2020 33. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2020 12:48
İvan Sergeyeviç Turgenyev! Herkese önerdiğim meşhur babalar ve oğullar kitabı yazarı:) bu okuduğum 2.kitabı. Yine çok güzel betimlemeler ve akıcı olan bir kitap daha. Beklentiniz çok yüksek olmasın ama güzel düşünceler ve oldukça da akıcı bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca çeviriyi tebrik ederim doğrusu. İş bankası yayınevini tercih edin.
Turgenyev'e Getirilen Eleştiriler
2021 109. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2021 15:53
Turgenyev, edebi kulislerde edebi yönü ve ideolojileri her zaman analiz edilmiş, eleştirilmiş, sonra hakkında kesin bir yargıya varılamamış ama yine de sürekli okunmuş, beğenilmiş, karışık vasıflı bir yazar. Döneminde ülkesinde sınıf ayrımcılığı konulu düşünceleri ile yönetimin eleştirilerine ve yaptırımlarına mâruz kalmış sonra, ülkesinin aydın ve edebiyatçı kesiminin toplumu yanlış yönlerdiği fikirleriyle de edebiyat çevrelerinin ağır ithamlarına mâruz kalmış. Ben nacizane okuyucu ise, Dostoyevski'nin ve Tolstoy'un eleştirilerini dikkate alıp bu yaşıma kadar, şimdi çok beğendiğim bu yazara evet, uzak kaldım. Fakat, şimdi Turgenyev'in çağdaşı Rus yazarlardan daha ileride olduğunu söylemek istiyorum.... Roman karakteri Rudin, felsefeye, tarihe, sanata, bilime meraklı ve çok da iyi konuşabilen bu adam çevresinde haliyle ilgi görmektedir, böyle bir adama kim ilgi göstermez ki? Onu kim sevmez ki? Fakat zamanla Rudin'in çevresindekiler onun filozofluğuna rağmen dürüst olmadığı yargısına varırlar, bu bir kesin yargı olmasına rağmen Rudin'in sonraki davranışları bu kesin yargıyı da şüpheli duruma düşürür. Rudin'in komplike karakteri, çevresindekileri sürekli onun kişiliği hakkında değerlendirme - analiz yapma durumunda bırakır. Rudin ideolojileri doğrultusunda toplumda yerleşik bir konum sahibi olabilecek mi? Düşünsel arzularından vazgeçmeli mi yoksa bu arzuların kendisinin sürekli bir şeyler kaybetmesine boyun eğmeli mi? Hangisi daha onemli? Rudin ne yapacak ve aslında o nasıl biri? Ziyadesiyle merak uyandırıcı, sürükleyici ve edebi yönü etkili bir romandır. Ben çok beğendim, tasviye olunur... Turgenyev'e getirilen ideolojik yermelere takılmamanız dileğiyle... İyi okumalar...
Rudin
2025 13. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2025 19:27
Turgenyev okumaya başlamak için iyi bir seçenek olduğu söylendi ona göre bu kitabıyla başladım. Rus edebiyatını seviyorum fakat, kitap, içeriğinden dolayı çok fazla bana hitap etmedi. O yüzden işleyişi hakkında çok yorum yapamayacağım, çünkü bu kadar yoğun sevgi içeren kitaplardan çok hoşlanmıyorum. Yazar donemin Rusya'sında kadın erkek ilişkilerini güzel bir şekilde tasvir etmiş.
