Puan vermedi·208 syf.·
2024 31. kitabı
Kendinizi ait hissetmediğiniz bir hayata mecbur bırakıldınız mı? Birilerini mutlu etmek için; fedakârlık yapmak, ödün vermek, istemediğin kişiliğe bürünmek, mutlu olmadığın halde zorunlu olarak kendini oraya ait hissetmek... Suzanne'nin de durumu tam olarak da bu. Bir manastıra zorunlu olarak mahkum olmuş, esir alınmış... Aslında eserde; dini öğretiler ışığında karanlık gerçekler yer aldığını gösteriyor bizlere. Mutlaka okuyun ve okutun derim.
2025 54. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2025 21:17
Şöyle söyleyeyim, manastırdaki rahibeyi değil de -tam karşılığı olmasa bile- bizdeki cemaat evlerinde yaşayan bir kız çocuğunu anlatsaydı, muhtemelen adalet bakanı başta olmak üzere bazı İslami (!) kesim Denis Diderot hakkında soruşturma açardı.
2020 35. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2020 22:19
Uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı Rahibe. Denis Diderot hakkında çok şey okudum. Görüşlerinin, kalıplaşmış düşünceleri yıkmak adına söylenmiş cümlelerden ibaret olmadığını bilecek kadar fikir sahibiyim kendisi hakkında. Bilmeyenler için kısaca bahsetmek gerekirse; 18. yüzyıl filozoflarından ve Aydınlanma'nın önde gelen isimlerinden biri Diderot. Ayrıca, 35 ciltlik Ansiklopedi'nin de baş editörüdür. Kendisi ile aynı dönemde hepimizin yakından takip ettiği Descartes, Leibniz, Voltaire gibi düşünürler de bulunuyor. Dinler ve bu dinlerin boyunduruğu altına giren halk ile ilgili fikirleri çok cesurcadır Diderot'nun. Belirli bir tarihte ortaya çıkan dinlerin yok olacağını ve sadece hepsinin temeli olan doğal dinin yaşayacağını savunmuştur. Eserlerinin çoğu toplatılmış, yasaklanmış ve kara listeye alınmıştır Diderot'nun. Yazdıkları yüzünden zindana kapatılmış, evi basılmış ve tutuklanmıştır da. İşte bu eserlerden biridir Rahibe. Kilise'yi de karşısına almıştır bu romanla. Ailesi tarafından istenmeyen, kabul görmeyen Suzanne Simonin 16 yaşında bir genç kızdır. Güzelliği ve karakteri ailesini hep rahatsız etmiştir. Bu nedenle bir gün ailesi tarafından Sainte Marie manastırına gönderilir Suzanne. Bir rahibe olacak ve hayatını dine bağlı bir şekilde sürdürecektir bundan sonra. Peki Suzanne rahibe olmak istemiş midir? Bu ona hiç sorulmamış ama ailesini memnun etmek adına sesini de çıkarmamıştır başlarda. Ancak zaman geçtikçe üstündeki bu giysinin, kaldığı manastırın, yaşadığı hayatın -ki hayat denebilirse buna- kendisine hiç de uygun olmadığını keşfedecektir baş karakterimiz. Ve yaşadıklarını Croisemare Marki'sine anlattığı bir mektup yazar. Biz de aslında o mektubu okuruz Suzanne yazarken. İşte her şey o zaman başlayacak, isyanın ve başkaldırının gölgesinde
2021 41. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2021 08:40
1001 kitaptan... Kitapta 18. yüzyılda rahibe yetiştiren bir manastırda yaşananları okuyoruz. Din adına ,inançları sömüren bir sistemin gençleri nasıl köleleştirdiğini, çıkarları uğruna fıtrata uymayan ,insan doğasına ters yasaklar getirerek, gençleri sapkınlığa , eşcinselliğe nasıl ittiğini görüyoruz. Ortaçağ sömürü zihniyetinin kalın taş duvarları yıkıldı mı , hâlâ aramızda dolaşarak gençleri avlamaya devam mı ediyor bilemedim..
