Hayvan Öyküleri

2012
Altıkırkbeş Yayınları

Puan vermedi·176 syf.·
2016 161. kitabı
Kafka’nın kitaplarını okumak Picasso’nun resimlerine bakmak gibi. Kafka’nın bu kitabı okuduğum diğer kitaplarına göre anlaşılması daha zordu, bitirmeye çalıştım.
2017 4. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2017 00:00
Franz Kafka - Hayvan Öyküleri Kubbeli, yuvarlak alanın açılabilmesi için, toprağın sertleşinceye dek dövülmesi gerekiyordu.Ama bu iş için elimdeki tek alet alnımdı, gece gündüz demeden, geri çekilip hız aldım, koşarak gelip toprağa kafa attım, toprağa vurmaktan alnım kanadığında, ancak o zaman mutlu hissediyordum kendimi, çünkü bu kan duvarın sertleştiğinin kanıtıydı.Herkes bunu kabul edecektir, kale alanını sonuna kadar hak ettim.. --- Şimdi birinin kalbine dokunmak isterseniz, kalbi yerinde bulamazsınız.Bizim kuşağımız yok olmaya yazgılı bir kuşaktır ama o eski kuşaklardan masumdur.Kuşağımın çekingenliklerini anlayabiliyorum, aslında bir çekingenlik bile değil bu, binlerce gece öncesinin görülmüş ve binlerce kez unutulmuş bir düşünün yeniden unutuluşu sadece, bu binlerce kez unutmadan ötürü kim suçlayabilir bizi? #hayvanöyküleri Hayvan Öyküleri ; Kafka'nın Milenaya Mektuplar ve Dönüşüm kitaplarından sonra okuduğum üçüncü kitabı. Tam manasıyla keyif alarak okuduğum söylenemez. Daha çok, anlamaya çabalayarak, acaba burada neyi ima etmiş diye irdeleyerek bitirdim tüm kitabı. Kafka kitabında her zaman yaptığı gibi, yalnızlık , tedirginlik ve karamsarlık temalarını ön plana çıkarmış. İnsanı sıkan yanı, hep sonuca odaklı bir şeyler bekliyor olmamız. Çünkü kitap bu beklentimizi , ne yazık ki karşılamıyor. Her hikaye kendi sonunu yazmamız için havada bırakılmış hissi uyandırıyor. Kitabın sonunda yer alan, M.Kamil Utku'nun yazmış olduğu Kafka'nın Hayvan Metinleri üzerine yazdığı ayrıntılar , hikayeleri daha iyi anlayabilmek adına epey aydınlatıcı nitelikte. Her ne kadar keyif vermese bile Kafkanın "Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?" aforizmasına dayanarak okumanızı tavsiye ediyorum. Sevgiler.
Siyaset
2017 17. kitabı
Kişinin dünyayla arasındaki tehlikeli ilişkinin derin ve varlıkbilimsel gösterisini sunan Kafka, bunu yaparken de insan zihninin, derinlerinde gömülü yabancılaşmaya müsait yanını bir kez daha hatırlatıyor. /altıkırkbeş yay./
2023 58. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2023 00:00
Karakterler hayvanlardan seçilmekle birlikte onları insanlar gibi hissedebilen bir tarzda yansıtmayı başarıyor ve algılıyor Kafka. Uzun öyküler olduğu gibi yarım sayfadan oluşan kısa öyküler de mevcut kitapta. Kitabı okurken bol bol düşüncelere dalacaksınız..
2022 56. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2022 01:11
Okurken, sıkıntıdan ölüyorum sanıyorum canım. Bitmiyor, bitemiyor. Sırtımda taş taşısam bu kadar zor gelmezdi. Tamam Kafka karamsar olmasına karamsar bir yazardır, ama bu kadarı da fazla geldi. Kitabı sürekli ''Şair burada ne demek istemiş ?'' modunda okuduğumdan nöronlarımın bir kısmını artık kaybetmiş olabilirim. Okumayı düşünenlere başarılar dilerim. Bakalım ben ne zaman bitireceğim ???
#Vayhalimize
2020 25. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2020 23:32
İçimizi tırmalayan gürültülerden Duvarlarına sığınıyorsak yuvamızın Ses ilişmez yosun örtülü girişten Ahkam kesiyorsak dışarsı hakkında Ve başımızı hedeflerken çok sesli bir felaket Kandırıyorsa bizi yemeklerdeki zerafet Onu onarmak için kalkışlarımız dahi Birer ‘çalışma komedisiyse’ Vay halimize ** İnsan bu yüzden ayılmalı, mevcudiyetinin ve mevcudatın farkına varmalı. Kafasındaki meşguliyetlerin ötesinde kendisiyle ve işleyişle meşgul olmalı. Yuvasını mülkü sanmayı, ısrarla tembelliğe kapılmayı bırakmalı. Hikayenin sonunda “Fakat bu yönde hiç çalışmadım, çocuksu bir züppelikle yaşamayı sürdürdüm, oyunlar oynayıp durdum, tehlike düşüncelerini bile oyun konusu yaptım, gerçek tehlikelere karşı önlem alabilme olanaklarını hep kaçırdım. Oysa uyarılar hep var olmuştu.” demek istemiyorsa.
