Seçme Şiirler

Aleksandr Puşkin

2015 70. kitabı
"Geldi bu gönlün uyanma ânı: Yine önüme çıktın birden, Hem görünendin, hem de bir sanı, Saf güzelliğin dehâsı sen. Ve yürek mest olmuş çarpıyordu. Ve onun için dirildi bak Bir kez daha hem ilham, hem Tanrı, Hem hayat, hem gözyaşı, hem aşk"-- nə güzəl.........
Seçme ŞiirlerAleksandr Puşkin · Yön Yayınları · 19981,893 okunma
2024 30. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2024 10:02
Ruslar şiir yazamaz ki dedi çok sevgili biri :) Şiirden ziyade öykü tadındaydı kitap, günlük olayları geliştirip açmış ve şiir tadında kondurmuş sevgili Aleksandr Puşkin... Şiirler gençlik ve sürgün dönemlerin de yazılmış hoş çok genç yaşta eşi için girdiği düello da yaşamını kaybetmiş yazarımız. Akıcı bir dili var insanı sıkmıyor yüzbaşının kızı kitabını okumuştum öncesinde o zaman da keyif almıştım. Bir klâsik olarak bütün kitaplıklar da olması gerekiyor bence. Keyifli okumalar..
Seviyordum SiziAleksandr Puşkin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,893 okunma
2024 24. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2024 13:18
Genelde Puşkin’i Dostoyevski gibi romanlarından tanırdım. Şiir kitabı olduğunu bilmiyordum. Bir de Rus’lar şiir yazamaz gibi bir yanılgı vardır ya, çok da bir beklentiyle başlamamıştım ama çok beğendim. Şiir tarzı çok değişikti yani değişikten ziyade süslü cümlelerden çok kısa öyküler okuyor gibiydim. Üstü kapalı ve anlaşılmaz şiirler yoktu. Şiirlerinin çoğunun teması doğaydı bunu çok sevdim; bulutlara, denize, okyanusa, ağaçlara şiirler yazmış. Tabii ki içerisinde aşk, sürgün, hayat konulu şiirler de vardı. Kısacası çok beğendim kitabın yarısı zaten şiirlerin rusça aslı olduğu için çok hızlı bitiyor, bir günde bitebilecek bir kitap. Şiir severlere tavsiye ederim özellikle yazarın hayatıyla ilgilenenlere. Çünkü şiirler kronolojik sıralanmış ve sonlara doğru şiirlerin teması sürgün, ölüm ve yaşlılıktı. Yani yazarın hayatına göre şiirleri de şekillenmiş. Tavsiyemdir.
2022 137. kitabı
Kur’an-ı Kerim’e yaptığı öykünme ile başlamak istiyorum, bir Rus edebiyatı yazarının meali okuyup adeta bir şiir gibi yazıldığını söylüyor, bu bölüm beni içine çekti diyebilirim. Şiirlerde yergi ve eleştiriyle sık sık karşılaştım, bu da yazarımızın eleştirel yönünü ortaya koydu. Ataol Berhamoğlu’nun çevirisiylede ayrı bir tat olmuş kitapta. Şiirler akışkan bir şekilde ilerliyor, okuru sıkacağını düşünmüyorum. Okuyacaklara şimdiden Keyifli Okumalar Dilerim.
2024 90. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2024 11:39
Genç yaşta bir düello sonucunda hayatını kaybetmiş bir yazar ve şair olan Puşkin; Rus şiirinin dahi kurucusu olarak kabul edilmektedir. Daha uzun yaşasaydı eminim harika eserler bırakacaktı, öykü tadında hayatından kesitleri de ortaya koyan kitabını keyifle okuduğumu söyleyebilirim.
2018 18. kitabı
Çok sevdiğim şairler arasına bir diğerini daha eklemiş bulunmaktayım. Yumuşacık şiirler, güzel bir manzaraya bakarken anın yavaşça aktığını düşünün, bütün hafızanıza işleyerek, Puşkin de öyle anlatıyor işte
2020 287. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2020 15:48
Okumak için geç kaldığım bir şair. Kelimeler çok canlı. Şiirler, mekanın sınırlarını kaldıracak nitelikte. Her sayfada yüreğinizle birlikte aklınız da kalacak.