2025 9. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2025 11:11
Skolastik Düşünce ve Kilise
2022 37. kitabı
18. yüzyıl Fransız yazar ve düşünürleri arasında yer alan, Fransız Devriminin fikir öncüleri arasında yer alan yazar bu kitabında da oluşturduğu kilise imajıyla skolastik düşünceye olan karşıtlığını karakterler üzerinden yansıtıyor. Kitabın içinde ailesinin üvey olduğunu öğrenen, sürekli aşağılanmış, kendisinden kurtulmak için zorla kiliseye gönderilen bir kadının hikayesini görebilmek mümkün. Ayrıca tiplerin özelliklerinin Sigmund FreudSigmund Freud'un psikanalizi üzerinden oluşturulduğu görülüyor. Zira nevrotik, eşcinsel karakterler kitapta yer alıyor. Ayrıca kilise içindeki inancın kullanılarak grup ve otorite etkisiyle insanların neler yapabileceğini, en kötü davranışlarını dahi nasıl kılıfa uydurabileceğini yazar bize açık şekilde gösteriyor. Ana karakter üzerinden varoluşsal sorgulamalar yapan Denis DiderotDenis Diderot Fransız aydınlanmasının materyalist yapısını bu eserinde apaçık şekilde yansıtıyor. Fransız aydınlanmasının yaşandığı günlerde kilisenin yapısını ve yozlaşmışlığını anlayabilmek için okunması gereken bir eser. Keyifli okumalar...
·208 syf.·
2022 24. kitabı
Herkese merhaba,Denis Diderot’un Rahibe isimli eserinden bahsetmek istiyorum. Dinin ve aristokrasinin hegomanyasını reddetmesiyle yaklaşmakta olan Fransız İhtilali'nin fikri yapısına katkı koymuş olan Denis Diderot,dan şahane bir romantik roman.Ortaçağ artığı manastır yaşamında rastlanan çirkinlikleri bütün açıklığı ile bize aktarmış. Manastırların iç yüzünü cesurca anlatmış yazar. Din adamı deyince mükemmel ahlaklı insanlar hayal ederiz ancak işin özü hiç de öyle değildir. Dinli ya da dinsiz ahlak başka bir meziyettir. Gördüğüm en cesurca yazılmış kitaplardan biri.Yazar hristiyanlığı ağır bir dille eleştirmiş.Yazarın değindiği dinsel çarpıklıkların günümüze kadar gelmesi ve devam etmesi, kitabın çağını aştığının ve aşacağının göstergesidir bence.Üslubun çok akıcı olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.Bu kitabı okuduğunuzda hem hristiyanlık hakkında birçokşey öğreneceksiniz hem de bir rahibenin dramını yaşayacaksınız. İnsan toplum yaşamı için yaratılmıştır. Onu öteki insanlardan ayırın, yalnız bırakın, düşünceleri karmakarışık olmaya, karakteri bozulmaya başlar. Kalbinde binlerce gülünç ilgi belirir, kafasında acayip düşünceler filizlenir, tıpkı boş bir tarladaki dikenler gibi... Bir adamı ormanda bırakın, yabani olur. Bir manastırda ise gereksinme düşüncesi, kölelik düşüncesi ile birleşerek insanı daha köleleştirir. Bir ormandan çıkılır, manastırdan çıkılmaz.
