Invisible

Amerika Birleşik Devletleri
Sıralamalar

Puan vermedi·264 syf.·
2022 26. kitabı
Merhaba arkadaşlar, yazarı ilk defa okudum. Çok akıcı, sade hiç yormayan bir dile sahip. Seviyorum böyle yazarları. Görünmeyen, yayımlandığı dönemde dünya eleştirmenleri tarafından yılın en iyi
GörünmeyenPaul Auster · Can Yayınları · 20201,135 okunma
Mide bulantısına sebep bir kitap
2026 33. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 01:04
Dünya çirkin bir yer değil, çirkinleştiren çok şey var. Bunlardan biri de sanatçılar. Güzellik tartışılmaz denir, lakin şunu demiyoruz güzel- çirkin tartışılmaz. Kastedilen şu: güzel aslında belirlenmiş onlar arasındaki zevkleri tartışmıyoruz. Bu kabul, gelelim benim tatışmak istediğime, sanat ve sanatçı… Sanat estetik bir duyuş ve onu ortaya estetik bir kaygıyla ortaya koyuşsa, bu kadar çirkin eser neden var??? Bu Paul Austet’den okuduğum son kitap olacak çünkü dünyamızı çirkinleştiren, ruhlarımıza zarar veren her şeye karşıyım. Not: Okumayın!
Paul Auster
2021 24. kitabı
Okunma: 18 Mart 2021 19:04
Yüz yüze baktıgımız orurup bir şeyler içip sohbet ettigimiz bir kaç anı biriktirip bir daha görmek istemedigimiz hayatımızın yada göremedigimiz hayatın içinden çarpıcı bir hikaye aslı da görünmeyen. Görünen kısmı herkes tarafından bilinse de görünmeyen gölge kısmının auster öyle edebi nir dilde işlemiş ki. Karakterin yaşadıgı şeylere bir taraftan inanırken bir taraftan da acaba kurgu mu diyorsunuz. Bir raraftan adam şahit oldugu bıcaklama olayının vicdan yükünün agırlıgını son ana kadar yaşarken ablasıyla yaşadıklarının normal bir şey oldugunu ikisi arasında ki yalınlıgı okurken hiç yadırgamamış olmak beni bambaşka bir bakışla karakterleri analiz etmeye sürükledi. Bu esere okumuş olmak benim için çok keyifliydi.
İnsan ve Duygular
GörünmeyenPaul Auster · Can Yayınları · 20201,135 okunma
Görünen her zaman gerçeği görünmez kılar!
2020 1. kitabı
Kitap, baş karakterimiz üniversite öğrencisi genç şair Adam Walker'ın “Onun elini ilk kez 1967 baharında sıktım” cümlesi ile başlıyor. Elini sıktığı kişi ise bir partide alakasız bir şekilde yanına
2018 8. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2018 00:00
Okuduğum ilk Paul Auster kitabı idi ve hakkında hiçbir bilgim olmadan başladım kitaba. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki kitapla ilgili duygularım karmaşık, aynı kitap gibi bölümlere göre duygularım
2024 52. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2024 17:15
Size kendimi tanıtayım öncelikle. Ben Adam. Edebiyat bölümünde okuyan bir üniversite öğrencisiyim. Hayatımız yolunda giderken küçük yaşta kardeşimin ölümüyle hayatımızın alt üst olduğunu, annemin ve babamın kendi dünyalarına çekilerek dünyamın sadece ablamdan ibaret olduğunu belirtmek isterim. Özel her anıma ablam şahitlik etmiştir. Ablam benim baştacımdır. Yaşama amacım, hayata tutunma sebebimdir. Vardı kendime göre hayallerim, hedeflerim fakat yerine getirebildim ya da hedeflerinin neresinde kaldım bunları satırlar arasında bulmanız mümkün. Her bireyin hayatının kendine özel olduğunu, inişler ve çıkışlardan ibaret olduğunu görünenin aksine bir de görünmeyen iç dünyalarının olduğunu belirtmek isterim. Benim hikayemi okurken kimi zaman bana kızacaksınız kimi zaman da bana hak vereceğinizi düşünüyorum. Aynı anda birden fazla duyguyu bir arada yaşayacağınıza emin olabilirsiniz. Bir sürü soru işaretleriyle dolu bu hikayeme kulak vermenizi öneririm. Yazarın oluşturduğu kurgu, anlatım şekli, okurunun merakını sürekli canlı tutmasını, aile ilişkilerini, çocukluk travmalarını, hayatların arka yüzlerini, karakterlerin görünmeyen özelliklerini, sürükleyici bir anlatım şekli olmasını çok sevdik biz.Yazarın anısına okuduğumuz bu eser ile kendisini anmış olalım. "Altın Kızlar" grubuyla okuduğumuz bu eserin sohbeti kitap gibi çok ilginçti.Çok da verimliydi. Sevgiler.
