1978
İrfan Yayınevi

2021 81. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2021 21:43
Kilit, Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun Dünki Türkiye serisinin ilk kitabı. Alpaslan'ın çocukluğunda Bizans'tan gelme bir kilidi eline alışıyla başlıyor, Malazgirt savaşına hazırlığıyla yani kilidin manen kırılmasıyla son buluyor. Tarihi olayları belki taraflı da olsa güzel ve yüceltir bir dille anlatıyor. Üniversitede Tarih bölümünde okutulduğunu duymuştum. Bence bütün çocuklara, gençlere mutlaka okutulmalı, ortaokulda, lisede ders kitabına ek olarak kullanılmalı. Vatan bilinci oluşturmak için birebir bir seri. Ben daha önce serinin üçüncü kitabını tarih öğretmenimin tavsiyesiyle okumuş, çok beğenmiştim. Bu kitap da çok akıcı ve keyif verici.
2022 181. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2022 13:22
Dilinin ağır olması ve tasvirlere fazlaca yer vermesi nedeniyle zor okunabilecek bir tarihi roman, Selçuklu'nun doğuşunu Alpaslanın çocukluk devrini ve yetiştirilişini anlatıyor. Ama kitabın benim açımdan anısı yüzümden okunması gerekiyordu. Ortaokuldayken Türkçe öğretmenimiz, yazarın kitap serisini (kilit, anahtar, kapı, çatı) bize aldırmış ve ödev olarak vermişti. Maalesef o zaman hiç anlayamamıştım ki bugün bile zor okunduğunu görüyorum. Ama o günkü öğretmenimizin ödevini 40yıl gecikmeli de olsa yerine getirmiş olacağım serinin diğer kitaplarını da okuyarak.
2021 8. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2021 20:47
Selçukluların Anadolu'yu yurt edinmesini, Alparslan'ın eğitimini, Anadolu'nun İslamlaşmasında tasavvufun etkisini, Malazgirt Meydan Savaşı'nda Selçuklu saflarına geçen Peçeneklerin serüvenini anlatıyor. Romanda olaylar iki bölüm halinde gelişiyor. Bir tarafta Selçuklular diğer tarafta Peçenekler. Malazgirt Meydan Savaşı'nda olaylar birleşiyor. Tarihi roman merakı olanlar okuyabilir. Yazar sıkmadan çok da heyecanlandırmadan olayı kurgulamış.
Roman
Zamanıma değdi
2025 57. kitabı
Özetini sınavlara çalışırken öğrendiğimiz tarihin kesitlerini edebi bir anlatımla roman diliyle, kişilikleri gözümüzde resmeden anlatımıyla kitap benim ilgimi çekmiştir. Oldukça akıcı bir tarzda, zihni çok da yormadan hem bilgilenmek, veya bilgileri derinleştirmek hem de edebi metin okuma hazzı almak bana yazarın serisinin devamını da okuma motivasyonu verdi.
2019 113. kitabı
Edebiyat mezunu olarak Mustafa Necati Sepetçioğlu adını bilmemek olmaz. Kitaplarından habersiz olmak, hiç olmaz. Kilit, Anahtar, Kapı, Konak, Çatı hep âlemimde olan kitaplarıydı. İşte bazen her şeyin
KilitM. Necati Sepetçioğlu · İrfan Yayınevi · 20051,554 okunma
Her kilit açılır hay oğullarımyeter ki anahtarını bilmeli
2001 14. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2001 00:00
M. Necati Sepetçioğlu’nun Kilit, Anahtar, Kapı üçlemesinin ilk kitabı olan Kilit, Türklerin Anadolu’ya giriş sürecini destansı bir anlatımla ele almaktadır. Malazgirt Zaferi öncesinden başlayarak Anadolu’nun fethinin ilk adımlarını anlatmaktadır. Anadolu’nun Türkler için henüz bir hedef olduğu dönem vardır. “Kilit” metaforu, Anadolu’nun henüz açılmamış bir kapı, fethedilecek bir diyar olduğunu simgeler. Roman, hem askerî hem de kültürel anlamda Türklerin bu topraklara yönelişini konu alır.
