Rubaiyat

Ömer Hayyam

Bir Çöl Rüzgarı Ömrümüz'e Dair
2024 2. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2024 00:34
Okumanın hazzına vardığım o ilk zamanlardan beri Ömer Hayyam en sevdiğim şairlerden biri. Doğu medeniyetine olan büyük ilgimin de etkisiyle kendisini anlatan pek çok eseri ve şiirleri ile rubailerinin yer aldığı kitapları önemli ölçüde okudum. Hatta ilk gençlik yıllarında, bir arkadaşımın yakıştırmasıyla "Hayyam-ı Sâni" yani ikinci Hayyam olarak anıldım ve bu takma adı da çeşitli platformlarda kullandım. Eğer çeviri bir eser okuyorsanız, çevirmenin sınırlılıkları sizi de kuşatıyor. Bu kitap da maalesef çevirisini yetersiz bulduğum eserlerden biri. Dümdüz bir Türkçe ile çevrildiğini ve rubailerin ruhunun yansıtılmadığını hiç çekinmeden söyleyebilirim. Ömer Hayyam yalnızca bir şair ya da düşünür değil, başlı başına bir felsefe ve düşünce biçimi. Ancak kendisinin derinliği, bu çeviride asla hissedilmiyor. Hayyam okumaya bu kitapla başlamış olsaydım, asla kendisine ve ikinci bir Hayyam konulu kitaba merak salmayacağımı da açıkça ifade edebilirim. Mesela kitabın 68.sayfasında şöyle bir rubai çevirisi var; "Tanrı, ey Tanrı, Cevap ver bize: Göz verdin, güzellikler verdin, mutluluğu tattırdın! Bakma, görme diyorsun. Tatma diyorsun. Dolu bir kadehi boşaltmadan ters çevirin bakalım." Aşağıda da internet üzerinden kolayca bulunabilen, tahminen aynı rubainin bir başka çevirisini paylaşıyorum; "Tanrım; bu güzel yüze vermişsin emek, O sümbülü koklamak, saçın' ellemek. Sonra da ona bakma, dersen, anlamı: Dolu kadehi ters tut, hiç dökme demek!" Bu bile farkı anlamak için yeterli bir örnek. İki çeviri incelendiği zaman, ilkinin duygudan ve Hayyamî coşkudan ne kadar yoksun olduğu açıkça görülebilir. Bu yüzden kitabı doyurucu bulmadım.
Bir Çöl Rüzgarı ÖmrümüzÖmer Hayyam · Sia Kitap · 2024476 okunma
Tutar mısın şu yalnızlığımın kenarından? Birlikte hafifçe kaldıralım..
Puan vermedi·112 syf.·
2018 33. kitabı
Rahat rahat oturduğumuz evlerimizde bilgisayardan ya da aklımızı alan akıllı telefonlarımızdan yazmak ne kolay değil mi? Herkesin içinde nefret duygusu. Susuyorum olmuyor, konuşuyorum olmuyor, yeniden, yine yine izah ediyorum olmuyor. Ah bu kelimeler neden bana yetmiyor? Azıcık sevgi dolduralım yüreklerimize. Artık şu sığamadığımız bizi kucaklayan koca dünyaya sığalım istiyorum. Umutlarımı öldürüyorlar. İnsanlar birbirinden sadece tanışırken "memnun". Dost olduğunu, arkadaş olduğunu sanırsın ve hani hissettirirsin ya onsuz olmayacağını elin ayağın gibi ona muhtaç. İşte ondan sonra kendini nimetten sayar onlar; herkes gibi öleceğini unutarak. Sonra da insanın ömrünü yer bunlar adını da deli koyar. Tanırsın artık insanları, tamam dersin, 40 yılda bir gelir iyisi, ama sen artık delisindir. Hiç olmazsa yaşarken, içimizdeki huzurun ölmesine izin vermeyen dostluklara merhaba diyelim. Hani geriye baktığımız 'ahh' landığımız ve 