Eski Sevgili

Leyla Erbil

2019 15. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2019 09:46
Leyla Erbil Eski Sevgili Leyla Erbil okumalarımda bu kez sırayı Eski Sevgili adlı kitabı aldı.İçinde iki kısa,üç uzun öykü olmak üzere beş öykü var.Konuşmadan Geçen Bir Tren Yolculuğu,Sait Faik’in doktoru ve aynı zamanda her ikisininde arkadaşı olan Fikret Ürgüp’e ithaf ettiği Clinton Godson,Biz İki Sosyalist Erkek Eleştirmen,Bunak ve Eski Sevgili. En çok beğendiğim öykülerinden biri Bunak oldu.Eski paşa karısı devrimci oğlunu çatışmada kaybeden bir anne gözünden,oğlunun kurmaya çalıştığı toplumu,dul bir kadının biri kız iki evladını nasıl yetiştirdiğini.Toplumun kız çocuk ve erkek çocuğa bakış açısını bilinçsizce ağzından dökülen sanrılarla. Eski Sevgili ise, emekli,solcu ama herhangi bir gruba dahil olamamış,okuyup araştırdıkça çevresinden kopup kendine değerleri doğrultusunda bir yaşam şekli belirlemeye çalışan Nigar’ın hayatı var.Nigar’ın dış görüşünüşünü beğendiği,yakışıklılığına kapıldığı Bülent’le evliliği uzun sürmez ikinci ayında biter.Genç yaşta dul kalan Nigar tabuları yıkamaz,geleneksel tabularla büyütülen Nigar kadınlık gereksinimlerini bastırarak ne ikinci bir evlilik yapar ne de hayatına bir başkasını alır.Kalbini tüm aşklara kapatır.Annesiyle birlikte bedeninin yaşlanmasını bekler.Her ne kadar kabuğunu kırıp her gece dışarıya çıksa da,bu seferde erkek dünyasına sığınamaz.Ve günlerden bir gün uzun zamandır yolu gözlenen eski sevgilisi Salih çıkagelir.Gelir gelmesine ama Nigar’ın hayatına hiç bir şey katmadan geri döner.Yine onu kendiyle baş başa bırakıp geldiği gün geri döner oğluna,eşine. Leyla Erbil,diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da toplum gözünde kadının yerini,kadına biçilen görevleri,geleneksel ve dinsel tabuları,erkeğin gözünden,babanın gözünden,toplumun gözünden kadını göstermeye çalışmış.Toplumun gözünde erkek egemenliğinde
2025 3. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2025 20:23
Siz siz olun Leyla Erbil okumak konusunda benim kadar geç kalmayın! Neden bilmiyorum anlamakta zorlanacağım gibi bir his vardı içimde kitaba başlarken. Tahmin edebileceğiniz gibi benim Leyla Erbil ile tanışma kitabım oldu Eski Sevgili. İlk iki öyküde biraz anlamlandırmada zorlandığımı itiraf da edebilirim ama yazarın dil dünyasını çözdükten sonra işler değişti. Hem yazarın öykülerine konu edindiği gerçekliği çok sevdim hem herkese ve her şeye karşı belirlediği konumunu hem de dilinin zenginliğini çok beğendiğimi söylemeliyim. Gününün koşullarını göz önünde bulundurunca oldukça cesur bir dili olduğunu gözlemlemek mümkün öte yandan inanılmaz bir gözlem yeteneğine sahip olduğunu da kurgudaki minik ayrıntılardan anlayabiliyorsunuz. Elimde okunmayı bekleyen epey kitabı var, belli ki yolculuğumuz uzun soluklu olacak bu nedenle çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Son olarak herkes okumalı, muhakkak keyif alarak okursunuz diyemem ama mesela Adalet Ağaoğlu, Tomris Uyar gibi yazarların kalemini seviyorsanız kesinlikle tanışmanız gereken bir yazar olduğunu söylemeliyim.
