfzı Topuz
2000
Remzi Kitabevi

2017 88. kitabı
Kitap III. Selim, IV. Mustafa ve II. Mahmut dönemini ele alıyor. Osmanlı Devleti'nde yaşanan sıkıntılar, Avrupa’ya ayak uydurma çabaları, ıslahatlar, yeniçeri ayaklanmalarının yanı sıra Hatice Sultan'ın Melling ile yaşadığı aşk konu geçişleriyle anlatılıyor. Yaşanan ikili ilişkinin arka planında dönemin önemli, tarihe geçen olayları yer alıyor. İçerisinde kurgu da barındıran Hatice Sultan'ın hayatı ele alınırken bir yandan da devletin çalkantılı durumu anlatılıyor. Nizam-ı Cedid, Eşkinci Ocağı, Kabakçı Mustafa Ayaklanması, padişahların tahta çıkarılıp indirilmesi gibi tarihe damga vuran olayları kurgunun içine sindirilmiş şekilde okuyoruz. Hatice Sultan, III. Selim’in iki kız kardeşinden biri. Amcası I. Abdülhamit’in ölümü üzerine tahta çıkan III. Selim, iyi eğitim görmüş, ileri görüşlü ve ıslahat yanlısı bir padişah. Aynı zamanda savaşmaktan çok barış içinde yaşama ilkesini benimsemiş, batıya yönelik, müziğe duyarlı ve ince ruhlu kişiliğiyle de dikkatleri çeken biri. Hatice Sultan, III. Selim tahta çıktıktan sonra başka bir saraya yerleşip kısa bir süre sonra da evleniyor. Kocası farklı bir şehirde görev yaptığından ayrı yaşamak zorundalar. Çünkü saray hanedanından olan kimse İstanbul’dan başka bir kentte yaşayamıyor. Hatice Sultan ise zaten formalite olan bu özgür evlilikten çok memnun. Sarayını batı tarzında yaptırmak istemesi üzerine ünlü ressam Melling Kalfa ile tanışıyor. Kısa sürede aralarında büyük bir aşk yaşanıyor. Sarayının yanına Melling’e kalması için yer yaptırıyor. Kimseye belli etmeden yaşanan bu aşkın yanında Osmanlı Devleti karışık günlerden geçiyor. Birbiri ardına çıkan ayaklanmalar halkın padişaha olan güvenini sarsmakta ve devlet bir sürüklenişe doğru gitmekte. Bu ayaklanmaların en önemlisi Kabakçı Mustafa Ayaklanması. III. Selim’in yeni ordusu
Tarih
Bir Dönemin Özeti
2019 27. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2019 14:38
Hatice Sultan Hıfzı Topuz’un Meyyale’den sonra okuduğum 2. Kitabı. Yazar 3.Selim'in kız kardeşi Hatice Sultan ile Fransız ressam Melling'in her ne kadar aralarında mektuplaşmalar olsa da bana göre biraz abartılı bir kurgusal aşktan yola çıkarak 3. Selim, 4. Mustafa ve 2. Mahmut dönemlerine ayna tutmuş saray yaşantısından, entrikalara kadar dönemin önemli tarihsel olaylarını roman tadında anlatmayı başarmış. 3. Selim ile başlayan yenileşme hareketlerine karşı özellikle yobaz çevrelerin ve onların din elden gidiyor diye kışkırttığı Yeniçerilerin saray ile olan mücadeleleri, devlet adamlarının çıkarlarına göre hareket etmesinden kaynaklı başıbozuk yönetim anlayışı ve sonucunda iki padişahın, onlarca üst düzey devlet adamının hazin sonlarını ibretle okuyoruz. Dönemin en önemli olaylarından Kabakçı Mustafa İsyanı, Alemdar Paşa Olayı, Yeniçerilerin ortadan kaldırıldığı Vakayi Hayriye gibi olaylar roman üslubuyla çok başarılı bir şekilde resmedilmiş. Meyyale kitabında da yaptığı gibi yazar döneme ait bir fotoğraf arşivine de kitabında yer vererek bir nevi