Politika

Aristoteles
Aristoteles’in Politika’sı, hocası Platon’un Devlet’i gibi, politik felsefenin kurucu metinlerinden biridir. Hakikate sevdiklerimizden daha çok değer vermeliyiz şiarıyla hareket eden Aristoteles, bu eserinde hocasının politikaya dair başlıca eserlerini (Devlet ve Yasalar) eleştirmekten kaçınmaz. Bu açıdan bilim ve felsefenin eleştiri üzerinde yükseldiği gerçeğinin en seçkin örneklerinden birini sunar. Politikanın hem teorisini hem pratiğini önemseyen Aristoteles bu eserinde ikisi arasında varsayılan mesafeyi gidermeye çalışır. Buna yönelik olarak kendi zamanında ve toplumunda olduğu kadar çağdaş toplumlarda cereyan eden teorik ve pratik tartışmalara ışık tutabilecek tespit ve değerlendirmelerde bulunur. Kent/devlet ve onun alt birimleri ve özellikle hane, hane yönetimi ve kölelik, yurttaş, rejim, rejimlerin ana unsurları, rejim çeşitleri, iyi rejimler ve kötü rejimler, rejim değişikliklerinin sebepleri ve buna yönelik alınabilecek tedbirler, en iyi rejim ve eğitim gibi konularda aydınlatıcı tartışmalar yürütür. Özellikle demokrasi, oligarşi ve diktatörlük üzerine tespitleri her toplumda karşılaşılan politikaya dair sorunları daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
568 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1981
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

304 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
MÖ 4. Yüzyılda Aristoteles tarafından insanların en iyi şekilde yaşayabileceği, en iyi devlet düzenini ortaya koyabilmek amacıyla kaleme alınmış bu eser, siyaset ve felsefe alanında etkileyici düşünce ve fikirlerden oluşuyor. Aristoteles'in düşünce ve fikirlerinde Platon'un önemli bir etkisi var. Bu kitapta, Platon'un siyaset felsefesi alanında
Politika
PolitikaAristoteles · Remzi Kitabevi · 2014999 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Öncelikle belirtmeliyim ki Platon un Devlet’ini okumadan bu kitabı okumayın. Şöyle bir bilgi vereyim Platon, Sokrates’in öğrencisi; Aristoteles ise Platon’un öğrencisi. Ek bilgi olarakta Büyük İskender Aristoteles’in öğrencisidir. Arsitoteles Politika kitabında oldukça ayrıntılı bir şekilde en küçük bireyden (baba ve köle/ yöneten ve yönetilen) haneye , kentten devlete gibi oldukça ayrıntılı incelemeler yapmış. Büyük ölçüde de Platon’un savlarına karşı tez üretmiş veya daha da açmış. Yönetim şekillerini çok ayrıntılı şekilde incelemiş. Daha sonra insanın yetiştirilmesi vb konuşara değinmiş. 2400 yıl kadar önce belki de bizim bugün ulaştığımız şeyleri ilginç bir şekilde tespit etmiş. Ancak şunu da belirtmeliyim bazen o kadar çok ayrıntıya girmiş ki akademik bir kariyer yapmıyorsanız o konudan iyice uzaklaşıyorsunuz. Son olarak bu kitap belkide Platonu, haliyle Sokrates’in bazı savlarını çürütmüş ama bu fikirleri ilk ortaya atan Sokrates olduğu için ona hayran olmamak mümkün değil. Bişeyi eleştirebilir veya geliştirebilirsiniz ancak üretmek başka bir olaydır.
Politika
PolitikaAristoteles · Say Yayınları · 2013999 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Aristoteles.
Furkan Akderin tarafından yapılan çeviri hem Yunancadan yapılmış olması hem dilinin çok daha yeni ve akıcı olması hem de çok daha kolay bulunabilir olması bakımından önemli avantajlar taşımaktadır. Ayrıca çevirideki ayrıntılı dipnotların ve kaynakçanın da metnin anlaşılabirliği açısından örnek gösterilecek bir çalışma olduğunu söylemek gerekir.Politika ise toplam sekiz kitaptan oluşmaktadır.Birinci kitapta Aristoteles devletin gelişmesi üzerine bilgiler verdikten sonra ikinci kitapta ideal devlet anlayışını eleştirilmekte ve üçüncü kitaptan itibaren de siyaset hakkında görüşlerini aktarmaktadır. Okumanızı öneririm çünkü Aristo her zamanki gibi yine insanda ; erdem, denge ve ölçülü olmak üzerine bilgiler aks ettiriyor
Politika
PolitikaAristoteles · Say Yayınları · 2013999 okunma
568 syf.