'keşke'lendiğimiz zamanlar vardır. Dürüst olalım bu liste de bayağı kabarıktır. Ama öyle bir 'iyi ki'lerimiz de vardır ; işte o tüm olumsuzlukları tolere eder! İyi ki anneyim. İyi ki hayatımda benden, benliğimden canlılar var. İyi ki dostluklarımız var. Bazı insanlara rastlama şansı verir hayat çoğalırsınız. İyi ki var, varız deriz. İnsan olmak, ne büyük bir onur. Yaradılışımızın farkına varıp, özümüzü hissetmek için ; ne dinlere, ne eğitime, ne paraya, ne de empatiye ihtiyacımız yok. İçimize dönüp niye var olduğumuzu hatırlamak yeterli değil mi ki? Kızdığımız şeyler belki de kendimizde olmayanlardır. Varlığımızdan gurur duyduğumuz sabahlara günaydın diyebilelim. Yazarak hiçbir şeyi değiştiremiyor olsak da, en azından içten bir şekilde okunduğunda kim bilir belki birilerinin temiz kalbine değer, dua olur, gerçek olur. Derin acılarımızın sona erdiği,
Şiir
Bir Çöl Rüzgarı Ömrümüz - RubailerÖmer Hayyam · Sözcükler Yayınevi · 2011476 okunma
2024 27. kitabı
Ömer Hayyam 'ın astronomi ve matematik alanında yaptığı araştırmalar sonucunda yeryüzü için ne kadar da değersiz olduğunu keşfeder. Keşif sırasında 170 rubai dökülür dudaklarından satırlara. Hiçliğin ortasında ona katlanma gücü ve keyif veren tek şeyin şarap olması rubailerinin ana temasını oluşturur. Hasan Sabbah ile Ömer Hayyam yakın arkadaştır. Hasan Sabbah, afyon ile bir din oluşturmuştur. Kendi müritlerinden haşhaşi ordusu kurar ve onların peygamberi olur. Fedailerin Kalesi Alamut kitabında suikastçı ordusunu nasıl kurduğunu tek tek anlatmıştır. Fakat Ömer Hayyam, Hasan Sabbah gibi hiç kendini yormamış yaptığı araştırmalar sonucunda benliğindeki hiçliğini fark edince şarap içerek tanrı olmuştur. Kesinlikle yatırım tavsiyesidir.
Puan vermedi
Ömer Hayyam'ın "Bir Çöl Rüzgarı Ömrümüz" adlı kitabı, Hayyam'ın rubailerinden oluşan bir derlemedir. Bu rubailer, yaşam, ölüm, aşk, varoluş ve insanlık durumları üzerine felsefi ve duygusal düşünceler içermektedir. Hayyam, rubailerinde genellikle hayatın geçiciliğini, dünyanın geçici zevklerini ve insanların bu dünyadaki yerini sorgular. Kitap, Hayyam'ın özgün üslubu ve derin düşünceleriyle okuyuculara, hayata dair farklı bakış açıları sunar. Bu derlemede, Hayyam'ın rubaileri aracılığıyla, okuyucular hem felsefi derinlik hem de edebi zenginlik bulabilirler ...
2025 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2025 02:18
Bir Çöl Rüzgarı Ömrümüz Bir çöl rüzgârı ömrümüz! Akıp giden bir ırmak. Giden günün, gelecek yarından bir farkı yok benim için! Yaratıcı yeteneğini dökmek için rubai kalıbını seçen Ömer Hayyâm, İran edebiyatının büyük şairleri arasında özgün bir yerde durur. O, bir hıçkırığın boğduğu gülümsemeyi gizleyen bir umutsuzdur. Bu çileli ve mutsuz dinginlik onu kolayca ve yarasız sarmadı. Tüm yaşamı boyunca hakikati aradı. Yoz ve hoşgörüsüz çağdaşlarının yargılarını önemsemeden insanların kör inançlarının boşluğunu açıklamaya cesaret etti.
