Daniel Defoe
Publié en 1722, Heurs et malheurs de la fameuse Moll Flanders, initialement sous le titre Mémoires et aventures de Mlle Moll Flanders, écrits par elle-même, est un roman picaresque inspiré de la vie de Moll King, une criminelle de Londres que Daniel Defoe a rencontrée lors d'une visite de la Prison de Newgate. À travers l'existence aventureuse de Moll, Defoe brosse un tableau très réaliste de la société anglaise du XVIIIe siècle et de ses valeurs, tandis que les colonies américaines lui apparaissent comme un lieu d'opportunité et de liberté.
352 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1722

10/10 puan verdi
Kitap için ne yazsam bilemedim Kızsam mı? Üzülsem mi? Ünlü bir kadının gerçek yaşamını biraz değiştiterek kendi ağzından anlatıyor. Zindanda doğup, fahişelik ve sonrasında hırsızlık yaparak yaşayan, başından beş evlilik (biri ensest) geçen, doğurduğu çocuklarını umursamayan, maceraları İngiltere'den Amerika'ya uzanan Moll Flanders... Roman türünün ilk örneklerinin olan Moll Flanders, bir yandan dönemin toplumsal değerlsöye ışık tutarken diğer yandan da suç dünyasını ve cinsellik konularını ahlak dersi verme kaygısı gütmeksizin açıkça gözler önüne serer. Kafamda soru işaretleri bırakan, döneme ve şimdiye damga vuran bu klâsik yine de okunmalı tavsiyemdir.
Mutlu Sonlu
Puan vermedi
Heyecanlı bir serüven… ilk başlarda ya bu kadar da abartılacak bir şey yok derken şak Tokat gibi geliyor sonra sıkılmaya başlıyorsun hırsızlık hikayeleri çok tekrar.. ama sonra mutlu son :) en sevdiğim…
Puan vermedi
"Moll Flanders, XVII. yüzyıl İngilteresi'nde dünyaya gelen bir kadının yaşamöyküsünü, kendi ağzından aktarır. Zindanda doğup on iki yıl fahişelik, on iki yıl hırsızlık yaparak yaşayan,
Puan vermedi
Moll Flanders, Daniel Defoe tarafından 1722 yılında yazılan bir romandır. Eser, bir kadının yaşam öyküsünü anlatan bir tür otobiyografi izlenimi verir, ancak aslında kurgusal bir eserdir. Roman,
Puan vermedi
"Moll Flanders", Daniel Defoe’nun 18. yüzyılda yazdığı, toplumun ahlaki çelişkilerini gözler önüne seren etkileyici bir roman. Moll’un hayat hikâyesi, yoksullukla başlayıp hırs, aşk,
395 syf.
7/10 puan verdi
"Robinzon Kruzo" əsəri haqqında danışanda əksərən müəllif xatırlanmır, əsərin populyarlığı müəllifi kölgələyir. Kruzonu tam mətndə bitirdikdən sonra Daniel Defonun yazı üslubunu çox bəyəndim və araşdıraraq "Moll Flanders" əsərini tapıb aldım. Bu roman üçün Kruzonun şəhərli olan qadın versiyası deyirlər. Moll Flanders həbsxanada doğularaq həyata atılan uşaqdır, xəyanətə uğrayan yeniyetmədir, öz ayaqları üstündə dayanmağa çalışan qadındır. Necə ki, Kruzo kimsəsiz adaya düşərək həyata tutunmağa çalışır, Flanders isə həyatın içinə atılmış kimsəsiz qız uşağıdır və o həyatda qalmaq üçün mübarizə aparmalıdır. Defonun yazı üslubunda ən maraqlı nüans odur ki, hekayəsini dialoqlarla deyil baş qəhrəmanın daxili dünyası üstündə qurur. Beləliklə oxuyarkən qəhrəmanla empatiya qurursan və etdikləri sənə təəccüblü gəlmir. Hələ 21-ci əsrdə belə qadınların cəmiyyətdə yeri haqqında hərarətli müzakirələr gedərkən 17-ci əsrdə həyata sıfırdan başlayan qadının bulaşdığı çirkab, cəmiyyətin ona bəslədiyi münasibət və vadar etdiyi şeylər insanda təəssüf hissi oyadır. Və biləndəki əsər müəllifin yaşadığı və başına gələn hadisələrdən təsirlənilərək yazılıb - o kitabı oxumağın zövqü bir başqa olur, real olan hər şey insana toxunur. "Moll Flanders" bizə nəyi öyrədir? Pulun bütün münasibətlərdə həlledici rol oynadığını, hətta gözəllikdən və saflıqdan belə əvvəldə pulun dayandığını, cəmiyyətdə ədalət axtarmağın mənasız olduğunu və öz ədalətini özünün təmin etməli olduğunu.