9/10 puan verdi
Antik Yunan filozofu Aristoteles'in politika hakkındaki düşüncelerini ayrıntılarıyla öğrenebileceğiniz bu eser, aynı zamanda iyi bir felsefe okuru olma yolunda sizin için büyük bir adım olacak.
Politika
PolitikaAristoteles · Pinhan Yayıncılık · 2020999 okunma
272 syf.
7/10 puan verdi
Politika, olması gereken devlete giden yolda yönetim şekillerini ve geçmiş filozoflarca ortaya konulan kuralları tartışan bir yapıt. Platon’un Devlet’i üzerine okunmasını tavsiye ederim zira Aristoteles, oradaki devlet yapılanmasını geniş çapta ele alıyor ve eksik kısımlarını eleştiriyor. İlk bölümlerde ideal devlet kavramları derlenerek tartışılmaktadır. Ardından, devlet türleri karşılaştırılmalı olarak anlatılmaktadır. Bir devlet için en iyi yönetim şekline değinmeden evvel bütün anayasalar ayrıntısıyla açıklanmaktadır. Doğru bir anayasa için olmazsa olmaz unsurlara gidiş vardır. Devlet-anayasa-yönetim-halk kavramları hiyerarşik bir düzenle anlatılmıştır. Bu anlatımda kavramların iç içe geçerek birbirini tamamlama özelliği ise eseri akıcı bir hale getirmiştir. Ana kavramların ardından doğru-erdemli insan ve bu insanın oluşabilmesi için gerekli eğitim konularına değinilmektedir. Eğitimde, diğer alanlardan bahsedilmese de müziğin yeri ayrıntılıca tartışılmaktadır. Okurken keyif aldığım bir eser olmakla birlikte günümüz siyaseti açısından yol göstericiliği mevcut. Devlet-insan ilişkisinin özünü ele alması ise “Politika”nın okunması gereken kitap olarak önemini vurgulamaktadır.
Politika
PolitikaAristoteles · Say Yayınları · 2013999 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
Aristoteles ~Politika MÖ 4. Yüzyılda Aristoteles tarafından insanların en iyi şekilde yaşayabileceği, en iyi devlet düzenini ortaya koyabilmek amacıyla kaleme alınmış bu eser, siyaset ve felsefe alanında etkileyici düşünce ve fikirlerinden oluşuyor. Politika, olması gereken devlete giden yolda yönetim şekillerini ve geçmiş filozoflarca ortaya konulan kuralları tartışan Bir yapıt. İlk bölümlerde ideal devlet kavramları derlenerek tartışılmaktadır. Ardından, devlet türleri karşılaştırılmalı olarak anlatılmaktadır. Bir devlet için en iyi yönetim şekline değinilmeden evvel bütün anayasalar ayrıntısıyla açıklanmaktadır. Doğru bir anayasa için olmazsa olmazlara gidiş vardır.Devlet-anayasa- yönetim- halk kavramları hiyerarşik bir düzenle anlatılmıştır. Bu anlatımda kavramların iç içe geçerek birbirini tamamlama özelliği ise eseri akıcı hale getirmiştir. Ana kavramlarin ardından doğru- erdemli insan ve bu insanın oluşabilmesi için gerekli eğitim konularına deginilmektedir. Eğitimde diğer alanlardan bahsedilmese de müziğin yeri ayrıntılıca tartışılmaktadır. " Zevk almanın aşırılıktan oluştuğu durumlarda, insanlar zevkli aşırılığı yaratan şeyi ararlar. Eğer bunu para kazanmakla sağlayamazlarsa, bütün yetilerini bu uğurda kullanarak, onu başka yollardan elde etmeye çalışırlar " " Zihnin niteliğini görmek, bedenin niteliğini görmekten çok daha zordur " " Doğası gereği şehri, devleti olmayan bir kimse ya fazla iyidir ya fazla kötü, ya insanlığın altındadır ya da üstünde "