2024 65. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2024 21:16
2022 64. kitabı
Ömer Hayyam ufak ufak şiirlerinden bir şeyler bilsem de kitabı elimde yoktu. Bende birkaç kitabını edindim ve bu ay için bu kitabını seçtim. Çok güzeldi. Bir günde bitti. Şiirlerin anlamı o dizelerin içinden çıkan manalar çok kıymetli ve değerliydi benim için. Rubai şeklini seçmiş olan Ömer Hayyam hep bir arayış içinde hakikati gerçeği insanların görmek istemediği görmezden geldiği şeyleri şiirleriyle açığa çıkarmış durumda.
2023 23. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2023 20:46
Kısa ve öz şiirleriyle tarihe izini bırakan Ömer Hayyam , taşlama havası uyandıran şiirlerini barındırdığı bu eseri okumanızı tavsiye ederim . Hayyam bazı şıirlerinde , aşk ve şarap konusu dışında insan tiplerinede gönderme yapmıstır.
Bir Çöl Rüzgarı ÖmrümüzÖmer Hayyam · Sia Kitap · 2024476 okunma
Ömrünü rubaîye adayan şair...
Puan vermedi·112 syf.·
2024 37. kitabı
İran edebiyatının büyük şairleri arasında en kendine özgü diline sahip olan Hayyam, tüm yaşamı boyunca hakikati aramıştır. Çağdaşlarının yanı sıra o insanların kör inançlarının boşluğunu açıklamaya cesaret etmiştir. Rubaî denilince aklımıza gelen ilk isimlerden biri olan Hayyam'ın kaleminden çıkan bu dizelerde çokça "aşk, şarap, kadeh, sarhoş olmak" tabirleri kullanılmıştır. Ancak bu unsurları gerçek anlamından ziyade ilahî aşka ulaşmada bir sembol olarak kullanmıştır. Bununla ilgili detaylı bilgilere tasavvuf edebiyatı kitaplarından ulaşabilirsiniz. Okurken zevk aldığım ve bitmesini istemediğim bir eser olduğunu da ekleyerek keyifli okumalar dilerim.
Aşka aşık bir adam
2023 1. kitabı
Bir Çöl Rüzgarı Ömrümüz Hayyam.. Dincilerin dinsizlikle suçlayacağı, dindarların ulaşmaya bir ömür vereceği ruh.. Algılamak için çok ciddi bir farkındalık gerek. Farkındalık içinse prangalardan kurtulmak gerek. Prangalardan da korkuyu yenerek kurtulur insan. Korkunun ilacı da sevgidir; SEVİN !
Aşk Edebiyat Şiir

Ömer HayyamYazar · 14 kitap
Gıyaseddin Eb'ul Feth Ömer İbni İbrahim el-Hayyam veya Ömer Hayyam (Farsça: عمر خیام; d. 18 Mayıs 1048 - ö. 4 Aralık 1131), İranlı şâir, filozof, matematikçi ve astronom. Hayyam, Nişabur doğumludur. Yaşadığı dönemin ünlü veziri Nizamül-Mülk ve Hasan Sabbah ile aynı medresede zamanın ünlü alimi Muvaffakeddin Abdüllatif ibn el Lübad'dan eğitim görmüş ve hayatı boyunca her ikisi ile de ilişkisini kesmemiştir. Bazı kaynaklar; Hasan Sabbah'ın Rey kentinden olduğu Nizamül-Mülk'ün de yaşça Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah'tan büyük olduğunu ve böylece aynı medresede eğitim görmediklerini belirtmektedir. Yine de Ömer Hayyam, Hasan Sabbah ve Nizamül-Mülk'ün ilişki içinde olduklarını inkar etmemektedir. (Kaynak: Semerkant-Amin Maalouf Amin Maalouf'un bu kitabında Hasan Sabbah ve Nizamül-Mülk ile Ömer Hayyam'ın ilişkisini ve hikâyelerini kurgulamış olabileceği de düşünülmelidir. Hayyam'ın kendi dilinden yazılı böyle bir açıklaması yoktur.) Ömer Hayyam, birçok bilim insanınca Bâtınî ve Mu'tezile anlayışlarına dâhil görülür. Evreni anlamak için, içinde yetiştiği İslam