Leyla Erbil

2025 17. kitabı
Okunma: 03 Mart 2025 20:43
Yitirdiği yarısını arayan insanoğlunun bulduğunu sandığı parçasına rastladığında geçirdiği bir baygınlıktır aşk. Mektuplardan oluşan bu romanında Leyla Erbil, karakterlerin her birinin gözünden mektup aşklarını anlatıyor. Akıcı bir dili olmasına rağmen nedense kitabı sevemedim. Bazı mektuplar çok sıkıcıydı. Beni en çok Reha'ın mektupları etkiledi. Keyifli okumalar, aşkla kalın..
2022 50. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2022 23:34
Bir oturuşta bitirdiğim, mektuplarla kurgulanmış bir "roman". Karakterlerimiz; Jale, Ferhunde, Sacide, Ahmet, ihsan, Reha, Zeki ve Zeki'nin babası. Karakterlerin her biri Jale'ye mektup yazmaktadırlar. Kitapta 87 mektup var yalnızca iki tanesi ana karakterimiz Jale' ye ait. Onlar da sonda bulunmakta. Herkes için farklı fontlar kullanması çok hoşuma gitti. Karakterlerin farkını daha iyi yansıtmış. Hem tür olarak hem de dilini ve tekniğini kullanma şeklini çok beğendim. Özellikle Ferhunde Ve Sacide' nin yazdığı mektupları okumak için can attım. Her karakterin kendine özgü özellikleri ve yaşam tarzı var. Reha, Jale tarafından fark edilememiş, daha doğrusu üzerine düşülmemiş aşkıyla var olurken Sacide ise büsbütün bir başkaldırıdır. Her şeye karşı ve başına buyruk bir karakterdir. En çok şaşılan kişi ise Ahmet oldu. Ferhundeyi kendime çok benzettim kitapta birisi olsaydım kesinlikle Ferhunde karakteri olurdum. Okurken çok keyif aldım. Umarım siz de alırsınız...
2020 80. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2020 08:46
Leyla Erbil'in Mektup Aşkları, adından da anlaşılacağı üzere çeşitli kişilerin birbirlerine yazdıkları, özel yaşamlarına ait itiraflarla dolu mektuplardan oluşuyor. Mektuplardan oluşan bu romanda üç farklı karaktere sahip genç kadın çıkıyor karşımıza. Jale, Sacide ve Ferhunde. Bu mektupların neredeyse tamamı Jale'ye yazılan mektuplar. Jale'nin de yazdığı mektuplar var ancak onları okumak için kitabın sonuna kadar beklemeniz gerekiyor. Tabii kitapta sadece bu üç kadının mektupları yok. Ahmet, İhsan,Reha , Zeki ve Zeki'nin babasının Jale'ye yazdığı mektuplar da mevcut. Romanı oluşturan her bir mektup tüm bu karakterleri tanımamıza, yaşadıklarını öğrenmemize, hayatları, dostlukları, ilişkileri, aşkları, çevrelerindeki insanlar, yaşadıkları dönem hakkında (hem dünya, hem ülke olsun) bilgi edinmemize olanak sağlıyor. Tüm yazılan mektuplar aynı zamanda farkında olmaksızın bir olay örgüsünü de beraberinde sunuyor okuyucuya. Son sözü ise kitabın başından beri aldığı mektuplardan hakkında fikir sahibi olduğumuz Jale söylüyor ve tabiri caiz ise bombayı patlatıyor kitabın sonunda. Leyla Erbil yaşadığı zamanında bir gereği olarak mektuplar yazmış, kendisine de mektuplar yazılmış, her şeyden önemlisi o yazılan mektupları saklama özenini göstermiş, hatta bunların bazıları yayınlanarak bir döneme ışık tutan kitaplar haline gelmiş. Ahmet Arif'in Leyla Erbil'e yazdığı mektupların toplandığı Leylim Leylim, Tezer Özlü'nün Leyla Erbil'e yazdığı mektuplardan oluşan Tezer Özlü'den Leyla Erbil'e Mektuplar benim keyifle okuduklarım arasında. Mektup ve anı türü okumaktan hoşlananların severek okuyacakları bir kitap Mektup Aşkları. Leyla Erbil okumaya başlamak için de iyi bir seçenek.. Keyifli okumalarınız olsun.
