Odysseia

Homeros
Çevirmen:
Saliha Nilüfer

2025 50. kitabı
“Sonunda dileklerimiz gerçek oldu! Odysseus evine döndü ve kendi sarayında onuruna leke sürenlerden öcünü aldı.” Aynı zamanda Ulysses olarak da bilinen Odysseus’un on yıl süren topraklarına dönerken yaşadığı serüvenleri, mitleri ve kahramanlık hikayelerini çocukların daha iyi anlayabilmesi için sadeleştirilmiş bir mentinle ve resimlerle anlatan ve okurken de keyif alabileceğiniz bir kitap.
İnceleme
2023 50. kitabı
İlyada kitabıyla İlyada destanını uyarlayan ve resimleyen Kolektifkitap yayınları çocuk serisi olarak Odysseia'yı da aynı şekilde baskı yapmış. İkisini de okumak çok zevkli oldu. Çocuk serisi olabilir ama yetişkinler de okusa güzel olur. Odysseia, Troya Savaşı kahramanlarından Odysseus'un savaştan sonra eve dönüş serüvenini anlatır. Yıllar süren bu macerasında Odysseus'un başına gelmeyen kalmaz. Bu kitapta Odysseus'un destanını okumak İlyada'da Troya Savaşı'nı okumaktan daha güzel geldi bana.
2023 21. kitabı
Okunma: 23 Mart 2023 11:41
İnsan olmak zordur, kolay olduğunu söyleyenlere itibar etmeyin. Pek çokları "gerçek" denen illüzyonun peşinde koşarak tükenmiş; kalplerinin taşlaşmışlığını bile fark edemeden göçüp gitmişlerdir bu dünyadan. Pek azı insan olabilmiş, kalabilmiştir; onlar da yüreklerinde koca bir sızı taşımakla yükümlüdür. Odyssiea, çileli yolculuk anlamına gelmektedir. ilyadanın devam olan bir destandır.Eser, odyssieanın Troyadan ayrılıp 10 yıldır süren mücadele sonucunu toprakları olan İthakeye dönüşünü anlatmaktadır.Homerosun, İlyada ve odyssiea bu eserleri Yunan mitolojisinin en iyi başyapıtlarından.Antik Yunan edebiyatının en temel iki destanınızı ikincisi Odysseia bir kişinin doğaya karşı savaşıdır. Odysseus, uzak yollardan türlü engellere rağmen yolunu gözleyen ailesine ve halkına ulaşmaya çalışır. Ve sonunda da onca çileden sonra ulaşmayı başarır.
Bir Yunan Mitolojisi Hikayesi:ODYSSEİA
2025 55. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2025 12:36
Eğer Yunan Mitolojisi, efsanevi yaratıkları ve varlıkları seviyorsanız işte kitap öneriniz: ODYSSEİA! Şimdi spoiler olmadan küçük bir özetini de aşağıdaki paragrafa göz atarak inceleyebilirsiniz;) Odysseus tanımayanlar için İthaka kralı(hala anlamadığınız biliyorum ama diğer türlü spoilerlara katlanmak zorunda kalabilirsiniz:D) askerlerini alıp bir geziye çıkar. Öyle bir gezi ki 20 yıl geri dönemez Odysseus. Dikkat lütfen! Dönmez değil dönemez diyorum çünkü başına gelmedik şey kalmaz. 