Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
31 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 saatte okudu
"Düşmanlarımız, bizi bugüne kadar yenemedi; yarın da yenemeyecektir. Biz kendi elimizle, kendi kendimizi yendik." diyor Sokrates. Kitap Sokrates ve Meneksenos kişilerinin konuşmaları üzerine kuruludur. Pers- Yunan savaşları sonrasında ortaya çıkan harabe ve şehitler için bir tören hazırlanacaktır ve bu törenin nutkunu dile getiren Meneksenos nasıl bir konuşma yapması gerektiğini Sokrates' e sorar ve ortaya Aspasia öğretmeninin nutku dile gelir ve törende okunur. Devlet şehit ailelerinin her zaman destekçisi olmuştur ve bu acı günlerinde sırtlarındaki bu ağır yükü onlarla ilgilenerek az da olsa dindirmeye çalışmışlardır.
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1997494 okunma
Reklam
31 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitap Türkçeye "CENAZE HİTABESİ" adıyla çevrilmiştir. Kitabın adından da anlaşılacağı üzere ölen kişilerin ardından yapılan konuşmaların, bu konuşmaları kimlerin yaptığından, inceliklerinden bahsetmektedir. Kitabın bir diğer önemli kısmı ise ERDEM üzerinde durulan kısmdır. Erdem nedir, içine neleri alır, öğretilebilir mi? Soruların cevabını Sokrates ile sohbet havasında bulmaya çalışıyorsunuz. Bir solukta okuyabileceğiniz, okurken de düşünmenizi, kafa yormanızı sağlayacak bir kitap. İyi okumalar :)
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1997494 okunma
64 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Sokrates ile Meneksenos arasında geçen, eski savaşlarda vefat etmiş olanları şereflendirme üzerine anlatılan, Miletos’lu Aspasya’nın nutkunun Sokrates üzerinden aktarıldığı; savaşlarda ülke için ölenlerin neler yaşadıkları, neler yapılabileceği üzerine güzel bir anlatı karşılıyor bizleri. Yani bu savaştır, savaşta vefat etmektir derken yani kaybı olmayanlar bunun acısını nereden bilsin. Bir gazi ya da şehidiniz varsa daha anlamlı oluyor bunlar. Nasıl? Daha geçenlerde işte Mehmetçik Şurada, Burada ‘OLMALI’ diye paylaşımlar yapıldı. Onlar da bir annenin evladı ve bu paylaşımları yapanları görünce acaba diyorum şehit olan yakını var mı o acıyı yaşamışlar mı ki böyle kolayca oraya buraya gitsin diye paylaşım yapıyorlar. Yanlış anlaşılmasın ama ben bu duruma aşırı tav oluyorum. Sinir bozucu. Kitapta iyi düşünceler oldukça yoğun. Tavsiye eder, iyi okumalar dilerim..
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1997494 okunma
31 syf.
8/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Bu eserde Platon devlet ve vatan uğruna savaşmanın, ölmenin kutsallığı, önemi üzerinde duruyor. Sokrates ilk olarak bizdeki karşılığı şehit olan savaş ölülerinin ardından yapılan tören konuşmalarıyla alay ederek, konuşmacıları eleştirerek, ironik bir dille diyaloğa başlıyor. Sonra da törenlerde esas yapılması gereken konuşma üzerine uzunca bir nutuk çekiyor. Oldukça milliyetçi, yer yer ırkçı içerikli bu konuşmada devletin, vatanın kutsallığı, Helen ırkının tarihteki kahramanlıkları, zaferleri, savaşarak ölen insanların erdemi, onuru, yaşayan genç, yaşlı herkesin bu kahramanlıklardan örnek alması ve onlara sahip çıkması gerektiği, aynı zamanda devletin de savaşta ölenlerin geride bıraktığı yetimlere, dullara sahip çıkması gerektiği gibi konular üzerinde duruluyor. Eserin genel konusu bu; fakat benim dikkatimi çeken kısa bir bölüm var ki orada tiranlığa, oligarşiye çatılıp, demokrasiden yana görüşler savunuluyor ve tüm insanların eşit olduğundan bahsediliyor. Bu kısım Platon'un özellikle Devlet eserindeki, insanların özünde altın, gümüş, tunç gibi farklı cevherler bulunduğunu söyleyerek ortaya koyduğu sınıf ayrımına ve monarşiden yana görüşlerine aykırı duruyor. İyi okumalar...
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1997494 okunma
Reklam
31 syf.