Hikaye-Öykü
2018 241. kitabı
 İlk baskısı 1977’de yapılmış. Söylemeye bile gerek yok, fazlasıyla gerçekçi ve sarkastik. İçinde ikisi kısa, üçü uzun olmak üzere toplam beş öykü var: Konuşmadan Geçen Bir Tren Yolculuğu, Clinton Godson, Biz İki Sosyalist Erkek Eleştirmen, Bunak ve Eski Sevgili. Kitaba adını veren Eski Sevgili adlı novela, yazarın ilk uzun öyküsüymüş. 1973-76 arası yazılmış. Sol ve devrim, devrim umudu öykünün her yerinde. Öykünün başkahramanı, banka emeklisi Nigâr, annesiyle mütevazı bir yaşam sürmekte. Vaktiyle hiç olmayacak biriyle evlenip, birkaç ay içinde de ayrılmış. Çocukluğundan beri kendisini çevresindekilerden farklı görmüş, herkesten yüksek düşünceleri olduğuna inanmış Nigâr, kendince devrimci görüşlere sahip ama hareketin içinde olacak kadar da cesur değil. Sosyalist geçinen alkoliklerle, akşamcılarla meyhanelerde devrim hayali kurmakta. Kadınlığını, toplumun kurallarına sıkı sıkıya boyun eğip yıllarca bastırmış olan Nigâr, eski sevgilisi - evli ve çocuklu - Salih’in ortaya çıkışıyla kendisini bir iç hesaplaşmanın ortasında bulur. Bir yanda kızını yaşlılık günlerinin garantisi olarak gören annesi, bir yanda yaşanmadan geçmiş yıllar ve pişmanlıklar…
Tavsiye Etmiyorum!
2022 5. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2022 18:16
Yazarın kendi tuhaflığını esere yansıttığı düşüncesindeyim. Birçok denemeye rağmen, eseri anlayamayacağımı fark ettim. Birkaç araştırma sonucunda da problemin bende olmadığı kanaatine vardım. Anlayanları tebrik eder, anlamaya çalışanlara başarılar dilerim. Bana zaman kaybından başka bir şey kazandırmadı. Kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Eski SevgiliLeyla Erbil · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2013379 okunma
Leyla Erbil’le tanışma kitabımdı ama olmadı maalesef okuyamadım daha doğrusu okuduğumu anlamadım. Kitapları yarım bırakmayı pek sevmediğimden çok zorlanarak da olsa okumaya çalıştım ama gitmedi maalesef. Belki başka bir kitapta tekrar tanışma şansımız olur kim bilir.
2020 121. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2020 09:20
Altı çizilecek, incelikli cümlelerin ve eski sevgili ile kavuşma sahnesinin arasına Atatürk'e ve Cumhuriyet'e hakarete varan kelime ve söylemleri sıkıştırıldığı bir kitap. 'Sinsi amaçlı kitap' diye tabir ederim ben böylesi kitapları. Yazar düşünce tarzını açık açık belirtse, daha mertçe olur ve kendi kitlesi alır okur kitaplarını. Devrimci geçiniyor ama en büyük devrimi gerçeştirene hilekâr, dönek, kaypak diyor. Ve bunu güya övgü adı altında söylüyor. İşte bu hareket sinsi ve korkakça... Erbil kalemini severdim ve elimde okunmamış birkaç kitabı daha var ve şu an onları aldığım için çok pişmanım.
Eski Sevgili
2018 6. kitabı
Leyla Erbil... Kalemi son derece sağlam bir kadın. Eski Sevgiliye gelince hikayelerden oluşan kitap adını son hikayeden alıyor. Eski sevgili kim diye soracak olursanız elbette büyük şair Ahmed Ariften başkası değil.
2021 198. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2021 14:47
Kitap toplam beş öyküden oluşmakta olup kitaba ismini veren Eski Sevgili beşinci öyküdür.Leyla Erbil’in ilk okuduğum kitabı.Hayal gücü yelpazesi geniş.Sürekli iç çekişmeler ve olaylar arasında gidip geliyorsunuz.
