Çevirmen:
Ecem Kodak

Palto
2025 42. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2025 22:49
Dostoyevski'nin ''Hepimiz Gogol'un paltosundan çıktık.'' cümlesini neden kurduğunu bu kitabı okuduktan sonra çok iyi anladım. Eser, Akaki Akakiyeviç adında sessiz, sessiz, gösterişsiz bir hayat süren memurun yeni bir palto alması onun çalınmasını anlatıyor. Palto, basit bir palto; sahibi basit bir adam. İşte burada Gogol devreye giriyor, paltonun aslında bir simge olduğunu, insanın birazcık da olsa farkedilmek arzusu taşıdığını anlatıyor. Güç, mevkii, statü; hepsi bu kitapta. İçiniz sızlayacak okurken. Ayrıca benim okuduğum kitapta Palto'nun haricinde Burun ve Bir Mayıs Gecesi adında 2 hikaye daha bulunuyordu. Onlar da yine Palto minvalinde trajikomik, distopik, tadı damakta bırakacak öyküler. Son olarak Gogol'u okuyunuz ve okutunuz diyorum. PaltoPalto Nikolay GogolNikolay Gogol
2021 29. kitabı
Kitap üç hikayeden oluşuyor. Birincisi: Palto olan eser tiyatroyadan oyuna çevrilmiş. Bana eski Türk filmlerini hatırlattı memur kesimin geçim sıkıntısını anlatıyor karakterimizin paltosu çok eski ve çok yamalı mesai arkadaşlarının alay konusu oluyor o da terziye gidip paltosunu iyi bir görünüme getirmek istiyor ama bu imkansız ve yeni bir palto almak zorunda kalıyor. Palto çok pahalı ve günlerce parası olmadığı için aç kalıyor devamında üzüntü dolu bir olay sizi bekliyor keyifli okumalar İkinci hikayemiz ; Burun burununu kaybeden bir adamın başından gelenleri anlatıyor yazar gogol'un da burunu ile dalga geçilmiş burun galiba ego ya benzetilmiş bir nebi kibir gibi okudukça anlaşılıyor. Üçüncü hikayemiz ; mayıs gecesi, aşk hikayesisini anlatıyor.
kendini farkettirememek
Puan vermedi
Öncelikle çok az sayfaya sahip bu kitabın (klişe olacak ama) bir çok şey anlattığını söylemek isterim. tek amacı işi olan yazarlığı yapma peşinde olması dolayısıyla insanlara kendini farkettirememiş, insanlara beslemesi gereken duyguları nesnelere eşyalara dayandırmış bir adam… belkide biraz böyle düşünmek gerekiyor.. bulunduğun ortamda selam sabah olmadan yaşarsan insanlar seni neden hayata döndürmeye çalışsınki, sen kendine yetebilmelisin bence, insanlardan bişey beklemeden kendi kendini iyileştirmelisin, zira hiç kimse senin hayata dönmeni isteyecek kadar sevmeyecek seni… hayatı sadece işinden ibaret sanan insanın zar zor diktirdiği palto yüzünden insanların onu kullandığını farketmeyip, paltosu sayesinde onu sevdiklerini düşündüğü için paltosunu hayatının merkezi yapıyor ve başladığı yere geri dönüyor… insanlarda suç yok demiyorum kendi halinde insanı neden ezer gibi davranasınız? neden sizin ilginizi sadece lüks, para, pul, makam, mevki çekiyor? bir yazı okumuştum sevgili Dostoyevski şöyle diyor: “şimdi tüm dürüst insanlar çıldırmış durumda. yalnızda vasat ve yeteneksizler hayattan keyif alır” galiba tam da şuan o noktadayız varız ama yokuz. Değerlerimiz varken yokuz, ne zaman varız onu kimse bilmiyor galiba…
·96 syf.·
2021 5. kitabı
Bu kitabı o kadar çok duydum ki mutlaka okumam gerekir diyerek satın aldım.Tabi en büyük teşvik Dostoyevski'nin "Hepimiz Gogol'ün paltosundan çıktık "sözleri ile oldu.Baş kahramanımız memur maaşıyla geçinmeye çalışan, yoksul Akakiy Akakiyeviç adında bir adam.Zar zor geçinen kahramanımız paltosu yırtıldığı için ona yama yapmak amacıyla terziye gider.Ancak defalarca yama yapıldığı için terzi paltonun artık yama tutamayacağını kendisine yeni bir palto diktirmesini tavsiye eder.Kahramanımız zar zor maaşını oradan buradan kısarak kendisine bir palto diktirir.Ancak yolda eve dönerken önünü kesen iki adam onu darp ederek paltosuna el koyarlar.Kahramanımız paltoyu bulmak için yetkililere başvurur ancak onlar tarafından küçümsenip aşağılanır.Bu durum üzerine eve dönen kahramanımız hastalanır ve iki gün içinde ölür.Bu bir dram hikayesidir.Gerçeğin ta kendisidir.Yazar dönemin bürokrasinin özetini anlatmış resmen.Kesinlikle tavsiye ediyorum.Herkes mutlaka okumalı.
