Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Maldoror'un Şarkıları

Comte de Lautréamont

Maldoror'un Şarkıları Hakkında

Maldoror'un Şarkıları konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Maldoror'un Altıncı Şarkısı'nı okuyunca kendi yapıtlarımdan utandım." -Andre Gide- "Maldoror'un birazcık tadına bakınca, bütün şiir yavanlaşıyor." -Louis Aragon- "Lantreamont'u açın! Bütün edebiyat şemsiye gibi tersine döner." -Francis Ponge- "Maldoror'un Şarkıları olmasaydı Fransız kültürü eksik ve tamamlanmamış kalırdı." -Marcelin Pleynet- Comte de Lautreamont (Isidore Ducasse, 1846-1870) yirmi iki yaşında "Maldoror'un Şarkıları" ile şiirin klasik söylemini tamamen değiştirdi ve iki yıl sonra öldü. Üstgerçekçi (sürrealist) şairler tarafından keşfedilinceye kadar elli yıl şiirin yeraltı dünyasında yaşadı. Özgürleşen şiirsel söylemin yalvacı olan Lautreamont, şiirin ve edebiyatın insanı (yüzü ve tersi olarak) bütünlüğü içinde yansıtabileceğini kanıtladı. Kurulu düzene başkaldırının ve "hapishane dil"e karşı ayaklanma çığlığının simgesi oldu. Comte de Lautreamont üstgerçekçilik, psikoanaliz ve kendini araşıtrıan yazının öncüsüdür; bilincin ve bilinç ötesinin sınırlarının şairidir. Hiçbir şair çağının siyasal ve Tanrısal iktidarını, toplumsal düzenini Lautreamont/Ducasse kadar acımasızca eleştirmemiş, onunla alay etmemiş, bir çorap gibi tersine çevirmemiştir. "Denizin bütün suyu düşünsel bir kan lekesini yıkamaya yetmez!" "Doğmuş olmaktan daha büyük bir lütuf tanımıyorum!" (Arka Kapak)
Çevirmen:
Özdemir İnce
Özdemir İnce
Editör:
Enis Batur
Enis Batur
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 4 dk.Sayfa Sayısı: 320Basım Tarihi: Ocak 2012İlk Yayın Tarihi: 1999Yayınevi: Kırmızı YayınlarıOrijinal Adı: Les Chants De Maldoror
ISBN: 9786055411602Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 51.0
Erkek% 49.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Comte de Lautréamont
Comte de LautréamontYazar · 1 kitap
Comte de Lautréamont gerçek adı Isidore Lucien Ducasse'dır. (4 Nisan 1846 Uruguay - 24 Kasım 1870 Paris) Fransız şair.Hakkında çok az şey bilinen Isidore Ducasse'ın takma adı Comte de Lautrémont'tur. 4 Nisan 1846'da Uruguay Montevideo'da doğdu. Babası Fransız konsolosluğunda görevli bir memurdu. Annesi, Lautrémont 18 aylıkken öldü, intihar ettiği konusunda şüpheler vardır. Uruguay'da geçirdiği gençlik dönemi bir sır halinde kaldı. İç savaşın ve koleranın patlak vermesiyle; 10 yaşındayken okulunu bitirmesi için babası tarafından Fransa Tarbes'e gönderildi. Tarbes ve Pau'da; kibirli, somurtkan ve içedönük kimse olarak görüldü. Okulda Latin ve matematik derslerindeki başarısızlığını, edebiyata olan ilgisiyle ve başarısıyla telafi etti. Ayrıca biyolojiyle de yakından ilgilidir. Bu bilgisini de Maldoror'un Şarkıları'nda çokça kullanmıştır. 19 yaşında, okulu bitirdikten sonra, Ducasse'nin, yolculuklar yaptığı konusunda düşünceler vardır. Bu yolculukların muhtemelen Uruguay'da olan babasına veya edebi temaslar yapmak için Fransa Bordeux'ya olduğu tahmin edilir. 1867 veya 1868'de, hiçbir kayıt belgesinin bulunmamasına rağmen Paris'te politeknik veya maden okulunda okuduğu tahmin edilir. Araştırmacıların çoğu, Lautréamont Paris'teyken, "Maldoror'un Şarkıları"nın çıktığını düşünür. 24 yaşında bir otel odasında intihar ederek yaşamına son verdi. En önemli eseri Maldoror'un Şarkıları'dır. 1868'de, Lautreamont, Uruguay'a babasına Maldoror'un ilk parçasını göstermek ve finansal desteğini almak için için yolculuk yaptı. İlk kıta, anonim olarak 1868'de yayımlandı. Emile Zola, Victor Hugo gibi Fransız edebiyatının ünlü isimleri için editör olarak çalışmış Albert Lacroix ve Joseph Proudhon tarafından kitabın son halinin düzeltmeleri yapıldı. 1869 yazında basıldı. Lacroix şirketi, çalışmanın değerlere hakaret eden ve müstehcen doğasından dolayı davadan korktu ve asla kitabı satışa sunmadı. Maldororun Şarkıları, gerçeküstü figürler ve olgular içeren, tanrıya başkaldıran ve insanın daha çok hayvansı yönlerini anlatan düzyazı-şiir tarzı bir kitaptır. Bu kitapla Lautreamont, Fransız edebiyatında sürekli bir yer edinmiş. Sürrealist akımın önemli simgelerinden biri olmuştur.