7 yıl bir adada esir tutulmaktan başlayın 13 yıl geri dönüş yolculuğunda ömür tüketmesiyle tamamlayın artık siz. Peki kral yokken ülkesi ne yapıyor dersiniz? Taliplerini beğenmeyen Odysseus'un eşi Penelopeia 20 yıl eşini bekler usanmadan. İçinizden "Ne sabır ama!" dediğinizi duyar gibiyim sanki. Sadede gelmek gerekiyor, uzattıkça uzattım farkındayım. Benim anlatacaklarım var aslında ama kısa kesmek gerekirse bu kitap Odysseus'un macera dolu hikayesinde yer almak isteyenlerin OKUNACAKLAR listesine eklemesi gereken bir kitap. Buraya kadar geldiniz ya gevezeliğim ötürü de bir özür borçluyum size sevgili okurlar. Dilerim kitapların saçtığı ışık yüzünüzden hiç eksik olmaz:-)
Yunan Mitoloji
Kurnaz Adam Odysseus
2023 50. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2023 15:16
#203677600 İlyada incelememi okuduktan sonra bu incelemeye geçmenizi öneririm. Çünkü Odysseia kitabı İlyada kitabından sıralama olarak sonra gelir ve zaten içerik olarak da ondan sonraki dönemi anlatır. Ayrıca İlyada incelememin içerisinde Homeros ile ilgili de bilgiler mevcut. Bu kısmı da tekrarlamak istemiyorum. İlyada incelemesinden buraya tekrar gelmeniz şiddetle tavsiye olunur. İki kitabı da okuyup, bitirdikten sonra şu kanıya vardım; ya bu kitapları yazan yazar çok üstüne koymuş, ya da bu kitapların arasında çok uzun süreler var. Uzmanlar ikinci söylediğimi genellikle dillendiriyor. İki kitap arasındaki edebi kalite net bir şekilde Odysseia kitabını öne çıkarıyor. Hem kaliteli alıntılar, hem anlatış biçimi, hem akış, hem de edebi dil çok çok önde. Peki Odysseus kimdir? Laërtes ve Angticlea'nın oğlu , Penelope'nin kocası ve Telemachus , Acusilaus ve Telegonus'un babasıdır. Lakabı Kurnaz dır. Aynı zamanda entellektüel bir kişi, akıl hocası, çok yönlü bir isimdir. İlyada kitabı gibi bu kitapta 24 bölümden oluşmaktadır. Odysseus un kitap kısaca eve dünüş yolculuğunu Truva Savaşı sonrası anlatır. Bu yolculukta birçok sıkıntı yaşayan Odysseus un tüm mürettebatı ölmüş olup, yaklaşık 10 yıl süre boyunca bu yolculuğa devam etmiştir. Bu kitabı okuduktan sonra son zamanlardaki favori yazarım Margaret Atwood un Penelope kitabını da okumanızı öneririm. Bu kitapta Odysseia nın devamı niteliğinde olup, Odysseus un eşi Penolope çevresinde şekillenir. Bu hikayede de yine Antik Yunan ve Roma tanrıları ön planda olup, olayları şekillendiren ana konumdadırlar. Bu hikaye de aynı zamanda Helen ve Menalous barışmış durumdadırlar. Dönemin en büyük lideri Agamemnon unda ölümüyle ilgili kaderini de bu bölümde öğrenebilirsiniz. O dönem yine doğa olaylarının hepsinin tanrılar tarafından
Odysseus, eve dönüş
2026 8. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2026 11:33