mutsuz sonlar
2022 21. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2022 16:40
Rudin, İlk Aşk, İlkbahar Selleri; Turgenyev'den üç ayrı, üçü de benzer acılar içeren, aşk öyküleri. Rudin: Hikaye Rudin adındaki karakterin son derece sıkıcı insanların olduğu bir kasabaya gelmesiyle başlar. Rudin, ustaca uslübu, etkileyici hitabeti ve zekasıyla buradaki insanlara kendini sevdirir ve uzun bir süre Darya Mihaylovna'nın evinde kalır. Burada ev sahibinin kızı Natalya ile birbirlerine aşık olurlar fakat Rudin burayı terk etmek zorunda kalır. Genel olarak Rudin orta yaşlarında olmasına karşın sabit bir yerde bulunmayı sevmeyen, sürekli başkalarının yanında yaşamını sürdüren ancak gururlu, bilgili ve yalakalıktan hoşlanmayan bir karakterdi. Rudin, bir süre sonra hayatı boyunca hiçbir şey başaramamanın üzüntüsünü yaşıyor, yine de bir gün bir işe yaramak, bir ideale sahip olmak umutlarını sürdürüyor ki bu onu kötü bir sona sürüklüyor. İlk Aşk: Bu hikaye, on altı yaşında bir genç olan Vladimir Petrovriç'in yaşadığı ilk aşkı anlatıyor. Vladimir yazlıklarının yanına taşınan maddi durumları hiç iç açıcı olmayan Prenses Zeseka'nın kızı Zinayda adındaki oldukça güzel ve çevresi tarafından ilgi gören bir diğer karaktere aşık oluyor. Zinayda çevresindeki herkesle dalga geçerken Vladimir'e karşı tutumu daha farklıdır çünkü Vladimir ona oldukça saf duygular ve büyük bir tutkuyla aşık olmuştur. Vladimir'in duygularını ifade edişi, aşkın verdiği gözü körlük oldukça güzel betimlenmişti. Daha sonra Vladimir, hayatının aşkı Zinayda'nın kendi babasıyla aşk yaşadığını öğreniyor ve her şey alt üst oluyor, yine de olanca saflığıyla Zinayda'yı sevmekten vazgeçmiyor. Aşkın getirdiği hayal kırıklığı oldukça iyi işlenmişti. İlkbahar Selleri: Sanin, hayattan bezmiş bir şekilde çıktığı avrupa turunda tesadüf eseri Gemma adındaki bir İtalyan genç kızla tanışıyor. Sanin görür görmez
Rudin - İlk Aşk - İlkbahar SelleriIvan Turgenyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019992 okunma
Bazı yaralar vardır ki kapanmış olsalar bile , dokununca sızlarlar.
2018 18. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2018 15:56
“ Alman denizine balıklama daldım. Nihayet bu denizden çıktığım zaman, kendimi batılaşmış buldum, sonuna kadar böyle kaldım” diyen bir yazar Turgenyev. Eğitimini Almanya’da tamamlamış, hayatının büyük bölümünü Fransa’da geçirmiş olması nedeniyle dönem yazarları ; Tolstoy ve Dostoyevski’den dil ve üslup olarak ayrılmasının yanında , eserlerinin onlara göre daha fazla felsefi diyalog barındırması da kuşkusuz onun entelektüel düzeyini gözler önüne seriyor,onu dönem yazarlarından çok farklı bir yere çıkartıyor. Hasan Ali Yücel serisinden “Rudin-İlk Aşk- İlkbahar Selleri” Turgenyevin üç önemli romanını okuyucuyla buluştururken; romanların kronolojik sıraya göre kitaba konması , yazarın az zamanda dil, üslup ve duygusal açıdan çokça mesafe katetmesini gözler önüne sermesi bakımından oldukça başarılı bir derleme olmuş.Yazarın , “Bazı yaralar vardır ki kapanmış olsalar bile , dokununca sızlarlar” sözünü akıllara getiren üç romanı; aşk teması üzerinde verilen hatalı kararlarla mutsuz sona doğru ilerleyen ve karakterlerde ömür boyu taşıyacakları derin yaralar açan depresif hikayelerden oluşuyor. Hayatında daima ideal kadını arayan ve onu hiç bulamayan biri olarak Turgenyev’in eserlerinde kadın karakterler onun hayal ettiği gibi daha güçlüyken ; Rudin,Vlademir Petroviç ve Sanin gibi erkek karakterler -kim bilir belki de onun gibidir- biraz daha çekinik, korkak ve silik. Hikayelerin hepsinde ; Aşkta mutluluğu yakalamak mümkün mü? İdeal insan var mı? Mantık ve aşk arasında ideal bir denge var mı? diye sorarken kadere boyun eğişin acıklı öyküsüyle karşı karşıya kalınıyor. Okuyucu hikayeleri okurken “Bütün dehamı , bütün eserlerimi akşam yemeğine geç ya da erken gelmemle candan ilgilenen bir kadın uğruna feda etmeye hazırım” diyen ve hayatı boyunca aradığı