2023 77. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2023 00:34
Nikolai Vasilievich Gogol 1809 yılında, Ukrayna nın Sorochints kentinde dünyaya gelmiş, Rus edebiyatında önemli bir yer edinmiştir. Çaresiz bir memurun güçlükle elde etmiş olduğu ve sonrasında çalınan Palto sunu bulabilmek için giriştiği dokunaklı arayış, fantastik ama gerçekçi bir yaklaşımla anlatan, Gogol un dehasının en büyük başarılarından biridir. Hiç kimse, memurun Palto sunu geri almasına yardım etmeye istekli görünmemektedir. Fakat o, mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. Palto yu yazmak Gogol un iki yılını almış. Palto şimdiye kadar yazılan en büyük öykülerden biri olarak kabul edilmiştir. Gogol palto yla yeni bir edebi akımın öncüsü olmuştur.
2020 50. kitabı
Kitapta üç öykü yer alıyor: Palto, Burun, Bir Mayıs Gecesi. Hikaylerdeki olaylara fantastik öğeler hakim. Palto öyküsünde bir memur olan Akaki'nin yeni paltosunun başına gelenler anlatılıyor. Akaki çalıştığı yerde işine tüm dikkatini vererek çalışma arkadaşlarının ona söylediği alayvari sözleri duymamaya gayret gösteren, ekonomik durumu pek de parlak olmayan biri. Bir gün dişinden tırnağından arttırarak binbir güçlük ve zahmet ile diktirdiği paltosunu yitirmesinin ardından yaşadığı çaresizlik okuyucuyu derinden etkiliyor. Çevresindekilerin özellikle de mühim insanın onu yaşadığı bu durumu alaya almasının sonucunda Akaki sonu gelmeyen acılara boğuluyor. Paltosunu yitirmesinin üzüntüsünü onu hasta ediyor ve bu dünyadan göçüp gidince hayaleti her akşam şehrin köprüsünde insanların paltolarıno alıp ortadan kayboluyor. Bir akşam mühim insanın da paltosunu alıyor. O taş kalpli insan da durumdan bir ders çıkarıp yanında çalışanların da sorunları olabileceğinin, böyle durumların önemsenmesi gerektiğinin farkına varıyor. Öykü okuyucuya zahmetlerle kavuşulan her şeyin insan nazarında tarif edilemeyecek kadar kıymetli olduğunun mesajını veriyor.
