2023
Orijinal Adı:
Die Geschwister

2024 2. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2024 00:00
Gitmek ya da kalmak, işte bütün mesele bu.. . Sistemlerin ve toplumsal krizlerin aileler üzerindeki dönüştürücü/ yıkıcı veya yapıcı etkisi hep sorgulandı. Çoğu zaman şunu duymuşsunuzdur örneğin: kardeş kardeşi vurdu. Çünkü bizi en çok bunun etkilemesi beklenir. İnandığınız/uğruna düştüğünüz yol diğer her şeyi yok saymaya değer mi- değmez mi? Kardeşinizi karşınıza alabilir misiniz dünyaya sizin gözlerinizle bakmıyorsa? Brigitte Reimann, Demokratik Alman Cumhuriyeti’nde yaşayan bir aileyi anlatıyor, savaştan öncesini ve sonrasını. Tek ülkeden bölünmüş ülkeye, bir arada olan ailelerden parçalanmış ailelere.. Birbirini çok seven iki kardeş Uli ve Elisabeth. Aynı ideallere sahip, aynı ilkeler doğrultusunda hayatlarını kuran iki kardeş. Ta ki Uli’nin bir şeylerin eksikliğini çekmeye başlamasına kadar. Yaşadığı ülkenin, inandığı her şeyin çözüldüğünü düşünmesine kadar. İşte Elisabeth de yol ayrımına gelir. Bir yanda ağabeyi bir yanda ülkesi ve aslında kendisi.. . Kardeşler yer yer Brigitte Reimann’ın nükteli diliyle, ikiye bölünmüş Almanya’nın bir aile üzerinden anlatılmasıyla, 152 sayfada pek çok gözlem barındırmasıyla çok sevdiğim bir eser oldu. Uli’nin içsel hesaplaşmalarını da pek çoğumuzun (günümüz şartları göz önünde bulundurulduğunda) anlayacağını düşünüyorum. . İlknur İgan çevirisiyle~
KardeşlerBrigitte Reimann · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023255 okunma
2023 47. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2023 14:35
Beklemediğim kadar farklı ve başarılı bir kitaptı. Brigitte Reimann 1933 yılında doğmuş bir Alman olarak haliyle İkinci Dünya Savaşını da bir çocuk olarak tecrûbe etmiş birisi. Savaşı kaybeden ve yıkıma uğrayan halk, 1950'lerden sonra artık bu yıkımdan yeni fikir akımları ve farklı etkenlerle sıyrılır ancak kendi içinde çok keskin şekilde bölünür. Rus etkisindeki halk tam bir yoldaş yaklaşımıyla hayata bakarken geri kalan kısım milliyetçi düşüncelerle eski Almanya'nın hayalini gizli gizli de olsa kurmaktadır. Almanya Federal ve Demokratik olarak karpuz gibi ortasından ikiye bölünür. İşte tüm bu ayrışmanın içinde, birbirine adeta ensest sınırlarında gezen bir "aşkla" bağlı iki kardeşin yaşadıklarını konu alıyor kitabımız. Fiziksel bir şey olmasa da duygusal anlamda kesinlikle var. Çok garip bir ilişkileri var. Birbirlerini bu kadar sevmelerini tam normal karşılayacak oluyorum, birdenbire birbirlerine dokunuşlarından ürperen, garip davranışlar sergileyen insanlar oluveriyorlar. Bu beni tek rahatsız eden konuydu. Konu Betsy ile Uli arasında geçiyor gibi görünse de, bedenen terk eden bir kardeş daha var aslında. Katmanlı yapıya o karakter de katkıda bulunuyor. Anlatıcının Elizabeth(Betsy) olması hem otobiyografik yönünü sorgulamamızı sağlıyor hem de kitabın anlatım gücünü arttırıyor bana göre. Ben kitabı beğendim. Dediğim gibi ilişkilerde bir miktar çarpıklık var. Çünkü bakıldığı zaman toplum büyük bir yıkıma uğramışsa da, aile olarak olaylardan öyle deliler gibi de etkilenmiş bir aile değiller.