Rudin
Puan vermedi
Genel olarak olay örgüsünden çok yazar karakterleri derin analizlerle bize anlatmayı tercih etmiş. Karakterlerin her biri özenle işlenmiş ve hepsinin ruhsal dünyasında gezinmemizi sağlayan yazar, aslında bu şekilde olayları daha tahmin edilebilir kılmış. Bu tahmin edilebilirlik son sayfadaki son paragraf için bence geçerli değil. Kitapta en çok hoşuma giden betimlemelerdi diyebilirim. Kitap, oldukça akıcı ve anlaşılırdı. Bir aydının, çok güzel konuşan bir aydının -hatta Lejnev tarafından Demostenes benzetilmesi yapılmıştı-, nasıl ordan oraya savrulduğunu ve konuşmasının ona güzel kapılar açsa da o kapıları açık tutmak konusundaki başarısızlığını öyle güzel işlemiş ki Turgenyev. Not: Bu kısımdan sonrası spoiler içerebilir. Rudin gerçekten etkileyici bir karakter. Konuşması, tıpkı herkesi büyülediği gibi, beni de büyüledi. Konuşmaları gerçekçi ve doğruydu, tavırları kibardı, açıkçası Rudin gerçekten bir beyefendiydi. Ne var ki, bu bilgilerini yaşama uyarlamakta konuşmakta olduğu kadar başarılı değildi. Cesaret ve özgüveni her ne kadar var gibi gözükse de, aslında yoktu. Tüm bunlardan dolayıdır ki, oradan oraya savrulup durdu. "Kaderim her yerden silkip atacaktır beni," demişti kitabın sonlarında. Yürek burkan bir cümle olsa da, biraz acımasızlaşacağım; her insanın kendi kaderine yön verebileceğini düşünenlerdenim. Rudin kaderi suçlamak yerine, yeteneklerini doğru kullansaydı ve biraz hayata kafa tutabilme cesareti gösterseydi daha farklı olabilirdi. Darya Mihaylovna ve Pigasov, beni kitapta en çok rahatsız eden karakterlerdi. Darya Mihaylovna'nın bencilliği, kibirli duruşu onu itici kılarken, kızı Natalya'yı biraz bile tanıma zahmetinde bulunmayışı ona sığ gözüyle bakmama sebep oldu. Natalya sakin yapısının altında aslında derin ve duygulu bir karakter. Bunun tek
RudinIvan Turgenyev · Karınca Yayınevi · 2006992 okunma
Rudin Üzerinden Toplum Okuması
2022 12. kitabı
Bir araya geldiğimizde siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdiğimiz ve yapılan hataları kendimizce tespit edip çözüm yolları bulmaya çalıştığımız bir arkadaşım bu süreçte sunulan imkanların hepsinden yararlandı. Eleştirdiği ve toplam bütçeye büyük zararı olacağını söylediği faiz indiriminden yararlandı. İnşaat sektörünün geçici bir büyüme ilüzyonu yaratacağından bahsedip ev aldı. İnsanlar düşüncede ikiye ayrılıyor: düşünüp yapanlar, düşünüp duranlar. Bizim toplumumuzda düşünce icraata geçmedi mi değer görmez. Bu yönüyle ‘düşünüp yapanlar’ daha çok değer görür. ‘Düşünüp duranlar’ saf, aptal olmakla suçlanırlar. Süreci okuyamadığı için değil bencilce eleştirdiği şeyi yapmanın içine sinmediğini ne kadar çabalasalar da anlatamazlar. Belki de bu yüzden bizde siyasetçiler çok fazla saygı görürken filozoflar yetişmemiş, filozof olma yolunca ilerleme cesareti gösterenler de meczup olmakla aşağılanmıştır. Felsefe boş iştir, bizim sözlüğümüzde, yalan söyleyip makam mevki sahibi olmak ise önemli. Rudin de işte sözünü ettiğim ‘düşünüp duranlar’ kısmından bir insan. Tembelmiş, harekete geçme cesareti yokmuş gibi görünmesine rağmen kendi fikirlerine uymayan durumlarda kendi menfaatimi düşünmüyor. Etrafındakiler tarafından bir parazit gibi görünüyor. Değerini ancak en yakın arkadaşı anlıyor. Ama o da ‘zavallı’ olarak nitelemekten kendini alamıyor. Maddeci toplumlar madde sahibi değilseniz size değer vermez. Değer görmek isterseniz Rudin gibi olmayın; siyasetçi olun, zengin olun. Kendi halinizle yetmiş küsür yılı kimseye dokunmadan yaşayıp gitme gibi bir düşüncede olmayın!