2018 124. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2018 18:01
Ne düşüneceğimi bilemiyorum doğrusu. Öyle bir çıkmazda kaldım ki! Ne yaptın be sevgili Leylâ. Ben ki sana karşı her zalım Leyla diyene kızar, seni savunurdum. Şimdi ise darmadağın ettin beni. Farklı kişilerin (dostlarının, sevgililerinin) Jale'ye yazmış olduğu mektuplardan oluşuyor kitap. Hem Jale'nin hem de diğer birçok karakterin hayatlarına girmiş oluyoruz böylece. Bilirsiniz; bir insanı en iyi mektuplarından tanırsınız! En azından ben hep öyle derdim. Ama pek de öyle değilmiş anlaşılan. Neyse sürpriz bozmayacağım, tutuyorum kendimi. Ne diyordum, birbirlerinden çok çok farklı karakterlerin düşüncelerini, eylemlerini, sevgilerini gösteriş biçimlerini okuyoruz mektuplarda. Her insan ne kadar da farklı diyoruz, sevgisini de nefretini de başkaldırısını da göstermek aynı değil herkes için. Kimse kimseye benzemiyor, bambaşka hayatlarda bambaşka seçimler yapıyorlar. Bu seçimlerin iyi mi kötü mü olduğunu bilmek ise mümkün değil. Hayatın kendisi işte. Biz bilebiliyor muyuz sanki; gözümüze en doğru görünenin felaketimize sürükleyeceğini yahut belki de 'olur mu hiç' diyip kestirip attıklarımızın bir daha yakalayamayacağımız fırsatlar olduğunu? Mektuplarda birçok yerde Tezer Özlü'nün, Ahmed Arif'in Leyla Erbil'e yazdığı mektupları hatırladım. Boş yere değil tabii. Kendi hayatından, hayatındakilerden parçalar iliştirmiş her karaktere gibi geldi bana. Başkaldırı merakı ile Tezer'i, karşılıksız sevgi ile Ahmed Arif'i hatırlatıyor gibi. Jale'nin durdurak bilmeyen ona sevdalı insanlara duyduğu merhamet ile de kendisini! Doğru mudur değil midir; asla bilemeyeceğim. Sanmayın ki bütün bunları düpedüz söylüyor. Leyla Erbil'in çok sevdiği huyu imiş, satır aralarına gizlemek asıl anlatmak istediğini. O duyguların hepsini satır aralarında veriyor aslında. Ama bir de bakmışsınız ki taa
Mektup AşklarıLeyla Erbil · İş Bankası Kültür Yayınları · 20101,480 okunma
“Zarfa bakma mazrufa bak”
2019 146. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2019 18:29
Leyla Erbil’in okuduğum ilk kitabı. Adından da anlaşıldığı üzere içerikte sadece mektuplar yer alıyor. Jale karakterine yazılan mektuplarda,her karaktere ayrı yazı fontları seçilmiş. Böylece farklı kalemlerden çıkan bu mektupların her birinde o karaktere özgü bir görünüm sağlanıyor. Kitabın başta gizemli bir havası vardı ancak ilerleyen sayfalarda özellikle Reha karakterinden itibaren anlaşılmaz ve sıkıcı olmaya başlıyor. Maşallah Reha, Oğuz Atay’dan geri kalmıyor. :) Noktalama işaretleri olmayan kelime ya da cümleleri tire(-) işaretiyle ayırmış. O uzunca sayfalar okumasada olurmuş. Boşa vakit kaybı. Ayrıca bazı mektuplar da yine çok sıkıcı idi.   Kitabın sonunda Jale’nin de Sacide karakterine aşk üzerine deneyimleri, intikam ve aşka hasret kalışını anlatan uzunca cevabı var. Mektup Aşkları, ismiyle ve kapağıyla dikkat çekici, dili yalın ve akıcıydı ancak içerik olarak maalesef beni içine çekemedi.
İlişkiler
Leylim Leylim...
