Tommy and Tuppence Mysteries #3

İlk Yayın Tarihi:
Kasım 1941
HarperCollins Publishers
Orijinal Adı:
N or M? (Tommy and Tuppence Mysteries #3)
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı
İngilizce

2021 70. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 00:26
Merhaba dostlar. Agatha Christie’nin dedektiflik romanları dışında yazdığı, casusluk romanları sınıfına giren, toplamda 4 kitapta bulunan Tom ve Tuppence çiftinin romanın kahramanı olduğu eserdir. Bu ikilinin eserlerini önceki yorumda paylaşmış ve diğerlerine göre zamana göre yaşlanan tek ikili karakter olduğundan da bahsetmiştik. 1941 yılında yazılan bu romanda İngiliz Gizli Servisinden emekli olduklarını görüyoruz ki hatırlayalım 1922 tarihli Gizli Düşman (bu eseri halen bulamamış olmak ama araştırmış olmak) eserinde gencecik çift artık yaşlanmıştır. Bu ayrıntıyı verme sebebimse gizli servisin Tom’a gelerek yeniden bir iş teklifi vermesidir. Bir Alman casusu, gizli servis ajanlarından birisini öldürmüştür. Bu ajanın notlarından da N ve M adındaki casusların da bir kadın ve bir erkek olduğu (finale doğru aranan kişilerin bir kadın bir erkek olmasıyla arayan kişilerin bir kadın ve bir erkek olmaları dikkatini çekecek aslında), Leahampton’da (bu isimleri çok düşündüler mi ya) bir otelde kaldıkları belirlenir. Tupence’ye ise Tom’un aksine bir teklif yapılmamıştır ve o kocasını yalnız bırakmayıp otele gidecektir. Ondan sonra içinde kaldıkları durum ve hareketleri de aslında kitabın kalanını etkileyecek ve sizin son yorumlarınızı şekillendirecek arkadaşlar. Sonuç olarak şunu belirtebilirim ki, en iyi Agatha Christie kitaplarından biridir bu kitap. Geceyi böyle bitirmek, yeni bir güne böyle bir kitapla başlamak oldukça iyiydi. Hepimize keyifli okumalar, iyi geceler dilerim..
İçimizdeki Casuslar!!!
2020 19. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2020 00:13
N veya M?, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanların ve Hitler'in adına çalışan casusları bulmaya çalışan Beresford çiftinin başından geçen maceraları konu edinmektedir. Agatha Christie'nin olağanüstü kurgusu, akıcı anlatımı ve kitabın sonuna dek casusların kim olduklarını çok iyi gizlemesi; eseri soluksuz okutturuyor. Başarılı kurgusu ve şaşırtan sonu bakımından kesinlikle okunmaya değer bir eser olarak ele alınmalıdır...
2019 6. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2019 23:05
Dijital Kale romanından sonra okuduğum en sürekleyici polisiye romanıydı. Yazarın iki kitabını almıştım. İkincisi Noel'de Cinayet ve hemen okuyup bitireceğim gibi duruyor. Not: Kitabı okuyacak olanlara tek tüyom bebeklerin yalan duygusu olmadığı ama çok iyi gözlem yaptığıdır.
2020 30. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2020 22:24
Tommy ve Tuppence çifti artık yaşlanmış ve gizli servis tarafından emekli edilmişlerdir. Gizli servis bir gün Tommy'e eşinden gizli bir iş teklif eder. Bir gizli servis ajanını öldüren Alman casusunu bulmak için, Leahampton yakınlarındaki Sans Suici oteline gönderilir. Otele vardığında onu büyük bir sürpriz beklemektedir. Tuppence eşine yardım etmek için gizlice otele gelmiştir. Fakat işleri kolay değildir ve kendilerini büyük bir olayın içinde bulurlar.
2024 18. kitabı
Tom ve Tuppence serisinin üçüncü kitabı olan N veya M kitabıyla birlikte Agatha Christie’den okuduğum 32. kitap oldu.Serinin diğer kitapları; Gizli Düşman Suç Ortakları N veya M Pembe Evdeki Ölü Kader Kapısı Tom ve Tuppence çifti Agatha Christie'nin diğer kahramanlarının aksine zamanla yaşlanan karakterlerdir. 1922 tarihli Gizli Düşman romanında genç olan çift artık yaşlanmış ve İngiliz Gizli Servisinden emekli olmuşlardır. Ancak Gizli servis Tom'a yeni bir iş teklif eder. Bir Alman casusu gizli servis ajanlarından birini öldürmüştür. Bu ajanın notlarından N ve M adındaki casusların bir kadın ve erkek olduğu ve Leahampton beldesinde Sans Souci otelinde kaldıkları anlaşılmaktadır. Tom'dan istenen bir konuk olarak otele giderek, bu casusları bulmasıdır. Gerçi Tuppence'ye teklif yapılmamıştır. Ama o da sahte isimle otele gidip kocasına yardımcı olmaya karar verir. Ancak Tom ve Tuppence kendilerini büyük bir bela içinde bulurlar.
2021 308. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2021 22:59