anlatılarını belgelendirme yoluna da gitmiş. Ayrıca kitapta divan edebiyatımızın önemli isimlerinden Hüsnü Aşk yazarı Şeyh Galip’in dramatik hayatına da saray bağlantılı ve yine bir aşk hikayesi ile birlikte yer verilmesi çok ilgimi çeken bir başka kısım oldu. Romanlar elbette bir kurgudan oluşuyor ama Hıfzı Topuz bu kurguyu yaparken tarihi gerçekliklere de sadık kalmayı ve bu yönüyle de tarihi vakaları roman tadında okuyucuya sunmayı başarıyor. Özellikle Osmanlının son dönemlerine ilgi duyanların, saray ve çevresinde yaşanan hadiseleri merak edenlerin tatmin olacağını düşündüğüm bu kitabı okumalarını tavsiye ederim. İncelememize kitapta yer alan ve dönemi özetleyen bir cümle ile son verelim "Osmanlı devleti tırnakları
2020 47. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2020 11:26
Kitabın adı:Hatice Sultan Yazarın adı:Hıfzı Topuz Okuyanın adı: Sıdıka Topal Sayfa sayısı:246 3.ncü Selim'in kızkardeşi Hatice Sultan duygusal bir kişiliğe sahiptir. Hatice Sultan abisinin bulduğu bir erkekle evlenir. Duygusal bir bağı yoktur çünkü eşi uzaktadır abisi ona bir saray hediye eder Hatice Sultan sarayı tadilat yaptırır bu tadilat sırasında saray Mimaroba aşık olur mimarda ona aşıktır bir zaman devam eder aşkları sonra her ne hikmetse Hatice Sultan bu aşkı bitirir ama sonra sebebi bulunur Hatice Sultan başka bir aşka yelken açmıştır. Gel zaman git zaman derken Hatice Sultan ölür ve Sultan'ın iki aşkı buluşur oturup konuşurlar dertleşirler anlatırsa anlatırlar ... Ama Osmanlı'da isyanlar durulmaz tahttan padişah indirmeler tahta çıkarmalar tabiki bu iki işlem arasında insanları öldürmeler katletmeler boğazlamalar durmaz Osmanlı......
2023 48. kitabı
“Hatice Sultan”, Hıfzı Topuz tarafından yazılmış bir tarihi romandır. Kitap, Osmanlı padişahlarından III. Selim’in kız kardeşi olan Hatice Sultan’ın hayatını anlatır. Konusu: • Hatice Sultan, Osmanlı sarayının önemli figürlerinden biridir ve dönemin toplumsal ve siyasi çalkantıları içinde hayatını sürdürmüştür. • III. Selim döneminin reform hareketlerinin etkisi altında, Hatice Sultan’ın saraydaki yaşamı ve ailesiyle olan ilişkileri işlenir. • Roman, Osmanlı’nın 18. yüzyıl sonları ve 19. yüzyıl başlarındaki sosyal yapısını ve saray içindeki güç mücadelelerini detaylandırır. • Hatice Sultan’ın bireysel mücadeleleri, Osmanlı sarayındaki kadınların genellikle göz ardı edilen rollerine dikkat çeker. Kitabın Önemi: • Hatice Sultan’ın hayatı, Osmanlı sarayındaki kadınların görünmeyen güçlerini ve o dönemdeki kadın-erkek ilişkilerini keşfetmeye yardımcı olur. • Saray içindeki duygusal ve siyasi entrikaların romanla birlikte daha anlaşılır hale gelmesini sağlar. • Topuz, Osmanlı tarihindeki önemli karakterlerin yaşamını tarihsel gerçeklere sadık kalarak büyüleyici bir şekilde anlatır.
2017 91. kitabı
Kurgu var, kurgu var. Bakınız ; Kendi çapımda tarihimizi okurum. Göğsümüzü kabartan kendi tarihimizin yanında bu kitap : hakaret mi ediyor, övüyor mu anlamadım. Gereksiz çokça yazıyla dolu ama salt tarih de içeriyor ..
