madde madde savaş taktikleri içeren bir kitap bu kadarını beklemiyordum açıkçası :) bu alana merakı olan varsa belki ilgisini çeker ama iyi ki okumuşum diyebileceğim bir kitap değil açıkçası.
§
" MÖ 500'de Çin (Wu Devleti) komutan, filozof ve askeri bilgedir.
'Askerlerinizi durmaksızın hareket ettin eylem planlarınızı bilmelerine izin asla izin vermeyin. Vaziyet parlak olduğunda sahneyi gözlerinizin getirin ama durum kasvetli olduğunda onlara hiçbir şey söylemeyin.'
Syf 52
'İlk etapta, düşman size bir hamle yapana kadar, bir yeni gelin gibi naif davranın, daha sonra koşan bir tavşanın hızında harekete geçin. Böylece düşmanın size karşılık vermesi için artık çok geç olacaktır.' Syf. 53
'Zorlukların ortasında her zaman bir avantaj elde etmek üzere hazır olursak, kendimizi talihsizlikten uzak tutabiliriz.' Syf.34
Savaş Sanatı
" Komutan, bilgelik, içtenlik, yardımseverlik, cesaret ve katılığa dair erdemleri temsil eder."
Sun Tzu' ya ait bu eser tarih boyunca büyük etkiler bırakmış, birçok dile çevrilmiştir. Askeri teknikler, stratejiler, savaş yönetimi gibi konular üzerine yazılmıştır. Askeri alandaki temel kitaplardan sayılmaktadır. Eser on üç bölümden oluşmaktadır. Yüzyıllarca önemli askeri dehaların kılavuzu olmuştur. Ekonomik, hukuk, iş, yönetim alanlarında okuyucusuna örnek teşkil etmiştir.
*Genel bakış: Stratejiye,tarihe ve savaş sanatlarına ilgi duyan her bireye önerilebilecek bir kitap.
*Kitap üzerine: Anlatım olarak Açıklayıcı anlatım kullandığı, emir ve öneri cümlelerinin ağırlıklı olduğu bir kitap. Betimleme, öyküleme gibi anlatım seviyorsanız önerilecek bir eser değil. Kısa bir yolculukta yolu seyir etmekten belli bir zman sonra sıkılırsanız ve okuduğunuz kitap yarım kalsın da istemiyorsanız ideal bir kitap.
*Kitabın Konusu: Savaş Stratejileri.
Üstte kitaba puanım 10/6 gözüküyor ama ara ara kopmalar yaşadım o yüzden içimden geçen 10/5.
Kitabın yazarı Sun Tzu Çinli Komutan, filozof ve askeri bilgedir. Kitap gerçek anlamda savaş sanatını anlatıyor. Komutanlara, askerlere yol gösteren, madde madde emek emek işlenmiş güzel cümleler ve bilgiler içeriyor. Bazı cümleleri kişisel savaşlarımızda, hayatımızda kullanabileceğimiz faydalı bir kişisel gelişim cümleleri olarak algıladım açıkçası.
Bir maddede Tzu ; bu savlarımı dinleyen ve buna göre hareket eden general mücadeleyi kazanır diyor.Başka bir maddede ; düşmanı ve kendinizi tanıyorsanız, gireceğiniz yüzlerce savaşın sonucundan korkmanıza gerek yoktur diyerek askeri birliklerimize moral ve motivasyon veriyor.
' Aniden uçuşan kuşların havaya yükselmesi bir pusunun işaretidir. Ürken hayvanlar, o an bir saldırının üzerinize doğru geldiğini gösterir. ' Bunlar ne kadar akıllı ve güzel tüyolardır.. Her askere, askeri birliklere ve komutanlara daha okul ve eğitim aşamasındayken başucu kitabı yapmaları için dağıtılması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.