·208 syf.·
2017 29. kitabı
Eser Suzanne tarafından, Croimare markizine yazılan bir mektup adı altında başlamakta ve böyle devam etmektedir. O anılar ki, hatırladıkça hâlâ etkisinden kurtulamadığım acı ve trajedi dolu yaşanmışlıklar içermekte. Daha ilk başlarda etkileyici ve coşkun bir yazım dili, okuru sarıp sarmalamakta. Sorarım size, değerli okurlar! Yaşamak istemediğiniz halde, yaşamak zorunda kaldığınız bir yaşama mı, sahipsiniz? Yoksa kendi istekleriniz doğrultusunda gelişen bir yaşantınız mı, var? Evet, hangisi? Çoğunluğun benim seçimlerim bu yönde değildi ama eğilimlerim beni bu hayata zorladı, yada ebeveynlerim hayatıma yön verdi, dediklerini duyar gibiyim. Biz insanoğlu kararlar alıp duralım, kader de örecek baş arayıp bulsun! Değil mi?Bazılarımız kadere boyun eğenlerden, bazılarımız da Suzanne gibi, hayatı pahasına da olsa bulunduğu zindandan kurtulmak adına illegal yollara başvuranlardan. Eserde kahramanımız Suzanne'in isteği dışında ailesi tarafından, türlü türlü desiselerle Manastıra kapatılmak zorunda bırakıldığına ve rahibe olmamak adına, vermiş olduğu haklı davasına yer verilmiştir. Asıl ironik olan, anlatılan olayların bir kurgu değil de, hakikatlerle harmanlanmış olması! Betimlemeler kurgu olamayacak kadar hakikatlere dem vurduğu için, eseri bitirince araştırma ihtiyacı hissettim. Ve nitekim de, hislerimde yanılmamışım. Netice itibarıyla, bir zamanlar yazarın kız kardeşi de manastıra kapatılmış ve delirerek nihai yaşamına son vermiş. Bu hakikati okuduğumda, nasıl sarsıldığımı anlatamam. Demek yazar çok büyük bir travma yaşamış ki, eserin de anlattıkları hissettiklerini belgeler nitelikte. Asıl anlamakta zorlandığım yada anlayamadığım bir husus var ki, insanoğlu neden bir günahının bedelini, başka bir günahla kapatmaya çalışır. Zavallı günahkârların vicdanlarını rahatlatma
2017 43. kitabı
Fransız yazar diderotun başarılı bi romanıydı... Hristiyanlığı, kilisede ki yaşamın ardında ki gizli kalmış gerçekliği gözler önüne seriyor burada yazar... Fakat duyumlarıma göre ateist bir yazarmış.. Acaba gerçekten objektif bir biçimde mi ele aldı kilisedeki rahibelerin yaşantısını orası tartışılır. Ama yinede okunması gereken kitaplardan diyebilirim...
Puan vermedi·208 syf.·
2020 28. kitabı
Diderot deyince aklıma hemencecik fransız aydınlamasındaki bir felsefeci olarak gelir. Okuduğum ilk eseri olan roman , çağdaşlarının yanında mükemmel bir psikolojik öğelerin bol olduğu , yergisel bir tabloyla; suzanne gözünden manastır ın montonluğu ve burdaki oteritenin ve basit insanların nasıl zalimleşebildiğini ve bu kayıtsızlığın sonda bulmadığı trajik hikayeyle anlatıyor. İnanılmaz bir keyifle okudum. Akılcı bir yazarın böylesi akıcı bir eser yazması beni ayrıca çok şaşırtı.

Denis DiderotYazar · 14 kitap
Aydınlanma Çağı'nın en önemli kişiliklerinden biridir. Denis diderot "yaygın olan düşünüş tarzını değiştirmek için kurulmuştur" dediği Ansiklopedi'yi, Aydınlanma'nın temel metni haline getirme uğraşısı veren en önemli düşünürlerdendir. Edebiyat alanında da bir çok katkısı bulunan Diderot'nun başlıca özelliği romanları şekil ve içeriğinin yanı sıra, felsefi olarak da incelemesiydi. Romantizm akımının öncüsü ve humanist olan Diderot; zengin kiliseler kontrolünde bir endüstri olarak gördüğü Hıristiyanlık dinini reddetmiş ve bir çok aşırı dincinin saldırılarına uğramıştır. Bütün bunların yanında Diderot, tiyatro alanında da birçok yenilik getirmiş, gerçeği ve toplumsal sorunları sahneye sokmaya çalışmış, kimilerince modern tiyatronun gerekçi ve toplumcu kolunun öncüsü sayılmıştır . Bütün bunların yanında Diderot, tiyatro alanında da birçok yenilik getirmiş, gerçeği ve toplumsal sorunları sahneye sokmaya çalışmış, kimilerince modern tiyatronun gerekçi ve toplumcu kolunun öncüsü sayılmıştır. Diderot'un bir felsefe öğretisi yoktur. Eserleri arasında en kalıcı olanlar romanları ve özellikle de «Rameau'nun Yeğeni»dir. Denis Diderot, 31 Temmuz 1784 tarihinde Fransa’nın başşehri Paris’de ölmüştür.