Puan vermedi·126 syf.·
2021 13. kitabı
Şiirden anlamayan biri olarak Puşkin'in de kendi deyimiyle "Ben insanüstü bir anıt diktim kendime..." lafına sonuna kadar katılıyorum. Cesur bir şair, cesur bir aşık öyle ki bir düelloda can vermiş. Kuran'a öykünmeler kısmına ise bayıldım diyebilirim. Daha önce Kur-an'ı Kerim meali okumuşsanız hangi düşüncede olursanız olun Puşkin'in arapça olan Kuran'ı dönemin rusça şiiri biçimine nasıl başarıyla soktuğununun farkına varır ve takdir edersiniz. Çarlık rejimine olan eleştirilerini, Kazakların arasında mutlulukla geçirdiği sürgün yıllarını, Stenka Razin olarak bilinen ve 1600lü yıllarda yaşamış, çarlık rejimine başkaldırması sonucu idam edilmiş Kazak liderine olan hayranlığını dile getirmesini, bir aristokrat olarak sayılırken alt tabaka diye nitelendirilen köleleri, köle ırklarının hakkını savunmasını sade bir şiir dili kullanarak anlatmasını da sevdim. Alabileceğim maksimum verimi aldım. Ki bu kitaba başlamadan önce amacım sadece dönem, şair ve Rusya'nın siyasi tarihi hakkında belki bir kaç fikir oluşturmaktı kafamda. Aynı zamanda Kazıklı Voyvoda olarak bilinen, vampir dizi, filmlerine konu olan Dracula efsanesinin esin kaynağı, osmanlıda Fatih Sultan Mehmet'le öğrenim görmüş daha sonra aslında kazığa oturtmak gibi işkence yöntemlerini kullanarak osmanlı askerleri dahil yirmi binden fazla insan öldürmüş cani lideri de tanımış oldum daha ne olsun efendim.
"Ve üzüyor beni tasayla, Tekdüze gürültüsü yaşamın."
2023 17. kitabı
Okunma: 05 Mart 2023 01:00
"Sessizce uzayıp gidiyordu günlerim Yaşamsız ve sevgisizdim." Kitap modern Rus edebiyatının kurucularından sayılan Aleksandr Puşkin'in seçme şiirlerini içeriyor. Yazar, 37 gibi genç bir yaşta bir düello sonucunda tartışmalı bir şekilde ölmüştür. Kitapta genellikle gençlik döneminde yazdığı şiirleri içeriyor. Hikayeci tarafı bir yana şiirlerini o kadar başarılı bulmadığımı söylemeliyim. İçerisinde özellikle dikkatimi çeken "Kur'ân'a Öykünmeler" diye yazdığı şiirler oldu. Bundan başka da kitaba ismini veren "Seviyordum Sizi" şiiri ve birkaç şiiri daha hoşuma gitse de genel olarak bana hitap etmedi. Şiir herkesin duygusal yapısına karakterine göre değişen öznel bir alan olduğundan kesin tavsiye etmiyorum diyemeyeceğim ama okumasanız da olur diyebileceğim kitaplardan. Kitaptan birkaç alıntı: Neden böbürlenir ki insanoğlu? Dünyaya çıplak geldiğinden mi, Ömrünün kısalığından mı, Güçsüz doğduğu, güçsüz öleceği için mi? * Vaktidir dostum, vaktidir! Yürek dinginlik istiyor, Uçuyor birbiri ardına günler ve geçen her saat alıp götürüyor Yaşamdan bir parça daha, ve biz seninle ikimiz Yaşamak umudundayız, oysa kuşku yok ki öleceğiz. Dünyada mutluluk yok, fakat dingin ve özgür olunabilir. İmrenilecek bir yazgı düşlüyorum nicedir- Nicedir, ben, yorgun köle, kaçıp gitmektir istediğim, Uzak sığınağına çalışmanın ve lekesiz bir esenliğin. * Övgüyü de iftirayı da umursama, Ve tartışma aptalla...