Okuduğum yirmi beşinci Agatha Christie kitabı oldu, N veya M? kitabı. Bazen "Liseli misin, bunları okuyorsun?" diyorlar, ama umursamıyorum, zira düşünce yetimi geliştirdiğini düşünüyorum Agatha Christie'nin. Kıvrak bir zekâsı var. Bu kitap İkinci Dünya Savaşı döneminde İngiltere'deki bir casusluk olayını anlatıyor. Cinayet üzerine kurgulanmış bir roman değil. Şimdiye kadar okuduklarımda olaylar cinayete, ya da cinayet olaylara götürürdü. Okuduğum daha güzel kitapları var, çok fazla hoşuma gitmedi. Sanki biraz, bu konuda da yazmış, olayım zorlaması var gibi hissettim. Ancak her kitaptan alınacak ders ya da dersler mutlaka vardır. Bu kitaptan aldığım ders, programlara da konu olan, haberin en sağlamı çocuklardadır, mottosu oldu. Keyifli okumalar...
Polisiye Sevenler Buraya...
2021 7. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2021 16:20
2. Dünya Savaşı esnasında Naziler için çalışan casusları bulmakla görevli Tommy ve Tuppence'in görevlerini yerine getirmek için gittikleri küçük sahil kasabasında yaşananlar başarılı bir kurgu ile aktarılmış. İngiltere'nin en iyi ajanını öldüren N veya M'nin kim olduğunu merak ederek bir çırpıda okuyacaksınız eseri.
2026 16. kitabı
Okunma: 19 Mart 2026 00:33
Mart ayı 1.kitap / 2026-16 #kitapyorumum Kitabın Adı: N veya M Yazarın Adı: Agatha Christie Sayfa Sayısı: 239 Yayınevi: Altın Kitaplar İkinci Dünya Savaşı'nda İngiltere'nin dışında tutmaya çalışırken düşman da içeride hain planlar peşindeydi. Nazi casusları kimliklerini gizleyerek amaçlarına ulaşmaya çalışmaktadır. Gizli servis iki sıra dışı casusunu görevlendirir. Tommy ve Tuppence Beresford adındaki karıkocanın görevi Sans Souci Pansiyonunda kimliklerini gizli tutarak, oradaki kişiler arasında bu iki casusu bulmaktır. Çünkü bu iki kişi N ve M adındaki İngiltere'nin en iyi alanını öldürmüşlerdir. Bu baştan sona heyecan dolu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Kitapla kalın...
2020 49. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2020 17:08
İlk defa bir Agatha Christie kitabı okudum ve son 15 sayfası beni bitirdi gerçekten. N'nin kim olduğunu çözememiştim fakat M'yi bulabilirsiniz kolaylıkla. Kitap muazzam ötesiydi gerçekten. M'yi bulmak kolay doğru fakat yaptığı şeyleri öğrenince şok olacaksınız. Bazı karakterlere gerçekten çok üzülmüştüm ama okumaya değer.
2021 274. kitabı
İkinci Dünya savaşında alman casusları İngiltere' nin en iyi casusunu öldürmüştür. N ve M kod adlarıyla bilinen bu casusları yakalamak için istihbarat, Tommy Beresford' dan yardım ister. Karısı Tuppence' i bu işin dışında tutmak için ise kimsenin gücü yetmeyecektir. Tabi ki gizli silahları Albert' i de. Kaldıkları pansiyonda herkes şüpheli görünse de gerçek casusları yakalamak o kadar da kolay olmayacaktı. Amatör dedektiflerimiz Tommy ve Tuppence' dan keyifli bir macera. Not: Hikaye " Ölüm Pusudaydı" adıyla da basılmış.

Agatha ChristieYazar · 163 kitap
Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare'dan sonra en çok satan yazardır. Agatha Miller, İngiltere'nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890'da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları vardır. Yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazmıştır. Ayrıca 25 Kasım 1952'de Londra'da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı'nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza atmıştır. Christie'nin 1920'de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style (Ölüm Sessiz Geldi)", aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot'nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot'yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullanmıştır. Bir diğer kahramanı ise kadın karakter Miss Jane Marple'dır. Miss Marple'ı 1930 yılında yazdığı "The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)" adlı romanıyla okurlarına tanıtmıştır. Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi veya film olmuştur. 1974'de Doğu Ekspresinde Cinayet, 1957'de "Witness for the Prosecution (Beklenmeyen ?ahit)", 1978'de Nil'de Ölüm en başarılı olan filmlerindendir. Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazmıştır. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowanile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitaplar da yazmıştır. 1971 yılında İngiltere'nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını almıştır. Agatha Christie 12 Ocak 1976'da ölmüştür.