"Dostlar ben size gül bahçesinden güller saçtım. Siz de beni hayırla anın" Zarifoğluna rahmetle...
Bu kitap zamana bir ziynettir. Her geri kalanlara bir nasip vermiştir, hem ileri gidenlere. (syf 93)
Giriş bölümünde Zarifoğlu kitabını yazarken Feridüddin Attar 'in- Mantik Al-Tayr 'ından esinlendiğini ifade etmiştir ve Mantik Al-Tayr 'in özeti niteliğindedir .Bu kitap çocuk kitabı olarak geçmektedir.Çocuk kitabı kategorisinde bulunan bu eser konusu ve olay akışı itibariyle küçük yaş grubu anlamakta zorlanabilir. Ortaokul seviyesi ve sonrası için daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Yine de her ne olursa olsun kitabı mutlaka edinip okuyup okutmalısınız.
Özetle kitaba bakacak olursak
Kitap tonlarca kuşun Hüdhüd kuşu önderliğinde kuşların padişahı olan Simurg'u bulma yolculuğunu anlatır.
Bülbül, Dudu kuşu, Tavuskuşu, Kaz, Keklik, Hüma kuşu, Doğan, Alaüveyik, Puhu kuşu, Kuyruk Salan kuşu ve daha niceleri bu yolda türlü sorular sorup, farklı farklı imtihanlardan geçerek kâh gerilerde kalmış kah dünyaya dalmış kâh ölmüştür. Sadece otuz kuş vadilerden geçerek Simurg'a ulaşmıştır.
Simurg'a ulaştırken geçilen 7 vadi vardır ve bu vadiler; İstek vadisi, aşk vadisi, bilgi vadisi, istiğna vadisi, tevhid vadisi, hayret vadisi, yokluk vadisi'dir.
Kitapta bizler için çokça ders , çocukların gönül ve zihin dünyasına edilecek nice tohum vardır.
Çocuk edebiyatının önemli isimlerinden Cahit Zarifoğlu'nun Ketebe yayınlarından çıkan kitabını beş yaşındaki kızıma okurum diye almıştım. Okudum da zaten. Ancak şunu söylemeliyim seviyesi en az ortaokul düzeyinde. Yanısıra kitaptaki öykü sakin kafayla okunacak ve konusu itibarı ile değerler eğitimi ile yüklü. Kitaptaki resimlendirmeler de ilgiyi arttırıyor.
“Bu kitap zamana bir ziynettir. Hem geri kalanlara bir nasip vermiştir, hem ileri gidenlere.”
Mantıku’t Tayr’ın özeti mahiyetinde bir kitap. Konusu itibarıyla çocukların anlaması çok zor. Ancak kuşların dünyası, yolculuğu, ideale yolculuğun zorluklarıyla az çok tanışmalı çocuklar diyorsanız, okutun. Ancak çocukların tasavvufu ve merhalelerini anlamasını beklemeyin, beklemeyelim. Keşke çocuklardan önce büyükler okusa...Zarifoğlu kadar iyi çocuk edebiyatına vakıf az isim vardır. Bu kitabı mutlaka edinin ve okuyun. Kuşların Dili
Her ne kadar çocuk kitabı dense de her yaştan insanın okuyabileceği çok akıcı bir kitap. Gayet akıcıydı. Cahit Zarifoğlu'nun şiirleri kadar bu kitabı da güzelmiş.
Mantıku't Tayr, 12'nci yüzyılda yaşayan İran'ın ünlü mutasavvıf ve şairi Feridüddin Attar'ın kaleme aldığı bir tasavvuf mesnevisidir. İslam klasikleri arasında sayılan Mantıku't Tayr, kavram olarak Kur'an-ı Kerim'de de geçer. Mantıku't Tayr'da yer alan mantık kelimesi "söylemek, konuşmak, lisân-ı hâl ile anlatmak"; tayr ise "kuş" anlamında kullanılmıştır. Mantıku't Tayr, otuz kuşun Simurg'a yaptığı yolculuk üzerinden "vahdet-i vücud" inancını anlatır. Feridüddin Attar'ın yazdığı eşsiz eser Mantıku't Tayr, başta Mevlana'nın kaleme aldığı Mesnevi olmak üzere pek çok esere esin kaynağı olmuştur.
Keşke çocuklardan önce büyükler okusa... zarifoğlu kadar iyi çocuk edebiyatına vakıf az isim vardır. bu kitabı mutlaka edinin okuyun ve okutun.
Kitaptan alıntılar bırakıyorum...
"Bunu daima aklında bulundur. Ben ben deme de benim gibi olma. Ben ben dersen, sende varlık meydana gelir."
“Ya Rabbi, benim sana yalvarışlarımı bilirsin, duyarsın. Geceleri çektiğim üzüntüleri artık taşıyamaz oldum. Elemin sınırları aştı. Bana neşe ver. Sevinç ver. Bana Müslümanlık nurundan lezzet ver.”
"Bilgi her kişide ayrı ayrıdır. Birisi mihrabı bulmuştur, öteki putu. Herkes kaderi neyse, ona göre bir bilgiye sahip olur."
"Sevgilinin yüzünü seviyorsan, bil ki gönül ona bir aynadır."
Hiç bilip gidenle bilmeden giden bir olur mu?
Tövbe kapısı daima açık. Kim gitmiş de onu kapalı bulmuş..?
Dert sahibi değilsen erler safında mert olmazsın.
Sevgi olunca, edep de olur.
Çünkü benim ana sermayem ömrümdür. Ana sermayem gittikten sonra onunla kazanılmış malın mülkün ne kıymeti var.
“Dostlar, ben size Gül bahçesinden güller saçtım. Siz de beni hayırla anın.”
