Ekim 2020
Yapı Kredi Yayınları

Yaşamak için kitap okuyunuz!
2024 12. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2024 00:00
"Okumaya çalıştığımız ve içine bizlerin de yazılmış olduğumuz bir kitaptır dünya" (s.92). İçinde yaşadığımız dijital çağa rağmen iyi ya da kötü hemen herkesin kitaplarla ve kütüphanelerle
2024 84. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2024 00:00
Okunacak bir sürü Manguel kitabı var, bu puntolarla insan üstü göz lazım yine de siz bilirsiniz. Kapağı ve adı çok iyi, içerik sohbet havasında. Fazla derinlik beklentisine kapılmadan keyifle okunabilirdi ama o puntolarla keyifle okumak namümkün. İnsan biraz okura acır!
2024 34. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2024 11:57
Yazarla tanışma kitabımın ''deneme'' eseri olması ve bu eseri sevmem ne güzel bir tesadüf… Sosyal medyada sık sık karşıma çıktığı için araştırdım ve baktım ki daha çok ilgimi çekiyor, hemen sepetime ekledim. Gelir gelmez okuyamadım, okumam gereken o kadar çok kitap var ki :) neyse ki çok beklemedi kitaplığımda. Kitapseverler olarak hayat boyu kitaplıklara sahip oluruz genelde. Nereye gidersek gidelim bir kütüphane kurma çabasındayızdır bizler. Bu tutkumuz zamanla bambaşka bir boyut kazanır. Manguel bazı nedenlerden dolayı Fransa’dan taşınmak zorunda kaldığında koskoca kütüphanesini geride bırakır. Kütüphanesiyle olan bağını, okumayı içselleştirmeyi, tutkuları konuşur sayfalar boyu. Edebiyatın geçmişten günümüze izler bırakan dev yapıtlarını, ses getiren olayları da işler bir yandan.
Deneme, İnceleme, Edebiyat
Kütüphanemi ToplarkenAlberto Manguel · Yapı Kredi Yayınları · 2020364 okunma
Asla yeterince kitaba sahip olmadığım hissini taşırım..
2024 6. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2024 17:11
Kurgu dışı kitapları kurgunun yanında bölüm bölüm okuyarak ilerlemeyi çok seviyorum. Bu kitaba da öyle başladım, bir bölüm okuyayım diye. Ama öyle güzel bir sohbetin ortasına düştüm ki, elimden bırakamadan okudum. Bu vesileyle başka ne yazmış diye bakınıp bütün kitaplarına göz koydum sanırım. Manguel, bürokratik bir sorundan kaynaklı uzun yıllardır yaşadığı Fransa'dan ayrılmak zorunda kalıyor. 35 bin kitaptan oluşan kütüphanesini toplarken, kitapların doldurulduğu kolilere, boşalan raflara bakarken kendi okuma yolculuğundan anekdotları, anıları, altı çizilen satırları bizimle paylaşıyor. Kitabı okurken Manguel'in “çağımızın en yaratıcı okurlarından ve en kitapsever yazarlarından” diye tanımlanmasının ne kadar haklı olduğunu görüyor insan. Müthiş bir birikim var çünkü satırlarında. Kitap bir bölüm bir arasöz şeklinde ilerliyor. Kitabın tek olumsuz yanı da burada ortaya çıkıyor. YKY’nin zaten küçük olan yazı puntosu arasözlerde iyice küçülüyor. Ne eziyet tahmin edin. Ama bu eziyete değer mi değer. Okuma eylemiyle, birer nesne olarak kitaplarla, sözcüklerle, en nihayetinde edebiyatla kurduğunuz ilişkiye dair kafa yormayı, bununla ilgili okumayı seviyorsanız siz de seversiniz bu kitabı. Keyifli okumalar..
