"Her zaman böyle olabilsek! Herkes, hepimiz, bütün dünya, dünyanın bütün insanları her an böyle cıvıl cıvıl, güneş vurmuş kalaylı kaplar gibi pırıl pırıl olabilsek! Gamdan, kederden, tasadan kurtulsak, yunsak, arınsak!"
Orhan Kemal'in 18 hikayesinden oluşan Kardeş Payı kapağında da belirtildiği gibi 1958 Sait Faik Hikaye Armağanı almış bir kitap. Kısa kısa öyküler toplumun bir çok yerinden kesitler sunuyor.
Kardeş Payı'nda hamal işçilerinin sorununa kulak verirken, Yeni Şoför'de kamyon şoförü ile işvereni arasındaki sorunu okuyoruz. Kuduz'da, Korku'da üzücü bir hikaye okurken İzin Günü'nde, Kadın Parmağı'nda gülerek okuyoruz. Bazı hikayelerde toplumsal çöküntüyü, birçoğunda yoksulluğu, mahalle arasında dedikodunun yol açtığı sorunu, minik çocukların acısını, büyük insanların çaresizliğini okuyoruz.
Hızlıca okuyup bitirdiğim bir hikaye kitabı oldu. Orhan Kemal'ın romanları kadar başarılı olduğu hikaye yazıcılığını da Kardeş Payı ile deneyimlemiş oldum. Kısa kısa hikayelerden oluşan Kardeş Payı'na şans verebilirsiniz.
"Öyleyse Orhan, bana kitap ver, çok çok kitap ver bana. Okumak, her şeyi öğrenmek istiyorum ben!"
Ona kitaplar verirdim... O, bu kitapları adeta oburca okur, yer bitirirdi. Ertesi gün gözleri kan çanağına dönmüş, gelir, karmakarışık saçları, yıkanmamış yüzü, çapaklı gözleri...
"Adam iyi yazmış, Orhan," derdi, "müthiş!"