kültüründeki hâkim anlayıştan ayrılmış, kendi içinde yaptığı akıl yürütmeleri eşine az rastlanır bir edebi başarı ile dörtlükler halinde dışa aktarmıştır. Hayyam aynı zamanda çok iyi bir matematikçiydi. Üçüncü dereceden bilinmeyen denklemlerle ilgili yazdığı cebir adlı eserinde bilinmeyen rakamın yerine Arapçada "şey" anlamına gelen kelimeyi kullanmıştır. Daha sonra bu eseri diğer dillere çevrilirken İspanyolcaya "Xay" olarak geçmiştir. Bu kelime ilk harfine indirgenerek bilinmeyen rakamın simgesi "x" olarak kullanılmaya başlamıştır. Binom açılımını ilk kullanan bilim insanıdır. Hayyam, genelde şiirlerindeki eğlence düşkünlüğünün belirgin olmasından dolayı rubaileri ile ünlenmiştir. Geçmişte yaşamış birçok ünlünün aksine Ömer Hayyam'ın doğum tarihi günü gününe bilinmektedir. Bunun sebebi, Ömer Hayyam'ın birçok konuda olduğu gibi takvim konusunda da uzman olması ve kendi doğum tarihini araştırıp tam olarak bulmasıdır. Rubailerinde; dünya, var oluş, Allah, devlet ve toplumsal örgütlenme biçimleri gibi hayata ve insana ilişkin konularda özgürce ve sınır tanımaz bir şekilde akıl yürüttüğü görülmektedir. Akıl yürütürken ne içinde yaşadığı toplumun ne de daha öncesi zamanlarda yaşamış toplumların kabul ettiği hiçbir kurala bağlı kalmamış, kendinden önce yaşayanların insan aklına koymuş olduğu sınırları kabullenmemiş, bir anlamda dünyayı, insanı, var oluşu kendi aklıyla baştan tanımlamış; bu nedenle de çağını aşarak "evrenselliğe" ulaşmıştır. Ancak unutmamak gerekir ki Hayyam'ın yaşadığı dönem, kendisi gibi çağları aşan ve tarihin gördüğü en büyük düşünürlerden birini yaratacak sosyo-kültürel altyapıya sahipti. Kendi tarihinin belki de en aydınlık dönemlerini yaşayan İslam dünyasında felsefenin hak ettiği ilgiyi gördüğü, Selçuklu saraylarında ise sentez bir Orta Doğu kültürü (Türk-Hint-Arap-Çin-Bizans) oluşmaya başladığı bir dönemde yaşayan düşünür, böylece nispeten yansız ve bilimsel bir öğrenim görmüş, felsefeyi günah saymayan bir toplum içinde özgürce felsefe ile ilgilenebilmiştir. Hayyam, aynı zamanda dünya bilim tarihi için de önemli bir yerdedir. Günümüzde kullanılan Miladi ve Hicri Takvimlerden çok daha hassas olan Celali Takvimi'ni hazırlamıştır. Okullarda Pascal üçgeni Fransız matematikçi Blaise Pascal'ın soyadıyla olarak öğretilen matematik kavramı aslında Ömer Hayyam tarafından oluşturulmuştur. Matematik, astronomi konularında dünyanın önde gelen bilim insanlarındandır. Birçok bilimsel çalışması olduğu bilinmektedir. Öklidi yorumlamıştır ve Horasan'da da bir yıldız evi vardır. Kendisi Yunan biliminin savunucusuydu ve İbn-i Sina'nin düşüncelerinin takipçisiydi. Pek çok rubai ünü sebebiyle Hayyam'ın rubailerine karıştırılmıştır, bilinen kadarıyla rubailerinin sayısı 158'dir. Fakat kendisine mâl edilenler binin üzerindedir. Ayrıca Ömer Hayyam için tarihteki ilk bilinen savaş karşıtı eylemci yakıştırması da yapılmaktadır. Rubailerinin Türkçeye çevirisi birçok farklı çevirmen tarafından yapılmışsa da rubaileri Türk halkına sevdiren çeviri Sabahattin Eyüboğlu tarafından yapılmıştır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Ömer_Hayyam