·
Puan vermedi
Platon'un erken dönem diyaloglarından biri olan Meneksenos, savaşta ölenleri övmek için bir söylev hazırlamaya çalışan Meneksenos ile Sokrates arasında geçen bir konuşmayı konu alır. Meneksenos, söylevinin etkili olması için Sokrates'ten yardım ister. Sokrates, öncelikle söylevin konusunu, yani savaşta ölenlerin kahramanlıklarını belirlemeye çalışır. Meneksenos, savaşta ölenleri kahraman olarak nitelendirmek için onların ölümden korkmadıklarını, cesaretle savaştıklarını ve düşmanlarını yendiklerini öne sürer. Sokrates ise, bu özelliklerin kahramanlık için yeterli olmadığını, kahramanlığın aynı zamanda erdemle de bağlantılı olduğunu savunur. Sokrates ve Meneksenos, kahramanlık kavramı üzerine uzun bir tartışma yaparlar. Bu tartışmada, cesaret, erdem, ölüm, savaş gibi kavramlar üzerinde derinlemesine düşünme fırsatı buluruz. Meneksenos, Platon'un diyalogları arasında en az bilinenlerden biridir. Ancak, Platon'un düşüncesinin önemli bir yönünü yansıtması bakımından ilgi çekici bir eserdir. Diyalog, kahramanlık kavramı üzerine düşünmek ve Platon'un felsefi görüşlerini daha yakından tanımak isteyenler için keyifli bir okuma olacaktır.
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1997494 okunma
30 syf.
9/10 puan verdi
Atina'da Peloponnes savaşları sırasında ölenler için büyük bir tören düzenlenecektir ve bu törende ölenlerin anısına konuşma yapacak kişi tören günü belirlenecektir. Bundan dolayı tanınmış hatipler, kendilerinin konuşma için seçilmeleri ihtimaline karşılık yapacakları konuşmayı önceden hazırlamaya koyulmuşlardır. Konuşma için seçilmesi yüksek ihtimal olan Meneksenos ise törenden bir gün önce nasıl bir konuşma yapması gerektiğini Sokrates'e danışmıştır. Sokrates ise o dönemin en büyük hatibi ve kendisinin hitabet öğretmeni olduğunu söylediği Aspasia'nın hazırladığı konuşmanın bir kısmını kendisine söylediğini bildirmiştir. Bunun üzerine Meneksenos hitabeti dinlemek istemiş, Sokrates de 'ikisinin arasında kalması şartıyla(!..)' konuşmayı Meneksenos'a aktarmıştır. Kitap Aspasia'nın tören için hazırladığı bu epik konuşmadan oluşmuştur. Konuşmanın başında, önce Atina'nın diğer Helen devletleriyle birlikte kurdukları Delos Birliği ile Perslere karşı verilen büyük mücadeleden ve bu savaştan sonra diğer Helen devletlerinin Atina'ya karşı tavır alması ile uzun süre verilmek zorunda kalınan mücadeleden bahsedilmiştir. Atina devleti övülüp yaptığı her şey iyi gösterilirken, Atina'nın savaştığı diğer devletler yerilmiştir. Atina'nın dışarıdan gelen saldırılardan ziyade, kendi iç çekişmelerinden daha çok yara aldığı vurgulanmış ve gençlere öğütler verilmiştir. Oldukça kısa ve bir solukta okunan bir kitap. Eski Yunan devletinde hitabet sanatının nasıl olduğuna dair fikir veriyor. İlginen kişilerin okumasını tavsiye ederim.
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001494 okunma
30 syf.
·
Puan vermedi
·
5 saatte okudu
Platon, onu okuyanlar için büyük bir zevk, hatta büyük bir neşe kaynağıdır. Onun, eşsiz bir şekil mükemmelliği ile yine eşsiz bir düşünce derinliğinin birleşmesinden oluşan diyalogları, zaman aşımına kafa tutarcasına günümüze kadar gelmişlerdir. Platon´un eserleri hiç yaşlanmamış, tazeliğini ve canlılığını -uzak bir geçmişte ilk yazıldıkları günlerdeki gibi- korumuşlardır. Sokrates´in yurttaşlarını rahatsız eden, hatta sabırlarını taşırtıp öfkelendiren soruları: Erdem nedir? Cesaret nedir? Dindarlık nedir? Günümüz insanları için de aynı derecede rahatsız edici ve akıl karıştırıcı sorulardır. 