Manguel'in Ağıdı
2023 28. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2023 23:06
35 bin kitabınızla taşınmak zorunda kalsaydınız ne yapardınız? Aslında bu kitapta Manguel bu konuya çok az değiniyor ama asıl ilgi çekici nokta işte bu; 35 bin kitap. Kütüphanemi Toplarken çok
Puan vermedi·128 syf.·
2022 57. kitabı
Alberto Manguel çoook okuyan, çok dil bilen ve çok da gezen bir edebiyat aşığı. Koleksiyoner aynı zamanda. Borges'in gözleri görmediği zamanlarda kendisine kitap okumuş, en son Arjantin Ulusal Kütüphanesi'nden teklif alarak burada müdürlük yapmıştır. Ev taşınma esnasında hepimizin mağdur olduğu kitaplarımızın taşınması meselesini Manguel de kendine dert edinmiş ve sanırım ben bundan bir kitap yazarım demiş :) Kitaplarını toparlarken aslında onlarca kitapların arasında bizleri yine yolculuklara çıkarıyor ve tabii anılarına da... Aslında Manguel bunu hemen her deneme kitabında yapıyor. Kendi okumalarını bizlere rehberlik ediyor. Çok da faydalanıyorum ben. Kitaplarıyla aynı odada olmaktan hoşlanan, kitaplarını dostu gören her okurun bu kitabı zevkle okuyacağını düşünüyorum. Manguel o kitaplara dokunurken ve kolilerken ben de oradaydım. Siz de orada olmak isterseniz...
Kütüphanemi ToplarkenAlberto Manguel · Yapı Kredi Yayınları · 2020364 okunma
Kütüphane mahremiyettir demiş ve başlamış anlatmaya
2024 4. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2024 20:45
Kütüphanemi Toplarken
uzun zamandır listemde bekleyen kitaplardan biri. Önüme düşen bir alıntıyı takip edip okumaya başladım.
’in okuduğum ilk eseri
Gezgin, Kule ve Kitapkurdu
Gezgin, Kule ve Kitapkurdu
idi. Çok beğenerek okumuştum ve yazarın kaleminin kuvvetinden hiç şüphem yoktu, nitekim yanılmadığımı kitaba başlat başlamaz anladım. Bir insanın kütüphanesi ile kurduğu bağ bu kadar güzel anlatılamazdı. Kütüphanesi insanın evi gibidir. Tek bir kitaba bile veda etmek, duvardan bir tuğlayı çekip uzaklaştırmak gibidir. İnsan delik duvarlı bir evde yaşayabilir mi? kütüphanene bağlanmak tam da böyle bir şey okumanın derinliğini kavramış, kitaplarla kopmayacak bağlar kurmuş insanlar için. İşte bu kitapta yazar yıllarca kütüphanesi ile ilmek ilmek kurduğu bağın resmini çizmiş bize. Eser boyunca yazarlara, kitap alıntılarına yer vermiş, entellektüel ve tarihi hikayelere yer yer atıfta bulunmuş. Tam bir şölen niteliğinde kitap. Kitapsever bir yazardan kitapsever bir okura kurulan muazzam bir köprü. Kısa ama çok derin bir eser. Çok severek okudum. Kütüphanem konusundaki kıskançlığım ve saplantılı duygularım için de kendime hak verdim. Teşekkürler Manguel, güzel bir yolculuktu. Bir sonraki kitapta görüşmek üzere
2023 25. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2023 18:18
#kütüphanemitoplarken Yazarla tanışma kitabim oldu. Kısacık ama dolu dolu anılar kitabı okudum. Özellikle kitaplara ve kütüphanesine dair duygularını, öyle örneklerle anlatıyor ki #albertomanguel kelimelerine hayran kaldım..... Koca bir kütüphaneyi, hele hele içinde ilk baskıları olan kitapları kutuya kaldırmak.... Ne kadar hüzün verici bir duygu. Birazda bundan bahsediyor, ara ara anılarına geçiyor, sebeplerini anlatıyor yazar .. Kitaplar ile arasında ki o görünmez bağın hissettirdiklerini okurken kendimi inun yerine koyduğumu fark ettim. Bu duyguyu seviyorum
Yaşamak için oku...
·128 syf.·
2023 124. kitabı
En çok satan yazar ve dünyaca ünlü bir kitapsever , geniş kişisel kütüphanesi üzerine derin derin düşünen ve tüm kütüphanelerin hayati rolünü savunan, Manhattan'ın Yukarı Batı Yakası'ndaki dairede devasa büyüklükte muazzam kişisel kütüphanesini toplayan, hangi kitapları tutacağını, saklayacağını seçen
Alberto Manguel
kendisini kitaplar ve okuyucular, kitaplar ve koleksiyoncular, düzen ve düzensizlik, hafıza ve okuma arasındaki ilişkilerin doğası üzerine derin düşünceler içinde bularak yazmanın ötesinde bir okur olarak yaşamının kişisel yeniden değerlendirmesine neden olan kişisel okuma rehberliğinde ışık tutarak, halk kütüphanelerinin rolünü de anlatır. Manguel'in derin düşünceleri, kitap severlerin huyları üzerine keyifli düşüncelerden tarihi olaylar ve yıkıcı kitap olaylarının derin analizlerine kadar geniş bir yelpaze sunan yazar, mekan, zaman üzerinden okumalarimizda ve daha önce de okuduğum kitaplarında denk gelen kitap ve yazarlarda yine güzel edebi şölen yaşatmıştır okurken. Tüm bu edebiyat kokan kitabı okurken arada epeyce beni zorlasa da okuduğum kitaplara denk gelen bölümlerde, Kafka ve Borges bağlantılarında çokça severek okudum, derin kütüphane sevgim ve kitap tutkumla*** """...Kütüphanem benim kaplumbağa kabuğumdur..."""
