Cep Boy

Hayvan Çiftliği

George Orwell

Puan vermedi
1940larda ki sosyalizmi ele almaktadır. Kitap kahramanlarını insanlar üzerinden değil hayvanlar üzerinden ele almıştır. Zaten kitabın sonunda da insanlar ve hayvanlar arasındaki farkı nerdeyse yok etmiştir. Hayvanların yapmış oldukları ayaklanma sonucunda neler olduğunu anlatmak da ve bunu masalsı şekilde yansıtmaktadır. Yapılan bu ayaklanma başlarda başarılı gibi gözükse de fakat zamanla işler istenilen sonucu vermez. Bu ayaklanma ile bir kısım hayvanlar kendini okuma yazma gibi eylemlerle geliştirip daha üstün hale gelmiştir. Bu kısımda eğitimin önemini de ele almıştır. Okurken zevk alınan ve her insanın kitaplığında olması gereken eserlerden biridir.
2022 21. kitabı
Kitap harika bir politik taşlama. Orwell'in hepimiz eşitiz ama bazılarımız daha da eşitiz bakış açısına bir hayvan çiftliğinde yaşayan çeşitli hayvanlar üzerinden bakışı, insan yaşamındaki dönem ve dönemeçlerin net bir izahı da olabilmiş. Yazara hayranlık duyarak ama için için köpürerek okudum.
2024 30. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2024 10:29
Oldukça akıcı bir o kadar da olaylar yüzünden sinirlenebileceğiniz türde bir kitap. Devamı olsaydı keşke dedim sonunda. Yanlışın farkında olarak doğru sanmış gibi, uğruna özgürlük sandığı şeylerin gönüllü kölelikten öteye geçmediğini hatta ölümleri ile bittiğini görmek çok üzdü. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
2021 54. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2021 00:00
Bu türde çok okumadığım icin beni biraz zorlamıştı okurken ama çok etkileyici bir kitaptı. Bence yazar bu konuda çok başarılıymış... Konusunu anlatmam gerektiğini düşünmüyorum, sadece toplumların ve toplumdaki köleleşmenin her dönemde olduğunu düşünüyorum...
2023 4. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2023 00:15
Dışarıdaki hayvanlar,bir domuzlara bir insanlara bakıyor ama hangisinin hangisi olduğunu söylemek pek mümkün görünmüyordu.. Fabl türünde yazılmış, siyasi bir romandır. İğneleyici ve sivri bir dil ile alay edilmiş. Olaylar İngiltere'de bir çiftlikte insanların kurduğu sisteme karşı gelip,daha eşit bir hayat için hayvanların baş kaldırmasıyla başlar. Eşitlikçi bir toplumu hedeflerken, çiftlikteki domuzların bu yoldan sapıp insanlardan daha acımasız ve diktatör bir düzen kurması gidişatı değiştirir..hiç beklenmeyen bir şekilde biter... Kesinlikle tavsiye ediyorum..
Puan vermedi·112 syf.·
2022 2. kitabı
Kitap hakkında söylenebilecek tüm sözler söylenmiş, her cümlesi ayrıntılı şekilde incelenmiş. Sadece şunu belirtmek istiyorum ki, bana biraz yarım kalmış gibi geldi. Devamını çok merak ettim açıkçası. Tam heyecanın doruk noktasında bitti sanki :) Hangi düzende, hangi ülkede, hangi partide nasıl uyarlarsanız, okurken hangi zamanı düşünürseniz düşünün, hepsine de uyuyor. Birbirini tekrarlayan yılları görüp anlamamız için önemli bir eser.
Hayvan Çiftliği & George Orwell
2022 6. kitabı