Politika
PolitikaAristoteles · Remzi Kitabevi · 2014999 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
Politika, Aristoteles'in siyaset felsefesiyle ilgili eseridir. Aristoteles'in tarihsel açıdan en önemli eseri olan Politika, Yunanistan'daki kent devletlerinin anayasalarının açıklandığı bir kaynaktır. Aristoteles’in politikası ortaçağın sonuna kadar etkili kalan birçok ilkenin kaynağıdır.Aristoteles’e göre devlet en yüksek topluluk türüdür.bize her devletin iyi bir amaçla kurulmuş bir topluluk olduğunu söyler. Aristoteles devletin, insanın doğal amacının gerçekleştirilmesine yönelmiş daha küçük topluluklardan oluştuğunu teşhis etmiştir.Aristoteles kölelik kavramına duyarsız kalmamış ve konuyu felsefi bir bakış açısıyla ele almıştır. Kölelik hakkındaki düşünceleri, içinde yaşadığı toplumun değer yargılarını yansıtır. Köleliği "doğal" ve "yasal" kölelik olmak üzere iki kategoriye ayırır ve felsefi olarak temellendirmeye çalışır. Ona göre zihinsel yetenekler açısından yetersiz olanlar veya zihinsel yeteneklerini tam olarak kullanamayanlar doğal kölelerdir,bölüm olarak kölelik kavramı düşüncesi halen bile bir çok devletin ayakta kalmasının kanıtı başka bir formda işlevi aynı olarak devam ediyor.
Politika
PolitikaAristoteles · Say Yayınları · 2013999 okunma
304 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Siyaset felsefesinin mihenk taşlarından biri
Öncelikle Politika'yı, Metafizik'ten sonra okuyarak hata ettiğimi söylemem gerekiyor. Metafiziğe göre anlatımının oldukça bariz olması, içerdiği konuların anlaşılabilirliğinin daha fazla ve bilgi birikim ihtiyacının daha az olması sebebiyle, akıcı şekilde okunabiliyor Aristo kitapta; demokrasi, siyasal yönetim, oligarşi, aristokrasi,
Politika
PolitikaAristoteles · Remzi Kitabevi · 2014999 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
Aristoteles’in teleolojik öğretisine göre bir şeyin doğası, o şeyin yetkinleşme sürecinin tamamlanmış halidir. İnsan, ev, aile ve diğer her şey o şey olmayı, yetkinleşmeyi amaçlar. İnsanın amacı mutluluğa ulaşmaktır ve mutlu bir yaşam için de şu 3 öğe bir arada bulunmalıdır: bedensel varlık, zihin ve ahlak nitelikleri; cesaret, dürüstlük, zeka ve
Politika
PolitikaAristoteles · Remzi Kitabevi · 2014999 okunma
568 syf.
7/10 puan verdi
·
30 günde okudu
Bu eserle birlikte Aristoteles'in neden orta çağa hükmettiği biraz anlayabiliyorum. Bir ansiklopedi gibi her şeyi sınıflayıp tek tek anlatıyor. Ve bu anlatımı kendi mantık ve düşünce anlayışı çerçevesine koyuyor. Oligarşi yıkan şeyler bunlardır buradan oligarşi nasıl koruyacağımızı anlarız tarzı. Fakat orta çağdaki yüceltmeyi hak edecek bir kitap değil. Bunu eleştiri anlamında söylemiyorum Aristoteles de ne kadar çok geniş tespitler yapsa da ters fikirlerden de bahsediyor. Durumu her yönünden tartıyor. Kendi geçmişindeki büyük hocaları bazı yerde eleştiriyor bazı yerde destekliyor. Bu kitapta elbet günümüze bile ulaşabilecek politik tespitler var fakat benim bundan çok aldığım ders Aristoteles'in hakikat peşindeki arayışı ve çabasına şahit olmak oldu.