2020 108. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2020 22:01
Okuduğum kitapları birisiyle konuşmalıyım. Size yazmak içimden gelirken kadın doğmuşum diye kendimi tutup yazmamak, onuruma dokunur benim. Ayrıca bu, hem toplumun bana sormadan koyduğu yasaklara boyun eğmek,hem de benim kadınlığımı çok önemsemem demek olur.Bense aşmışımdır bu soy saplantıları çoktan. Yaşam buydu işte; yaşam, genç kızlarının kitap sayfaları arasında saklayıp kuruttu, arada bir açıp baktığı, o ince yerlerinden çoktan beri eriyip dökülmüş ak yasemin değildi, kirlenmeyi, pislenmeyi göze alarak, ayıpları, yasakları sevinç ve acıları üstlenerek götürülmesi gerekiyor yaşamın. Selam:) İlk kez okuduğum ve oldukça farklı ve güçlü bir bir kalemi olan bir kitap ve yazar #eskisevgili # leylaerbil çok değerli arkadaşım sayende çok güzel kitaplarla tanıştım teşekkür ederim: ) Kitap 5 öyküden oluşuyor.1.Konuşmadan geçen bir tren yolculuğu 2.Clinton Godson 3.Biz İki Sosyalist Erkek Eleştirmen 4.Bunak kitaba adını veren 5.Eski Sevgili. Yazarın ilk novellasıymış. Her öyküde kadını, anneliği ve kadına biçilen kalıpları vurguluyor. Devrimi ve devrim içinde yer almak istemesine rağmen giremeyen kadını , bastırılmış duyguları , gelenek ve tabuları farklı bir dille vurguluyor . Okuduğum ilk kitabı fakat önümüzdeki aylarda devamı kesinlikle gelecek.Farklı anlatımlardan hoşlanıyorsanız bir okuyun derim İyi tatiller, keyifli okumalar:) Sevilmek iyi edermiş insanları. Ben hiç mi sevilmedim? Neden? Nedir SEVGİ? Kendilerini topluma adayabilmiş kişiler ,din şehitleri halkı kurtarmak için can verenler, SEVGİ midir açan yüreği?.... “... Haksızlıkla yüz yüze geldiğin anda sana doğru yolu gösterecek olan tek şey yüreğinde duyacağın o derin öfkedir. Kalıplaşmamış bir öğüttür öfke. Öfkelenmeyebil oldum, haksızlıkla 100 yüze geldiğin anda öfkelenmesini
Eski SevgiliLeyla Erbil · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2013379 okunma
“Sevilmek iyi edermiş insanları. Ben hiç mi sevilmedim? Neden ?”
