Turuncu Kapak

Çevirmen:
Emrah İmre

2019 105. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2019 08:12
Paulo Coelho'nun "Hippi" sini #okudumbitti 1970'li yıllardaki akımı ve yolculuğu ile aslında kendi hayatından bir kesitmiş. Okuduğunuzda "Simyacı"ya öykünmeleri hissedebiliyorsunuz ki zaten İstanbul'da final yapması da hoş olmuş.
Biyoloji öğretmeninden tavsiye..
2023 12. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2023 22:38
Yazdığı her kitabı iki kez okumayı istediğim bir yazar.. Bu kitabında dönemin hiç bilmediğim sadece adını duyduğum hippi akımını anlatmış. Bunu yazarken kendi hayatından da kesitler sunmuş. Yaşamını ve kitaplarını çok sıra dışı bulduğum yazarın bu kitabı Simyacı veya Veronica Ölmek İstiyor ile karşılaştırılmaz tabi.. -spoiler- Ama kitabın bir kısmı İstanbul'da geçiyor. Türkiye'yi, Türk insanlarını ve yarım sayfa da Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatmış. Bu konuda gururlandım.
2022 10. kitabı
Hippi, hem Coelho'nun hippilerle ilişkisini öğrenmek hem de yazarla yine ruhani bir yolculuğa çıkmak için okumaya başladığım kitap. Brida ve Portobello Cadısı kitapları çok çok güzeldi, ruhumu derinlemesine ilk defa keşfe çıkmıştım. Hippi'de böyle bir durum olmadı, pek doyurmadı çünkü daha kalın bir kitabın özeti gibi geldi bana ,sanki daha fazla anlatılacak, atlanan şeyler varmış gibi hissettim. Coelho'nun duygularını daha fazla öğrenmek isterdim. Ancak yine de güzeldi. Düşüncelerini, duygularını iyi bir kalemle anlatabilen bir yazardan bahsediyoruz sonuçta :) Belki de benim ruhum daha farklı şeylerin arayışı içerisinde bilmiyorum. Sevgiyi tanımlayışını, ruhunun özgürlük arayışını ve bunu ilişkilerine yansıtışını yine çok sevdim. Bu kitapta da yazar ruhani bir arayış yolculuğuna çıkıyor ve bu yolcuklukta girdiği ortamları, tanıştığı insanları ve ona aşık olan kadını anlatıyor. Ne diyeyim, yazar iyi ki yazıyor :)
2023 22. kitabı
Selam olsun içimizdeki hippilere.. Tam yazın okunacak bir kitapla geldim… Nihayet üzerimdeki oblomovluğu bir kenara atıp şu yavrunun incelemesini paylaşıyorum.. Bknz: Yaşam kendimizi bulmak adına çıktığımız bir yolculuktur.. Kimimizin yolu kısadır, kimimiz daha uzun süre yolda kalırız, kimimizse bir türlü yolun sonuna gelemeyiz… Çünkü neden burada olduğumuzu unutmuşuzdur.. Ben bu kitapta iki kişinin kendini bulma hikayesine tanıklık etmiş oldum ve bir avuç insanın da kendini arayışına… Bu iyi geldi bana ve eminim size de iyi gelecek.. Bazen insan endişeye kapılabiliyor; yol uzadıkça, yordukça, kalbinizle değil de gözlerinizle görmeye başladıkça.. Çünkü her şey sizi görünür olana iter ama anlam hep görünürün arkasında gizlidir… Biraz daha kitabın içine girecek olursak; kitap, tıpkı kapağı gibi sizi renkli mi renkli bir dünyaya davet ediyor… Yazarın hippilik yıllarını anlattığı romanında Nepal’e uzanan bir yolculuğun içerisinde buluyorsunuz kendinizi.. Otobüsün ismi zaten başlı başına bir olay: Magic Bus.. Okuması oldukça keyifli bir kitaptı.. Çok hızlı ilerliyor, dili sade verdiği mesajlar anlamlı, felsefesi güzel.. Altını çizdiğim birçok cümle oldu… Özellikle doğu öğretilerine karşı ilginiz varsa çok severek okuyacağınıza eminim ama yarım kalmışlık hissini bu kitapta da hissettim.. Belki de Nepal’e gitmeyi ben kahramanlarımızdan daha çok istiyordum…;) Karla’nın Nepal’e ulaşıp ulaşmadığı, ulaştıysa orada nasıl tecrübeler edindiğini okumayı çok isterdim… Aynı şekilde Paulo’nun İstanbul’daki sufilik serüvenini de okumayı çok isterdim.. Hikaye şu an olduğunun iki katı olma potansiyeline sahip ve biz tam yarıda kaldık gibi… Ne yapalım yine iş bizim hayal gücümüze kaldı… HippiHippi Paulo CoelhoPaulo Coelho
