Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Plutus Zenginlik

Aristophanes
Plutus (Yunanca: Πλοῦτος , "Ploutos"; Türkçe: "Zenginlik”), Antik Yunan dönemine ait bir komedya olup, Komedyanın Babası olarak da bilinen meşhur oyun yazarı Aristofanes (Aristophanes)'in eseridir. İlk olarak, M.Ö. 408 yılında sahnelenmiş olup, M.Ö. 388 senesinde revize edilerek tekrar oynanmıştır. Dönemin Atina'sına dair politik mizah niteliğinde hazırlanan bu eserde, zenginlik tanrısı Plutus da başrolde oynamaktadır. Eski Komedya’dan Yeni Komedya'ya geçiş dönemine ait olan bu eserde, yine bildik tarzda karakterler vardır. Mesela, aptal bir sahip ve onun patavatsız kölesi, dönemin ahlâki değerlerine dair amansızca hiciv yaparlar. Bu oyunda, Atinalı ihtiyar bir çiftçi olan Chremylus ile onun kölesi Cario başrolde oynamaktadırlar. Chremylus kendini ve ailesini, mütevazi ve dürüst olmalarına rağmen fakir bir hayat süren insanlar olarak tanıtır, ve işte böylesi bir hayattan kurtulmaya dair tavsiye almak için de kahini ziyaret etmiştir. Oyun, Delfi'deki kahinden henüz dönerken ki haliyle başlar. Apollo'nun kehanetine göre; tapınaktan çıkar çıkmaz gördüğü ilk şahsı takip etmesi ve hatta kendi evine gelmeye ikna etmesi söylenmiştir. Karşısına çıkan ilk kişi kör bir adamdır, ve kehanete uyarak öyle yapmıştır, yani oyun başladığında art arda yürümekte olduklarını görürüz. Oyun ilerledikçe, bu kör adamın aslında Zenginlik Tanrısı Plutus olduğu çıkar ortaya! Uzun tartışmalardan sonra, kör olan bu tanrıyı eve girmeye ikna ederler, ve sonra da görme kabiliyetini tekrar kazandırmaya kalkışırlar. Bu tanrının tekrar görmeye başlaması demek, "zenginlik"in sadece hakkedenlere dağıtılması anlamına gelecektir. Oyunun ilerleyen sahneleri, böylesi köklü değişimin nelere sebep olabileceğini ve hatta olduğunu da, çok keyifli bir mizahi tarzda sergilemektedir. --- Güle güle okuyunuz, okutunuz... ~ Eviren & Çeviren (Translations by): Yilmaz Güleryüz
Ertuğrul Güleryüz
Ertuğrul Güleryüz
ZeusBaba.com
Yazar:
Aristophanes
Aristophanes
İlk Yayın Tarihi: Mayıs 2018Yayınevi: Guleryuz
ISBN: 9781370967261Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: E-kitap

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
145 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Zenginliğe ve Yoksulluğa Dair Eleştirel Bir Komedya: Ploutos (Servet)
Ön Not: Bu kez "Komedya" kavramı üzerinden Antik Yunanistan topraklarına bir yolculuk gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple yazı sadece kitaba dair değildir. “Çünkü bir ‘komedya’ bile gösterebilir doğru olanı. Ben de söyleyeceğim zaten korkunç ama doğru olanları.” - Aristophanes 1. Aristophanes Kimdir? M.Ö. 450-444 yılları arasında doğduğu
Ploutos (Servet)
Ploutos (Servet)Aristophanes · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018123 okunma
Reklam
128 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Antik Yunan ' in dört önemli tiyatrocusu arasında sayılan yazar öncelikle komedi ve hiciv konusunda döneminin oldukça ilerisinde , servet kavramının neyi ifade ettiğini yoksulluk kavramının niçin olmasını gerektiğini açıklamış. İnsanın servetle nasıl bir canlıya dönüşeceğini izah etmiş.
Ploutos (Servet)
Ploutos (Servet)Aristophanes · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018123 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Puanım 5/5 (%90/100) "Ne zaman Ploutos eskisi gibi görür oldu ondan beri kimse biz tanrılara ne buhur, ne defne, ne arpa ekmeği, ne kurban, ne başka bir şey takdim eder oldu." Aristophanes MÖ 450-388 yılları arasında yaşadığı düşünülen ünlü Antik Yunan oyun yazarı. Hayatı boyunca yazdığı 40 oyundan sadece 11’i günümüze ulaşmıştır.
Ploutos (Servet)
Ploutos (Servet)Aristophanes · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018123 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Aristophanes’in günümüze ulaşan son komedyası olan Ploutos savaş sonrası halkın oldukça fakirleştiği, zenginlerin dahi ciddi paralar kaybettiği bir dönemde yazılmıştır. Fakirlerdeki zenginlik arzusu ve zor durumda olmaları oyunun kaynaklarından biridir. Fakir bir ırgat olan Khremylos’un oğlu için Delphoi’deki bir kâhine başvurması ve kahinin çıkışta karşısına çıkan ilk insanı takip etmesini söylemesi üzerine karşısına çıkan gözleri kör Servet tanrısı Ploutos’u takip ederek onun gözlerini açıp varlıklı bir insana dönüşmelerinin hikayesini anlatan bu oyunu pek sevdim. Sadece köle Karion’un ağzı bozukluğu beni biraz rahatsız etti. Bunun dışında kesinlikle sahnede izlemek istediğim bir komedya oldu.
Ploutos (Servet)
Ploutos (Servet)Aristophanes · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018123 okunma
Reklam
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap Yorumu//Ploutos (Servet)-Aristophanes . Aristophanes (MÖ 450?-MÖ 388?); yaşamına dair pek kesin bilgiler yok. Yazdığı kırk kadar oyundan sadece on biri günümüze ulaşmış. Kıvrak ve keskin diliyle komedya sanatının bütün inceliklerini çağının tanıklığıyla kaynaştırmış büyük bir tiyatro ustası. Ploutos, Aristophanes’in günümüze ulaşan ve eğitmenliğini bizzat yaptığı son eseri. Eserlerinde genellikle kenti Atina’nın sorunlarını alaya alan Aristophanes, Ploutos’ta bu üslubundan uzaklaşarak zengin ve fakir arasındaki gerilimi çok daha evrensel bir bakış açısıyla işler. İlerlemiş yaşına rağmen toplumsal değişimler doğrultusunda sanatını da yenilemekten çekinmeyen ozan, son iki oyunu Ploutos ve Kadınmebuslar’da kullandığı sahneleme teknikleri ve dil tercihleriyle yepyeni bir komedya anlayışının da önderliğini yapar. . Benim Aristophanes sevdamı bilen bilir. Bilmeyen de şimdi öğrenmiş olsun. M.Ö zamanının siyasi yönetimlerine sivri dili ve inanılmaz zekasıyla eleştirel oyunlar yazan yazar zamanının Levent Kırca'sı. Şu dönemde Aristophanes gibi cüretkar eleştiri yapacak da zor bulunur. Zira o dönemin cezalarının daha ağır olduğunu düşünürsek mizahını nasıl bir cesaretle yazdığını anlatmaya gerek yok sanırım. Ama kesinlikle şu tavsiyeyi yapmadan geçemeyeceğim. Aristophanes okumadan ölmeyin!
Ploutos (Servet)
Ploutos (Servet)Aristophanes · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018123 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.