Okumaya tedirginlikle başladığım bir kitap oldu. Odysseus’un on yıl süren Truva Savaşı’ndan sonra evine, İthaka’ya dönüşünün hikâyesini anlatıyordu. Aslında şiir formunda yazılmış olanı okumak istiyordum; fakat düz yazı hâlinde yapılan Murat Demir'e ait çeviri de orijinaline oldukça sadık ve başarılıydı. Doğrusu büyük bir keyifle okudum. Odysseus kurnaz ve zeki bir kişiliktir. Truva Savaşı’nı Yunan ordusu onun tasarladığı Truva Atı sayesinde kazanır. Çevresinde güvenilir biri olarak bilinir; onun adı, inanç ve güvenle birlikte anılır. Ancak savaşı kazanmak uğruna Akhilleus’a bile yalan söylemekten çekinmez. Odysseia’da ise bu mitolojik figürün başka bir yönüyle karşılaşırız. Özleyen, sabreden, düşen ama mücadelesini bırakmayan bir insan görürüz. Zekâsını bu kez eve dönüş yolunda kullanır. Onun amacı yeni bir zafer kazanmak değil, yalnızca evine, vatanı İthaka’ya ulaşmaktır. Truva Savaşı başarıyla sona erdikten sonra Odysseus’un kişisel savaşı başlar. Denizler, canavarlar, tanrıların öfkesi ve baştan çıkarıcı adalarla sınanır. Fakat bütün bu zorluklara karşı en büyük gücü özlemidir. Ona ölümsüzlük teklif edilir, rahat ve konforlu bir hayat sunulur; ama o kayalık da olsa İthaka’yı seçer. Çünkü yurt, güzelliğiyle değil varlığıyla değerlidir. Yolculuğu boyunca pek çok sınavdan geçer. Tek gözlü dev Polyphemos’un mağarasında zekâsıyla kurtulur; “Hiç Kimse” adını kullanarak canavarı alt eder ve mağaradan çıkmayı başarır. Ancak gururuna yenilip gerçek adını söylemesi, tanrıların öfkesini üzerine çeker ve yolculuğu daha da uzar. Denizde altı başlı korkunç yaratık Skylla ile karşılaşır. Bu mücadelede altı adamını kaybeder; fakat gemisini ve kalan adamlarını kurtarmayı başarır. Bu sahne, kahramanlığın bazen acı bir bedeli olduğunu gösterir. Bir süre büyücü tanrıça Kirke’nin
İnceleme
OdysseiaHomeros · Nilüfer Yayınları · 20157,2bin okunma
Odysseia - Homeros
2025 123. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 19:17
Homeros’un 2400 yıl önce kaleme aldığı bu ölümsüz mitolojik dizelere hayran kaldım. Odysseia, yalnızca bir kahramanlık hikayesi değil, insanın kendisiyle ve kaderiyle verdiği zorlu mücadelenin destanıdır. Destansı dili ve samimi anlatımıyla, yüzyıllar boyunca her okuyucuyu derinden etkilediğine inanıyorum. Odysseia, Antik Yunan’a dair bilgiler sunması, destansı dili ve güncelliğini koruması açısından muazzamdı. James Joyce’un Ulysses adlı romanı bu destanın Dublin versiyonu sayılabilir, ancak iki eser, yazıldıkları dönem ve işledikleri temalar açısından farklı kulvarlarda. Bana göre Odysseia, her yönüyle eşsiz bir başyapıt. Bundan sonraki incelemeleri zaman sıkışıklığı nedeniyle daha kısa tutmayı planlıyorum. İnceleme sonunda verdiğim puan aslında eser hakkında yeterli bir veri sunuyor. Mitoloji ve felsefeye ilgi duyan herkese bu eseri tavsiye ederim. Kitaba 9.1/10 puan veriyorum.
