Bağdat'a Geldiler

Agatha Christie
Dünyanın en ünlü yazarlarından Agatha Christie, ilk kez Türkçeye çevrilen romanı Bağdat’a Geldiler ile bir kez daha okurla buluşuyor.  Polisiye türünün başarılı isimlerinden biri olan Agatha Christie, Bağdat’a Geldiler de ilginç bir ikiliye dikkat çekiyor: ABD ile SSCB. Yazar, romanın ana kurgusunu bu iki büyük gücün bitmek tükenmek bilmeyen ekonomik savaşları üzerine kuruyor.  Süper güçlerin gizli toplantısının Bağdat’a yapılmasına karar verilmiştir. Ancak Bağdat, toplantının ve daha da önemlisi Dünyanın geleceği için hiç de güvenli bir yer değildir. ABD ve SSCB gizli ajanları uzun yıllardır sürdürdükleri ölüm-kalım savaşına Bağdat’ta devam etmeye kararlıdırlar ve hiç aksatmadan planlarını kurmaya başlamışlardır. Bu kez romanın bilmecesini çözmek ise genç bir kahramana düşecektir; şüphesiz yazar böyle istemiştir ve Christie’nin diğer kahramanları kadar ünlü olmasa da Victoria da en az onlar kadar akıllı ve iş bitiricidir.  Victoria Jones  Bir İngiliz olan Victoria, sevimli, yaramaz ve bir o kadar da sekreterlik konusunda yetersiz bir genç bayandır. O, insanları taklit etmeyi ve sık sık -bunların çoğu hayal gücünün ürünüdür- yalan söylemeyi sever. İşinden kovulduğu bir sabah kaderinin ona hayal gücünü sonuna kadar kullanabileceği bir çizgi çektiğinin farkında değildir; ta ki yakışıklı genç Edward ile tanışıncaya kadar... İki genç FitzJames Parkı’nda karşılaşırlar. -Bundan sonra yazarın, hem okuruna hem de Victoria’ya büyük bir sürprizi olacaktır.- Çünkü her şey iki büyük gücün ajanları tarafından çok önceden planlanmıştır.  Diğer önemli kahramanlar arasında Bay Dakin ve hayatını dünyanın barışı uğruna yitiren Henry Carmichael -romanın kilit kahramanı- de vardır. Romanın kurgusu içinde bir parça komünizm de işlenir; adını Zeytin Dalı koyduğu bir kurum da yazarın komünizm yaklaşımından payını alır.  Barış için savaş  Söz konusu olan Çin, Türkistan, Kürdistan ve Irak yolculuklarında Carmichael’in topladığı gerçek kanıtlardır ve bunların tümü metal cevherleri ile yüksek uranyum üzerinedir. Fakat, bu yer altı zenginliklerini elde etmek için büyük bir dünya savaşını göze almaktan kaçınmayan ajanların planları ne yazık ki suya düşer. En azından yazar böyle olmasını istemiş ve okura tüm bunları büyük bir hızla anlattığı heyecanlı bir polisiye sunmuştur. Romanın son sayfasında karşımıza çıkan –ve şüphesiz şaşırtıcı kahramanlardan biri olan- Şeyh Hüseyin el Ziyara ise ‘barış’ı kendi dilinde ve kendi yaşam gerçekliği ile savunur.  -Bu arada sonucun barış olmayacağını yine romanın son cümlesinde belirtmekten de kaçınmaz yazar; “Bir anlık sessizliğin ardından ince bir ses bürokrasinin o umursamaz kişiliksizliğiyle konuştu: ‘Bu gerçekler ABD Başkanı ile SSCB Lideri’ne iletilecektir...’”  Romanın en mutlu kahramanı ise Victoria’dır; genç kahramanını aşkın sürükleyip getirdiği Bağdat’a yalnız bırakmaz Agatha Christie. Victoria’yı yeni bir iş ve yeni bir aşk beklemektedir.
288 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Mart 1951
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

288 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir kitap okurken film seyrederken hiç bir zaman büyük beklentiler içine girmem bu da kitap ve filmden alacağım zevki arttırır agatha christie polisiye severler tarafından her zaman zevkle okunmuştur agathanın kitaplarında katil i bulabilsemde katilin hangi suçu işleyeceği bulunamıyor ve polisiye severler bu kitapları okuyun hem uzun değil 1 günde bitiverir kolay ve anlaşılır dil sizi yormaz polisiye için ideal ve zevkli kitaplardır
Bağdat'a Geldiler
Bağdat'a GeldilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 2005551 okunma
288 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitap, Agatha Christie'nin klasik polisiye romanlarından oldukça farklı. Birkaç küçük cinayet dışında cinayetin işlenmediği, çoğunlukla siyaset ve casusluk ağırlıklı konuların işlendiği bir kitap. Sekreter bir kızın sevdiği adamın peşinden Bağdat'a gitmesi ile başlayan hikaye, kızın siyasi bir komplonun içerisine girmesi (veya çekilmesi) ile bambaşka bir hal alır. Agatha Christie, kitabı İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, ABD ve Rusya arasındaki Soğuk Savaş'ın başladığı ilk yıllarda, ikinci kocası Arkeolog Sir Max Mallowan ile Bağdat'a yaptığı bir geziden esinlenerek yazmış. Agatha Christie sevenler kesinlikle okuyacaktır ancak sadece polisiye tadı almak isteyen okuyucuların kitaptan pek fazla o tadı alamayacağını düşünüyorum.