2020 19. kitabı
M.NECATİ SEPETÇİOĞLU çağımızın dede korkutu olarak nitelendirilebilecek muazzam bir yazardır. Kilit , Anahtar, Kapı, Çatı... 'Dün ki Türkiye Dizisi' diye devam eden bu seri tarihi çok hoş ve gerçeğe oldukça yakın bir şekilde ve yalın bir dille yazılmıştır.
Tarih
Daha Erken Olsaydı Keşke
2023 2. kitabı
M. Necati SepetçioğluM. Necati Sepetçioğlu KilitKilit Çok güzel bir kitaptı.12 Kitaptan oluşan serinin ilk kitabıdır.Neden yıllar önce bu seriye başlamadığıma kahroluyorum ancak mühim olan şu ki Selçuk Bey'den Fatih Sultan Mehmet Han'a kadar giden bir yolculuk okumanızı öneririm... Puan:11/10
2026 1. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2026 14:43
Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun kaleminden.. Dünki Türkiye serisi “Kilit” ile başlıyor. Alparslan’ın çocukluğundan başlayan seri Alparslan’ın çevresinde , onun gözünden gelişen olaylar, onun bakış açısıyla ve aynı zaman da Peçenekler’in gözünden de işlenmiş. Alparslan’ı duyunca heyecanlanmamak elde değil bence :) Konu bir de Anadolu’ya girişimiz olunca heyecan ikiye katlanıyor. Bilirsiniz ki Malazgirt Savaş’ı aynı zaman da Yurt açan savaşı olarakta anılır. Kilit bu anlamda kullanılmış bir sembol. Malazgirt Savaşı serinin ikinci kitabı “Anahtar”da işlenmiş. Yani artık kilidi açma vakti geldi En temelden başlamak isteyenler için gayet güzel bir seri. Keyifli okumalar :)
Tarih Sadece Kılıçla Değil, Gönülle Yazılır: KİLİT
2025 47. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2025 22:48
Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun Kilit'i ile tanışmam, sadece bir tarihi roman okumak değil, Malazgirt'e giden o kutlu yolda manevi bir sefere çıkmak gibiydi. Tarihi roman denince akla
Tarih

M. Necati SepetçioğluYazar · 56 kitap
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Çeşitli kurumlarda memurluk ve idarecilik yaptı. İlk romanlarında Malazgirt zaferinden başlayarak İstanbul’un fethine kadar Türk tarihini konu aldı, sonrakilerde ise Türkiye’de yaşanan toplumsal değişimi ve sonuçlarını anlattı. Eserlerindeki şiirsel anlatımı sayesinde geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan Sepetçioğlu’nun Anadolu fethini ve Türk devletinin kuruluşunu anlattığı romanları, bir döneme ışık tutmuş ve başucu kitapları arasında yer almıştı. Sepetçioğlu’nun tarihî romanlarının yanı sıra tiyatro oyunları da bulunuyordu. Trampacılar adlı oyunu İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenmişti. Oyun yazarlığında en önemli başarısını gösterdiği Büyük Otmarlar, önce İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu’nca sahneye konuldu. Ardından Avrupa Üniversitelerarası Tiyatro Festivali’nde en iyi oyun seçildi. ‘Gece Vaktinde Gün Dönümü’ ve ‘Karanlıkta Mum Işığı’ adlı kitaplarıyla 1980 yılında ‘Türkiye Milli Kültür Vakfı Kültür Armağanı’nı kazanan Sepetçioğlu, 1994’te İLESAM üstün hizmet beratı almış, 1998’de Atatürk Dil-Tarih Kurumu şeref üyeliğine seçilmişti. 8 Temmuz 2006 tarihinde İstanbul Sarıyer'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.