2024 723. kitabı
Yolculuklar her zaman için sıkıntı ve engellerle doludur. Bir karakteri yaratan asıl unsur, kişinin karşılaştığı zorlukların üstesinden nasıl geldiğidir. Homeros'un "Odyssia"sında destanın tamamı, kahramanı Odysseus ve oğlu Telemakhos'un çıktığı yolculuklara dayanmaktadır. Telemakhos'un babasıyla ilgili haberleri bulmak için izlediği yol olgunluğa giden bir yolculuktur, ailesindeki merkezi kimliği üstlenmek zorunda kalır. Odysseus'un eski bir arkadaşı ve akıl hocası kılığına giren Athena'nın yardımıyla fiziksel olarak Pylos ve Sparta'ya gider, babasının mülkünü korumak adına olgunlaşır. Odysseia, Odysseus için kahramanca bir yolculuk olarak görülebilir çünkü tanrıların kehanetlerinden eve dönüş yolculuğunun sorunsuz olmayacağını keşfettiğinde bile denemekten asla vazgeçmemiştir. Eylemleri ve kararları, Oliver Goldsmith'in bir zamanlar sarf ettiği o güzel sözleri anımsatır: "Hayat, yollar ve konaklanacak mekanlar ne kadar kötü olursa olsun kat edilmesi gereken bir yolculuktur." Tanrılar çoğu zaman kaderini geri kazanmak için Odysseus'un yanında olsalar da, kendisi zorlukların ve ayartmaların üstesinden gelmeli, sadakat kazanmalı ve düşmanları yok etmelidir. Kurnazlığıyla karşılaştığı ve desteklediği dikkat dağıtıcı şeylerden dolayı işkence gören Odysseus'un galip bir şekilde eve dönüşü, şimdiye kadar yazılmış en ünlü maceralardan biri haline gelmiştir. Bununla birlikte, eseri henüz okumamış birinin bu yazıyı okumasını tavsiye etmem. Hikaye tam ortadan, sözlü Yunan efsanesi geleneğinde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olan "in medias res" ile, Odysseus'un yolculuğunu okuyuculara sunarak başlar. Adada mahsur kaldığını ve Truva'dan İthaka'ya yolculuğuna devam edemediğini gören tanrılar toplanır ve Athena, Zeus'u Odysseus'a yardım etmesine izin vermeye ikna eder. Şair,
The OdysseyHomeros · Penguin Classics · 20067,2bin okunma
"Çileli" ODYSSEUS
Puan vermedi·504 syf.·
2021 139. kitabı
Savaş sonrasında 10 yıl boyunca bir yolculukta çile çeken adamının destansı hikayesi okurken, günümüz de kitaptan o kadar fazla alıntı, kurgu ve senaryo olarak düzenlenmiş öğe var ki kitapla beraber başlayan yolculuğa çok çabuk kaynaşıyorsunuz. Odysseia güncel eserlere göre çok fazla sürükleyici gelmeyebilir, o zamanlardaki insanların dinine ve hayatlarına dair bilgiler, yazılı olan ilk mitolojik eserlerden birisi ve başyapıt olmasının en önemli nedeni diye düşünüyorum. Eğer dizeler halinde mitolojik bir destan okumak istiyorsanız kaçırmayın derim. Bu güzel eserleri bize büyük emek harcayarak türkçemize kazandıran herkese teşekkür ediyorum.
Düşünce
OdysseiaHomeros · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20187,2bin okunma
Ne büyük bahtiyarlık, okumak seni.
2024 44. kitabı
Okunma: 28 Mart 2024 12:17
MÖ IX. yüzyılda kör bir ozanın dilinden dökülen bir destanın hala insanlara bir şeyler söylüyor ve söyleyecek olması ne muazzam şey değil mi? Peki ne söylüyor ki bize Homeros,Odysseus ‘un yolculuğuna eşlik etmeyi sürdürüyoruz? Altı üstü mitlerle yaratılmış bir hayal dünyası değil mi bu? Calvino’nun cevabı şöyle; “Elbette, Odysseus da okur kitlesini mitsel bir hayal dünyasına sürükler,ama bu hayal dünyası, içinde yaşadığımız dünyanın -yokluklar ve sıkıntının, korku ve acının egemen olduğu, insanın kaçış yolu olmaksızın içine bırakılıverdiği dünyanın ayna görüntüsüdür.” Apansız üzerimize kapanan, kaçacak