2021 6. kitabı
Benim bir huyum var. Film izlerken de bu böyle, konusunu okumam. Tam bir bilinmezliğe dalmak hep hoşuma gitmiştir. Bu kitapta da ne bekleyeceğimi bilmiyordum, az buçuk bir tahminim vardı kapağından ötürü ama hepsi o kadar. İki ayrı gencin dünyada bir yerde rastlaşmasıyla başlayan bir yolculuk. Irk din dinlemeden herkesi kabul eden bir otobüs, binen herkesin bir hayali, gerçekleşmesini beklediği ya da en azından umduğu bir şeyler var. Kimisi macera peşinde kimisi kendini bulmak istiyor. Yol, yolculuk benim çok sevdiğim şeyler. Bu kitapta da bir yolculuğa çıkıyoruz. Amsterdam’dan Nepal’e uzanan bir yolculuk. Yol üstünde İstanbul olması ayrıca hoşuma giden bir detay. Fazlasını söylemeyim spoiler olmasın :) Çok farklı duygular hissettirdi bu kitap neden bilmiyorum. Yakın zamanda ben de bir yolculuktan döndüm, çeşit çeşit insanlarla tanıştım. Hepsi çok özel ve biricik. Kendimi biraz daha büyümüş hissettim ve bu kitap da bunu pekiştirdi biraz. Hiç sıkmayan bir kitaptı, aktı gitti. Ayrıca böyle araya tarihten olaylar sıkıştıran kitaplara bayılıyorum, yeni şeyler de öğrenmiş oluyorum. Herkese tavsiye :)
2021 92. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2021 16:46
Sevdiğim bir yazarın kendi hayatından bir bölümü okumak hoşuma gitti. Hippiler ilgimi çekerdi ve onlarla ilgili bir şeyler okumak da keyif verdi. Öncelikle şunu söylemeliyim: bir kez daha öğrendim ki sonuç değil gidiş yolu önemli olan! Cok spoiler vermeden biraz kitaptan bahsetmek isterim: Kitaba ilk başladığınız zaman pek sürükleyici gelmeyebilir. (Aslında bunun sorumlusu hep o enerji veren, kalbimi çalan rengarenk kapak!) Ama sonralarda tanıdık şeyler de eklenip ilginizi çekecek. Bir noktada "amaan biliyorum ben sonu şöyle böyle..." diyebilirsiniz. Fakaaat benim adıma sürprizli son oldu. Keyifli okumalar...
2024 17. kitabı
Hippi, Amsterdam dan Katmanduya seyahat eden bir otobüs dolusu insanı anlatır. Aslına bakarsanız 1960 larin otobüsü. Bu yolculuk sadece fiziksel bir yolculuk değildir aynı zamanda otobüsteki yolcuların kendi içlerine doğru yaptıkları ruhsal yolculuğu da anlatır. Temel olarak baktığımızda ana karakter Paulo dur. Brezilyalı uzun saçlı hippi bir erkektir. Diğer karakterimiz ise Karla dır. Amsterdamda doğup büyümüş bir kızdır. Paulo Brezilyadan ayrılıp seyahat etme düşüncesinde Amsterdama gelir. Karla ise dergilerde ve surda burda duyduğu Nepale gidip orda yaşamak ister fakat bunu tek başına yapamayacağını bilir ve yanına bir arkadaş arar. Parkta Pauloyu görünce ve biraz sohbet ettikten sonra onunla seyahat etmenin doğru bir karar olduğunu düşünür ve Katmandu için bilet alırlar. Bu otobüste Paullo ve Karla dışında bir çift daha vardır ve bir baba ile bir kız. Bu iki çift arasında kıskançlık beğenme beğenmeme gibi kaygılardan sonra Karla Pauloya ilgisi olduğunu anlar ve bu İstanbul a geldiklerinde dışa vurur. Aynı zamanda baba kız inda yaptığı yolculuğun arka yüzünü de onlarla röportaj yapmak isteyen kadından sonra öğreniriz. İstanbul onları çok etkilemiştir. Doğu ve doğuya ait şeyler onlara egzotik gelmiştir. Hep sufiligi merak eden Paulo Istanbulda ona bunu ogretecek birilerini bulmuştur ve seyahate artık devam etmenin bir anlamı olmadığını anlayacaktır fakat Karla yolculuğa devam edip Nepaldeki mağaralarda insanlardan uzak yaşamak istemektedir. Bu düşüncesi Paulo yla tanıştıktan sonra değişse de fikrinden vazgecmemektedir. Kitabın epilog kısmında Paulo sufiligi bırakıp yazar olmaya karar verir ve Amsterdama gittiği bir konferansında Karla ile tekrar karşılaşma umidindedir. Hatta konferansın sonunda " Karla burada mısın ?" der. Sizce Karla orada midir?