2021 42. kitabı
Okunma: 27 Mart 2021 21:47
Eski Sevgili, 1977 yılında yayınlanan Leyla Erbil’in, üçüncü hikaye kitabıdır. Aynı zamanda kitaba da adını veren 1973-76 tarihli ilk novellası da yer alıyor. Leyla Erbil, beş öyküden oluşan bu kitabında genel olarak 1960-1972 yıllarında Türkiye’nin, içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik durumuna dikkat çekiyor. Rejime karşı dile getirdiği çarpıcı eleştirilerinin yanı sıra, ironilerle de sol hareketinin hem olumlu hem de olumsuz yönlerine de dikkat çekici yorumlarda bulunuyor. Öykülerin genelinde dikkat çeken başka bir konuda kadınlar. Erkek egemenliğinin bariz bir şekilde belirgin olduğu toplumumuzda kadınların, hapsedildiği çerçevenin yarattığı mağduriyet ve çaresizliğe de itirazını cesurca haykırıyor. Kitabın son öyküsü olan Eski Sevgili, tüm öykülerin genel bir özeti aslında. Son öyküdeki karakterlere de değinmek istiyorum. Salih: Leyla Erbil’in uğruna prangalar eskiten Ahmet Arif, Suret: Leyla Erbil için “Sevişme Vakti” kitabını imzalarken “Canımı al istersen “ diye imza atan Sait Faik Abasıyanık. İki yazarında Erbil’in, yazarlığında etkileri fazlasıyla göze çarpıyor.Ahmet Arif, Leyla Erbil’e şiir yazması konusunda sürekli teşvik etmiştir. Sait Faik ise tam tersi düz yazıda ısrar etmiştir. Son olarak şuna da değinmek istiyorum. Ahmet Arif’in, Leyla Erbil’e yazdığı mektupların yayınlandığı “Leylim Leylim” kitabında, karşı mektupların yer almamasından dolayı Arif’in, ilahı aşkına karşılık Leyla Erbil’in tavrı muamma da kalıyordu sanki. Eski Sevgili’yi, okuyanca her şey berraklaşıyor sanırım. Farklı dönemler yayınlanmış olsalar da, bana göre Eski Sevgili, Leylim Leylim’e, bir cevap niteliğinde. Aramızda kalan şey hâlâ çok güzel, karıkocalığı aratan bir duygu değil benim açımdan. Birbirimizi suçlamadığımızı, suçlayamayacağımızı da

Leyla ErbilYazar · 15 kitap
Orta sınıf ailenin üç kız kardeşten ortancası. İlk, orta ve liseyi İstanbul okullarında okudu. İstanbul Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı bölümünde eğitim gördü. Son sınıfta ayrıldı. Çeşitli işlerde çalıştı. Evlenerek bir süre Ankara ve İzmir'de oturdu. 1961 de İstanbul'a döndü. Evli ve bir kızı var (Fatoş Erbil-Pınar). Yazarlığa hikâyeyle başladı. İlk yayınlanan hikâyesi Uğraşsız'dır; (Seçilmiş Hikayeler Dergisi, 1956 Ankara) Giderek Dost, Yeni Ufuklar, Yeditepe,Ataç, Papirus, Yelken vb Edebiyat Dergilerinde yazı ve hikâyeleri göründü. Erbil, kendinden önce yerleşmiş olan yazın akımlarına bağlı kalmadı; roman, hikâye ve düz yazı metinlerinde ortodoks Marxçıların karşısında yer almasıyla tanındı. Psikanilizin özgürleştirici yöntemlerinden yararlanarak, dinin, ailenin, okulun, toplumsalın ürettiği tabularla dolu ideolojilere karşı 1956'da başlayan mücadelesini dilin oturmuş kelime hazinesi ve söz dizimi kuralarını değiştirme çabasıyla sürdürdü. Yeni bir biçim ve biçem geliştirdi. Başlıca düşünce kaynakları Marx ve Freud olarak belirtildi. Leyla Erbil, 1970 Türkiye Sanatçılar Birliği, 1974 Türkiye Yazarlar Sendikası kurucularından olup, PEN Yazarlar Derneği üyesidir. 1961'lerde Türkiye İşçi Partisi üyesi olan Erbil, Türkiye İşçi Partisi'in Sanat ve Kültür Bürosu'nda görev almıştır. 1979'da çağrılı olarak gittiği ABD'de kendisine, Iowa Üniversitesi Onur üyeliği verilmiştir. Edebiyat Ödüllerine katılmayan Erbil, 2000- 2001 yılı Ankara Edebiyatçılar Derneği Onur Ödüllerini kabul etmiş, 2002 yılında ise, PEN Yazarlar Derneği tarafından Nobel Edebiyat Ödülü'ne ülkemizden ilk kadın yazar adayı olarak gösterilirken, "Türk dili ve edebiyata egemenliği, aynı zamanda insana, hayata ve dünyaya karşı sorumlu aydın tavrı" vurgulanmıştır. 82 yaşında vefat eden Leyla Erbil,Zincirlikuyu Mezarlığı 'nda defnedildi.