2024 49. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2024 15:10
Berlin duvarı sadece somut bir varlık değildi. Zihinlerde de insanları birbirinden ayırmaya muktedir oldu. Doğu Almanya'da yaşayan bir ailenin hayatına tanıklık ediyoruz. 2. Dünya savaşı ve sonrasında ülkelerinde yaşananlar ailelerini de derinden etkiliyor. 3 kardeşten biri Doğu'daki yaşam şartlarına daha fazla dayanamayıp Batı Almanya'ya geçince hain ilan ediliyor. Hem toplumsal hem de aile özelinde büyük bir problem "diğer tarafa" geçmek. Bu kadar içerden yazılmış bir eser olması duyguların geçmesinde kesinlikle çok etkili. Ben kitabı sevdim tavsiye ederim.
2024 2. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2024 00:00
Kardeşler, #sayfalarcadünya grubuyla okuduğum ilk kitap. Alman Edebiyatına dair önemli eserlerden. Kitapta Alman Demokratik Cumhuriyeti'ndeki hayatın akışı, sistemde yurttaşları ülkeyi terk etmeye iten yozlaşma emareleri ve Almanya trajedisi anlatılıyor. Savaş sonrası Doğu Alman Edebiyatının çığır açan klasiği olarak kabul ediliyor. Severek okudum. Yazım konusunda ufak tefek hatalar olsa da genel olarak iyiydi.
Edebiyat & Roman
2024 1. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2024 10:55
Kardeşler ~ Brigitte Reimann . Alıntılar; . Düşünmek ilk toplumsal sorumluluk, söz almak da ikincisi. . Diğer tarafa geçip bir de kurban rolü oynamak ha! Senin gibileri iyi tanırım, sürekli yakınıp kaybettiğiniz özgürlüğünüze ağlarsınız, biz hata yaptığımızda da ellerinizi ovuşturmaya başlarsını; küçük burjuvalar, hadi bırakın yapsınlar, son sürat, araba çamura saplandığı zaman sıra bize gelir, çamurdan çıkarmak bizim işimiz… . Kuşkunun düşmanlık, sabrın da zayıf karakter anlamına gelmediğini henüz bilmeyen bu tür gayretli genç insanları kendi öğrencilik dönemimden tanıyorum. . Bu huzursuz dünyada insan nasıl huzur isteyebilir, diye geçti aklımdan. Şunları söyledim:”Mücadele, diye bağırıyorsun, ama kastettiğin şey çekilmek. Çekildiğin sürece diğerlerine hak verirsin. O zaman güvenilmezsin.” . Kitap Yorumu; . Nasıl başlamak lazım bilemedim öncelikle kitabın içine bir türlü dahil olamadım sanırım benden kaynaklı hep bir kopukluk içindeydim okurken. İki kardeşi konu alan kitapta doğu batı Almanyası ele alınmış ve o şartlarda yaşanan sıkıntılar ve zorluklar adına ama daha çok düşünce ve sanatsal anlamda gibi geldi bana ve aslında daha büyük trajediler beklerken sanki böyle daha bir yavan gibi geldi en azından bende hissettirdiği bu oldu. Güzel anektodlarda var tabiki dediğim gibi bende biraz eksik kaldı sadece. Kitapla kalın!
Edebiyat & Roman
Yorumum ️
2023 26. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2023 09:48
*Allahim sonunda 152 sayfayi bitirdim ve işkence gibi geldi bana, ödül almış bir yazarın kardeşler adlı kitabına böyle davrandığım için bağışla beni, Lütfen! *Büyük bir ihtimalle Çevirmen de bir sıkıntı oldu diye düşünüyorum. * zor bir kitap, 152 sayfa ve her güne 25 sayfa okudum ama bir türlü konuya ya ben giremiyorum yada almancadan Türkçe cevirisinde zorluk olduğunu düşünüyorum. * yazar konuya girerken çevresinde gelişen materyalleri daha çok ön plana cikariyor ve konuya göremiyorsunuz. *daha çok günlük tutar gibi bir kitap olarak yazılmış "otobiografi ile " pek bağlantı göremedim. * size tavsiyem 152 sayfa olan bu kitabı iki günde bitirmeye bakın, konuya girmekte zorlanmayin.
