Batı Sahili Yıllıkları üçlemesinin ilk kitabı Marifetler; durağan ilerleyen olay örgüsü, yalın anlatımı, akıp giden yumuşak üslubu, toplumsal rollere, farklı yeteneklere sahip insanların güç çatışmalarına, kimlik karmaşasına, etik ikilemlere ve ilişkilere dair etkileyici vurguları ile beğendiğim bir kitap oldu. Fantastik öğelerin, psikolojik ve sosyolojik dinamikleri öne çıkaran bir hikayede kullanılması ile kolay okunan ve derin mesajlar barındıran bir hikaye çıkıyor karşımıza.
Dağlılar olarak bilinen topluluk kendi içinde soylara ayrılır. Bu soyların her birinin farklı yetenekler ile kendini gösteren Marifetler adı verilen güçleri vardır. Bu güçler her soyda babadan oğula ve anneden kıza aktarılır. Hayvanları çağırma, insanları kontrol altına alma, organik ve inorganik maddeleri çözme, insanlardaki hastalıkları hissetme, bıçakları idare ederek uzaktan hedeflenen nesneyi vurma gibi yetenekler içeren Marifetlerde en yetkin olan o soyun Brantoru olmaktadır. Gücün saflığını korumak için evlilikler soylar arasında yapılmaktadır. Büyükbaş hayvanları ele geçirmek, toprakları genişletmek için soylar arasında çatışmalar ortaya çıkmaktadır.
Babası Brantor olan Orrec yıkıcı bir gücü olduğu düşüncesi ile çevresine zarar vermemek için gözbağı ile gözlerini kapatmaktadır. Hayvanları çağırma yeteneğine sahip Gry ise ; gücünü hayvanları avlamak için kullanmaya karşı çıkmaktadır. Brantor Canoc, soy içinde evlilik yapma geleneğine karşı gelerek; Marifetleri olmayan bir topluluk olan Ovalılar'dan Mellie isminde bir kadın ile evlenmiştir. Orrec, Gry, Canoc ve Mellie karakterlerini tanıyarak, Güç ile ilgili algılarını, önem verdikleri değerleri, toplumsal yapıdaki rollerini bu hikaye çerçevesinde öğreniriz.
Usul usul işleyişi , akıcı anlatımı ve kişisel değerleri öne çıkaran kurgusu