Külliyat Okumalarım
Puan vermedi
Çağımızın en yaratıcı okurlarından ve en kitapsever yazarlarından Manguel’in kütüphanesinin içtenlikle ve sevecenlikle anlatılmış bir hikâyesi.   Her kitap yaşantımızın yakaladıklarını bütünüyle elde tutmanın imkânsızlığını itiraf eder niteliktedir. Gelmiş geçmiş bütün kütüphanelerimizse bu başarısızlığın anlı şanlı bir kaydıdır.   Manguel, bürokratik bir pürüz yüzünden uzun yıllardır yaşadığı Fransa’dan ayrılmak zorunda kaldığında, 35 bin kitabını sığdırabildiği kütüphanesinden de ayrılmak zorunda kalır. Kitapların ayıklanma, kolilere doldurulma ve nakil süreci, çoğunu belki de bir daha görememe ihtimali, gitgide boşalan raflar ona bu kısa ağıtı esinletir.   Kütüphanemi Toplarken okuru kütüphanelerin tarihi, sözlükler, sözlük yazarları, rüyalar ve anılar hakkında hoş anekdotlar, sıra dışı düşünceler ve çağrışımlar arasında renkli bir yolculuğa çıkarıyor.

Alberto ManguelYazar · 23 kitap
Alberto Manguel 1948'de Buenos Aires'te Arjantinli bir ana babanın çocuğu olarak doğdu. Çocukluğunu babasının diplomatik görevi nedeniyle İsrail'de geçirdi. Çek bakıcısından İngilizce ve Almanca öğrendi. Anadili İspanyolcayı, 1955'te Arjantin'e döndükten sonra öğrendi. Öğrenciliğinde Jorge Luis Borges'e dört yıl süresince kitap okudu. Yaşamını Fransa, İtalya ve İngiltere gibi değişik ülkelerde sürdüren Manguel, 1988'den beri Kanada vatandaşı. Yazarlığı yanında çok dilli bir çevirmen, antoloji yazarı ve yayıncı olarak uluslararası ün kazanan Manguel'in başlıca yapıtları arasında Hayali Yerler Sözlüğü (Çev. Sevin Okyay-Kutlukhan Kutlu, YKY, 2005), 1992'de McKitterick Ödülü'nü kazanan romanı News from a Foreign Country Came (Yabancı Bir Ülkeden Haberler Geldi) ve Kanada'da Kurmaca-Dışı dalında Genel Vali Edebiyat Ödülü'nü kazanan Reading Pictures: A History of Love and Hate (Resimleri Okumak: Aşk ve Nefretin Tarihi) sayılabilir. Manguel'in Türkçeye çevrilen diğer kitapları şunlardır: Başka Ateşler: Latin Amerikalı Kadın Hikayeciler Antolojisi (Çev. Tomris Uyar, 1988); otuzdan fazla dile çevrilip uluslararası bir çoksatar olan, Times Literary Supplement tarafından Yılın En İyi Kitapları arasına seçilen ve Fransa'da Médicis Ödülü'nü kazanan Okumanın Tarihi (Çev. Füsun Elioğlu, YKY, 2001); Borges'e kitap okuduğu günlere ilişkin anılarını anlattığı Borges'in Evinde (Çev. Cem Akaş, YKY, 2002), Palmiyelerin Altında Stevenson (Çev. Cem Akaş, YKY, 2004), Okuma Günlüğü (Çev. Mehmet H. Doğan, YKY, 2007), Geceleyin Kütüphane (Çev. Dilek Şendil, YKY, 2008), Kelimeler Şehri (Çev. Esen Ezgi Taşcıoğlu, YKY, 2009).