Düşünce
2024 21. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2024 23:46
İkinci dünya savaşı sonrası sadece Almanya değil aileler de bölünmüş.Bu kitapta da bölünmüş olan bir ailede fikir ayrılığı yaşayan iki kardeşin hikayesi anlatılıyor. Otobiyografi tarzında yazılmaya çalışılmış,novella tadında bir kitap gibi düşünebiliriz.Ama kitabın tarzı nedense beni bir türlü etkileyemedi,büyük umutlarla aldığım kitabı bitirmek benim için tam olarak bir işkence gibiydi tabiri caizse:( Çok yoğun bir döneme denk gelmesi ve çok uzun süren aralıklarla okumuş olmamın etkisi de olabilir elbette ,bu yüzden kitaba şans vermek isteyenler kitabı 2-3 günde bitirmeli diye düşünüyorum.. Her kitap maalesef tavsiye niteliği taşımıyor ama yine de şans vermek isteyen olursa keyifli okumalar diliyorum
2025 98. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2025 14:30
Brigitte Reimann, "Kardeşler"de iki Almanya’nın yarattığı trajediyi, bireysel ilişkiler ve aile bağları üzerinden anlatır. Roman, iki kardeş arasında geçen soğuk bir tartışmayla açılır. Bu sahnenin ardından anlatı, kız kardeşin çocukluk anılarına yönelir ve geçmişe doğru ilerler. Okur böylece abi–kardeş ilişkisinin çocukluk dönemindeki hâlini izler. Reimann, büyük olayları doğrudan anlatmak yerine, bugündeki bir konuşmadan hareketle geçmişi; özellikle çocukluk ve savaş yıllarını parça parça geri çağırarak kurar. Bu geçmiş anlatısında, babanın sürgünden dönüşü aile içindeki ilişkilerde belirleyici bir kırılma yaratır. Kardeşler, ideolojik bir zeminde anne ve babalarını küçük burjuva işbirlikçi olmakla suçlarlar ve zamanla üç kardeş de derinleşen fikir ayrılıklarıyla birbirlerinden kopmaya başlarlar. Bu aile içi kırılmanın arkasında, romanın temelinde yer alan Doğu ve Batı Almanya ayrılığı bulunur; bu ayrım yalnızca tarihsel bir arka plan değildir. Aynı zamanda kardeşler arasındaki bağı zedeleyen bir sınır duygusu yaratır ve aralarındaki ideolojik mesafeyi derinleştirir. Roman boyunca hissedilen gerilim, ideolojik sınırların ailelerin içine nasıl yerleştiğini ve aile bağlarını nasıl parçaladığını görünür kılar. Sonuç olarak Kardeşler, mutlu ve bütün bir aile tablosunun zamanla nasıl çözülmeye başladığını incelikle işler. Çocuklukta daha masum ve sıkı olan kardeşlik ve ebeveyn ilişkilerinin, yaş ilerledikçe ve özellikle savaş ya da siyasi görüşler gibi etkenlerle nasıl dönüştüğünü; fikir ayrılıklarının bireyleri birbirlerinden nasıl uzaklaştırdığını gündelik ilişkiler üzerinden anlatır. Aile ilişkileri, ideoloji ve tarihsel kırılmalar üzerine düşünmek isteyen okurlar için Kardeşler, dikkatle okunmayı hak eden bir roman olarak öne çıkar.