2024 9. kitabı
Görünmeyen’i az önce bitirdim. Yaz başında okuduğum Yanılsamalar Kitabı’ndan sonra, Paul Auster'dan okuduğum ikinci kitap oldu. Uzun bir yazı yazmak amaçlı sonraya ertelemek yerine, vakit bulduğum şu soğuk ama güneşli pazar günü, hakkında birkaç satır da olsa yazıp paylaşayım isterim. Romanı okumaya ana karakterimiz Adam’ın gözünden başlıyoruz fakat ilerleyen bölümlerde anlatıcılar değişiyor. Hikâye, kimi zaman birinci tekil kişi ağzından, kimi zaman ikinci tekil kişi ağzından, kimi zaman da üçüncü tekil kişi ağzından yazılarak finale ulaşıyor. 1967’de başlayıp 2007’ye dek uzanan olayları anlatan (romanın yayımlandığı yıl ise 2009), zamanlar arasında (bir de New York ve Paris arasında) gidip geldiğimiz bir roman bu. Romanın konusuna pek girmeden söylemek gerekirse, anlatılan çeşitli olayları çeşitli karakterler açısından “doğruyu söyleyen hangisi” diye düşünerek okuyoruz. Örneğin, Adam ve Rudolf arasındaki meselede olay hangisinin anlattığı gibi oldu? Veya yine Adam ve Gwyn arasında yaşanan olaylarda kime inanmalıyız? Aşk üçgenleri, seks ve hatta ensest gibi riskli konularda dolaşan kitabın bu konular nedeniyle her okura hitap etmeyebileceği de mutlaka not düşülmeli. Roman içinde roman, kurgu içinde kurgu seven okurlar kaçırmasın. Ve kitaptan iki alıntı: “Çünkü acı gerçek değişmiyor: Dünyada adaletten çok şiir var.” “Bilirsiniz, istediklerimizle elde ettiklerimiz çok nadir örtüşür…”
2021 53. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2021 13:21
GÖRÜNMEYEN PAUL AUSTER Can yay. 237 sayfa Merhaba kitap sever dostlarım, 1947 doğumlu Amerika 'lı bir yazarla geldim size. Yıllar önce Yanılsama lar Kitabı nı okumuş, çok etkilendiklerimin arasına yerleştirmiştim. Yazarı çok sevmeme rağmen ikinci kez okumak yeni kısmet oldu. Görünmeyen için aynı etkiyi bıraktığını söyleyemiyeceğim. Bazı ensest içerikli cinsel öğeler beni rahatsız etti. Akıcı bir anlatımı var, nasıl bitti anlamadım. 1967 yıllarında geçiyor. Vietnam savaşına öfkeli, adelet arayışında olan Adam Walker üniversite öğrencisidir. İdealleri vardır. Okuyun bakalım hayaller Paris... Birkaç yüzyıl önce, altmış yaş ihtiyarlık sayılırdı ve bir zamanlar hiçbirimiz otuzumuzu geçmeyi düşünmediğimize göre onun iki katı kadar yaşamak yarısı kadar kötü sayılmaz, öyle değil mi? Ne var ki, tahminlerle gerçekler her zaman örtüşmüyor ve bir şeyin olası görünmemesi hiç olmayacak anlamına gelmiyor.
2019 304. kitabı
Roman,yazarın kariyerinde bir dönüm noktası.Diğer Amerikalı yazarlarda olduğu gibi(Hey,adamım!)türünden sokak jargonu çok az.Daha edebi bir dil kullanılmış.Eserde Amerikan ve Avrupa toplumuna ait insan ilişkileri,aşk,cinsellik,sosyal ilişkiler üzerine kurulu olaylar dizgesi görülüyor.Bu nitelikler, bizimle kıyaslandığında arada çok büyük farklılıkların olduğu da ortaya çıkıyor.
