2025 8. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2025 18:42
Yorucu , sıkıcı bir eser fakat okurken seni oraya götüren bir yanı , ve öğretici bir yanı da vardı… Beğenmesem dahi okunabilecek bir eser olduğunu düşünüyorum , özelikle hep bu devirde yaşamak istemiyorum diyenlerin sevebileceği bir eser olduğunu düşünüyorum . Toplumun ahlak yapısını konu almış , ahlaki değerlerin çıkarlar için yok olduğu bir konu esaslı eser . Hala körlük devam etmekte , çıkarı için her şeyi mübah gören etrafımızda hala çok var , sadece günümüzde eğer böyle bir çıkar ortamı olduğunda iyi sandığımız çoğu insan çıkarı için her şeyi yapabilir durumda . Değişen hiçbir şey yok hala körlük devam etmekte…
İnsanlığın Gözleri
2025 8. kitabı
Okunma: 25 Mart 2025 16:28
Jose Saramago’nun ‘’Körlük’’ adlı romanı insanlık durumunu derinlemesine sorgulayan çarpıcı bir eser olup aniden körlük salgınına yakalanan bir toplumun çöküşünü ve bu durumun getirdiği umutsuzluğu anlatıyor. Bu körlük sadece fiziksel bir durum değil insanın içindeki karanlık ve bencillikleri de gözler önüne seriyor. Açıkcası Saramago’nun yazım tarzı ilk başta alışılmadık bir şekilde uzun cümleler ve noktalama işaretlerinin az kullanımı yormuştu beni fakat okuyucuyu farklı bir dünyaya çekiyor. Bu romanın anlatmak istediği kaos ve belirsizliği daha da güçlendiriyor. Kitabın merkezinde bir grup insan var onların hayatta kalma mücadelesi üzerinden toplumsal yapının nasıl çözüleceği ahlaki değerlerin ne kadar kırılgan olduğu gösteriliyor. Körlük sadece fiziksel bir eksiklik değil aynı zamanda insanın toplumsal ve etik körlüğünü de simgeliyor. Bu hikaye karanlıkta yol almak zorunda kalırken insanın kendini kaybetmeye ne kadar yakın olduğunu anlatıyor. Saramago’nun dilinde umutsuzluk kadar insanlık adına bir umut da var. İnsanlar birbirlerine sımsıkı tutunarak hayatta kalma mücadelesi verirken içindeki iyilik ve dayanışma duygusu da ortaya çıkıyor. Romanın sonunda körlüğün ne zaman geçeceği belirsiz olsa da insanlığın yeniden bir şeyler görebilme umudu hala devam ediyor. Uzun lafın kısası ‘’Körlük’’ sadece bir felaket hikayesi değil aynı zamanda insan doğasının derinliklerine inen düşündüren bir kitap. Saramago okuru hem sarsıyor hem de insan olmanın ne demek olduğunu sorgulatıyor. Keyifli Okumalar… :))
Puan vermedi·
Bulaşıcı bir körlük salgını olsaydı nasıl olurdu acaba ?.................................................................................................
Görmek
2025 15. kitabı
Saramago’nun Körlük romanı, bana insanın en temel korkusunu, belirsizlikte kaybolma korkusunu hatırlattı. Karakterlerin körlüğe teslim oluşu, aslında hepimizin hayatın bazı gerçeklerine karşı ne kadar isteyerek kör kaldığını düşündürdü. Sayfalar ilerledikçe sadece fiziksel bir körlüğü değil, içsel bir karanlığı da okuduğumu hissettim. Kitap bittiğinde aklımda tek bir soru kaldı: Gözlerimiz açıkken bile, gerçekten görebiliyor muyuz?