Sevgi olunca edep de olur. Edep olunca küstahlık kalmaz ki!
"evet, ona varamasam bile, onu sorup arıyorum ya. aşka bu kâfidir.."
Bu kitap zamana bir ziynettir. Her geri kalanlara bir nasip vermiştir, hem ileri gidenlere.
( kitap alıntısıdır. Sayfa 93)
Kitaba gelecek olursak ;
Mantuku't Tayr'ın özeti mahiyetinde bir kitap. Konusu itibarıyla çocukların anlaması çok zor. Ancak kuşların dünyası, yolculuğu, ideale yolculuğun zorluklarıyla az çok tanışmalı çocuklar diyorsanız, okutun; ancak çocukların tasavvufu ve merhalelerini anlasını beklemeyin, beklemeyelim. Keşke çocuklardan önce büyükler okusa...
zarifoğlu kadar iyi çocuk edebiyatına vakıf az isim vardır. bu kitabı mutlaka edinin ve okutun.
❝Bilmez misin ki hayat uzun da olsa, kısa da olsa, neticede birkaç soluktan ibarettir. Görüyorsun ki her doğan ölüyor. Toprağa giriyor. Yok ki bunun bir istisnası. Her ne ki doğmuş, yaratılmış sonu ölümdür.❞
"Ve insan en çok göğe vurgun ,sonra zifiriye.. şiire.. ve hep Allah'a. " diyen şairin gökyüzüne ait iki öykü kitabı .
İki kitapta oldukça değerli benim dünyam için , aslında çocuklara gökyüzünü ve umudu anlatan hissettiren kitaplar çok değerli .
Çocuklar ile özel bir bağım var . Gözlerine baktığımda kalplerini görebildiğim bir âna sahipler , büyüdükçe görmenin azaldığı .. Nadir de olsa bu ânı içinde yaşayan ,yaşatan rûhlara tevâfuk oluruz bu karşılaşma özeldir . Onları bulduğumuzda her gözlerine baktığımız ân hisdederiz ruhlarını , daha çok bizi var eden kişilerdir onlar .
İşte kitaplarıyla var eden Câhit Zarifoğlu , yaşamayı bilmeyenler tutunuyor kalem-kağıt .
Mutlaka okuyunuz diyorum , ve çocuklarınıza okutunuz .
Keyifli okumalar ,
"Bu kitap zamana bir ziynettir. Hem geri kalanlara bir nasip vermiştir, hem ileri gidenlere.
Buz gibi donup kalmış da olsan bu kitabı gördün mü ısınırsın.
Bu kitap ateş gibidir.
...
'O' yardım etti de kapılar açıldı, bu kitabın yazılıp bitirilmesini nasip etti. "
'Çocuk kitabı' olarak basılmış. Ben de içimdeki çocukla okumuştum zaten :)
Küçük yaştaki çocukların okuyacağı türden bir eser değil ama yol gösterici bir şaheser gözümde. Derin manalar içeriyor anlatımında ama bir o kadar da sade. Okumak isteyenlere keyifli okumalar dilerim. Sevgiyle kalın, Cahit Zarifoğlu ile kalın.
“Başarılı çocuk öyküleri, yediden yetmişe her yaşa hitap eden bir niteliğe sahiptir.” Diye bir yorum okumuştum geçen test çözerken. Aklıma tabi ki Cahit Zarifoğlu geldi.
Kitap Hüdhüd ve önderlik ettiği kuşların Simurg’a (büyük padişaha) ulaşma yolunda ki serüvenlerinden bahsediyor. Bi çırpıda okunacak bi kitap. Tavsiye ederim
Esasında çocuk kitabı olarak geçer ama büyük, küçük farketmeksizin İnsana hakikati hatırlatan bir kitap. Kuşların diliyle insan nefsinin boyutlarını gördüğümüz, kendimizi gördüğümüz anlatılar. Mantıkut Tayr okuduysanız bu kitaba vakıfsınız zaten, okumanıza luzüm yok. Son olarak, kısa olması hasebiyle tavsiye edilir..
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, Türk şair, yazardır.
Aslen Kahramanmaraşlı'dır. 1940 yılında Türkiye'nin başkenti Ankara'da doğmuş olan şairin çocukluğu Kahramanmaraş'ta geçmiştir. Edebiyata, Kahramanmaraş Lisesi'nde iken şiir ve kompozisyon yazarak başlamış, lise sonrasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde okumuş ve buradan mezun olmuştur. Öğrenciliği sırasında çalışmak zorunda kalınca, sayfa sekreteri olarak çalışmış yine bu dönemde Diriliş Dergisinde çeşitli şiirleri yayımlanmıştır. 1976'dan sonra, kurucularından olduğu, Mavera Dergisinde şiirleri, birkaç hikâyesi, senaryo çalışmaları, günlükleri ve "Okuyucularla" ismini verdiği sohbetleri yayımlanmıştır.
Değişik zamanlarda ilkokul öğretmen vekilliği ve Almanca öğretmenliği yapmasının yanı sıra, Mavera Dergisi'ni çıkartmaya başladığı süreçte TRT Genel Müdürlüğü'nde mütercim sekreter olarak da görev almıştır. 1987 yılında vefat etmiştir. Mezarı Beylerbeyi'ndeki Küplüce mezarlığındadır.
“Yedi Güzel Adam” adıyla anılan isimler Türk edebiyatına damga vuran Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay'dır. Yolları Kahramanmaraş'ta kesişen 7 Güzel Adam'ın eğitim gördüğü 169 yıllık tarihi Maraş Lisesi 2019 mart ayında müzeye çevrilmiştir.