Bağdat'a Geldiler
Bağdat'a GeldilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 2005551 okunma
288 syf.
6/10 puan verdi
·
36 saatte okudu
Agatha Christie'nin bazen üst üste bazen aralıklarla 30 a yakın kitabını okudum. Hepsinde esen hava aynı; kitaplarda ortak bir tat var. Öyle ki yine o tadı özledim ve uzun zamandan sonra bu kitabını elime aldım. Bi tuhaflık olduğu hemen anlaşıldı.. Agatha Christie hep ustaca kurguladığı cinayetler ve çözümleriyle gelir okura. Ayrıntıları dikkatlice kurgular. Onun tarzını bilenler, tuhaf ya da gereksiz gibi görünen ayrıntılarla karşılaşınca bunu akıllarının bir köşesine yazarlar. Nasılsa ilerde bunu kullanacaktır yazar. Okurken bunu bilmek de apayrı bir zevktir. Ne güncel olaylar, ne fikir çatışmaları, ne ırkçılık, ne de farklı idelojiler.. Kitaplarında hiçbirine rastlamadım. Ta ki bu kitaba kadar. Bu benim aşina olduğum yazar değildi ki. Kitabın yarısına geldiğim halde aradığım tattan eser yoktu. Dünya üzerindeki büyük güçler, gizli amaçlar, önemli toplantılar, komünist sistem ve kurulmak istenen yeni dünya düzeni.. Kaldı ki bunlar da zayıf şekilde işlenmişti. Sende mi Agatha dedim elimde olmadan. Kitabın yarısından sonra ayrıntıları yakalamaya başlayınca eski tadı yeniden aldım. Yine de Agatha Christie'nin zayıf kurgulu (diğer kitaplarına göre) bir romanı diyebilirim.
Bağdat'a Geldiler
Bağdat'a GeldilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 2005551 okunma
Klasik Agatha Kitaplarından Farklı
288 syf.
7/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Bugüne kadar okuduğum Christie kitaplarından farklıydı. Malikanelerde, köşklerde çıkar uğruna yapılan bir cinayet değildi bu seferki. O dönemin siyasi konularını ele alan, daha evrensel kitleye hitap eden entrikaları işleyen bir kitaptı.Daha ciddi konuları ele almış diyebilirim. Olayın Bağdat'ta geçmesi, kitabı daha ilginç kılıyor. Agatha'nın gözünden o dönemin Bağdat'ına gitmek, o sokaklara ve yaşanılan kültüre bir batılının gözünden tanıklık etmek güzeldi. Olayın doğuda geçmesi kitaba doğuya özgü bir mistik hava katmıştı. Bu açıdan çok beğendim. Ama onun dışında siyasi olduğu için bana çok hitap etmedi. Agatha'nın köşk temalı bol entrikalı kitapları daha çok ilgimi çekiyor. Dipnot: Victoria'nın cesaretine, zekasına ve maceraperestliğine hayran kaldım.
Bağdat'a Geldiler
Bağdat'a GeldilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 2005551 okunma
288 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Merhaba dostlar. Evet, 10 saat aradan sonra incelemeyi attığıma göre bayağı acele ettim haklısınız. Bazı istenmeyen durum ve sıkıntılara bir de kar yağışı eklenmesi ve yapmamız gereken işler birleşince pek de inceleme fırsatımız olmadı. Ayrıca eski basım ve yeni basım arasındaki farklar, farklı kitap isimleri ve karmaşık baskıların tekte birleştirilmemesi neticesinde onları ayrıştırmak derken velhasıl kelam perişan olduk kısacası. 1951 yılında yazılan bu romanımızda dedektif romanı temasının dışına çıkıyoruz, casusluk romanına giriyoruz. Bağdat’ta yapılması planlanan bir zirve öncesi dünyayı yıkıma götürmek isteyenlerle buna engel olmak isteyenler arasındaki mücadelede bizim kahramanımız da Victoria Jones. Victoria’nın, sevdiği Edward’ın peşinden Bağdat’a gidecek, Basra’ya giden Edward’ın ardından da Zeytindalı adlı bir örgütte çalışmaya başlayacak olan Victoria, gizemli bir ölüme şahit olunca aslında büyük bir entrikanın içinde bulur kendini vs vs. Dürüst olmak gerekirse alışılmışın dışına çıkmış bir Agatha, beni resmen kahretti. Alışık olmadığım bir konu olunca, beni sürüklemedi ve zorlandım. Harikaydı, mükemmeldi dersem başta Hercule Poirot ve Miss Marple olmak üzere, Felicity Lemon, Raymond West, Müfettiş Clouseau (pembe panter serisinden hatırlanır) gibi karakterlere büyük ayıp olur. O yüzden bu olmamıştı. Hepimize keyifli okumalar, iyi akşamlar dilerim..
