José Saramago'nun okuduğum ilk romanı oldu. İnsan doğasının karanlık yönlerini ve toplumsal yapının çöküşünü derinlemesine ele alan etkileyici bir eserdi. Roman, aniden ortaya çıkan bir körlük salgınıyla başlıyor ve bu durum, toplumun nasıl bir kaosa sürükleneceğini gözler önüne seriyor.
Roman insanın doğasını çok güzel ele almış. İnsanların zor durumlar karşısında nasıl davrandığını sorguluyor. Körlük, bireylerin içindeki hayvani içgüdüleri ortaya çıkarıyor. Toplumun düzeni bozulduğunda, insanlar arasındaki dayanışma yerine bencillik ve şiddet nasıl ön plana çıkar bunu çok güzel anlatmış.
Saramago, toplumun çöküşünü ve otoritenin nasıl işlediğini eleştirmekle kalmıyor. Körlüğü, bir metafor olarak kullanıp; insanlar, gerçekleri göremediklerinde, ahlaki değerlerin nasıl erozyona uğradığını gösteriyor.
Körlük, iletişimsizlik ve anlayış eksikliğini simgelemiş. İnsanlar, birbirleriyle olan bağlarını kaybettiklerinde, yalnızlık ve çaresizlik duyguları artıyor ve bu durum, insan ilişkilerinin ne kadar kırılgan olduğunu ortaya koyuyor.
Romanın karakterleri, toplumun farklı kesimlerini temsil ediyor. Her biri, körlük salgını sırasında farklı tepkiler veriyor. Mesela, doktor, eşi ve diğer hastalar, bu süreçte insanlığın çeşitli yönlerini sergilemiş. Özellikle doktorun eşi, körlükten etkilenmeyen tek karakter olarak, insanlığın umudunu ve dayanışmayı simgeliyor.
Yazarın üslubu, okuyucuyu derin düşünmeye ve olayların karmaşıklığını kavramaya zorluyor. Anlatımın akışı, karakterlerin içsel düşüncelerine ve duygularına odaklanarak, okuyucunun empati kurmasını sağlıyor. Ya da ben empatik özelliklerimden dolayı böyle düşünüyorum.
"Körlük", sadece bir felaket hikayesi değil, aynı zamanda insanlığın karanlık yönlerini ve toplumsal yapının kırılganlığını sorgulayan derin bir eser