2022 30. kitabı
kafkanın romanlarında kitaplarında gördüğümüz gibi yalnızlık, tedirginlik ve karamsarlık bunalım göze çarpıyor. Karakterler hayvanlardan seçilmekle birlikte onları insanlar gibi hissedebilen bir tarzda yansıtmayı başarıyor ve algılıyor Kafka. Uzun öyküler olduğu gibi yarım sayfadan oluşan kısa öyküler de mevcut kitapta. Tavsiyem Hayvan Öyküleri'ni normalden biraz daha uzun bir süre ayırmanız gerekebilir hem okuyabilmek hem de gereğince anlayabilmek düşünmek gerekir kısaca tifik kafka kitabı
2020 318. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2020 19:58
Kafka’dan hayvanlara bakış hikayeleri. İçinde kısalı uzunlu hikayeler var. Her yazarın tüm kitapları güzel olacak diye bir şey yok ama bu kitap çok sıktı beni, zor bitti. Belki de beklentim yüksekti bilemiyorum. Bir daha dönüp okuyacağımı sanmıyorum.
2020 242. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2020 00:33
Bu kitap Kafka'nın hayvanları konu alan ve ya onların gözünden yaşadığı anları anlatan derleme bir kitaptır. İçerisinde bir kaç kısa hikaye, bir kaç da paragraf var. Bir hikaye hariç diğerlerini sevdim o sevemediğim hikaye ise kendimi vererek okumadığımdandır çünkü pek farkı yok diğerlerinden. İlk hikayeden bahsetmek istiyorum, bir hayvanın yuvasıyla arasındaki paranoyak denilebilecek ilişki ile ilgili. Bu hikayede hayvanın hemen değişen kararları siyahı savunurken beyazı savunması, siyaha sorarken beyazı cevaplaması gibi huyları var. Tam anlamıyla Kafka'nın kaleminin özeti bence bu hikaye. Kafka'nın diğer eserlerini okuyanlar beni anlayacaktır. O çelişkili cümleler, hayvanın davranışları... İşte Kafka bu. Ben keyifle okudum, size de keyifli okumalar diliyorum...
2018 10. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2018 00:38
Tercümesinden mi kaynaklı bilmiyorum ama bitsin diye diye okudum. Okurken bana kelile ve dimne ile la fontaine’den masalları anımsattı. Tavsiye etmem.

Franz KafkaYazar · 138 kitap
Yahudi bir tüccar aileden gelen, Almancaya da hâkim olan bir yazardı. Kafka'nın en önemli eserlerini, üç romanının (Dava, Şato ve Kayıp) yanı sıra; ortaya koyduğu birçok hikâyeleri oluşturuyor. Kafka'nın eserlerinin büyük bölümü ancak Kafka'nın ölümünden sonra meslektaşı ve yakın arkadaşı Max Brod tarafından yayımlandı ve bu eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı. 1883 yılında Prag'da doğdu. Taşralı Çek proletaryasından gelip zengin bir tüccar konumuna yükselmiş bir baba ile zengin ve aydın bir Alman Yahudi'si annenin çocuğu olan Franz Kafka'nın, içedönük ve huzursuz kişiliğini büyük ölçüde annesine borçlu olduğu söylenir. Ailenin en büyük çocuğu olan Kafka'nın iki erkek kardeşi küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kız kardeşleri Elli, Valli ve Ottla ise Nazi Almanyası'nın organize ettiği Yahudi katliamı Holocaust'da hayatlarını kaybettiler. Kafka, çeşitli ailevi ve toplumsal sebepler yüzünden çevresine yabancılaşarak büyüdü. Ailesinin Prag'daki Alman toplumuyla kaynaşma çabaları sonucunda Alman okullarında okudu. 1893 yılında öğrenim görmeye başladığı Avusturya Lisesi, yalnızlığını ve kendi içine kapanmasında büyük etken oldu. Çek kökenli bir aileden geldiği halde Almancayı anadili olarak kullandığı için tam bir Çek sayılmayan Kafka'yı, Almanlar da tam anlamıyla kendilerinden görmediler. Ufak yaşlarda da Çekçe konuşan Kafka gittiği Alman okullarının da etkisiyle Almancada ustalaştı. 