Fransız Aydınlanmacı filozof, ansiklopedi yazarı Diderot'un 1746 yılında henüz 33 yaşında kaleme aldığı ve isimsiz bir şekilde yayımladığı eser olan Felsefe Konuşmaları yazarın aydın çevresiyle yaptığı konuşmaları kaleme almasıyla oluşmuştur. Karşılıklı konuşma, diyalog şeklinde yazıldığı için okunması kolay ancak barındırdığı felsefi konularla sindirmesi zor bir eser.
Zaten yayınlandıktan kısa bir süre sonra Fransa Parlamentosu tarafından toplatılıp yakılması, içerdiği radikal düşüncelerin bir göstergesidir.
Kitapta sıkça adı geçen ve bilimsel konularda Diderot ve Bordeu'ya nispeten daha oturaklı cümleler kuran MADEMOISELLE DE L'ESPINASSE, Diderot'un da sık sık gitmiş olduğu Aydınlanma salonlarının etkin figürü "Jeanne Julie Éléonore de Lespinass'nin" ta kendisidir. Lespinasse'ın salonu, Jean le Rond d'Alembert, Condillac, Condorcet, Turgot ve Denis Diderot gibi ansiklopedi çevresinden birçok önemli ismi ağırlıyordu. Bu salon, sadece entelektüel sohbetlerin yapıldığı bir yer olmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni fikirlerin tartışıldığı, bilginin paylaşıldığı ve aydınlanma düşüncesinin şekillendiği bir platform görevi görüyordu (keşke ülkemizde de böyle salonlar kurulsa). Hatta Diderot'un ansiklopedi projesinin bu salonda "şekillendiği" ifade edilir.
Eserde insanın varoluş amacından, dinin uhrevi önemine kadar birçok konuda tartışma mevcut. Diderot, sanıyorum ki fikirlerine karşıt görüşlü arkadaş çevresini eserine birer karakter olarak yedirip dışarı vuramadığı düşüncelerini yazıya dökmüş. Özellikle kilisenin tüm Avrupa'da krallıktan daha fazla söz sahibi olduğu bir zamanda Diderot'un Hristiyanlık üzerine yaptığı ağır eleştirilerileri okuyunca kitabının neden toplatılıp yakıldığını anlıyorsunuz.
Son olarak Diderot'un, üzerinde uzun uzun düşünülecek birkaç diyaloğunu