Puan vermedi·252 syf.·
2021 24. kitabı
Paul Auster'ın 15.kitabıymış Görünmeyen..(Benim daha yazarın okuduğum ikinci kitabı oldu.İlki New York Üçlemesi'ydi.).Ve şimdiye kadar ki kitapları arasında en iyi kitap olarak kabul görmüş. Bana göre zor bir kitaptı ve bir o kadar da rahatsız edici.Hele ensest konularına karşı aşırı duyarlı okurları çok fazla rahatsız edecek türden.Kitabın geneline baktığımızda diyebiliriz ki aslında hayatımızda hiçbir şey göründüğü gibi değil.Herkesin kendi içinde sakladığı istekleri,günahları ve korkuları var ve bunu dile getirmek oldukça zor.Bunu ancak bir roman karakteri yapabilir (-ki Paul Auster'da bence kesinlikle bunu yapmış.Çünkü otobiyografik öğeler çokça kendini belli ediyordu kitabın ana karakteri Adam Walker üzerinden.) Adam Walker kitabın ana karakteri.Yirmili yaşlarında üniversite'de okuyan bir genç ve onun hayatının üç dönemine tanıklık ediyoruz: İlkbahar,Yaz ve Sonbahar.Bu üç mevsimde Walker'ın 1967 yılından başlayarak kırk yıl süresince hayatından izleri yer alıyor.1967 baharında New York'da başlıyor hikaye ve Paris ve Karayip Adaları'na kadar uzanıyor. Teknik açıdan ele alırsak kitapta dört anlatım şekli var: Birinci bölüm Walker'ın ağzından anlatılıyor.İkinci bölüm ikinci tekil şahıs üzerinden,üçüncü bölüm üçüncü tekil şahısın bakış açısıyla anlatılıyor.Kitabın son bölümü yani dördüncü bölüm ise günlük şeklinde yazılmış.Ben dördüncü bölümü sevmedim.Anlatılanlar oldukça gereksizdi ve anlamsızdı.Ama ilk üç bölüm gerçekten çok etkileyici.Farklı bir tür okuduğum için memnunum.

Paul AusterYazar · 37 kitap
Paul Auster (3 Şubat 1947, Newark, New Jersey - 30 Nisan 2024, Brooklyn, New York, ABD) ABD'li roman yazarı, şair ve senarist. Paul Auster, 3 Şubat 1947'de New Jersey'de, Polonya'dan ABD'ye göçmüş Yahudi bir ailede doğdu. Annesi bayan Queenie Auster, babası ise hukukçu bay Samuel Auster'dı. South Orange, New Jersey ve Newark'da büyüdü. Columbia Üniversitesi'nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim alan, 1971-1974 yılları arasında Fransa'da yaşadı. İlk evliliğini Amerikalı yazar
Lydia Davis
Lydia Davis
ile yapan Auster, 1981 yılında, bir başka tanınmış Amerikalı yazar
Siri Hustvedt
Siri Hustvedt
ile evlendi. Geleneksel kitap konularının dışına yüksek bir başarıyla çıkıp, yaratıcılığın sınırlarını genişletebilmiş olan Auster'in başlıca yapıtları arasında New York Üçlemesi, Yalnızlığın Keşfi, Yanılsamalar Kitabı, Kırmızı Defter, Leviathan, Kehanet Gecesi, Duman, Görünmeyen, Yükseklik Korkusu, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam bulunuyor. Auster'in yazarlığa ilk başladığı yıllardaki sıkıntılı günlerinde Paul Benjamin imzasıyla yayınladığı bir de polisiye romanı vardır. Bu roman yazarın otobiyografik romanı 'Cebi Delik' in eki olarak yayınlanmıştır. Can Yayınları tarafından
Seçkin Selvi
Seçkin Selvi
'nin çevirisiyle 'Köşeye Kıstırmak' adı ile 2000 yılında Türkçeye kazandırılmıştır. 2006 yılında İspanya'nın saygın ödüllerinden olan Asturias Ödülü'nü edebiyat dalında Paul Auster kazandı. 26'ncısı düzenlenen "Asturias Prensi" ödüllerinde, aralarında
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
'un da yer aldığı 18 ülkeden 26 yazar edebiyat dalında aday gösterilmişti. Yazarın Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimli senaryoları ünlü yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilmiştir. Daha sonra Lulu On The Bridge ( Lulu Köprüde) İsimli kitabını da kendisi filme çekmiş, hem senarist hem de yönetmen olarak yapıtın tüm aşamalarında bulunmuştur. Film hakkında yaptığı bir söyleşide kendi yazma biçimi üzerine konuşurken Peter Brook'un bir röportajından alıntı yaparak işlerinde mitlerin uzaklığıyla gündelik yaşamın sadeliğini kaynaştırmaya çalıştığını söylemiştir. Ödülleri 2006 - 26. Asturias Ödülü - Edebiyat