2022 20. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2022 15:58
Hikayemiz devlet dairesinin birinde geçer.Baş karakter olan Akaki Akakiyeviç’in paltosu üzerine kurulmuştur. Akaki, oldukça sıradan biridir.Tek yaptığı -ama en iyi yaptığı- verilen evrakları her gün başka bir iş yapmaksızın kopyalamak, temize çekmektir.Öyle ki bir üst makamı ona farklı bir görev verdiğinde bu görevi yapamadığı için huzuru kaçan ve makamı reddeden sıradan bir karakterden bahsediyorum. İş arkadaşlarıyla da çok ilişkisi olmayan, kendi iç derinliğinde yaşayan bir kişi olan kahramanınmız, diğer çalışma arkadaşları tarafından önemsenmez, bir sinek kadar değeri yoktur adeta... kendisine yapılan bir sürü acımasız şakaya aldırmadan sadece işini yapar ve evine döner.Tüm hayatı budur. Sırtından çıkarmadığı eski olduğunun farkında olduğu ama yenisini alacağını aklına dahi getirmediği paltosuyla özdeşleşmiş karakterimiz, soğuktan etkilenir ve paltosunu tamir için terzi Petroviçe gider.Terzi, paltonun tamir edilemez olduğunu ve yenisini dikmesi gerektiğini söyler.Akaki, dişinden tırnağından artırarak bir palto diktirir.Öyle ki paltosu herkesin dikkatini çekmiştir. Son derece şık bir paltodur bu.Ve bir gün paltosu çalınır... Bunun üzerine Akakiyeviç, nüfuzlu bir bakandan yardım ister. Bu yardım üzerine işittiği azar, onun üzerinde büyük bir etki yapar.Gogol'un, Rusya'da yaşanılan sosyal sınıf baskısının alt sınıf insanlarının üzerinde bıraktığı etkiyi anlattığı bu hikâyede, gerçek bir hikayeden yola çıktığı iddia ediliyor. Genel olarak toplumsal eşitsizlik üzerinde durulmuş ve Çarlık Rusya dönemi bize çok güzel bir şekilde yansıtılmış. "Bir palto o dönemin zorluklarına, aşağılanmalarına nasıl götürebilir ki bizi ?” diye sorarken, birden o dönemin zor şartlarında, sefilliğinde kendinizi buluveriyorsunuz. Dostoyevski'nin"Hepimiz Gogol'un paltosundan çıktık"sözünü
Gogol'un Palto'sundan Çıkanlar
2023 4. kitabı
Okunma: 31 Mart 2023 15:41
Palto isimli öykü beni çok çok etkiledi ve belli ki koskoca bir Rus Edebiyatını da etkileyip yön verdi. Akaki Akakievitch bu müthiş hikayenin merkezi.İsminin zorlama ve tuhaf olduğu düşünülebilir ama yazarımız bu konuda oldukça ikna edici açıklamalarda bulunuyor :) Öykü uzun değil ama anlattıkları zamansız. Sıradan bir memurun tekdüze yaşamını bir palto meselesi ne kadar değiştirebilir ? Hem gerçekçi hem fantastik bir anlatımla ne kadar değiştirebileceğini gözler önüne seriyor Gogol. Herkesin kesinlikle okuması gereken bir kitaptır diyerek sonlandırayım :)) İyi okumalar dilerim..
2018 18. kitabı
“Hepimiz Gogol’un Palto’sundan çıktık” [Dostoyevski] Eserlerinde kendi toplumunu bu kadar güzel ifade edebilen,okuyanı aynası olduğu döneme dolambaçlı yollar kullanmadan götürebilen başka yazar var mıdır Rus yazarlar gibi çok merak ediyorum. Rus yazarları bu kadar çok sevmemiz yukarıdaki sebepler dışında sahip olduğumuz bürokrasi kültürünün eserde geçen Rus bürokrasi kültürü ile benzerlik göstermesi olabilir acaba ?Gogol'un novella serisinin bir diğer kitabı Palto, Çarlık Rusya'sının yozlaşmış bürokrasi kültürünün kendisini oluşturan insanlara nasıl sirayet ettiğini en güzel anlatan eserlerden biri. 'Akakiyeviç' Çarlık Rusya'sında bürokrasinin hor gördüğü aynı zamanda da insanlara en tepeden bakıldığı bu bürokraside sıradan bir memurdur. Gogol, eserinde yozlaşmış düzenin vehametini göstermek için sıradan bir insan yerine bozuk çarkın içinde namusu ile çalışan, kendi işini eksiksiz yapmaya çalışan aynı zamanda da işini çok seven bir memuru konu edinmesi boşuna değil.