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 0494 okunma
64 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Kitapta Yunan milliyetçiliği ve saf Yunan ırkı övücülüğü dışında çok güzel çarpıcı noktalar bulunmaktadır. Kel ölünce sırma saçlı, kör ölünce kalem kaşlı olur derler. Her milletin kendine has şehit anlayışı vardır ve devletleri için savaş verenler devlet ve herhangi bir devletin halkı tarafından kahraman olarak görünürler. Kişi savaşa girmeden önce her ne kadar ahlaksız ve niteliksiz olsa da bu böyledir. Bu düşünülünce Platon'un ironi yaptığını düşündüğüm bu yer güzel bir noktaya dokunuyor. Platon Sokrates'in Aspasia'dan aktardığı hepimiz aynı anadan doğmuşuz sözü (ki burada toprak istiaresi de yapılıyor) keşke bütün insanlık için düşünülüyor olsaydı Yunanlılar kendileri dışındakileri barbar diye nitelemezlerdi. Gerçi o dönemde bile şehit yakınlarına devletin bakmakla mesul tutulduğunu aktarması da medeniyet konusunda üst düzey bir aşamayı temsil ediyor.
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011494 okunma
Reklam
64 syf.
·
Puan vermedi
Karşımıza Sokrates burada bu sefer retorik sanatı hakkındaki fikirleriyle çıkıyor. Retorik sanatını ise sergilerken retorik sanatının en iyi sergilendiği konulardan biri olarak " vatan için can vermek" konusunu alıyor. Retoriğinin konusu olan şehitlik kavramına bol bol göndermenin yanında geriye kalanların bundan etkilenmesi için elinden geleni sergiliyor.
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011494 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Meneksenos,Platon Düşmanlarımız, bizi bugüne kadar yenemedi; yarın da yenemeyecektir. Biz kendi elimizle, kendi kendimizi yendik. Doğruluk ve erdem dışında kalan her bilgi de, düzmedir, bilgelik değildir. Bilginin gerçekle olan ilşkisi insanın yalanı ve doğayla girdiği nedensel ilşkiden doğar. Gerçek ile doğa arasında kendini gerçekten kopartıyor. İyi okumalar...
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011494 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Cenaze Hitabesi
Platon'un bu diyaloğunda Meneksenos'un ısrarı üzerine Sokrates, öğretmeni, Miletoslu Aspasia'nın cenaze hitabesini seslendirir. Bu eserde, Marathon kahramanlarına, Salamis ve Artemision savaşçılarına, Platea'da başarı gösteren yiğitlere, Persleri dize getiren Yunan savaşçılarına çokça övgü bulunur ve Atina halkına da çokça öğüt verilir.
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011494 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Meneksenos,Platon Düşmanlarımız, bizi bugüne kadar yenemedi; yarın da yenemeyecektir. Biz kendi elimizle, kendi kendimizi yendik. Doğruluk ve erdem dışında kalan her bilgi de, düzmedir, bilgelik değildir. Bilginin gerçekle olan ilşkisi insanın yalanı ve doğayla girdiği nedensel ilşkiden doğar. Gerçek ile doğa arasında kendini gerçekten kopartıyor. İyi okumalar... -Furkan DOLGUN
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011494 okunma
64 syf.
10/10 puan verdi
·
10 saatte okudu
2500 yıl önce Atına'da, ölen savaşçıların yanı başında nemli gözlerle Socratesin retoriğini dinlemek huzur veriyor.......................
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011494 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
19 saatte okudu
Kitap, Meneksenos ile Sokrates'in karşılıklı konuşmalarıdan oluşuyor. Sokrates çok değerli sözler işittiğinden bahsediyor ve Meneksenos da lütfen bana da söyle diyor. Başta söylemem diye nazlanan Sokrates daha sonrasında ne var ne yoksa döküyor. Buraya kadar her şey güzel. Erdemden,doğruluk dürüstlükten bahsediyor. Birtakım savaşları anlatıyor. Aslında kendi kendimize yenildiğimizi vurguluyor. Alıntı bittiğinde ise Meneksenos şöyle diyor, " kadın olduğu halde, böyle nutuklar söyleyebildiğine göre talihli biri olmalı." Bu ne saçma bir bakış açısıdır. İyi güzel giderken sonda böyle bir şeye rastlamak hoş olmadı.
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011494 okunma
30 syf.
·
Puan vermedi
Sokrates’ in pek de alışık olmadığımız bir şekilde kullandığı bir retorik örneği. Belki de bu nedenle eserin Platon’a ait olup olmadığı tartışma konusu olmuştur. Eserin konusu savaşta ölen kahramanların yüceltilmesi ve hak ettikleri değerin teslim edilmesi üzerinedir. Vatanı için mücadele edip yaşamını kaybeden kişilerin, kendilerinden sonra gelecek nesiller tarafından övgüyle bahsedilmesine değinilir. Ancak başta belirttiğim gibi Sokrates’ i ihtiva etmekten uzak gibi duruyor. Zihinde kalın.
Meneksenos
MeneksenosPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 0494 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.