Köşk çiftliğinde kötü muamele gören, yemleri verilmeyen, yaşları gelince kasaplara satılan, öldürülen ve ezilen hayvanlar, çiftlikte bir gün büyük önderleri vesilesi ile isyan başlatırlar. Köşk sahibi Bay Jones ’u yenerek, çiftliği ele geçirirler. Jones korkup kaçar. Bu saatten sonra hayvanlar birlik olup, kendilerine kurallar koyarlar, hiçbir hayvan birbirine zarar vermeyecektir, insanlar için değil sadece kendileri için çalışacaktırlar, kendilerine beste yapıp İngiltere ‘nin Hayvanları adını verirler. Snowball ve Napoleon başı çeken domuzlardır ve çiftliğin adı Hayvan Çiftliği olarak değiştirilir. Aldıkları kuralları, çiftlikte bir duvara yazarlar. Bu şekilde mutlu, huzurlu ve adil bir şekilde yaşamaya başlarlar. Hayvanların bu başarısı komşu çiftliklerin dikkatini çeker, Foxwood çiftliği ve Pinchfield çiftliğinden bir grup insan hayvan çiftliğine saldırsada, hayvanların direnci ile bu savaş kazanılır. Adı da Ahır Savaşı olarak belirlenir. Snowbolun yel değirmeni projesi vardır, bunu hayata geçirmek ister ve çiftliğe faydası olacağını anlatmaya çalışır, diğer hayvanlar buna sıcak baksada niyeyse Napoleon bu duruma sıcak bakmaz ve muhalefet olur. Bir gün ahırda, Snowball’ un bu yel değirmeni projesini anlatması esnasında, Napoleon ve bir kaç köpek Snowball’a saldırır ve çiftlikten kaçmasını sağlarlar. Snowball’ ın kaçması ile beraber, Napoleon’un önderliğinde, tüm idareyi domuzlar alır ancak bu saatten sonra çiftlikte zalimce yönetim başlar. Domuzlar ahır yerine köşkte yaşamaya başlar, yemeklerini tabaklardan yemeye ve uykularını yataklarda geçirmeye başlarlar. Diğer hayvanlar çok çalıştırılır ve az yemeğe mahkum bırakılırlar, karşı çıkmaya çalışan hayvanlar için ölüm meydana gelir, yaşlanan hayvanlar da öldürülür veya kasaplara satılır, elde edilen sütler artık
Düşünce
Hayvan Çiftliği
2022 10. kitabı
Okunma: 03 Mart 2022 09:58
Bir çiftlikte yaşayan hayvanların bir gün bir domuz tarafından kışkırtılmasıyla beraber yaşamları pahasına ortaya koydukları özgürlük mücedelesi ve bu hakka sahip olduktan sonra da aralarında ne gibi entriakların döndüğü anlatılmaktadır.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Karbon Kitaplar · 2021296,4bin okunma
Dünya düzenini dert edinen bir kitap
2024 25. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2024 12:25
1984'ten önce okunmalı. Burada saklı olanlar 1984'te açık. Siyaset felsefesi okumaları yaptıktan sonra okunmalı ikisi de. Dünya düzeninin şimdiki ve gelecek dönemlerine gerçekçi bi bakış.
Benim için zaman kaybı
2025 7. kitabı
Genel anlamda yorumlara baktığımda kopyala yapıştır ve aynı tarz yorumlar görüyorum. Masalsı roman adı altındaki bu kitap masal desen masal değil roman desen roman değil. 1920-1950 yılları arasındaki Stalin rejimi eleştirisi olarak yazılmış fakat sırf atıfda bulunmak için hayvanlara yel değirmeni inşaa ettirecek yada tarım aletleri kullandıracak kadar saçma bir yazım türü olamaz. Bir rejimi eleştirmek için hayvanların mantıksızca bu eserde kullanılması bana göre değil . Kitap incelemelerinde sırf inceleme-yorum yapmak için kullanılan süslü yorumlar da baya şaşırttı beni. Ayrıca sürekli devrik cümleler kullanılması sanırım çeviri kaynaklı. Yarım bırakmamak için kendimi zorlayarak bitirdim. Gerçekten zaman kaybı.

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.