2009 2. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2009 00:00
Bu kitabın yeri bende ayrıdır. Neden mi? Lise yılları, gençliğin heyecanıyla dolu, geleceğe dair umutların yeşerdiği bir dönemdir. Bu yıllarda öğrencilerin karşılaştığı dersler arasında tarih, genellikle zorlu bir sınav olarak görülür. Ancak benim için lise yılları, tarihe olan ilgimin ve merakımın doğuşuna tanıklık ettiğim özel bir dönemdi. Öğretmenlerimizin önerdiği ders kitapları, bazen sıkıcı bir metin duvarı gibi görünürdü. Tarihi anlamak ve içselleştirmek oldukça güçtü. Ancak bir gün, kütüphanenin rafında tesadüfen gözüme ilişen “Hatice Sultan” adlı kitap, tüm bakış açımı değiştirdi. O kitap, adeta beni Hatice Sultan’ın dünyasına yolculuğa çıkarıyordu. Tarihi bir sadece olayların bir sıralaması olarak değil, insan hikayeleri ve yaşanmışlıklarla dolu bir dünya olarak görmemi sağladı. Kitap, Hatice Sultan’ın hayatını, iç dünyasını ve duygularını o kadar etkileyici bir şekilde aktarıyordu ki, tarihin soğuk yüzünden çok daha fazlasını anlamama yardımcı oldu. Onun etrafında gelişen olaylar, sadece saltanat mücadelelerini değil, aynı zamanda imparatorluğun siyasi ve toplumsal değişimlerini yansıtıyordu. 3. Selim, 4. Mustafa ve 2. Mahmud dönemlerinin siyasi entrikaları, aile ilişkileri ve toplumsal değişimleri o kadar gerçekçi bir şekilde canlandırılmıştı ki, tarih dersleri artık sıkıcı olmaktan çıkıp, beni içine çeken bir hikaye haline dönüştü. Lise yıllarım boyunca “Hatice Sultan” kitabı sayesinde tarihle olan bağım giderek güçlendi. Onun hayatı, iç dünyası ve etrafında gelişen olaylar, tarihin sadece olaylar silsilesi değil, aynı zamanda insanların yaşamları, duyguları ve çatışmalarıyla dolu bir renkli yüzü olduğunu gösteriyordu. Bu kitap, beni tarihi sadece bir ders değil, aynı zamanda bir yaşam ve kültür kaynağı olarak görmeye teşvik etti.
2021 29. kitabı
Yazar o kadar guzel sade bir anlatimla yazmis ki hikaye akip gidiyor. Bir donem kitabi karakterler tanidik, herkesten bir parca bahsedilmis ve olaylar cok guzel baglanmis... 'mutluluk diye bir sey yok Antuan bir sure mutlu oluyorsun sonra o mutlulugu yeni kosullar altinda yitiriyorsun' en sevdigim kisimlardan biri..
Gercek Tarihin Oykulestirilmesi
2025 7. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2025 06:58
En sevdigim edebiyat tarzi. Tarih konularini secilen bir ya da iki karakter uzerinden anlatmak. Gercek tarihi oykulestirmek. Hem tarihi olaylarin akilda kalmasini saglar hem de o zamanin ruhunu yansitir. III.Selim ve II. Mahmut donemlerini III.Selim’in kardesi Hatice Sultan uzerinden anlatan akici, gercek bilgiler isiginda yazilmis, az da olsa zaman zaman tarafli bir eser. Begenerek okudum, tavsiye ederim.

Hıfzı TopuzYazar · 40 kitap
Hıfzı Topuz, (d.1923) gazeteci ve yazar. 1923 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni (1942), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni (1948) yılında bitirdi. Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-59) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi’nde gazetecilik alanında doktorasını yaptı (1960). 1947-58 yılları arasında Akşam gazetesinde önce istihbarat şefi, sonra yazı işleri müdürü olarak çalıştı. İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. Paris’te Unesco Genel Merkezi’nde Özgür Haber Dolaşımı şefi olarak çalıştı (1959-1983). Uluslararası gazetecilik örgütleri arasında mesleksel işbirliği, basın ahlâkı, gazetecilik eğitimi ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti. Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika'da kırsal basın projesini oluşturdu. 1962 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin, o zamanki adıyla Basın-Yayın Yüksek Okulu’nun kuruluşu için, Paris’te Unesco’nun merkezinde ilk projeleri hazırladı. 1974-75 yılları arasında TRT’de Radyolardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 1986’da halen başkanlığını sürdürdüğü İletişim Araştırmaları Derneği’ni (İLAD) kurdu. Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle çeşitli dergilerde diziler ve inceleme yazıları yazdı. Anadolu Üniversitesi, Galatasaray ve İstanbul Üniversiteleri iletişim fakültelerinde basın, radyo-televizyon tarihi, uluslararası iletişim ve siyasal iletişim dersleri verdi.