Çarlık toplumunda yukarılardan başlayıp aşağılara kadar süregelen çürümüşlüğü göstermek için onlarca hikaye bulabilirdi Gogol belki ama bu çürümüşlüğü göstermek için direkt hikayeyi kaynağında bulup dairedeki memurdan yola çıkması hem cesaret isteyen bir durum hem de akıllıca bir yöntem diye düşünüyorum. Akakiyeviç mevcut düzende kişiliği bozulmamış ender insanlardan biridir. Bir o kadar da saf(!) düşüncelere sahiptir. Yaşlı ev sahibesinin bile normal yollardan çözüm bulamanın çok zor olduğunu bildiği bir olayda bile Akakiyeviç belki ahlaklı yapısının izin vermemesi veya sadece işini yapan biri olması nedeniyle herkesi kendisi gibi bilmektedir.Paltosu'nun çalınması sonrası Ev sahibesiyle evde karşılaşması sonrasında ikili arasındaki dialog bunu göstermektedir.Ev sahibesi,''Polise değil baş komisere
Palto
2023 22. kitabı
Okunma: 15 Mart 2023 22:33
Akakiy Akakiyeviç'in haline aciyan memurlardan biri, hiç değilse bir yol göstererek ona yardım etmeye karar verdi ve mahalle karakoluna gitmemesini söyledi. Çünkü onların, sırf amirlerinin gözüne girmek için paltosunu bulmayı başarsalar bile, paltonun kendisine ait olduğuna dair kati deliller sunamadığı takdirde, paltoya el koyacaklarını, bu yüzden yapılacak en iyi şeyin bir mühim adama başvurmak olduğunu, çünkü mühim adamın gerekli yerlerle yazışarak, gerekli kişilerle bağlantıya geçerek, işin istediği doğrultuda sonuçlanmasını sağlayabileceğini söyledi. Akakiy Akakiyeviç çaresiz, mühim adama gitmeye karar verdi. Mühim adamın tam olarak ne işle meşgul olduğu, bugüne kadar hâlâ netlik kazanmayan bir konudur. Şunu da belirtelim, kendileri yalnızca kısa bir süre önce mühim adam olmuştu ve daha önceleri mühim bir adam değildi. Aslında kendisinden daha 'mühim' olan diğer adamlarla karşılaştırılınca, bu adamın konumu hâlâ, pek de 'mühim' olarak değerlendirilemezdi. Gelgelelim, bu gibi 'aslında mühim olmayan adamların' çevresinde, onların mühim adam olarak görülmesini sağlayan insanlar da her daim var olmuştur. Palto -

Nikolay GogolYazar · 73 kitap
Nikolay Vasilyeviç Gogol (Rusça: Николай Васильевич Гоголь) (31 Mart 1809 - 4 Mart 1852), Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır. Gogol orta hâlli toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak Ukrayna’da Soroçinski köyünde dünyaya gelir. Gogol’ün çocukluğu köy hayatı ile ve yoğun Kazak kültürü etkisinde geçer. Bu hayatın etkisi ileride yazacağı eserlere de yansıyacaktır. Gogol, gençlik yıllarında şiir ve edebiyata ilgi duyar. 1828'de Petersburg’a gider. Orada memur olmayı ve bir şekilde geçinmeyi umar ancak işler umduğu gibi gitmez. Gogol, Petersburg’dan Almanya’ya gider ancak orada da parası bitene kadar kalabilir. Tekrar Petersburg’a dönüp iş arayan Gogol bu sefer çok düşük bir maaşla da olsa devlet memuru olarak çalışmaya başlar. Bu görevden de bir sene sonra ayrılır. 1809 yılında günümüz Ukrayna topraklarında yer alan Veliki Soroçintsi’de doğmuştur. Gogol, 1836’da Puşkin’in çıkardığı Sovremennik adlı dergide, yergili öykülerinin en neşelilerinden biri olan Araba’yı ve eğlenceli ve iğneleyici bir üslûpla yazılmış gerçeküstücü öyküsü Burun’u yayınlar. Yazar, yazı sanatında büyük ölçüde Puşkin’in etkisi altındadır. Öyle ki, onun eleştirileri ve telkinleri olmadan yazamayacağını düşünür. Yazarın Puşkin’le olan arkadaşlığı, onu aldığı acımasız eleştirilerden de koruyan en büyük güçtür. Gogol’un ilk ciddi ve dikkat çeken eserleri Ukrayna hayatı ile, halk deyişleri ile süslü halk hikâyeleridir. Gogol 