2023 59. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2023 15:05
Savaş sonrası Almanya’nın ikiye bölünmesi sadece coğrafi olarak kalmamış aileleri de ikiye bölmüştür. Bu ailelerden biri de Arendt ailesi. Üç çocuğun olduğu bir ailenin hikayesi ama biz hikayeyi en küçükleri olan Elisabeth’in ağzından okuyoruz. Büyük abisi Konrad’ın Batı Almanya’ya göçünden sonra Elisabeth, her zaman yan yana olduğu, neredeyse bir bütün haline geldiği abisi Ulrich’in de göç etme isteğiyle karşı karşıya kalır. Onun gitmesini engellemek için onunla tartışırken biz de gençlerin ülkede yaşadığı sorunları görürüz. Bürokrasi içindeki yozlaşmayı, sistemdeki bazı zorlukları ve günlük yaşamı okuruz. İki kardeş tartışırken genç nesil için Doğu Almanya ya da tam adıyla Almanya Demokratik Cumhuriyeti’nin ne ifade ettiğini, nasıl bir ideolojiye sahip olduklarını ve bu ülkeden ne beklediklerini görürüz. Elisabeth kardeşiyle farklı ideolojiye sahip olmaktan korktuğu kadar onunla arasına girecek sınırdan, onun değişiminden, onun Batılaşmasından da korkmaktadır. Eser otobiyografik unsurlar taşıyor. Yazarın kardeşi de Batı’ya gidiyor. Yazar sosyalizmin bir savunucusu olsa da eleştirmeyi elden bırakmıyor. Peki bu kadar tartışmadan sonra Elisabeth, Ulrich’i gitmemesi için ikna edebilecek mi?
2024 83. kitabı
Brigitte Reimann'ın 1963'te yayımlanan Kardeşler adlı novellası, 20. yüzyılın ortasında Almanya’nın Doğu ve Batı olarak ikiye bölündüğü dönemi bir ailenin hikayesi ile odağına alır. Roman, iki kardeşin farklı ideolojik tercihler ve kişisel hayaller çerçevesinde birbirlerinden uzaklaşmasını ve bunun aile bağları üzerindeki etkilerini derinlemesine işler.(Üçüncü bir ağabey figürü olmakla beraber anne, baba ve abinin hikayesi daha geri planda kalmıştır.) Kitabın ana karakteri olan Elizabeth ve erkek kardeşi Uli, savaş sonrası sosyalist ideallerle şekillenen Doğu Almanya'da yaşarlar. Ancak Uli, Batı Almanya'ya, daha önce abisinin yaptığı gibi göç etmeye karar verir. Bu, Elizabeth’in inandığı sosyalist dünya görüş ve kardeş sevgisi arasında bocalamasına neden olur. Roman, iki kardeşin ideolojik tercihlerine rağmen birbirlerine duydukları bağlılığı ve bu bağlılığın sınanmasını etkileyici bir dille anlatır. Yazarın kendi deneyimlerinden de izler taşıyan kitap, kişisel ve toplumsal çatışmaların iç içe geçtiği, dönemin Doğu Almanyası’nın ruhunu güçlü bir şekilde yansıtan bir hikâye sunar. Yazarın keskin gözlemleri ve samimi üslubu, eseri bir dönemin içsel sorgulamalarını keşfetmek isteyen okurlar için önemli bir kaynak haline getirir.

Brigitte ReimannYazar · 0 kitap
BRIGITTE REIMANN (1933-1973): Doğu Almanya’nın en önemli yazarlarından Reimann, Magdeburg’da dünyaya geldi. Alman Demokratik Cumhuriyeti’nde dile getirilmeyip bastırılan mesele ve hassasiyetlere, kendi kuşağının çektiği acılara değindiği otobiyografik yapıtlar kaleme aldı. Devletin sanatçılara yaptığı fildişi kulelerini terk edip halkla kaynaşmaları çağrısına olumlu yanıt vererek, bir sanayi tesisinde çalışan işçilere yazı dersleri verdi. Ankunft im Alltag (1961; Gündelik Yaşama Dönüş) adlı romanı sosyalist gerçekçiliğin başyapıtı olarak kabul edilir. 1964 yılında Heinrich Mann Ödülü’ne değer görüldü. Das grüne Licht der Steppen (1965; Bozkırların Yeşil Işığı) ve bitmemiş romanı Franziska Linkerhand (1974), 1973’te kanserden ölen Reimann’ın diğer önemli yapıtları arasındadır.