RudinIvan Turgenyev · Kapra Yayıncılık · 2020992 okunma
2020 22. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2020 13:48
"bazı yaralar vardır ki, kapanmış olsalar bile, dokununca sızlarlar." diyor turgenyev. bu kitabın içinde yer alan üç öykü de belki kapanmış ancak dokununca sızlayan bu yaralardan bahsediyor diye düşünmeden edemedim. ilk öykü, rudin; sürekli mantıklı konuşan, konuşmasıyla etrafındakileri etkileyen, dürüstlüğünden ve iyi niyetinden asla taviz vermeyen bir adamın hayata tutunma çabasını konu alıyor. riyakarlık ve dalkavukluk yapamayan rudin’in hayata tutunamamasını ele alan turgenyev, toplum eleştirisini de beraberinde getiriyor, aynada kendimizi bir kere daha görmemizi sağlıyor. ikinci öykü, ilk aşk; evlerinin yanına çok güzel bir kızın taşınması sonrasında on altı yaşındaki bir delikanlının değişen, gelişen ve hatta sonlara doğru çelişen duygu durumunu ustalıkla anlatan turgenyev, hepimizin -cinsiyetimiz ne olursa olsun- ilk göz ağrısını, ilk aşkını anlatıyor. sevdiğimiz insanlara karşı gözümüzün ne kadar da kör olduğunu, onlara hiçbir kötü düşünceyi yakıştıramadığımızı, aşkın bizleri ne kadar da saf bir hale soktuğunu gözler önüne seriyor. üçüncü öykü, ilkbahar selleri; tesadüf sonucu bulunduğu bir yerde gelişen olaylar sonrasında kendini tertemiz bir aşkın arefesinde bulan bir delikanlının aşkı için neleri göze aldığını muhteşem bir dille anlatan turgenyev, bu öyküsünde bize insanın içgüdülerinin, içinde dizginleyemediği hayvanın saf olan her şeye nasıl da galip geldiğini gözümüzün içine sokuyor. bu hikâye, iş işten çoktan geçtiğinde; pişmanlıklarla, zamanın hiçbir şeyi eskisine döndüremeyeceği gerçeğiyle nasıl baş başa kaldığımızın ustalıkla çizilmiş bir portresidir. bir solukta okunan; gerek dili, gerek anlatımı gerekse işlediği karakterler ve olaylarla bizlere bir miras bıraktığı bu üç öyküde turgenyev, bizi çok uzak diyarlara götürüyor. yazarın yer yer kendi
2018 27. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2018 23:37
Kronolojik Rus edebiyatı okumalarımda sıra 1855 yılında yazılmış olan bu kitaba geldi ama üç romanın toparlandığı bu kitaba. Başlamadan önce heyecanlıyken, siteye okuyorum diye girdiğim sırada bu kadar az kişinin -38 kişi, koskoca bir Rus yazarın okunma sayısı. Evet 38.- okumuş olduğunu gördüğümden dolayı bir buruklukla başladım, yalan yok. Ama ilk paragrafı okuduktan sonra uzun zamandır Rus isimleri görmediğimden olsa gerek ilaç gibi geldi. Yine uzun ve etkili betimlemeler ve yine Rus edebiyatı... Unutmadan söyleyeyim ilk kez Turgenyev okumama rağmen, romanın kurgusu -Rudin için konuşuyorum- çok tanıdıktı. Nerden tanıdık derseniz, tabiki de Puşkin'den diyeceğim. Benzetme yönünü şu bağlamda kullandım: Bir köy yada daha büyük yerleşim yeri vardır. Bölgenin yerel eşrafı, bir kaç soylusu, zengini ve komikli insanları bulunur. Bunlar kendi başlarına sıkıcı hayatlarını sürdürürken sonra yine Soylu olan ama çok tanınmayan birisi gelir o bölgeye. Sonra birden hem konuşmasıyla hem soyluluğuyla herkesi etkiler. Bütün kızlar aşık olur, erkekler onu kıskanır. Sonra bu soylu görünen kişi en soylu görünen kişinin kızına aşık olur, ancak işsiz olduğundan onaylanmaz bu ilişki ne kadar zeki ve soylu olsada. Herneyse bir takım olaylardan sonra bu yeni konuk geldiği yerden, geldiği gibi ayrılmak zorunda kalır. O gittikten sonra herşey eskisine döner. Yine kendi halinde mutlu olur köy. Ta ki uzun bir süre sonra bir şekilde o kasabadan biriyle denk gelene kadar. Bu denk gelişte eski defterler açılır, konuşmalar yapılır ve hikaye bağlanırdı. Rudin'de farklı olarak bu anlattığım karakter, köyü terk ettikten sonra hikayeden tamamen kopmuş olmasıydı. Yani Rudin köyü terkettikten sonra hikaye bitseymiş bir şey kaybetmemiş olurduk. Olsun Turgenyev'in kaleminden üç beş satır daha fazla okumuş
İnceleme
2024 8. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2024 00:00
Hayatı ve yapmak istedikleri arasına sıkışıp kalmış ve neticede bir arpa boyu yol alamamış, mutsuz bir karakterle tanışacaksınız. Rudin'in yaşamı esasında birçok insanın psikolojisini teğet geçen bir hikâye. Onunla benzer yaşamı paylaşanların yanısıra, kaba tabirle bir baltaya sap olmuşların da içinde yaşadığı hiçliğe örnek mukabilinde.