Moll FlandersDaniel Defoe · İletişim Yayınları · 2016875 okunma
Puan vermedi
Hayatın sizi kimsesiz olarak başlattığı noktadan nasıl yükselip, alçalıp ya da toplumun ahlâki etik değerlerini yıkıp geçmeyi, kendi değerlerini yıkmayı ya da yeni değerler inşa etmeyi ama aynı zamanda bir o kadar da yaşama ,paraya , varlığa sahip olma arayışını anlatan bir kitap . Kitabın bir yerine kadar,yarısı olabilir ,hâlâ neden isminin Moll Flanders olduğunu anlamamıştım . Takma bir isim aslında bu . (Spoiler)Hiç beklemediğim anda bir çok şey oldu . İlk başta belki de kardeşiyle evlenmesi en şaşırdığım olay olabilir ,bunun devamında çocuğunu yıllık belirli bir ücrete sahiplendirmesi geliyor . Sorgulanıcak bir çok şey var . O yüzden okurken sakin kalamayabilirsiniz ve "nasıl ya ?" soruları kafanızda canlanabilir . Siz yine de sakin olmaya bakın ,ne de olsa sadece bir kitap :) İyi okumalar..
8/10 puan verdi
Nasil onceden kesfetmemisim hayret ettim. Bir kadinin dilinden macerali hikayesini dinliyorsunuz. Tabi bu kadar basit degil, donemin kosullarina carpici bir bakis acisi, adalet kavrami, kadin haklari, aile olmak, yasa miras gibi cok onemli konulara deginilmis. Hele ki kadinin dilinden gibi anlatilinca tadindan yenmiyor. Okuyup akici ve hosca vakit gecirebilirsiniz.
8/10 puan verdi
Klasik dönemde Daniel Defoe tarafından kaleme alınmış bir başyapıt demenin herhangi bir sakıncası olmadığını düşündüğüm bir eser. Ana karakterimiz "Moll Flanders" kadın karakter olmasıyla
8/10 puan verdi
Robinson Crusoe ile tüm dünya tarafından tanınan #danieldefoe nun bir kadını anlatan #roman ı #mollflanders . Peki kim bu Moll Flanders? Bir roman kahramanı olacak kadar onu özel yapan nedir ?

Daniel Defoe
Daniel DefoeYazar · 17 kitap
1660 yılında Londra’da doğdu. Çeşitli güçlükler ve tehlikelerle dolu bir yaşam geçirdi. 1685’te İngiltere kralı II. James’e karşı başlatılan ayaklanmaya katıldı. Yaşamının çeşitli dönemlerinde tüccarlık, fabrikatörlük, devlet memurluğu ve hatta casusluk yaptı. 40 yaşında gazetecilikte karar kıldı, bundan birkaç yıl sonra da roman yazmaya başladı. En çok ilgi gören romanı 'Robinson Crusoe' 1719 yılında yayımlanmış, 1 yılda 4 baskı çıkarılmıştır. Yayımladığı siyasal dergi kitapçıklarındaki sert tutumu yüzünden birçok kez hapse girdi. 1731 yılında doğduğu yerde, Londra’da öldü. Hayatı boyunca siyaset hayatına büyük ilgi duymuştur. Daniel Defoe'nin aile kökenleri Romanya'ya dayanmaktadır. Yine İngiltere'de İngiliz kültürünü yeren mektuplarını Osmanlı Devlet adamlarına bilgi ve öneri amacıyla gönderdiği bilinmektedir. Bunun dışında Aytunç Altındal gibi yazarlar Osmanlı için casusluk yaptığının açık olduğunu söylerler. Başlıca Yapıtları Robinson Crusoe Robinson Crusoe’nun Yeni Serüvenleri Robinson Crusoe’nun Yaşamı ve Olağanüstü Serüvenleri Boyunca Ciddi Düşünceleri A Journal of the Plague Year (Veba Yılı Günlüğü) Colonel Jacque ( Albay Jacque), Moll Flanders Roxana Bir Sipahinin Anıları
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.