Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
276 syf.
10/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Okurken her satırının altını çizdiğim bir kitap .göze, kulaga hitap eden duygulari da harekete geçiren, içerigini daha çok ölüm korkusundan alan güzel bir şiir kitabı . Daha çok Hüzün ve melankoli hakim. iyi okumalar dilerim...
Otuz Beş Yaş
Otuz Beş YaşCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 200711,5bin okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Begenerek okudum. Rahatsız olduğum küçük bir detaydan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Belki ben bu konularda fazla hassas davrandığım için böyle detaylarda boğulmuş olabilirim bunu da baştan belirteyim;) Şairimizin birkaç şiirinin bazı dizelerinde kadınlara dair kullandığı tabirler beni rahatsız etti. Bunlar 'kancık, kızoğlan kız ve oruspu', ve ayrıca 'Gün Olur Ki' şiirinde geçen 'Gün olur ki ne kız, ne rakı, ne şiir/ Hiçbir şey insanı sarmaz, kandıramaz' dizesindeki kadını nesneleştiren tavır. Yazıldığı döneme göre değerlendirerek es geçebileceğim bir durum olsa da günümüz için bu gibi tavırlara karşı rahatsızlığımızı belirterek duyarlılaşabileceğimize inandığım için bu durumların altını çizmek istedim. Son olarak dediğim gibi yazıldığı döneme göre es geçdiğim bir eksi özelliği dışında çok severek okuduğum bir şiir kitabı oldu. O yüzden siz okumayan sevgili arkadaşlarıma da gönül rahatlığıyla öneriyorum.
Otuz Beş Yaş
Otuz Beş YaşCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 200711,5bin okunma
276 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Cahit Sıtkı, 1910'da Diyarbakır'da doğan 1956 yılında da aramızdan ayrılan edebiyatımızın önemli bir şairidir. Onu "Ölüm şairi", "Otuz Beş Yaş Şairi" diye tanıyoruz. Otuz Beş Yaş'ı duymuşsunuzdur, hani yolun yarısı olduğunu söylediği şiir. 35'in yolun yarısı ettiğini ilk söyleyen o muydu yoksa toplumda o zamanlarda böyle bir kanı var da o yüzden böyle bir şiir mi yazdı bilmiyorum. Fakat Cahit Sıtkı için yolun yarısı 35 değilmiş anlaşılan çünkü kendisi henüz 46 yaşındayken vefat etmiş. Ölüm korkusu daha genç yaşlarından itibaren şiirlerinin ana teması olmaya başlamıştır. 1942'de yazdığı Paydos şiirinden: "Gün gelince biz değil miyiz ölen? Cenazemiz yerde kalmasın dostlar!" Sevdalı şiirinden: " Nerde olsa yaşıyor insan Nerde olsa bir gün ölmek var."(1942) Ölümü bir türlü kabullenemeyen bir şairdi Cahit Sıtkı... "Kapımı çalıp durma ölüm, Açmam; Ben ölecek adam değilim." (1942) diyerek ölüme meydan okuyordu adeta. "Yalnızlık nedir göreceksin öldüğün zaman" diyecek kadar yalnızdı da anlaşılan. Benim tanıdığım ilk şairlerden birisiydi Cahit Sıtkı. (Tabii bunda şu an tekrar okuduğum şiir kitabının evde bulunması etkiliydi.) İlk kez okuduğum zaman da ona karşı şefkat duyuyordum, şimdi de duyuyorum. Yalnızlığın ve korkuların peşini bırakmadığı bir insan görüyorum ona bakınca. Anlamaya çalışıyorum, hayata bakışımız aynı olmasa dahi. Umarım sizler de onu anlamaya çalışırsınız ve gördüklerinizi hepimizle paylaşırsınız. Belki bu dünyadan gelip geçen Cahit Sıtkı'yı bir nebze daha tanıyabilmiş oluruz.
Otuz Beş Yaş
Otuz Beş YaşCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 200711,5bin okunma
276 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
45 günde okudu
Cahit Sıtkı Tarancı'nın kitabın içinde el yazılarıyla yazmış olduğu şiirlere tek kelime ile bayıldığımı söylesem abartmış olmam. Aslen bir şiir sever olarak kötü şiir yoktur içinden kendimizden birşey bulamadığımız herşeyi kötü olarak nitelendiririz zaten,o yüzden kitabı bütün olarak değerlendirmeye alırsak gerçekten çok güzel. Şiir sevenlerin kitaplığında mutlaka bulunmalı. Bu arada güzel bir bilgi aktarmak isterim; Kendini çirkin bulan Cahit Sıtkı Tarancı Kendini hiç beğenmezmiş. Tarancı’nın kendini çirkin bulma özelliği onu yalnızlığa ve karamsarlığa itmiş. Bu da elbette satırlarına fazlasıyla yansımış. Galatasaray Lisesinde okuduğu dönemlerde de fazlasıyla yalnız bir gençlik geçirmiş. Öyle ki tüm arkadaşlarına mektup gelir, bir tek ona gelmezmiş. Cahit Sıtkı da kendi kendine mektup yazar, sonra da postadan alınca, birinden gelmiş gibi sevinirmiş.
Otuz Beş Yaş
Otuz Beş YaşCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 200711,5bin okunma
Reklam
276 syf.
9/10 puan verdi
Cahit Sıtkı Tarancı bu şiir kitabında adını duyurmasında etkili olan, Otuz Beş Yaş şiirinin başlığı altında toplamıştır. Tarancı, şiirlerinde hiçbir akıma bağlı kalmadan kendine özgü bir şiir geliştirmiştir. Şiirler ilgili bir soruya verdiği yanıt da bu doğrultudadır: "Şiirle hayat arasındaki sıkı ilişkiye inandığım içindir ki, şiiri hiçbir zaman bir düşüncenin kanıtlaması (...) olarak düşünmedim. En meşhur şiiri olan "Otuz Beş Yaş" şiirinde "Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder..." demiş, ama ne yazık ki 46 yaşında vefat etmiştir. Şiirlerinde kelimeleri büyük bir ustalıkla kullanmıştır..
Otuz Beş Yaş
Otuz Beş YaşCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 200711,5bin okunma
276 syf.
·
Puan vermedi
Bu sefer lise edebiyat dersi ile geleceğim sizlere Her edebiyat öğretmeninin öğrencilerine okuttuğu müthiş şiir kitabı. Her zerresinde hissedersiniz üşümüş şiirleri soğuğu, yaşınızın değerini bilmeyi.
Otuz Beş Yaş
Otuz Beş YaşCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 200711,5bin okunma
280 syf.
9/10 puan verdi
·
67 günde okudu
OTUZ BEŞ YAŞ - Dikkat spoiler içerebilir!
Doğup büyüdüğü evi bugün müze haline Cahit Sıtkı Tarancı bende yeri ayrı olan şairlerden biridir. Diyarbakır'a yolunuz düşerse mutlaka uğrayın. Şiirlerinde hayat, aşk doğa ölüm kavraarının boy gösterdiği bu kitabında derin bir hüzün buldum kendimce. Ayrıca çok akıcı idi hangi ara bitti anlamadım. Şiirin düz yazıdan farkı; az kelimeyle çok şey söylemektir. Bazı cümleler bilerek mi yarım bırakılmış onu anlamadım. Herhalde kalanını bizim düşünüp yorumlamamız için. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Otuz Beş Yaş
Otuz Beş YaşCahit Sıtkı Tarancı · Can Yayınları · 202011,5bin okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.