·229 syf.·
2019 219. kitabı
Ahmet Arif'e o güzelim mektupları yazdırtan Leyla Erbil'in okuduğum ilk kitabı Mektup Aşkları... Neden bilmiyorum ama kitapta Jale 'yi hep Leyla olarak kabul ettim ben. Kitapta da bir Ahmet olduğundan mıdır acaba? Sonu beni biraz darmadağın etti, beklemiyordum böyle bitmesini. Okurken yaşadım adeta kitabı. Sevgiyi, aşkı, dostluğu, ihaneti onlarca defa sorgullattı bana Leyla Erbil. İnsanın içinde bulunduğu şartların kararlarını nasıl etkileyeceğini, bazı insanların kötülüğünün baki kaldığını ne yaparsan yap değişmeyeceğini üzülerek öğrendim bir kez daha. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar... #OkumakNeGüzelŞey
·229 syf.·
2026 21. kitabı
Leyla Erbil 'in kalemiyle tanışmamı sağlayan ilk kitap oldu bu .Karakterlerimiz ;Jale Ferhunde , Sacide , Ahmet ,İsmet , Reha , Zeki ve Zeki'nin babası .Karakterlerin her biri Jale'ye mektup yazmaktadırlar.Kitapta 87 mektup var yalnızca iki tanesi ana karakterimiz Jale'ye ait ve o mektuplarda kitabın sonunda bulunmaktadır . Romanı oluşturan her bir mektup tüm bu karakterleri tanımamıza , yaşadıklarını öğrenmemize , hayatları , dostlukları, aşkları , çevrelerindeki insanları hakkında bilgi edinmemizi sağlıyor. Hem tür olarak , hemde dilini kullanış tekniğini çok beğendim.Kitaptaki dobralığıyla Sacide'yi kendime çok benzettim.Ana karakterlerden biri olan Sacide'nin fikirlerini , mektuplarını çok beğendim ve kitaptan birisi olsaydım kesinlikle Sacide karakteri olurdum.Ferhunde ve Sacide'nin yazdığı mektupları okumak için can attım. Kitaptaki Mektuplardan oluşan herkes için farklı fontlar kullanılması çok güzeldi ,insanı okurken yormayan muhtevasıyla çoğu insanın rahatça okuyabileceği bir kitap olması da ayrı hoşuma gitti. Ahmed Arif 'in Leyla Erbil 'e yazdığı mektupların toplandığı Leylim Leylim , Tezer Özlü 'nün Leyla Erbil 'e yazdığı mektuplardan oluşan Tezer Özlü'den Leyla Erbil'e Mektuplar kitapları da okuyacaklarım arasında. Mektup ve anı türü okumaktan hoşlananların severek okuyacakları bir kitap olan Mektup aşkları bence Leyla Erbil okumak için iyi bir seçenek . Keyifli okumalar dilerim .
2021 7. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2021 00:45
Kitap isminden dolayı sadece aşktan ibaret gibi geliyor fakat sizi yanıltmasın. Mektuplarda anlatılan dönemin sosyal, siyasi, kültürel yapısı hakkında da bir çok bilgi veriyor. Özellikle dostluk, aşk ve ahlâk konusu üzerine güzel tespitler var. Mektuplar Leyla Erbil'in başkaldıran kişiliğinin izlerini taşıyor. Mektupların baş kahramanı Jale bana Leyla Erbil'in ta kendisi gibi geldi :) Kitap normal seyrinde giderken son mektup sizi çok şaşırtacak.
Mektup AşklarıLeyla Erbil · İş Bankası Kültür Yayınları · 20101,480 okunma
Eskiden mektup derlerdi şimdi Dm :)
2025 68. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 01:42
Ana karakter (aslında gizli özne diyebilirim) Jale’ye en yakın kız arkadaşlarından ve ilişki içinde bulunduğu beylerden gelen mektuplardan oluşan bu eseri günümüze uyarlasam adını “sanal yazışmalar” koyabilirdim :) Tanıdık birinin Dm kutusunu ya da Wp mesajlarını okumak gibi bir histi :) dolayısıyla gerçekçi anlatımını sevdim. Yazılan satırlardan kişilerin karakter analizlerini yapıp, yanılıp yanılmadığıma dair denemeler yaptım. Her ara verdiğimde merakla kitaba geri döndüm. Sonu ise oldukça şaşırtıcıydı; ki böyle bitişler hep akılda kalır. Bu sebeplerle “Mektup Aşkları” en beğendiklerim arasına girmiş oldu.
Ah Leyla Ahh!