RudinIvan Turgenyev · Kapra Yayıncılık · 2020992 okunma

Ivan TurgenyevYazar · 57 kitap
Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 9 Kasım 1818 tarihinde Orel şehrinde varlıklı bir ailede doğmuştur. Annesi Varvara Petrovna Lutovina, babası Süvari albayı Sergei Nikoleviç Turgenyev’dir. Aile 1827'de Moskova'ya taşınır. Babası 1836 yılında vefat eder. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, özel okullarda eğitim görüp, özel öğretmenlerden dersler alır. Henüz bir çocukken; Almanca, İngilizce ve Fransızca'yı anadili gibi konuşmaya başlar. Yüksek öğrenimi için önce Moskova’ya oradan da St. Petersburg’a geçen İvan, Rus dili ve edebiyatı eğitimini kendi ülkesinde tamamladıktan sonra Almanya’ya gider ve 1838-1841 yılları arasında Berlin Üniversitesi’nde felsefe okur. Daha sonra St. Petersburg’a geri dönüp iki yıl kadar bir devlet kurumunda çalışır. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, Fransa’da tanıştığı “Gustave Flaubert” ile sıkı bir dostluk kurarak, daha sonraki yıllarda gerçekçilik akımının öncülerinden biri olmuştur. Ivan, ilk olarak 1850 yılında “Lüzumsuz bir Adamın Günlüğü” adını verdiği novellasıyla, ölümünden birkaç gün önce zihninden geçenleri not defterine aktaran bir yazarın hikâyesini anlatarak, yakın çevresine adını duyurur. Şöhretini ise 1852 yılında “Bir Avcının Notları” ile pekiştirir. İvan gençlik yıllarında özel eğitiminden geri kalan zamanları avcılıkla geçirmiştir. Yapıtlarındaki ince duygulu karakter çizimleri, lirik-müziksel dil onu Rus gerçekçiliğinin temsilcisi yapmakla kalmaz, dünya edebiyatının büyükleri arasına da sokar. Turgenyev, eserlerinde serflik ilişkilerinin insana aykırılığını, feodal-aristokrat Rusya'nın yıkılışını, yeni burjuva-demokratik güçlerin yükselişini gerçekçi biçimde yansıtmıştır. Batıyla Doğu arasında kendini sıkışmış hisseden yazarın Çarlık Dönemi’nin Rus entelektüellerini irdelediği “Asilzade Yuvası" adlı romanı 1859 yılında yayınlanır. 1859 yılında annesi de ölünce, geriye kalan topraklar serfler ( toprak ağası adına çalışan köylü) arasında dağıtılırken Turgenyev’e de tüm hayatını rahatça idame ettirebileceği yüklü bir miras kalmıştır. Böylece dünyevi sorunlardan kurtulan yazar başyapıtı, “Babalar ve Oğullar” üzerinde çalışmaya başlar. Gençliğinde köylü kızlara duyduğu ilgiyi ve bu ilişkilerden doğan bir gayrı meşru kızını saymazsak Turgenyev hiç evlenmemiş, babalığını üstlendiği bir çocuk sahibi olmamıştır. Özel hayatı, gönül maceraları pek bilinmeyen Turgenyev’in otuzlu yaşlarda tanıştığı Pauline Viardot ise umutsuz bir aşk macerası olarak yaşamına damga vurmuştur. Altı farklı dili konuşabilen, iyi bir piyanist ve şarkıcı olan sevgilisi evli olduğu için bu çiftin yarı fiziksel, yarı duygusal beraberliği kısa süreli ilişkiler şeklinde uzun yıllar devam eder. Bozkırda Bir Kral Lear (1870), Ham Toprak (1877) gibi eserleri eleştirmenlerden beklediği tepkiyi alamadı ve kendini mutsuz hisseden Turgenyev, son kez ülkesini terk edip hayatının son dönemini bir türlü vazgeçemediği kadının, Pauline Viardot’nun yakınlarında, Paris’te geçirdi. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 3 Eylül 1883 tarihinde Fransa'da Paris yakınlarındaki Bougival kasabasında öldü. Ölmeden önceki arzusu uyarınca naaşı Rusya'ya getirildi ve Belinski'nin mezarının yanına gömüldü.