1831 – 1832 yıllarında yazdığı bu hikâyeleri, Dilanka Yakınlarındaki Çiftlikte Akşam Toplantıları adlı kitapta toplar. Bu öyküler Rus edebiyat dünyasında Gogol’ün bir anda parlamasına yol açar. 1835 yılında Mirgorod ve Arabeski adlı eserlerini de yayımladı. Bu kitaplarında da halk hikâyeleri, özellikle Kazak geçmişi işlenmiştir. Hikâyelerinde günlük hayatı ve bayağı kişilikleri zaman zaman mizahi zaman zaman öfkeye varan bir şekilde yeriyordu. Eski Zaman Beyleri, Arabeski bu yergi kitaplarının ilkleridir. Arabeski kitabındaki hikâyelerinden biri olan Bir Delinin Hatıra Defteri bir memurun rutin hayatını ve işi yüzünden nasıl sıkıldığını anlatır. Hikayenin sonunda memur akıl hastanesine yatırılır. Portre adlı eseri ise dünyanın kötülüklerden kurtulamayacağı vurgusu ile sonlanır. Büyük komedisi Müfettiş adlı eseri ile bürokrasiyi alay derecesinde yeren Gogol, eserinin sahnelenmesi ile tüm şimşekleri üzerine çeker. Tepkiler yüzünden Rusya’dan ayrılmak zorunda kalır. Roma’da Puşkin’in tavsiyesi ile en büyük eseri olan Ölü Canlar’ı yazarken Puşkin’in öldüğü haberini alır. Bu haber onun için “Rusya’dan gelebilecek en kötü haber”dir. O zamana kadar Puşkin’i düşünmeden dikkate almadan hiçbir şey yazmayan Gogol için bu haber gerçekten bir yıkım olmuştur. Puşkin’in ölümünün yıkıcı etkisine karşın 1842 yılında iki önemli eseri olan Ölü Canlar’ın 1. cildi ve uzun hikâyesi Palto’yu bitirir ve yayınlar. Ölü Canlar dönemin Rusya’sının çürümüşlüğünü gerçekçi bir biçimde gözler önüne sererken Palto’da sıradan insanların yaşadıkları acılar, maruz kaldıkları haksızlıklar, ve yaşadıkları yoksulluk tüm gerçeklikleriyle, okuyucuyu sarsacak bir ustalıkla gözler önüne serilmektedir. Bu eser de dönemin en büyük eserlerinden biri olarak nitelendirilecektir. Rus edebiyatına sıradan insanların gerçekçi bir girişi olarak da nitelendirilebilir Palto. Öyle ki Dostoyevski hikâyeye hitaben “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık.” diyecektir. Ancak öykü yayınlaması ile soylu kesimin tepkisini tekrar Gogol üzerine çeker. Dönem aydınlar üzerinde büyük baskıların uygulandığı karanlık I.Nikola dönemidir. Gogol düzen savunucuları tarafından Rus insanını aşağılamakla onun kötü yönlerini göstermekle, halkına ihanetle suçlanır. Ancak onun yapmak istediği halkını aşağılamak değil onu bu hale sokan yozlaşmış düzeni tüm gerçekliği ile gözler önüne sermektir. Maruz kaldığı bu suçlamalar yazarın ruhsal sağlığına da ciddi zararlar vermiştir. Puşkin’in ölümünden sonra Gogol’ün popülaritesi daha da artar. Bu ilgi Gogol’da bir öncülük hissi yaratır ve kendine toplumu değiştirmek, insanlara yol göstermek gibi misyonlar edinir. Bu dönemde eski yaratıcılığını kaybettiği söylenebilir. Dine karşı ilgisi artar ve daha önce eleştirdiği kiliseyi dahi övmeye başlar. Bu davranış hayranlarının tepkisini çeker ancak o bu tepkilere dinsel yorumlar katar ve Tanrı’nın gönlünü almak için ona daha da yakınlaşır. 1848’de kutsal toprakları ziyaret etmek için Filistin'e gider. Moskova’ya geri dönen Gogol, orada Matvey Konstantinovski adlı gerici bir rahibin etkisi ile 1852 yılında Ölü Canlar romanının ikinci bölümünün el yazmalarını yakarak imha eder. Bu davranışından 10 gün sonra 42 yaşında Moskova’da ölür. Eserleri İki Soylu Kişinin Öyküsü Masallar Müfettiş Palto Ölü Canlar Burun Bir Delinin Hatıra Defteri Portre Eski Zaman Beyleri Taras Bulba Fayton Kumarbazlar Dava Evlenme Petersburg Hikayeleri Dikanka Yakınlarındaki Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları