Rudin Üzerinden Toplum Okuması
2022 12. kitabı
Bir araya geldiğimizde siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdiğimiz ve yapılan hataları kendimizce tespit edip çözüm yolları bulmaya çalıştığımız bir arkadaşım bu süreçte sunulan imkanların hepsinden yararlandı. Eleştirdiği ve toplam bütçeye büyük zararı olacağını söylediği faiz indiriminden yararlandı. İnşaat sektörünün geçici bir büyüme ilüzyonu yaratacağından bahsedip ev aldı. İnsanlar düşüncede ikiye ayrılıyor: düşünüp yapanlar, düşünüp duranlar. Bizim toplumumuzda düşünce icraata geçmedi mi değer görmez. Bu yönüyle ‘düşünüp yapanlar’ daha çok değer görür. ‘Düşünüp duranlar’ saf, aptal olmakla suçlanırlar. Süreci okuyamadığı için değil bencilce eleştirdiği şeyi yapmanın içine sinmediğini ne kadar çabalasalar da anlatamazlar. Belki de bu yüzden bizde siyasetçiler çok fazla saygı görürken filozoflar yetişmemiş, filozof olma yolunca ilerleme cesareti gösterenler de meczup olmakla aşağılanmıştır. Felsefe boş iştir, bizim sözlüğümüzde, yalan söyleyip makam mevki sahibi olmak ise önemli. Rudin de işte sözünü ettiğim ‘düşünüp duranlar’ kısmından bir insan. Tembelmiş, harekete geçme cesareti yokmuş gibi görünmesine rağmen kendi fikirlerine uymayan durumlarda kendi menfaatimi düşünmüyor. Etrafındakiler tarafından bir parazit gibi görünüyor. Değerini ancak en yakın arkadaşı anlıyor. Ama o da ‘zavallı’ olarak nitelemekten kendini alamıyor. Maddeci toplumlar madde sahibi değilseniz size değer vermez. Değer görmek isterseniz Rudin gibi olmayın; siyasetçi olun, zengin olun. Kendi halinizle yetmiş küsür yılı kimseye dokunmadan yaşayıp gitme gibi bir düşüncede olmayın!
İnceleme
2024 8. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2024 00:00
Hayatı ve yapmak istedikleri arasına sıkışıp kalmış ve neticede bir arpa boyu yol alamamış, mutsuz bir karakterle tanışacaksınız. Rudin'in yaşamı esasında birçok insanın psikolojisini teğet geçen bir hikâye. Onunla benzer yaşamı paylaşanların yanısıra, kaba tabirle bir baltaya sap olmuşların da içinde yaşadığı hiçliğe örnek mukabilinde.
Tutunamayan Rudin
Puan vermedi·176 syf.·
2026 4. kitabı
Rudin, konuşmanın bir insanı ne kadar ileri taşıyabileceğini ama eylem olmadığında her şeyin nasıl yarım kaldığını anlatan bir roman. Rudin’in zekâsı ve konuşma gücü gerçekten etkileyici; özellikle ikili diyaloglarda bunu çok net hissediyorsunuz. İnsan ister istemez ona inanıyor, hatta hayran oluyor. Ama sayfalar ilerledikçe fark ediyorsunuz ki bu parlak sözlerin arkasında derin bir kararsızlık ve tutunamama hâli var. Turgenyev Rudin’i yargılamıyor, onu olduğu gibi bırakıyor; bu da karakteri daha gerçek ve daha acı kılıyor. Natalya ile olan diyaloglar sadece bir aşk meselesi değil, aynı zamanda fikirle cesaretin çatışması gibi. Okurken zaman zaman kızdım, zaman zaman kendime yakın buldum. Belki de bu yüzden roman bu kadar etkili. Rudin, bir dönemin aydınının olduğu kadar, bugün hâlâ içimizde yaşayan bir hâlin romanı. Çok sevdim, özellikle diyalogların gücü uzun süre aklımda kalacak. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar...
2022 1. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2022 16:09
Hitabet konusunda usta, yüksek idealleri olan ama bunları gerçekleştirmekte çaresiz kalıp mutluluğu bulamamış ‘Rudin’ karakterinin trajedelerini okuyoruz kitapta. Diğer karakterler mutluluğunu bulurken Rudin’in yalnız kalması bana çok adaletsiz geldi. Diğer taraftan aslında haketti demeden de geçemedim. Okumaya ve okutmaya değer bir kitap. Eminim birçok satırı çizerek ve notlar alarak okuyacaksınız. Ben Rudin’i çok sevdim. Acıdım ve üzüldüm. Kısacası beğendiğim ve önerdiğim bir kitap oldu.
·176 syf.·
2024 20. kitabı
Turgenyevin ilk eserlerinden. Yazar burada kendisine yetmeyen bir karakter yaratırken aslında, bu cılız karakterin ya da kahramanın diyelim çevresindeki aşağılık düzeni de bir bakıma es geçiyor. Düzenbaz bir topluma aykırı bir insanın yaşama tutunma macerası da diyebiliriz esere. Ve eserde beni en çok etkileyen de zamanında onu yerden yere vuran en yakın arkadaşının, kahramanın çöküş döneminde onu övmesi dert arkadaşı olması vesaire. İşte Rus toplumunun tipik aydın örneği bu şekilde. Kimi tutunabiliyor kimi de tutanamıyor ama boş geçen bir ömrü şerefli bir ölümle ödüllendirmek de Turgenyev gibi muhteşem bir yazarın marifeti. Açıkçası yarattığı Kahramanı bu kadar hırpalayan bir yazar görmedim. Eserin ilgi çeken kısmı da bu olsa gerek. Eserin Kahramanı dışında herkesin mutlu sona ulaştığı bu garip eserde itirazımın olduğu birçok nokta olsa da söz yazarın. Lejnev bana göre bir pasidovdan daha aşağılık konumda. Ve yazar da onu en sona saklamış. Diğer karakterlere gelince, onlar da kendi içlerinde kötülük muamması. En iyinin bu şekilde yerden yere vurulduğu ve özellikle aydın kesimin bu şekilde eleştirildiği yerde sonuca bakıp aldanmak elde değil. Benim için yarım kalan eserlerden biri. Zira zeki ahlaklı ve çabalayan bir insanın bu eserle bu kadar yıpratılması, toplumdaki yansımasının da olumlu yönde olduğu düşünülemez bana göre.
2023 5. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2023 21:01
Yine bir Rus klasiği okudum. Bu eserle birlikte Turgenyev'den 3 kitap okumuş oldum. Fakat kaçıncı Rus eseri, sayısını bilmiyorum; oldukça fazla çünkü. Rus yazarların kendi toplumunu, kişisini, yaşayışını eleştirdiği eserler hiçbir zaman sıkıcı gelmedi bana. İnsan ilişkilerinin çözümlemdiği bu gibi eserler bizi betimleme yoluyla gözlem yapmaya itiyor. Yazar yaptığı çözümlemeyi okuyucuya da yaptırmayı başarıyor. Bu kitapta da bunu gördüm. Rusların unutulmaz birçok karakteri var; Raskolnikov, Oblomov, Bazarov, Karamazovlar, Çiçikov gibi. Rudin de bu karakterler arasına girdi benim için. Akıllı bir adam Rudin, entelektüel bir kişilik. Tabii her insanda olduğu gibi bir eksiklik var benliğinde, bu eksiklik tamamlanamayacak bir düzeyde. Yetersiz ve çaresiz hali biraz da üzücü elbette. Neticede kitabı beğendim ve Rus edebiyatı sevenlere de tavsiye ederim.
Edebiyat & Roman
2022 83. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2022 00:00
Turgenyev'in Rus insanını eleştirel bir bakış anlayışı ile okurlarına aktardığı Rudin'in kitabın baş karakteri. Ama ne kahraman ne de anti kahraman. Kitabın tamamı Rudin ve etrafındaki , dokunduğu insanlardan oluşuyor. Turgenyev her şeyden biraz anlayan , her şey hakkında bir fikri olan ancak hiç bir şeyi tam olarak yapamayan , ateşli , duygusal bir tip yaratmış. Ben beğenerek okudum. Bir çırpıda okunuyor.
2020 33. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2020 12:48
İvan Sergeyeviç Turgenyev! Herkese önerdiğim meşhur babalar ve oğullar kitabı yazarı:) bu okuduğum 2.kitabı. Yine çok güzel betimlemeler ve akıcı olan bir kitap daha. Beklentiniz çok yüksek olmasın ama güzel düşünceler ve oldukça da akıcı bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca çeviriyi tebrik ederim doğrusu. İş bankası yayınevini tercih edin.
RudinIvan Turgenyev · Dorlion Yayınevi · 2019992 okunma
mutsuz sonlar
2022 21. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2022 16:40
Rudin, İlk Aşk, İlkbahar Selleri; Turgenyev'den üç ayrı, üçü de benzer acılar içeren, aşk öyküleri. Rudin: Hikaye Rudin adındaki karakterin son derece sıkıcı insanların olduğu bir kasabaya gelmesiyle başlar. Rudin, ustaca uslübu, etkileyici hitabeti ve zekasıyla buradaki insanlara kendini sevdirir ve uzun bir süre Darya Mihaylovna'nın evinde kalır. Burada ev sahibinin kızı Natalya ile birbirlerine aşık olurlar fakat Rudin burayı terk etmek zorunda kalır. Genel olarak Rudin orta yaşlarında olmasına karşın sabit bir yerde bulunmayı sevmeyen, sürekli başkalarının yanında yaşamını sürdüren ancak gururlu, bilgili ve yalakalıktan hoşlanmayan bir karakterdi. Rudin, bir süre sonra hayatı boyunca hiçbir şey başaramamanın üzüntüsünü yaşıyor, yine de bir gün bir işe yaramak, bir ideale sahip olmak umutlarını sürdürüyor ki bu onu kötü bir sona sürüklüyor. İlk Aşk: Bu hikaye, on altı yaşında bir genç olan Vladimir Petrovriç'in yaşadığı ilk aşkı anlatıyor. Vladimir yazlıklarının yanına taşınan maddi durumları hiç iç açıcı olmayan Prenses Zeseka'nın kızı Zinayda adındaki oldukça güzel ve çevresi tarafından ilgi gören bir diğer karaktere aşık oluyor. Zinayda çevresindeki herkesle dalga geçerken Vladimir'e karşı tutumu daha farklıdır çünkü Vladimir ona oldukça saf duygular ve büyük bir tutkuyla aşık olmuştur. Vladimir'in duygularını ifade edişi, aşkın verdiği gözü körlük oldukça güzel betimlenmişti. Daha sonra Vladimir, hayatının aşkı Zinayda'nın kendi babasıyla aşk yaşadığını öğreniyor ve her şey alt üst oluyor, yine de olanca saflığıyla Zinayda'yı sevmekten vazgeçmiyor. Aşkın getirdiği hayal kırıklığı oldukça iyi işlenmişti. İlkbahar Selleri: Sanin, hayattan bezmiş bir şekilde çıktığı avrupa turunda tesadüf eseri Gemma adındaki bir İtalyan genç kızla tanışıyor. Sanin görür görmez
Rudin - İlk Aşk - İlkbahar SelleriIvan Turgenyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019992 okunma
Bazı yaralar vardır ki kapanmış olsalar bile , dokununca sızlarlar.
2018 18. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2018 15:56
“ Alman denizine balıklama daldım. Nihayet bu denizden çıktığım zaman, kendimi batılaşmış buldum, sonuna kadar böyle kaldım” diyen bir yazar Turgenyev. Eğitimini Almanya’da tamamlamış, hayatının büyük bölümünü Fransa’da geçirmiş olması nedeniyle dönem yazarları ; Tolstoy ve Dostoyevski’den dil ve üslup olarak ayrılmasının yanında , eserlerinin onlara göre daha fazla felsefi diyalog barındırması da kuşkusuz onun entelektüel düzeyini gözler önüne seriyor,onu dönem yazarlarından çok farklı bir yere çıkartıyor. Hasan Ali Yücel serisinden “Rudin-İlk Aşk- İlkbahar Selleri” Turgenyevin üç önemli romanını okuyucuyla buluştururken; romanların kronolojik sıraya göre kitaba konması , yazarın az zamanda dil, üslup ve duygusal açıdan çokça mesafe katetmesini gözler önüne sermesi bakımından oldukça başarılı bir derleme olmuş.Yazarın , “Bazı yaralar vardır ki kapanmış olsalar bile , dokununca sızlarlar” sözünü akıllara getiren üç romanı; aşk teması üzerinde verilen hatalı kararlarla mutsuz sona doğru ilerleyen ve karakterlerde ömür boyu taşıyacakları derin yaralar açan depresif hikayelerden oluşuyor. Hayatında daima ideal kadını arayan ve onu hiç bulamayan biri olarak Turgenyev’in eserlerinde kadın karakterler onun hayal ettiği gibi daha güçlüyken ; Rudin,Vlademir Petroviç ve Sanin gibi erkek karakterler -kim bilir belki de onun gibidir- biraz daha çekinik, korkak ve silik. Hikayelerin hepsinde ; Aşkta mutluluğu yakalamak mümkün mü? İdeal insan var mı? Mantık ve aşk arasında ideal bir denge var mı? diye sorarken kadere boyun eğişin acıklı öyküsüyle karşı karşıya kalınıyor. Okuyucu hikayeleri okurken “Bütün dehamı , bütün eserlerimi akşam yemeğine geç ya da erken gelmemle candan ilgilenen bir kadın uğruna feda etmeye hazırım” diyen ve hayatı boyunca aradığı

Ivan TurgenyevYazar · 57 kitap
Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 9 Kasım 1818 tarihinde Orel şehrinde varlıklı bir ailede doğmuştur. Annesi Varvara Petrovna Lutovina, babası Süvari albayı Sergei Nikoleviç Turgenyev’dir. Aile 1827'de Moskova'ya taşınır. Babası 1836 yılında vefat eder. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, özel okullarda eğitim görüp, özel öğretmenlerden dersler alır. Henüz bir çocukken; Almanca, İngilizce ve Fransızca'yı anadili gibi konuşmaya başlar. Yüksek öğrenimi için önce Moskova’ya oradan da St. Petersburg’a geçen İvan, Rus dili ve edebiyatı eğitimini kendi ülkesinde tamamladıktan sonra Almanya’ya gider ve 1838-1841 yılları arasında Berlin Üniversitesi’nde felsefe okur. Daha sonra St. Petersburg’a geri dönüp iki yıl kadar bir devlet kurumunda çalışır. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, Fransa’da tanıştığı “Gustave Flaubert” ile sıkı bir dostluk kurarak, daha sonraki yıllarda gerçekçilik akımının öncülerinden biri olmuştur. Ivan, ilk olarak 1850 yılında “Lüzumsuz bir Adamın Günlüğü” adını verdiği novellasıyla, ölümünden birkaç gün önce zihninden geçenleri not defterine aktaran bir yazarın hikâyesini anlatarak, yakın çevresine adını duyurur. Şöhretini ise 1852 yılında “Bir Avcının Notları” ile pekiştirir. İvan gençlik yıllarında özel eğitiminden geri kalan zamanları avcılıkla geçirmiştir. Yapıtlarındaki ince duygulu karakter çizimleri, lirik-müziksel dil onu Rus gerçekçiliğinin temsilcisi yapmakla kalmaz, dünya edebiyatının büyükleri arasına da sokar. Turgenyev, eserlerinde serflik ilişkilerinin insana aykırılığını, feodal-aristokrat Rusya'nın yıkılışını, yeni burjuva-demokratik güçlerin yükselişini gerçekçi biçimde yansıtmıştır. Batıyla Doğu arasında kendini sıkışmış hisseden yazarın Çarlık Dönemi’nin Rus entelektüellerini irdelediği “Asilzade Yuvası" adlı romanı 1859 yılında yayınlanır. 1859 yılında annesi de ölünce, geriye kalan topraklar serfler ( toprak ağası adına çalışan köylü) arasında dağıtılırken Turgenyev’e de tüm hayatını rahatça idame ettirebileceği yüklü bir miras kalmıştır. Böylece dünyevi sorunlardan kurtulan yazar başyapıtı, “Babalar ve Oğullar” üzerinde çalışmaya başlar. Gençliğinde köylü kızlara duyduğu ilgiyi ve bu ilişkilerden doğan bir gayrı meşru kızını saymazsak Turgenyev hiç evlenmemiş, babalığını üstlendiği bir çocuk sahibi olmamıştır. Özel hayatı, gönül maceraları pek bilinmeyen Turgenyev’in otuzlu yaşlarda tanıştığı Pauline Viardot ise umutsuz bir aşk macerası olarak yaşamına damga vurmuştur. Altı farklı dili konuşabilen, iyi bir piyanist ve şarkıcı olan sevgilisi evli olduğu için bu çiftin yarı fiziksel, yarı duygusal beraberliği kısa süreli ilişkiler şeklinde uzun yıllar devam eder. Bozkırda Bir Kral Lear (1870), Ham Toprak (1877) gibi eserleri eleştirmenlerden beklediği tepkiyi alamadı ve kendini mutsuz hisseden Turgenyev, son kez ülkesini terk edip hayatının son dönemini bir türlü vazgeçemediği kadının, Pauline Viardot’nun yakınlarında, Paris’te geçirdi. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 3 Eylül 1883 tarihinde Fransa'da Paris yakınlarındaki Bougival kasabasında öldü. Ölmeden önceki arzusu uyarınca naaşı Rusya'ya getirildi ve Belinski'nin mezarının yanına gömüldü.