José Saramago ile tanışma
2025 4. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2025 14:14
José Saramago'nun okuduğum ilk romanı oldu. İnsan doğasının karanlık yönlerini ve toplumsal yapının çöküşünü derinlemesine ele alan etkileyici bir eserdi. Roman, aniden ortaya çıkan bir körlük salgınıyla başlıyor ve bu durum, toplumun nasıl bir kaosa sürükleneceğini gözler önüne seriyor. Roman insanın doğasını çok güzel ele almış. İnsanların zor durumlar karşısında nasıl davrandığını sorguluyor. Körlük, bireylerin içindeki hayvani içgüdüleri ortaya çıkarıyor. Toplumun düzeni bozulduğunda, insanlar arasındaki dayanışma yerine bencillik ve şiddet nasıl ön plana çıkar bunu çok güzel anlatmış. Saramago, toplumun çöküşünü ve otoritenin nasıl işlediğini eleştirmekle kalmıyor. Körlüğü, bir metafor olarak kullanıp; insanlar, gerçekleri göremediklerinde, ahlaki değerlerin nasıl erozyona uğradığını gösteriyor. Körlük, iletişimsizlik ve anlayış eksikliğini simgelemiş. İnsanlar, birbirleriyle olan bağlarını kaybettiklerinde, yalnızlık ve çaresizlik duyguları artıyor ve bu durum, insan ilişkilerinin ne kadar kırılgan olduğunu ortaya koyuyor. Romanın karakterleri, toplumun farklı kesimlerini temsil ediyor. Her biri, körlük salgını sırasında farklı tepkiler veriyor. Mesela, doktor, eşi ve diğer hastalar, bu süreçte insanlığın çeşitli yönlerini sergilemiş. Özellikle doktorun eşi, körlükten etkilenmeyen tek karakter olarak, insanlığın umudunu ve dayanışmayı simgeliyor. Yazarın üslubu, okuyucuyu derin düşünmeye ve olayların karmaşıklığını kavramaya zorluyor. Anlatımın akışı, karakterlerin içsel düşüncelerine ve duygularına odaklanarak, okuyucunun empati kurmasını sağlıyor. Ya da ben empatik özelliklerimden dolayı böyle düşünüyorum. "Körlük", sadece bir felaket hikayesi değil, aynı zamanda insanlığın karanlık yönlerini ve toplumsal yapının kırılganlığını sorgulayan derin bir eser
2023 15. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2023 23:38
Körlük, genç bir adamın trafikte arabasının içinde ışıkları beklerken aniden kör olmasıyla başlıyor ve onu direkt veya dolaylı olarak gören herkese hızlı bir şekilde yayılım gösteriyor. Bunun bir salgın olduğunu keşfeden hükümet, bir çözüm bulamadığından ilk kör olanlar ki bunlar yaklaşık 200 kişi, bir deli hastanesine karantinaya alıyor ve kitabın asıl akışı başlamış oluyor. Karantina, eminim bu kelimeye hepimiz artık aşinayız. Fakat bu okuyacaklarınız, adeta cehenneme açılan bir kapı gibi. Anladığım şu ki 200 kişinin tamamının kör olduğu bir toplulukta bile, güç güçtür ve güçlü olan her zaman hakim olmak, ezmek ister. İnsan görülmediğini bildiğinde, insanlığını bir kenara bırakıp hayvanlaşmaktan hiç çekinmez. Hatta kendi yaşamında belki de yüzlerce kez kınadığı hal ve hareketleri, ahlaksızlıkları, pislikleri çok olağan bir biçimde hatta zevkle yapar. Kitabı okurken kimi zaman kendimi doktorun karısıyla tek beden olup, sorumluluk altında ezilip bu yükü omuzlarımdan atmak isterken, kimi zaman da o körlerden biri olup düşmeden merdiven çıkmaya, karnımı doyurmak için bir kaç lokma ekmek bulmaya çabaladım. Bu kitap beni zihnen çok yordu. Hatta kitap bittikten sonra ya okuyanlara da bulaşsaydı acaba halimiz ne olurdu diye düşünmeye daldım. Okunmaya değer bir eser arkadaşlar. Çok akıcı ve içine hapsedenlerden. Bu sebeple tavsiyelerim arasında olacak bundan sonra. Okuyunuz okutturunuz.
1k Ailesi
Körlük
2021 6. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2021 19:20
Okurken kanımı donduran bu kitap beni derinden etkiledi, şükretmemi sağladı.. yazarın vermek istediği mesajların ruha işlemesi kitabın en belirgin özelliklerinden.. isim verilmeden karakterlerin tasviri çok nitelikli bir anlatım oluşturmuş kanımca.. satır satır sindirilmesi gereken kaliteli bir kitap..
