Hayvan Çiftliği

George Orwell

2021 9. kitabı
Okunma: 26 Mart 2021 23:52
Çok sürükleyiciydi. Keşke daha önce okusaydım. Dedim neden ben bu kitabı bu kadar erteledim? Derslerimden dolayı 3 günde bitti. Sorgulamadan anında X kişisi derse doğrudur diyip inanan, benimseyen insanlara bir eleştiri var. Bu özellik hayvanlara verilmiş. Çok güzel bir kara mizah vardı. Ayrıca çok güzel bir fabl örneği olduğunu düşünüyorum. Roman bir stalinizm eleştirisi imiş. Stalinizm: 1928-1953 yılları arasında Sovyetler Birliği'ni yöneten Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'in uyguladığı siyasi sistemde kullanılan Marksist-Leninist ideolojinin teori ve pratiğini anlatır. Kısaca eğer erteliyorsanız bu kitabı bir an önce okuyun derim. :)
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Venedik Yayınları · 2020296,9bin okunma
Kesinlikle Okumanız Gereken Bir Kitap...
2021 14. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2021 16:01
Açıkcası George Orwell'ın ilk defa kitabını okudum. Okurken de bir çekince ile okudum (siyasi, dili ağır gibi söylentiler) yüzünden. Aslında başa geçince alttakileri hep ezmeyi, adaletsizliği, insanlar arasındaki gelir dağılımının asla eşit olmadığını, her cümlesinden ayrı bir ders çıkarmanızı istemiş yazar. Kesinlikle okumanız gereken bir kitap, benim puanım 10/9. Keyifli okumalar dilerim.
2026 1. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 08:40
Napoleon - Güç tutkusu Snowball - Devrimci ve romantik Boxer - Kör, sadık ve emek bakımından sömürülen Koyunlar - Sorgulamayan, düşünmeyen kitle Squealer - Kendi çıkarı için herkesi yoksayabilen Devrimler sözde herkes için eşitlik ve adalet için başlar. Zamanla kişiselleşir ve hırsa bürünür. İnsan, iktidarı değiştirebilir ama iktidarın toplumu değiştirmesi ve makineleştirmesi durdurulamazsa zulüm sadece el değiştirmiş olur. Boxer, çiftlik için herkesten daha çok çalışmasına rağmen hasta olduğunda ekonomik olarak değer kaybedip kasaba satılır. Sistem, kendini ayakta tutan emekçiye bile borçlu hissetmez, hakkını vermez.
Alıntı
Her yerde bir Snowball he yerde bir Napoléon vardır
2021 3. kitabı
Okunma: 27 Mart 2021 18:30
İlk defa George Orwell'ın kaleme aldığı bir kitabı okudum. Kitap yıllardır kitaplığımda duruyordu ancak basit bir çocuk kitabı gibi bakıyordum. Geçen güne elime aldım ve 2 saatte bitirdim. Gerçekten o kadar akıcı o kadar sürükleyici bir kitaptı ki bugüne kadar okumadığım için kendime çok kızdım. Her kelimesinde ayrı her noktasında ayrı bir anlam çıkıyor... 1789 yılında insanlar nasıl özgürlük, için Fransız İhtilali'ni çıkarıyorsa hayvanlar da kendi özgürlükleri için ayaklanma ortaya çıkardılar. Acaba özgürlük adına girdikleri bu uğurda amaçlarına ulaşabilecekler mi yoksa eskisinden de mi beter olacaklar?
2021 2. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2021 16:58
Mükemmel bir kitap daha önce nasıl okumadım diye söylenip duruyorum tek seferde okunabilecek gayet akıcı ve anlaşılır bir o kadar da insanı düşündüren bir kitap olmuş.
2021 17. kitabı
İnsanların buyruklarından sıkılan bir grup çiftlik hayvanının,anarşist bir hareketle çiftlik sahibini kovmasına konu ediniyor.Amaaa.... Çiftlik sahibinden sonra çiftliği hayvanların yönetimi altına geçiyor ama,hayvanlar yine de özgür olabiliyor mu muamma.Kapitalizm ve anarşizmi içinde barındıran bu eseri şiddetle okumanızı tavsiye ediyorum.Keyifli seyirler...
2021 80. kitabı
