Kaçak - Sahaf Mendel

Kaçak

Stefan Zweig

2019 44. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2019 23:10
Sahaf Mendel hikayesini çok beğendim Kaçak hikâyesinde çok güzeldi ama daha önce yazarın iş bankası kültür yayınlarından çıkan Ay Işığı Sokağı kitabını okumuştum oradaki Leman Gölü Kıyısındaki Olay hikayesi ile aynı sadece başlıkları farklı.
2021 11. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2021 07:43
Kitap çok kısa diye ön yargıyla başlamıştım.. ama bir yandan da Stefan zweigin bir çok kitabını okuyup hayranlıkla bahsettiğim için buna da değinmek isterim.. Kaçak Boris ile hikaye ye başlanıyor ve öyle tadında bitti ki hikaye, bu nasil son ya diyerek kitabı bırakmak istedim, fakat sahaf mendelin hikayesi beni çok etkiledi.. kısacası iki hikayede de yaşanan büyük savaşın insan bilincinde meydana getirdiği travmayı, etkiyi, ümitsizliği anlatıyor okurken yaşadım diyebilirim..
2020 33. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2020 21:53
Kitap aslında 2 hikayeden oluşmakta ve Stefan Zweig bu iki hikayede de savaştan etkilenen masum iki insanı anlatıyor. Birinci hikaye yani "Kaçak" hikayesinde, kaçak bir asker olan Boris kimsenin dilini anlamadığı bir yabancıdır. Boris savaştan kaçarak evine, ailesine kavuşmayı düşünürken bir balıkçı tarafından bulunur ve onu bulan kişilerin ona yardım edilmesinin zor olduğunu anlatırlar. Bunun üzerine Boris tüm umudunu yitirip hayatına son verir. İkinci hikaye yani "Sahaf Mendel" hikayesinde, hayatını kitaplara adamış ekonomik bir beklentisi olmayan Mendel 'dir. Mendel' in tek yaptığı evi gibi benimsediği dükkanda oturup kitapların büyülü dünyasına gömülmek. Fakat bir gün talihsiz bir nedenden dolayı kitaplarından ve evi gibi benimsediği yerden koparılmak zorunda kalır. Bir süre sonra geri döndüğünde kimse Mendel'in eskisi gibi olmadığını anlar. Ben en çok "Sahaf Mendel" hikayesini beğendim ve çok etkilendim. Keyifli okumalar...
2021 65. kitabı
Kitap iki hikâyeden oluşuyor. Ve ikiside çaresizlik, açlık, yoksulluk üzerine birisi kaçak bir asker bir diğeri sadece kitaplarda yaşayan kitaplar haricinde gazete bile okumayan insanlarla gerekmedikçe iletişim kurmayan Sahaf Mendel... Stefan Zweig iki hikayede de savaş yüzünden etkilenip zarar gören masum iki insanı kaleme almış. Yine her zaman Zweig'in kitaplarında bulunan psikolojik analizler ve kısacık hikâyelerde verilen mesajlar harikaydı.
2021 6. kitabı
Okunma: 24 Mart 2021 01:11
2 öyküden oluşan ancak bir çırpıda biten bir eser. Savaşın yaşattığı zorluklar, ardında bıraktığı enkazlar ve iz bırakmadan yaşamanın anlamsızlığını her kelimesinde hissettiren cümleler. Yine diğer kitapların arasında sıkışıp akıcılığına kendimi kaptırmak istediğim bir kitap arayışına girip elime aldığım Zweig kitabıydı ve tabiki yanılmadım. Sizlerde de tek solukta biteceğinden ancak etkisinin uzun süreceğinden eminim. Keyifli okumalar dilerim.
2019 14. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2019 21:51
Stefan Zweıg savaşın en çok da masum insanları mahvettiğini iki hikayesinde açık bir şekilde anlatmış. 'Kaçak' savaş yüzünden uzak memleketlere gitmek zorunda kalmış bir adamın ailesine dönme çabasını; 'Sahaf Mendel' dünyası sadece kitaplardan ibaret olan usta bir sahafın savaş yüzünden başına gelenleri anlatıyor. Kitabı bitirdiğimde aklımda şu soru belirdi: "Kaç tane Mendel kaybetti insanlık?"
KaçakStefan Zweig · Aperatif Kitap · 20193,461 okunma
Dünya hassas kalpler için bir cehennemdir
2024 95. kitabı
Duygusal ve acıklı iki hikayeden oluşuyor. İlkinde savaşta kaybolmuş ve ülkesine dönmek isteyen naif, hassas kalpli bir adam Boris'in yaşadıkları taşıdığı saf duygularla anlatılmış. İkinci hikaye tüm hayatını kitaplarla geçiren bir sahaf olan Mendel'i konu ediyor, kitaplarla o kadar içli dışlı ki kitap okumaktan savaşı öğrenemeyip casus ilan edilecek kadar. Bu hayatta her şeyin dengede ve kararlı yapılması gerektiği dersi çıkarılabilir, son bölümde hayatında bir kitap dahi okumamış tuvalet temizleyen hizmetçi kadının Mendel'den bahsetmesi iyi insan vurgusu yapıyor, dünya çok bilgili zeki insanlarla dolu olduğu kadar bu insanların aç gözlülüğü empati yoksunluğu merhametsizsizlik ve vicdansızlığı yüzünden de savaş halinde ayrıca. Çok anlamlı mesajlar veriliyor tavsiye ederim.
2020 42. kitabı
İki hikayeden oluşan kısacık ama etkileyici kitap. Memleketinden uzak kalmak mı yoksa kitaplarla olan dünyanızı savaşın yıkması mı? Stefan Zweig kitaplarına kaçak başlamış olmak keyif benim için.
2023 108. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2023 23:49
Kitap Kaçak ve Sahaf Mendel isimli iki öyküden oluşuyor. Öykülerin ortak noktası savaşta bu iki adamın içler acısı yaşamını ele alıyor.Sonuçta savaş ikisinin de yaşamını olumsuz yönde etkiliyor.
2020 25. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2020 02:31
Kitabın adı kaçak ama kitapta iki ayrı bölüm vardı kaçak ve sahaf Mendel diye kaçak okudum öyle geçtim ama sahaf mendeli çok beğendim ve Jacob Mendel’in trajik sonu üzdü beni...

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.