Şerh

Kader Risâlesi

Bediüzzaman Said Nursî

Puan vermedi·215 syf.·
2025 13. kitabı
Kader Risalesi, Said Nursî’nin Risale-i Nur Külliyatı içinde yer alan ve kader konusunu ele alan bölümlerden biridir. Ve bence gören gözün ilgisini alamayacağı bir konudur. Hangimiz şansı, kaderi,
Kader RisâlesiBediüzzaman Said Nursî · Tahşiye Yayınları · 2009342 okunma
2025 3. kitabı
Okunma: 05 Mart 2025 10:38
Kader Risalesi, Said Nursi’nin kader ve insan iradesi konularındaki derin açıklamalar sunduğu önemli bir eser. Ben Risale talebesi olmadığım için okurken bazı bölümlerde zorlandım. Kitap kaderin sadece teorik bir inanç meselesi olmadığını, insanın günlük hayatındaki seçimlerle nasıl ilişkilendiğini açıklıyor. Nursi, kaderin insan iradesini ortadan kaldırmadığını, aksine onunla uyum içinde olduğunu vurguluyor. "İnsanın, iradesiyle yaptığı işler, kaderin bir cilvesidir." Bu düşünceyle, insanın yaptığı seçimlerle kaderinin şekillendiği belirtilir. Eserde, insanın cüz-i iradesinin inkar edilmediği gibi, Cebriye ve Mutezile gibi mezheplerin aşırı uç görüşlerine de karşı bir denge sunulmakta. "Cebriye, insanı iradesiz bir mahluk gibi kabul eder. Oysa insan, serbest iradeye sahip bir varlıktır." Burada yazar, insanın serbest iradesinin Allah’ın iradesine bağlı olduğunu ifade etmekte. Kader Risalesi özellikle insanların kader hakkındaki şüphelerine de açıklık getirmesi anlamında kıymetli. "Eğer her şey kaderle belirlenmişse, insan neden sorumludur?" sorusuyla, kaderin bir zorlayıcı sistem değil, hikmetli bir düzen olduğunu açıklıyor. Ayrıca, iyiliklerin Allah’tan, kötülüklerin ise insanın iradesinden kaynaklandığını vurguluyor (ayetle sabit). "İyilikler, Allah’ın bir lütfu, kötülükler ise insanın kendi iradesiyle işlediği fiillerdir." Sonuç olarak, Kader Risalesi, insanın kaderle olan ilişkisini dengeli bir şekilde ele alarak, İslam düşüncesinde önemli bir yere sahip. Hem akli hem de nakli delillerle desteklenen bu eser, kader konusundaki yanlış anlamaları gidermeye yönelik güçlü bir açıklama sunuyor.
Kader RisâlesiBediüzzaman Said Nursî · Tahşiye Yayınları · 2009342 okunma
2020 28. kitabı
Kader konusundaki kelâmî tartışmalara da değinerek etraflıca kader mevzuunun izah edildiği, kanaatimce risalede en ağır ifadeler içeren bölümlerden biri olan (tercih bila müreccih/tereccuh bila müreccih mevzuu gibi), üstadın kendisinin bile bir yerine "Burası müdakkik alimlere hitap eder" manasına gelen bir dipnot düştüğü, ama yine de istifadeden hâlî olmayan eserdir. Tavsiye ederim
2020 759. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2020 00:00
Cebriye mezhebi: "Cüz´i ihtiyârî tabir-i diğerle irâde-i insâniye mevcud olmakla beraber irade-i insaniyenin tercih gücü yoktur. Çünkü mahluktur. İnsanın iradesiyle işlediği fiillerde kader hâkimdir. Tercih eden kaderdir. Dolayısıyla mes´uliyet kadere aittir. Ef´âl-i insâniye aynen alem ve âlemdeki fıtrî kànunlar gibidir. Yani nasıl ki, kainatın ve kainattaki fıtri kanunların Allah´a karşı iradeleri yoktur. Allah dilediği şekilde yaratır. Bu noktada mevcudat-ı alem, mes´ul değillerdir. Öyle de insanın işlediği fiillerde dahi tercih gücü yoktur. Dolayısıyla insan fiillerinden mes´ul değildir." Diyor.
Gün 76
2025 301. kitabı
80 günə 100 kitab Gün 76. Kitab 96. Əsərdə Səid Nursi insanın etdiyi seçimlərlə məsuliyyət daşıdığını, lakin nəticələrin Allahın elmi və iradəsi daxilində baş verdiyini izah edir. Qədərin “elm-i ilahi” ilə əlaqəsi sadə nümunələr və məntiqli izahlarla açıqlanır, beləliklə oxucunun mövzunu daha rahat qavraması təmin edilir.

Bediüzzaman Said NursîYazar · 173 kitap
Bediüzzaman Said Nursî (Mart 1878, Bitlis - 23 Mart 1960, Şanlıurfa), İslam alimi, düşünürü. 1892'de Bitlis'te Şeyh Emin Efendi ve diğer İslam alimlerinin de bulunduğu ilim meclisinde yapılan imtihan ve münazara sonunda Molla Fethullah tarafından Bediüzzaman unvanı verilmiş; diğer alimler tarafından da kabul görmüş ve bu isimle anılmaya başlanmıştır. I. Dünya Savaşı'nda gönüllü alay komutanı olarak Kafkas Cephesi'nde mücadele etti. Savaş sırasında birçok öğrencisi ölmüş, kendisi ise gazi olmuştur. Başarılarından dolayı kendisine Harp madalyası verildi. Ordu-yu Hümâyun'un tavsiyesi ile Dar'ül-Hikmet'ül İslamiye azası olarak atandı. 1922'ye kadar görevini yerine getirdi. 1923 yılında TBMM'nin daveti üzerine Ankara'ya gelen Nursî, Ankara'da aradığı atmosferi bulamaz. Van'a dönerek inzivaya çekilir ve daha sonraları bu dönüşünü Yeni Said'in başlangıcı olarak nitelendirir. Bu dönemde sosyal ve siyasi meselelerden uzaklaşır. En önemli vazifenin imanı kuvvetlendirmek olduğunu söyler. Şiddetle karşı çıktığı ama silah çekmediği Cumhuriyet idaresi tarafından bu dönem zarfında uzun yıllar sürgün, gözetim ve yer yer hapis hayatı yaşatılacak ve zorunlu ikamete tabi tutulacaktır. Büyük çoğunluğunun Isparta Barla'da yazıldığı Risale-i Nur külliyatının yazımı ve Nur Cemaati'nin oluşumu bu dönemde yaşanmıştır. 23 Mart 1960'ta Şanlıurfa’da vefat etti. Detaylı bilgi: tr.wikipedia.org/wiki/Said_Nursî