Müthiş derecede sistem eleştirisi içeren bir kitap okudum bugün... Anlatımı kuvvetli ve sembolik, akıcılığı gayet başarılı olan bu kitabın biraz da konusundan bahsedeyim sizlere. Yıllar yılı insanlara hizmet etmekte olmalarına karşın ancak hayatta kalacak kadar beslenen, yorulmalarina aldırış edilmeden çalıştırılan emektar çiftlik hayvanları bir gün hep birlikte çiftlikteki insanoğlunu kapı dışarı edip yönetimi ele geçirmeye karar verir. Eşitlik,hak ve adalet üzerine 7 kural belirleyen çiftlik hayvanları artık acımasız insanoğlu için değil, liderleri seçtikleri domuzlar önderliğinde kendileri için çalışacaktır.Fakat akıllıca iktidar ve güce sahip olan domuzlar her zaman savundukları eşitlik kuralını koruyabilecek midir? Yoksa zamanla konulan 7 kural değiştirilip çiftlikte düzen değişecek, alt ve üst tabaka oluşacak mıdır? Oldukça zeki bir şekilde planlanıp hayvanlarla temsil edilen bir takım siyaset politikaları, hedef gösterme,manipülasyon teknikleri, hiyerarşi, totaliter rejim, hak ve özgürlük konuları oldukça başarılı işlenmişti. Herkesin mutlaka okuması ve üzerine uzun uzun düşünmesi gereken, başarılı bir eleştiri kitabı "Kimsenin düşüncelerini söylemeye cesaret edemediği bir devir gelmişti." "İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir." "Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir."
Hayvan Çiftliği
Puan vermedi·160 syf.·
2021 13. kitabı
Farklı baskılar da çeviri kaynaklı farklılıklar olabilir belki, fakat mutlaka okunması gerekenler arasında bir eser. Kitabı okumaya başlamadan önce biraz hakkında fikir sahibi olmak okurken ki bakış açınız daha net olmasını sağlayabilir. Böylece bu kadar iyi bir hayal gücü ile oluşturulmuş içinde yaşadığımız tüm zamanlara eşlik edebilecek bir eser olduğunu görebiliyorsunuz. Kitap içerisinde yetkinin, yetkilinin ihtiyaçlarına göre kuralların nasıl değiştiği, bu değişimin öyle küçük adımlarla gerçekleştirilerek tepkinin nasıl ortadan kaldırıldığını görebiliyoruz. Bir kere daha kuralların yalnızca yönetilenler için olduğunu görebiliriz. Demokrasi, adalet özgürlük gibi kavramların anlamları üzerinde yeniden dusundurecek bir eser. İyi okumalar.
2021 20. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2021 14:25
İngiliz yazar George Orwell tarafından yazılan fabl tarzında siyasi hiciv bir romandır. İlk olarak 1945'te Birleşik Krallık'ta yayımlandı. George Orwell'ın en ünlü eserleri arasında yer almaktadır. Bir çiftlik ve içindeki hayvanları konu edinen bir romandır. Çiftlikte yaşayan hayvanların yaşamlarından memnun olmadıkları için çiftlik sahibine başkaldırıp tüm insanları çiftlik dışına atmaları, yönetimi kendi ellerine geçirmeleri ve bu yönetim sonunda amaçları olan tüm hayvanlara eşit davranılması iyi yaşam koşulları fikirlerinin gerçeğe dönüşmesi anlatılmaktadır. George Orwell kitabında Stalinizmi eleştirmiştir. SSCB'nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille anlatmıştır. Akıcı ve kısa bir kitaptır. Bana göre okunması gereken kitaplardan biridir. :)
2021 4. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2021 12:13
Popüler kitaplara karşı bir önyargınız varsa hemen bu yargıyı bırakıp okumanız gereken bir kitap. Stalin'i sembolik bir şekilde hayvanlar üzerinden anlatması ve o dönemler içinde bunu kaleme almış olması çok beğendiğim bir detay oldu.Kitabı okumadan önce biraz araştırma yapmanızı tavsiye ediyorum.Dili oldukça sürükleyici olduğu için bir çırpıda bitirebileceğiniz bir eser ama içerdiği mesajlar bakımından hayatınızda belki bir dönüm noktası olabilir. Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar diliyorum, kitapla kalın.

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.