Bağdat'a Geldiler
Bağdat'a GeldilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 2005551 okunma
288 syf.
1/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Entrikalarla dolu bir hikaye ... Klasik Agatha Christie tarzından biraz uzak ve gözlerim bir Hercule Poırot aramadı desem yalan olur . Aman aman beğendiğim bir hikaye olmadı. Ha bire ne zaman bitecek beklentisi ile okudum...
Bağdat'a Geldiler
Bağdat'a GeldilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 2005551 okunma
288 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Agatha Christie'nin diğer kitaplarından farklı. “Katil kim?” sorusuyla yazdığı dedektif romanlarından değil. Bir casus romanı.Yazarın, Hercule Poirot ve diğer tanıdık karakterleri kullanmadığı güzel ve heyecan dolu bir roman.Olayların merkezinde cinayet değil komplo var. Yazarın alıştığımız kitaplarından değil.Farklı bir Agatha Christie kitabı okudum ve çok güzeldi.  
Bağdat'a Geldiler
Bağdat'a GeldilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 2005551 okunma
288 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitap başta belirsiz birkaç kişiden bahsederken sıktı ama ben biliyordum ki bu kişiler bir araya gelecek, birileri ölecek, sonuna kadar tutulan nefes bırakılacak. Yazarın her kitabında olduğu gibi yine mekan kullanımı başarılıydı. Dönemin Bağdat'ı gerçekten güzelmiş. İlk defa şüpheye düştüğüm kişi suçlu çıktı. Çok mutluyum.
Bağdat'a Geldiler
Bağdat'a GeldilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 2005551 okunma
Bağdat'a Geldiler
283 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
36 günde okudu
Diğer Agatha Christie kitaplarına daha yavaş ilerledi, bu da hikayedeki aksamalardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum, ama sürükleyiciydi. Bir sonraki sayfa merak konusu olmasa devam etmek zor olabilirdi. Genel hatlarıyla zekici işlenmiş bir kurgu. Tabii ki bir Miss Marple ya da Hercule Poirot değil..
Bağdat'a Geldiler
Bağdat'a GeldilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 2005551 okunma
288 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Polisiye kitaplarını okuduğumuz Agatha Christie'nin ilk kez farklı bir tarzda kitabını okudum. Kitabın ilk başlarında "ne okuyorum ben?" dediğim oldu. Kitaptaki karakterlerin çok olması, olayların nereye bağlanacağını bilmememiz, okurken beni biraz zorladı ancak bir yerden sonra kitap açıldı. Kitaba gelecek olursam; Bir İngiliz olan Victoria, sevimli, yaramaz ve bir o kadar da sekreterlik konusunda yetersiz bir genç kadındır. İşinden kovulduğu gün, Edward ile karşılaşır ve ondan çok etkilenir. Sadece kısa bir süre gördüğü Edward'ın peşinden Bağdat'a gitmenin bir yolunu bulur ve orada hiç ummadığı olayların içinde kendisini bulur. Süper güçlerin gizli toplantısının Bağdat'a yapılmasına karar verilmiştir. Ancak Bağdat, toplantının ve daha da önemlisi Dünyanın geleceği için hiç de güvenli bir yer değildir. ABD ve SSCB gizli ajanlarının uzun yıllardır sürdürdükleri ölüm kalim savaşına Bağdat'ta devam etmeye kararlıdırlar ve hiç aksatmadan planlarını kurmaya başlamışlardır. Bu kez romanın bilmecesini çözmek ise Victoria Jones'a düşmüştür Kitapla kalın.
Bağdat'a Geldiler
Bağdat'a GeldilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 2005551 okunma

Yazar Hakkında

Agatha Christie
Agatha ChristieYazar · 163 kitap
Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare'dan sonra en çok satan yazardır. Agatha Miller, İngiltere'nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890'da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları vardır. Yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazmıştır. Ayrıca 25 Kasım 1952'de Londra'da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı'nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza atmıştır. Christie'nin 1920'de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style (Ölüm Sessiz Geldi)", aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot'nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot'yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullanmıştır. Bir diğer kahramanı ise kadın karakter Miss Jane Marple'dır. Miss Marple'ı 1930 yılında yazdığı "The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)" adlı romanıyla okurlarına tanıtmıştır. Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi veya film olmuştur. 1974'de Doğu Ekspresinde Cinayet, 1957'de "Witness for the Prosecution (Beklenmeyen ?ahit)", 1978'de Nil'de Ölüm en başarılı olan filmlerindendir. Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazmıştır. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowanile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitaplar da yazmıştır. 1971 yılında İngiltere'nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını almıştır. Agatha Christie 12 Ocak 1976'da ölmüştür.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.