hiçbir yer bırakmayan bu dünyada,tıpkı Odysseus gibi, eve dönmenin yollarını arayan biz insanlar için Homeros’u okumak,bu aynaya bakmak işte. “Issız bir yer vardır hani, kimseciklerin olmadığı, saklar orda insan kor parçasını kara kül dibinde.” Ve sakladığımız kor parçalarına bakmak biraz..Diyordu ya Kundera,“İnsan dediğin yalnızlıktan ibarettir, yalnızlıklarla çevrili bir yalnızlık.” Kendi yalnızlığımızı Odysseus’un yalnızlığına çatmak biraz da. Ve seçimler! Ölümsüzlüğü verirler ya Odysseus’a, dönüp bakmaz, yurduna dönmek ister. Edebiyattaki bu en eski deneyim koleksiyoncusu, içimizde kaynayıp duran, yakamızı bırakmayan “ya şöyle yapsaydım..”larımızın içine elini daldırır, karıştırır. Ve sonra tüm o uzaklarda salınıp duran seçimlerimizle, yitirdiğimiz olası hayatlarla göz göze geliriz.Biraz da bu. Papirüs’te şöyle diyordu İrene: “Odysseus hayatın içinde düşe kalka ilerleyen ve hakiki bir kederi yapay bir mutluluğa tercih eden bir karakterdir…Bu akıl, kısıtlamalarına ve cefalarına rağmen, hatta gençliğimiz solsa da, etlerimiz sarksa da yaşlılıktan yürüyemez hale gelsek de, mütevazı, kusurlu ve fani bir hayatın yaşamaya değer olduğunu bize fısıldar.”Ve bunu duymak,

HomerosYazar · 19 kitap
Homeros (Yunanca: Ὅμηρος, Hómēros) Antik Çağ'da yaşamış İyonyalı ozan. Batı edebiyatının ilk büyük eserleri kabul edilen İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı veya derleyicisi olduğu kabul edilmektedir. Smyrna (İzmir) bölgesinde M.Ö. 8.yüzyılın sonlarında yaşamış olduğu sanılmaktadır. Yaşamı hakkında çok az bilgiye ulaşılabilen Homeros'un adı Antik Yunancada “köle” anlamına geliyordu. Kendi zamanından 4 asır önce varolmuş Miken uygarlığına dair olayları olağanüstü detaylı anlatması, Klasik Çağ yazarlarınca Truva Savaşı sırasında yaşadığı rivayetine sebep olmuştur. İngiliz bilim insanı George Thomson Tarih öncesi Ege adlı eserinde yaptığı incelemeler sonucunda Homeros'un doğduğu yer olarak en yüksek olasılığın Sakız Adası olduğunu belirtir. Sonra ise diğer bir yüksek olasılık olan Smyrna'ya (bugünkü adıyla İzmir) vurgu yapar. Ancak gerçekte Homeros isimli bir şair yaşadıysa bile bu destanları yaratan veya derleyen tek bir ozan olmadığını düşünen araştırmacılar da vardır ki bu şüphenin sebebi İlyada ve Odysseia destanlarında kullanılan İon ve Aeolik diyalektlerin üslup farklılığıdır. Çoğu araştırmacı ise bu üslup değişikliğinin Homeros’un İlyada’yı gençliğinde Odysseia’yı ise yaşlılığında yazmasından kaynaklığına inanmaktadır. Hayatıyla ilgili bir başka rivayet ise kör olduğudur. Ios'da balıkçılar tarafından sorulan bir soruyu bilememesi üzerine öldüğü de iddia edilir. Yazdığı destanlar Klasik Çağ Yunan Edebiyatı'nı ve Mitoloji'sini derinden etkilemiş ve bunların aracılığıyla da bütün Batı edebiyatına etki etmiştir. İrlandalı yazar James Joyce'un Ulysses'i, İngiliz yazar Shakespeare'in Troilus ve Cressida'sı, Roma'lı şair Virgil'in Aeneid'i Homeros'un destanlarından derin izler taşıyan eserlerdendir. Antik dönem Anadolu ve Yunanistan'ında halk İlyada ve Odysseia'yı ezbere bilir, canlı bir ansiklopedi gibi içinde taşırdı. Askerlik, tıp, teknoloji, hukuk ve din bilgilerinin tamamının kaynağı bu kitaplardı. Homeros'un eserlerinin tarihi ve edebi değeri insanları iyi ve kötü olarak birbirinden net çizgilerle ayırmadan son derece gerçekçi ve kahramanların gerçek kişiliklerini derinliğine analiz etmesinden kaynaklanmaktadır.