2025 12. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 00:00
Güzel bir kitaptı, otobiyografik gibiydi birazcık. Anlatım, hikaye güzeldi ama çok da vaavv değildi. Zaman yansıtıyor, durum anlatıyordu. Ülke karşılaştırmaları yapılabilir. Eline sağlık Coelho. HippiHippi Paulo CoelhoPaulo Coelho
Hippi
2024 1. kitabı
Kitabı büyük bir zevkle okudum. Paulonun kendi hayatında yaşadığı serüvenlerinin anlatıldığı kitap 60-70ler “hippi” kültürünü detaylıca anlatmakla birlikte düşündürücü öğütler de veriyor. Kesinlikle okunması gereken bir kitap
·264 syf.·
2024 85. kitabı
Hippi romanı gençliğinde hippi yaşam tarzını benimsemiş Coelho'nun Brezilya'dan başlayan bir yolculuk hikayesi.Bu yolculuk ,bir yol hikayesi olması yanı sıra yazarın kendi öz yaşamından izler taşıyan bir kendini arama hikayesi aynı zamanda.Güney Amerika'da Peru,Arjantin ve daha sonra Amsterdam'a ulaşan ve oradan Nepal'e doğru başlayan bu yolculuk Paulo'nun Karla ile yollarının kesişmesi ile devam ediyor .Yolculuğun başladığı Hollanda'da yaşam tarzı ,aynı zamanda eleştirisi mevcut.Yol boyunca geçtiği rota içinde pek çok yerden de bahsetmiş .Bu şehirler içinde kendisini en çok etkileyen şehir İstanbul.Roman İstanbul'un tarihi ve kültürel yapısını tanımlarken aynı zamanda Sufilik öğretisine de değiniyor.Coelho'nun sufi öğretisine olan ilgi ve alakasını öğrenmek de benim için şaşırtıcı oldu.Yazarın diğer romanları gibi oldukça sevdiğim bir roman .Yalnız sonu ile buruk bir tat bıraktı.Yazarın tarzını sevenlere muhakkak tavsiye ederim.

Paulo CoelhoYazar · 41 kitap
Paulo Coelho yazarlığa başlamadan önce ülkesinde tanınan bir şarkı sözü yazarıydı. Bir süre gazetecilik de yapan Paulo Coelho, 1986 yılında Hıristiyanların Batı Avrupa'dan başlayıp İspanya'da Santiago de Compestela kentinde sona eren geleneksel hac yolculuğunu yaptı. Bu deneyimini Hac (özgün adı: "The Pilgrimage") adlı kitabında anlattı. 1988 yılında yayınlanan romanı Simyacı, Coelho'yu en çok okunan çağdaş yazarlardan biri yaptı. 42 ülkede yayınlanan, 26 dile çevrilen Simyacı, benzersiz bir başarıya ulaştı ve bu kitap sayesinde Gabriel Garcia Marquez'den sonra en çok okunan Latin Amerikalı yazar oldu. Paulo Coelho'nun kurduğu Paulo Coelho Enstitüsü, ülkesindeki yoksul çocuk ve yaşlılara yardım etmektedir. Coelho, UNESCO'nun Kültürlerarası Diyaloglar programında danışman olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nu düzenleyen Schwab Vakfı'nın yönetim kurulundadır. Paulo Coelho pek çok saygın ödülün sahibi oldu; bunlar arasında Dünya Ekonomik Formu'nun verdiği Crystal Award ve Fransız Légion d'Honneur nişanı da vardır. Yazar 2002 yılında Brezilya Edebiyat Akademisi'ne kabul edildi. Coelho, ayrıca pek çok saygın basın kuruluşu için haftalık köşe yazıları yazmaktadır. Paulo Coelho Rio de Janerio'da yaşamaktadır. Elif adlı romanı, Portekizce'den sonra ilk olarak Türkçeye çevrildi ve Mart 2011'de yayınlandı. Romanda, yazar ve yetenekli bir keman virtüözü, sıradışı genç bir Türk kızı Hilal'in Sibirya'yı baştan başa geçecekleri bir yolculuk sırasında, kendileri, birbirleri ve varoluşları ile yüzleşmeleri anlatılmaktadır. Kitabın tanıtımı için açtığı yarışmayı Aleph by Raif Kurt videosuyla, Türk sanatçı Raif Kurt kazanmıştır. Türkçe'ye "Okçu'nun Yolu" (The Archer) adıyla çevrilen son kitabını 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda altın madalya kazanarak tarihi bir başarıya imza atan milli okçumuz Mete Gazoz'a adadı.