2019 27. kitabı
Okunma: 19 Mart 2019 00:44
Leyla Erbil'in okuduğum ilk kitabı ve oldukça etkileyici. Neden? * Yanı başındaki gerçek aşkı (Reha) görmezden gelip hayaller alemi aşklarından bir mektup aşkını gerçek kılmaya çalışmak ile günümüz kadınının da hala aynı yanılsamayı yaşamaya çalışmasını görmek şaşırtıcı! İnternet alemindeki aşklara güvenmeyi seçip belki de yakınındaki gerçek aşka inanamayan insan seli dolu dünya... * Solcu, başkaldıran, arkadaşlarını zaman zaman yaşam tarzlarından dolayı utandıracak kadar sivri dilli Jale, neden bu kadar güvensiz ve değişken hareket etmekte? Toplumsal dönüşüm fikri ile kadının ilkel bilinçaltının örtüşemediğini mi göstermek istemekte Erbil bizlere? Bazı şeylerin farkına varmamız için Sacide gibi dışarıdan mı bakmak gerekmektedir? Sacide neden son mektubunu yazmamıştır Jale'ye? Çünkü Jale, Sacide'nin gözündeki değişmesini istediği kadın figürüne olan inancını tamamen yok etmiştir ne yazık ki. Bu yüzden Sacide artık suskundur... * Siyasi görüşleri farklı olsa da iki insan birbirini seviyorsa beraber olabilir mi? İhsan'ın gözüyle bakınca neden olmasın desek de sonunu göremediğimiz için emin olamıyoruz okur olarak. İhsan'ın sessizliği yürek burkan cinsten bir gurur sembolü. * Sacide... Başkaldırının sembolü! Çıkarsız ilişkilerin olmayacağını tecrübe etmiş, etini satarken ruhuyla karşısındakileri aşağılayabilen, vicdan muhasebesini yaptığında kendi kefesinin ağır bastığını hisseden ama topluma aykırı bir kadın. Ülkede kalsaydı ne olurdu? Ülkeden gidişi nasıldı ve dönüşünde hala eskisi gibi hor görülecek mi? Ucu açık... * Zeki... İntihar kokusunu hissettiren bir sanatçı. Hayata ve Tanrıya isyankar! * Ahmet! Kaka bebek Ahmet! Yansıtmanın daniskasını yapan Ahmet! Acındıran halleriyle tuzaklar kuran, pişkin ve haysiyetsiz Ahmet! Dünyada soyu kuruyası ama kurumayacağı

Leyla ErbilYazar · 15 kitap
Orta sınıf ailenin üç kız kardeşten ortancası. İlk, orta ve liseyi İstanbul okullarında okudu. İstanbul Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı bölümünde eğitim gördü. Son sınıfta ayrıldı. Çeşitli işlerde çalıştı. Evlenerek bir süre Ankara ve İzmir'de oturdu. 1961 de İstanbul'a döndü. Evli ve bir kızı var (Fatoş Erbil-Pınar). Yazarlığa hikâyeyle başladı. İlk yayınlanan hikâyesi Uğraşsız'dır; (Seçilmiş Hikayeler Dergisi, 1956 Ankara) Giderek Dost, Yeni Ufuklar, Yeditepe,Ataç, Papirus, Yelken vb Edebiyat Dergilerinde yazı ve hikâyeleri göründü. Erbil, kendinden önce yerleşmiş olan yazın akımlarına bağlı kalmadı; roman, hikâye ve düz yazı metinlerinde ortodoks Marxçıların karşısında yer almasıyla tanındı. Psikanilizin özgürleştirici yöntemlerinden yararlanarak, dinin, ailenin, okulun, toplumsalın ürettiği tabularla dolu ideolojilere karşı 1956'da başlayan mücadelesini dilin oturmuş kelime hazinesi ve söz dizimi kuralarını değiştirme çabasıyla sürdürdü. Yeni bir biçim ve biçem geliştirdi. Başlıca düşünce kaynakları Marx ve Freud olarak belirtildi. Leyla Erbil, 1970 Türkiye Sanatçılar Birliği, 1974 Türkiye Yazarlar Sendikası kurucularından olup, PEN Yazarlar Derneği üyesidir. 1961'lerde Türkiye İşçi Partisi üyesi olan Erbil, Türkiye İşçi Partisi'in Sanat ve Kültür Bürosu'nda görev almıştır. 1979'da çağrılı olarak gittiği ABD'de kendisine, Iowa Üniversitesi Onur üyeliği verilmiştir. Edebiyat Ödüllerine katılmayan Erbil, 2000- 2001 yılı Ankara Edebiyatçılar Derneği Onur Ödüllerini kabul etmiş, 2002 yılında ise, PEN Yazarlar Derneği tarafından Nobel Edebiyat Ödülü'ne ülkemizden ilk kadın yazar adayı olarak gösterilirken, "Türk dili ve edebiyata egemenliği, aynı zamanda insana, hayata ve dünyaya karşı sorumlu aydın tavrı" vurgulanmıştır. 82 yaşında vefat eden Leyla Erbil,Zincirlikuyu Mezarlığı 'nda defnedildi.