1000k
2019 32. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2019 23:49
Bir gün bile kör olmaya katlanabilir misiniz? O karakterler umutlarını yitirip sonsuza kadar kör olacaklarını sanmışlardı, aniden gelen salgın hastalık körlük. Ve kör olmayan tek kişi vardı doktorun karısı. Mükemmel bir kitaptı, okurken bir solukta okuduğum bir kitaptı. Gözlerinize şükredeceksiniz. Kesinlikle okumalısınız, görmeyen gözlerle insanlar nelere şahit oldu bu kitapta, tabi onlarla birlikte okuyanlarda.. Kişilerin adları yok ama hafızanıza kazınacak diğer adları var. Kurgusu çok güzeldi kitabın, sonunda körlükten kurtulmaları fazlasıyla sürprizdi. Keyifli okumalar. " Sonradan kör olmadığımızı düşünüyorum, biz zaten kördük. "
KörlükJosé Saramago · Can Yayınları · 2015131,8bin okunma
Insanoğlunun körlüğünü ve kötülüğünü yüzüne çarpan bir kitap
2020 2. kitabı
Bu kitap için ne söylesem boş. Beni sarstı, sirkeledi ,tokatladı diyebilirim. Kitaba başlarken inanılmaz bir beklenti içerisindeydim ve ilk yarısını çok uzun bir süre içerisinde okudum çünkü ilk yarı biraz daha yavaş ilerliyor (buraya kadar pes etmemek önemli). Fakat yarısından sonra ağzım açık,tüylerim diken diken bir şekilde hızlıca bitirdim. Harika bir kitap , kitabı okurken insan olma halinden öylesine tiksindim ve utandım ki bu kitabın yazarının ayaklarına kapanıp nasıl iğrenç yaratıklar olduğumuzu gösterdiği için teşekkür etmek istedim. Insanlığın körlük salgınına yakalanmasını anlatan bu kitap aslında fiziksel körlükten bahsederken ruhsal körlüğümüzün yüzyıllardır devam ettiğini ve insanların buna göz yumduğunu yüzümüze çarpıyor. Dehşeti ,acıyı ,korkuyu ve tiksintiyi tüm hücrelerimde hissettim. Böyle muhteşem bir kitap yazdığı için Saramago'ya minnettarım. Bu kitaba kesinlikle bir şans verin pişman olmayacaksınız.
2021 5. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2021 01:49
İlk 100 sayfasını okurken önyargılı bir şekilde, sıkılacağım sanırım, diye düşündüğüm ama devamında elimden düşüremediğim, verdiği mesajı anladıkça daha da bir bağlandığım kitap oldu körlük.. Öyle ki yaptığım her alıntıyı ezberlemek istedim. Okudukça daha da iyi anladım ki asıl körlük gözlerinin görmemesi değil, gözlerin görüyorken görememek. Bazı satırlar durup derin düşüncelere dalmama neden olurken bazı satırlarda gözlerim dolu dolu olduğundan cümleleri göremedim. Ne yazsam yetersiz kalır bu kitap hakkında. Bazı kitaplar vardır, dünyadaki tüm sözcükler yan yana gelse anlatamazsınız ya hani. Bu da öyle bir kitap işte. Anlamak için okumak gerekir, Saramago'nun körlük üzerinden aslında hangi mesajları vermek istediği hakkında biraz düşünmek gerekir. O yüzden okuyun muhakkak. Kitabın altında derin bir felsefe yatıyor, okuyun, üzerinde düşünün. Gözleriniz gördüğü halde aslında nasıl bir kör olduğunuzu farkedin..

José SaramagoYazar · 34 kitap
Lizbon kentinin kuzeyindeki küçük bir köy olan Azinhaga'da (Ribatejo) doğdu. Yoksul bir köylü ailenin oğlu olarak büyüdü. Ailesiyle birlikte taşındığı Lizbon'da öğrenim gördü. Öğrenimi sırasında kırsal kesimde çalıştı. Ekonomik sorunları nedeniyle okulu bıraktı. Makinistlik eğitimi aldı. Teknik ressamlıktan redaktörlüğe, editörlüğe ve çevirmenliğe kadar birçok işte çalıştı. Bir yayınevinde, yayın hazırlığı ve üretim departmanında görev yaptı. Diario ve Lisboa gazetelerinde kültür editörü olarak çalıştı. Siyasi yorumlar yazdı. Portekiz Yazarlar Birliği'nin yönetim kurulunda görev üstlendi. 1976'dan sonra kendini tümüyle kitaplarına verdi. 1993'te Kanarya Adaları'nda Lanzarote'ye yerleşti. Pilar del Rio ile evlendi. İlk romanı Günah ülkesi (Terra do Pecado) 1947'de yayınlandı. Yazarın romanları ve denemelerinin yanı sıra iki şiir kitabı ve oyun kitapları da vardır. Saramago, 1998 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Yazarın biçemi gayet dikkate değerdir. Düz yazılarında, noktalama işareti olarak nokta ve virgülden başkasını kullanmaz. Anlatım dili de oldukça muzipçedir; bu da, okuyucuyu yazara bağlayan bir diğer etkendir. Ünlü yazar 87 yaşında hayatını kaybetmiştir.