1901 yılında Altstädter Gymnasium lisesini bitirdikten sonra Prag'daki Karl Ferdinand Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'ne girdi. Buradaki eğitimi sırasında Alman edebiyatı derslerini takip etmeye başladı. Öğrenciliği sırasında Yiddiş tiyatro çalışmalarında yer aldı ve bu çalışmalara destek verdi. Kafka ilk eseri olan 'Bir Savaşın Tasviri' adlı öyküsünü bu dönemde yazdı. 1902 yılında Max Brod'la tanıştı. Max Brod, Kafka'nın yaşamında önemli rol oynayan isimlerden biri olacaktı. 1906 yılında hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı. 1907'de Sigorta Şirketi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Gündüzleri sigorta şirketinde sürdürdüğü çalışma hayatının yanı sıra geceleri ölümden bile daha derin bir uykuya benzettiği yazma işine yoğunlaşıyordu. Aynı yıl 'Taşrada Düğün Hazırlıkları' adlı öyküsünü kaleme aldı. 1912 yılında nişanlısı Felice Bauer'le tanıştı. Onunla ilişkisini, üç kez ayrılıp yeniden nişanlanarak, 1919'a kadar sürdürdü. Evlenmemesine neden olarak hastalığını gösteriyordu. Oysa güncesinde evliliği bir burjuva bağı olanak nitelendirmiş ve edebiyat hayatını sürdürebilmesi için yalnızlığa ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Nişanlısıyla bu ilişkisinden geriye beş yüzün üzerinde mektup kalmıştır. Bunlar, Kafka'nın ölümünden çok sonra 1967'de 'Felice'ye Mektuplar' adıyla yayınlandı. 1917'de Kafka, verem olduğunu öğrendi. 1919 yılında geçirdiği ağır gripten dolayı hastaneye kaldırıldı. 1920 yılında Milena Jesenska ile tanıştı. Mektuplaştığı dört kadın arasında en ciddi ve önemli olan Milena Jesenska'ydi. Milena'yla mektuplaşmaları önce bir arkadaşlık gibi başladı, daha sonra tutkulu bir aşka dönüştü. Fakat Milena evli olduğundan bu mutsuz ve imkânsız ask Kafka'yı derin acılara sürükledi. Mektuplaştıkları üç yıl boyunca sadece iki üç kez görüşebildiler ve bu görüşmeler Kafka'yı üzmekten başka bir işe yaramadı, yine de onun yaratıcılığını olumlu yönde etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Daha sonraları edebiyat tarihinin güzide eserlerinden biri sayılacak olan "Milena'ya Mektupları”nda Kafka şöyle dile getirir durumunu; "En çok seni seviyorum diyorum ama gerçek sevgi bu değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki..." Milena bu mektupları 1939 yılında yayınlaması için yakın arkadaşı Willy Haas'a verdi ve kendisi 17 Mayıs 1944'te Almanya'da toplama kampında öldü. 1922'de emekli oldu, maddi durumu kötüydü ve sağlığı gittikçe bozuluyordu. 1923`de ailesinin etkisinden kaçmak ve yazmaya yoğunlaşmak için Berlin'e taşındı, orada da Dora Dymant adında bir sevgilisi oldu. Dora, Milena`dan daha şanslıydı Nazi Almanya'sına direndi ve 1952`de Londra'da öldü. 1924 yılı 3 Haziran gecesi, 1917 senesinde kaldırıldığı Viyana yakınlarındaki Keirling sanatoryumunda hayata gözlerini yumdu. Kafka'nın eserlerinin hepsinde görülen yabancılaşma olgusu, onun kendi yaşamında da belirgin bir biçimde izlenir. Ona göre ne kadar küçük ve basit bir yaşamı olursa o kadar mutlu ve sorunsuz olacaktır. Nazilerin Çekoslovakya'yı işgali sırasında Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. 20 yıl süren dostluklarının sonunda Kafka bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakması için Max Brod'a vermişti. Yazdıklarının gereğinden fazla kişisel ve değersiz olduğunu düşünüyordu. Tabii Max onunla ayni fikirde değildi ve Kafka'nın ölümünden sonra, karışık halde bulunan binlerce sayfa metni toplayıp düzenleyerek yayınladı. Yaşamının ve yapıtlarının ortak yani, Camus'nün dediği gibi, "Her şeyi göstermek ve hiçbir şeyi teyit etmemektir". Çünkü yaşamayı bir savaş, ama önceden yitirilmiş bir savaş olarak görür. Çünkü bir insan olarak yaşamak ve doğru yolda ilerlemek hemen hemen olanaksızdır.