Keyifli okumalar diliyorum :)
Öncelikle selamun aleyküm kitabı bitirir bitirmez Ukrayna'ya gidesim geldi çok güzel şeyler öğrendim beni komutan yapsalar mınakoyarız Rusya'nın.Zaten Ukrayna'nın ortasından da bi nehir geçiyor o çok işimize yarar . Twitterda oğlanın bi tanesi Ukraynalılara çok güzel taktik vermiş ve bunu uygulamaya koymuşlar benimki de o hesap şu an hazırım bağlayın beni Ukrayna'ya savaşı çeviririz. Neyse fazla uzatmiyim benim puanım 2/10 ilgimi çeken bi yanı yoktu kısaydı okudum okumasaydım da olurdu ama ilerde işsiz vasıfsız bi insan olursam orduya katılacağım için bu kitabı kütüphanemde saklicam belki lazım olur
Savaş SanatıSun Tzu · Toptan Kitap · 202049,6bin okunma
Sun Tzu MÖ 500'de savaş taktikleri üzerine yazdığı bir kitap. O zamanın koşullarına göre yazıldığından bu döneme pek hitap etmiyor, bir komutanın savaşı bu taktiklerle kazanması için yazılmış. Bu dönemde bu kitapta yazanların çoğu geçerli olmadığından, ben çok beğenmedim, 10 üzerinden 5 verdim.
Sun Tzu’nun Savaş Sanatı adlı eseri, strateji, taktik ve liderlik üzerine yazılmış kitaplardan biridir. Antik Çin’de yazılmış bu eser, sadece askeri stratejiler değil, aynı zamanda iş dünyası, spor ve kişisel gelişim gibi birçok alanda uygulanabilir fikirler sunar.
İçerik açısından, savaşın sadece fiziksel güçle değil, akıl ve stratejiyle kazanılabileceğini vurgulayan temel prensipleri içermektedir.
Savaş SanatıSun Tzu
Sizce savaşmak nedir?
İki farklı milletin toprak, hammadde gibi şeyler yüzünden askerlerle bir meydana gelip birbirlerine bilimum silahlar ile saldırması mıdır?
Ya da
İki devlet başkanının, yöneticisinin birbirlerine sözlü hakaretler, tehditler savurması mıdır?
Ya da
İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'nin Japon sivillerinin üzerine iki tane nükleer bomba atması mıdır?
Ya da
İki zıt görüşte olan insanların yoğun bir şekilde tartışması da savaşmaya girmez mi?
Bu "ya da" ları daha da çoğaltabiliriz. Çünkü birçok biçimde savaş var.
Milattan Önce 6. Yüzyılda yazılmış olan bu eser öncelikle o dönemdeki savaşları incelemiş olan Sun Zi'nin, savaşlarla ilgili stratejik olarak öneriler veren bir eseridir.
Şimdi diyenler olacak;
"Yahu tamam, taa o dönemde yazmış etmiş ama bizim dönemimizde ne etkisi olacak ki ve hem savaş kötü bir şey değil mi, bir de onun sanatı mı olacak?"
Öncelikle şunu söyleyeyim insanoğlu varolduğundan beri bir şeyler için savaşmaktadır ve bu biçim değiştirerek insanoğlu yok olana kadar devam edecektir. Bundan kaçış yok! Tabi bu savaşlar eskisi gibi; "Hurraaa! diye saldırmak" gibi değil. Ateşli ve kimyasal silahlar bulunduğundan beri savaşın biçimi epey değişti. "Nerede o eski savaşlar" dedirtmedi değil. Sadece meydan savaşları değil, bir cahille tartışmak bile bir tür savaşa girer.
İkinci olarak;
Evet, savaş kötü bir şey. Günümüzde masum insanlar katlediliyor, din mezhep savaşları halen oluyor bu örnekler de arttırılabilir. Ancak bunlar savaş değil düpedüz katliama girer. Ama bu eserde düşüne düşüne okursanız birçok sosyal ve iş alanında işinize çok yarayacak...
Öncelikle böyle bir strateji (belki kişisel gelişim) kitabını kimler okumalı?
İş hayatında olan herkes, yöneticiler, tarihe ilgi duyanlar, felsefeye ilgi duyanlar, sosyal hayattan
Savaş SanatıSun Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202649,6bin okunma
Herkese merhabalar,
İncecik ama çok yoğun, çok derin bir eser olan Savaş Sanatı kitabına farklı bir açıdan bakmaya çalışacağım bugün..
