İtirilmiş Cənnət, Qaytarılmış Cənnət

Seçilmiş Əsərləri

'' İyi cennettir. Kötü cehennem.''
Puan vermedi·240 syf.·
2021 80. kitabı
"... gerçek bir Şair idi, ve bilmeden Şeytan'ın mezhebindendi" William Blake Şair John Milton (1608-1674), İngiliz Edebiyatı'nın en önemli taşıyıcı sütunlarından biridir. Yunanca, Latince,
Kayıp CennetJohn Milton · Pegasus Yayıncılık · 20151,438 okunma
Cenneti de sen seçersin, cehennemi seçtiğin gibi…
2025 25. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2025 07:00
Zihnim kendi cennetim ve kendi cehennemimdir.
John Milton
’un Yitirilen Cennet’i, yalnızca bir destan değil, insanlığın düşüşünü ve varoluşun en temel çatışmalarını sorgulatan bir felsefi şiir.
Puan vermedi·512 syf.·
2023 23. kitabı
Derken buldum Cennet'te çok öncelerden haber verilen yeni yaratılmış âlemi: Tam anlamıyla mükemmel, harika bir yapıydı. Ve insan...
Yitirilen Cennet
Puan vermedi·512 syf.·
2026 27. kitabı
__Tanrı insana özgür irade vermiş, insan sahip olduğu özgür iradeyi kullanarak âleme günahı ve ölümü getirmiştir; ancak Tanrı bu kötülükleri tekrar iyiliğe çevirecek, iyiliğin nihai iktidarını tesis
Düşünce
2020 112. kitabı
İngiliz edebiyatının önemli şairlerinden olan ve John Milton'un klasik sayılabilecek olan eseri Kayıp Cennet'i bu kadar az kişinin okumuş olması beni şaşırttı. Kıyıda köşede kalmış bir eser gibi
2026 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2026 03:20
2026’nın ilk bitirdiğim kitabı Kayıp Cennet ile geldim. 1667’de yazılmış, destansı ve epik bir anlatıya sahip; hatta belki de bir şaheser. İnsanlığın en temel sorularından biri olan “Ben nereden
2023 42. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2023 12:02
Kitabı bitireli 3 gün oluyor aslında. Meşguliyetten buraya okuduğumu girmeyi unutmuşum. Kitabı okumayı uzun zamandır planlıyordum. O yüzden yıllar önce almıştım fakat bir türlü okumaya cesaret edemedim. Çocukluğumdan beri yazar Neil Gaiman hayranıyımdır. Çizgi roman dünyasını biliyorsanız yazarın ünlü Sandman çizgi roman karakterini de duymuşsunuzdur. Hatta yakın bir zamanda İthaki Yayınları tekrar bastı galiba. Ben, küçüklüğümden beri mitoloji ile haşır neşir biriyim. Fakat çizgi roman serisi sayesinde hristiyan mitolojisine de el atmak zorunda kaldım. Bu konuda çok fazla örnek bulunduğu söylenemez. Dante ve Milton elbette akla ilk gelenler. Dante, gözümü daha fazla korkuttuğu için Kayıp Cennet ile başladım. Destan formatında yazılmış bir eser. Şeytanın düşüşünü ve Adem ile Havva'nın Cennetten kovuluş hikayesini anlatıyor. Fakat mitolojiye acemiyseniz- Roma ve Yunan mitolojisini kast ediyorum- öncelikle o konuda okuma yapmanızı ve bilgilenmenizi öneririm. Fazlaca yabancı terimlerle karşılaşabilirsiniz çünkü. Benim için sıkıntı çok olmadı fakat yer isimlerini araştırmak zorunda kaldım. Yayınevi de kötü basmış üstelik. Bir çok yazım hatası ve dipnotsuz terimlerle karşılaştım. John Milton kendi döneminde çok tartışılan bir kişilik. 17 yy. İngiltere'sin de Cromwell'i destekleyen bir yazar olduğu için hapsedilmiş ve kör olduğu sırada yazılan bir eser. Din baskısının hakim olduğu bir dönemde de Şeytanın kovuluşuna ilk demokratik eleştiri getiren kişi. O yüzden okumak çok ilginçti. Öneririm kesinlikle. Bu kitap tekrar okunacaklar listemde elbette. Darısı da İlahi Komedya'yı bitirmeye diyelim...
Kayıp Cennet
Kayıp Cennet
Mitoloji
2024 32. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2024 17:56
İnanılmaz beğendiğim ve beni içine alıp kaybolmama sebep olan bir kitaptı. Çevirmen Yiğit Yavuz'u çok severek takip ettiğim için almama sebep olmuştu. Şeytanın isyankarlığı sonucu cennetten kovulması ardından Adem ve Havva'nın mutlu ve şersiz yaşantısını kıskanıp onları ayartmasını konu almaktadır. Şiirsel ve mitolojik bir anlatımı var. Şeytanın, Tanrıyla olan diyalogları bir hayli ilgi çekici. Cennet ve cehennem tasviri, yeryüzünün yaratılış aşaması ve bazı sayfalarda resimlerle destekleniyor olması oldukça hoşuma gitti. Tavsiye ederim
Yitirilen CennetJohn Milton · İthaki Yayınları · 20211,438 okunma
cennetten kovulsak da bırakmayız birbirimizi asla
2026 18. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 17:28
Kaybedilen mutluluğun, kovuluşun, pişmanlığın, isyanın, aşkın ve her şeye rağmen devam eden umudun epik bir anlatısı. Milton, insanın yaratılışını, Tanrı ve Şeytan figürünü klasik dini anlatımı
12 Madde de Milton ve eserine dair inceleme
2022 74. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2022 18:18
Yazan için de, okuyan için de zor bir inceleme olacak. 1) Kitabın yazarı John Milton kimdir?
1000k

John MiltonYazar · 4 kitap
John Milton, (d. 9 Aralık 1608 – ö. 8 Kasım 1674). İngiliz şair. Kayıp Cennet (Paradise Lost) adlı eseriyle tanınır. İngilizce'ye en çok kelime kazandıran kişidir (630 kelime) Kaybedilmiş Cennet adlı lirik şiiriyle tanınır. İsa'nın Doğduğu Sabah Üzerine hem dinsel teması hem de güçlü ritmiyle şairin ustalık döneminin habercisiydi. Bunu Neşeli ve Düşünceli adlı şiirleri izledi. İngilizce'yi Latince gibi kullanıyor ve ses uyumları yaratmada ustalığı ortaya çıkıyordu. İngiltere Halkının Savunucusu'nu ve İngiltere Tarihi'ni yazdı.