Politika
PolitikaAristoteles · Pinhan Yayıncılık · 2020999 okunma

Yazar Hakkında

Aristoteles
AristotelesYazar · 36 kitap
Aristoteles ya da kısaca Aristo (Yunanca: Ἀριστοτέλης Aristotelēs; Eski Yunanca /aristoˈtelɛːs/; Yeni Yunanca /ˌaris̩toˈteʎis̩/) Antik Yunan filozof. Platon ile Batı düşüncesinin en önemli iki filozofundan biri sayılır. Fizik, gökbilim, ilk felsefe, zooloji, mantık, siyaset ve biyoloji gibi konularda pek çok eser vermiştir. MÖ 384 veya 385'te, günümüzde Athos tepesi olarak adlandırılan tepenin yakınlarında ufak bir Makedonya kenti olan Stageira'da, Makedonya kralı II. Amyntas'ın (Philippos'un babası) hekimi olan Nikomakhos'un oğlu olarak dünyaya gelir. MÖ 367 veya 366 'da 17 yaşında Platon'un Atina'daki akademisine (Akademeia) girmesiyle Platon'un en parlak çömezlerinden biri olur. Tütör yahut yardımcı hoca olarak çalıştığı dönemde, okuma tutkusuyla tanınır; (Platon, belki de bir tür tenezzülle, ona "okuyucu" lâkabını takar) Daha sonraları Akademia'daki öğretime kendisi de katkıda bulunur: kimi zaman Platoncu savları rakip Isokratos okuluna karşı savunmak için geliştiren, hatta zaman zaman da Evdamos ya da Can üzerine (Peri tes Psykhes) yazılarında olduğu gibi, bu tezleri büyükseyen diyaloglar yazar. Gryllos yahut Retorik üzerine Aristoteles'in diyalog yazarlığı dönemine aittir. Platon MÖ 347'de öldüğünde, Akademeia'nın başına ardılı olarak Spevsippos'u atamıştır. Antik Çağ'dan itibaren yaşamöyküsü yazarları -herhalde kötücüllüklerinden- Platon'un bu seçiminde Aristoteles'in Akademeia'yı terk etmesinin asıl nedenini görüyorlar. Aristoteles'in en azından Spevsippos'a karşı kalıcı bir garez duyduğunu biliyoruz. Aynı yıl, belki de ustasının teşvikiyle, Ksenokratos ve Theophrastos ile bugün Biga Yarımadası olarak anılan Troas bölgesindeki Assos kentine gönderilir. Orada Tiran Atarnevs'li Hermias'ın siyasî danışmanı ve dostu olur. Aynı esnada, özgünlüğünü daha o zamandan belli eden bir okul kurar. Bu okuldaki girişimleri arasında yaşambilim üzerine çalışmaları yer alır. 345-344 yıllarında, belki de Theophrastos'un daveti üzerine, komşu Lesbos (Midilli) adasının Doğu kıyısındaki Mytilene (Midilli) kentine varır. 343'te Pella'daki (Bugün Ayii Apostili) Kral Makedonyalı Philippos'un sarayına, oğlu İskender'in eğitimini üstlenmek üzere çağırılır. 341 yılında Perslerin eline düşen Hermias'ın feci sonunu Pella'da öğrenir, anısına bir ağıt düzer. Gerek Pella'da ikamet ettiği sekiz senelik dönem, gerek eğitmenlik vazifesinin içeriği hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Philippos'un ölümüyle M.Ö. 335 İskender tahta oturur. Aristoteles Atina'ya dönüp Akademeia'ya rakip olarak Lykeion'u, ya da diğer adıyla Peripatos 'u (öğrencileriyle içinde dolaşarak tartıştıkları bir tür çevresi sütunlarla çevrili avlu ya da galeri) kurar. Lykeion'lulara verilen Peripatetikoi adı buradan geliyor. Burada on iki sene ders verir. M.Ö. 323'te Büyük İskender'in bir Asya seferi esnasında ölmesi üzerine Atina'da Makedon karşıtı bir tepki dalgası peydah olduğu vakit, aslında Makedonculuk zannı taşıyan Aristoteles'e karşı, dine saygısızlık davası açılması söz konusu olur. Bir ölümlüyü -Hermias'ı- anısına bir ilâhi yazarak ölümsüzleştirmekle itham edilir. Bunun üzerine Aristoteles, Sokrates'in yazgısını paylaşmak yerine Atina'yı terk etmeyi seçer: kendi deyişiyle, Atinalılar'a "felsefeye karşı ikinci bir suç işlemeleri" fırsatını tanımak istemez. Annesinin memleketi olan Eğriboz (Evboia) adasındaki Helke'ye Khalkis sığınır. Ertesi yıl M.Ö. 322'de, altmış üç yaşında hayatını kaybeder.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.