Kitabı ilk elime aldığımda dedim ki kendi kendime:
“Savaş gibi bir kavrama nasıl sanat denebilmiş, insanların öldürüldüğü bir şey sanat olabilir mi?”.
Sonra kitabı okumaya başlayınca anladım ki her ne kadar savaş taktikleri veriyor gibi görünse de aslında o taktiklerin alt metninde çok derin, evrensel ve tüm zamanlara hitap edebilen anlamlar yüklü.. Bugün incelememde kendi çıkardığım naçizane derslerden bahsedeceğim.
İlk olarak yazara biraz değineyim..
Yazarımız Sun Tzu M.Ö. 6. YY’da yaşadığı tahmin edilen ünlü Çin’li komutan ve filozoftur. Kendi döneminde çok başarılı olmuştur ve çok büyük bir bilge olarak kabul edilir. Yaklaşık 10 tane eseri olduğu tahmin edilse de büyük bir çoğunluğu günümüze ulaşamamış ne yazık ki. Elimizdeki kitap bu nedenle de çok kıymetli. Günümüzde liderlik eğitiminden, askeri okullara, strateji eğitimlerinden, üniversitelere kadar birçok alanda kaynak olarak kullanılıyor Sun Tzu’nun bu öğretileri..
Şimdi madde madde bu savaş taktiklerine ve benim yorumlarıma geçebiliriz..
“En büyük başarı, savaşı savaşmadan kazanmaktır.” der Sun Tzu…
En etkili strateji taktik saldırıdır. Askeri saldırı, kentlere saldırı son çarelerdir. Bu nedenle en büyük komutanlar düşman kentini savaşmadan ele geçirebilenlerdir..
Günlük hayatımızda da bu böyledir. Bazı konularda insanlarla gereksiz savaşlara girmektense, tabii ki hakkımızı da yedirmeden, daha az enerji tüketerek nasıl o işi halledebilirize odaklanmamız gerekiyor. Egolarımızı bir kenara koyup o ne demiş bu ne düşünür değil de, nasıl maddi manevi daha az zarar görerek bu işi halledebilirime odaklanmamız gerektiğini söylüyor aslında.
Hadi itiraf edelim, hepimiz bazen gereksiz
Sunzı, (ya da Sun Zi, Sun-tzu, Sun Tse, Ssun-ds, Sun Tzu), (Çince: 孫子; Pinyin: Sūn Zǐ) MÖ 500'de Wu Devleti'nde (Şimdiki Çin) yaşamış ünlü Çinli komutan, filozof ve askeri bilgedir.
Savaş stratejisi üzerine yazdığı Savaş Sanatı (Çince:兵法, Pinyin: Bīng Fǎ) adlı yazılarda toplanan öğretileri dünyanın en eski strateji kuramları olarak kabul görür. 13 bölümde toplanan yazıların, Çin’de çok daha eski dönemlerden beri bilinen savaşma ilkelerinin toplu bir sunumu olduğu ve Üstad Sunzi yorumuyla bir araya getirilmesinin Çin'in Savaşan Beylikler döneminde (MÖ 480 - MÖ 221) gerçekleştiği sanılıyor.
Sunzi bu sohbetlerinde "Gerçek Zafer" için şöyle demiştir: "Gerçek zafer, savaşmadan kazanılan zaferdir. Gerçek önder savaşmadan kazanan önderdir." Tao (Yol) bilgilerinin savaşmak üzerine yorumlandığı en etkili yazılardır. Tao Bilgilerinde, kainatın bütünlüğünün doğal akışına gelen her türlü müdahale ve zorlama tükenme yolu sayılır, akışa uyum sağlamak ise öğütlenir.
Sunzı'nın tam olarak hangi tarihler arası yaşadığı bilinmese de ortaya çıkışının Savaşan Beylikler dönemine denk geldiği biliniyor. Yazılı geleneği çok eski ve güçlü olan Çin'de ortaya çıkan bilgelerin tam olarak ne zaman yaşadıklarıyla ilgili belirsizliğin, bilgelerin ölümlerine doğru ortadan kaybolmayı seçmelerinin çok karşılaşılan bir durum olmasına yorumlanıyor.
Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Sun_Tzu