2025 174. kitabı
Seviyordum Sizi Aleksandr Puşkin Aleksandr Sergeyeviç Puşkin’in "Seviyordum Sizi" adlı eseri, benim okuduğum üçüncü Puşkin kitabı oldu. Bu eser, yazarın şiirlerinden oluşan, genel olarak lirik havada ilerleyen bir şiir kitabı. Özellikle şiir severler için dikkat çekici olan yönlerinden biri, kitabın hem Rusça hem Türkçe karşılıklı olarak yayımlanmış olması. Bu sayede, orijinal dil ile çeviri arasındaki bağı doğrudan görmek mümkün. Çeviriyi Ataol Behramoğlu yapmış ve genel anlamda hem dil hem de tercüme açısından başarılı bir iş çıkarmış diyebilirim. Kitap oldukça akıcı, bir solukta okunabilecek türden. Benim için bir günde bitmesi de bunun bir göstergesi. Yer yer çok güzel şiirlerle karşılaştım, duygusal derinliği olan dizeler vardı. Ancak bazı şiirler beklentimi tam karşılamadı; beğenmediğim bölümler de oldu. Bu yüzden kitaba 7/10 puan veriyorum. Ortalama üstü, okunabilir bir kitap olarak değerlendirilebilir. Özellikle dikkatimi çeken kısımlardan biri ise "Kur’an’a Öykünme" başlıklı şiir dizisiydi. Bazı bölümlerine mesafeli dursam da şu kıtayı gerçekten çok beğendim ve takdire şayan buldum: “O merhametlidir: ışıklı Kur'an'ı Açtı peygamberi Muhammed'e, Akalım bizler de aydınlığa doğru, Ve kalksın gözlerden perde.” Bir Ortodoks Hristiyan olan bir yazarın bu denli saygılı ve samimi ifadelerle Kur’an’dan söz etmesi beni etkiledi. Sonuç olarak, Seviyordum Sizi; duygusal, lirik ve zaman zaman etkileyici şiirler barındıran, dili sade ve akıcı bir eser. Puşkin’in kalemini tanımak isteyenler için iyi bir başlangıç ya da devam kitabı olabilir.

Aleksandr PuşkinYazar · 47 kitap
Aleksandr Puşkin (Rusça: Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин; 6 Haziran 1799 - 10 Şubat 1837), Rus şâir ve yazar. Rusya'nın "ulusal şâir"i ve modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir. Yaşamı Aleksandr Sergeyeviç Puşkin, 6 Haziran 1799'da Moskova'da doğdu. Babası Sergey Lvoviç Puşkin, soylu bir ailenin ilk çocuğudur. Annesi Nadejda Osipovna Hannibal'in büyük dedesi Etiyopyalı Abraham Petroviç Hannibal, Rus Çarı I. Petro'nun vaftiz oğlu ve çarlık ordusunda seçkin bir subaydı. Puşkin, soylu bir ailenin üyesiydi. Annesi ve babası eğitimli insanlardı. Puşkin, ilk bilgilerini Fransız mürebbiyelerden edindi. Henüz sekiz yaşındayken Fransızca ve Rusça öğrenmişti. 11 yaşına geldiğinde özgürlükçü ve hicivci yazarlarını beğendiği Fransız edebiyatından etkilenerek Fransızca şiirler ve güldürüler yazmaya başlamıştı. Döneminin tanınmış şair ve yazarları, Puşkin'in evine gelip gidenler arasındaydı. Ancak hiçbiri geleneksel Rus masalları anlatan, Rus türküleri söyleyen dadısı kadar Puşkin'i etkilememiştir. Yaşlı dadısı Arina'nın anlattıklarının, Puşkin'in çocuk rûhunda önemli izler bıraktığı düşünülmektedir. İleride Rus halk şiiriyle, masallarla, konuşma dilinin deyimleriyle ve anlatım özellikleriyle tanışıklığını dadısın ve anneannesi Mariya Hannibal'a borçludur. Şiire başlaması Puşkin, on iki yaşına geldiğinde, aristokrat aile çocuklarına yönetime hazırlamak için Rus Çarı I. Aleksandr'ın Tsarskoye Selo'da (Çarın yazlık köyü) açtırdığı okula yazdırıldı ve bu okuldaki altı öğrenim yılı boyunca, tıpkı okulun diğer öğrencileri gibi, Petersburg'a gitme izni verilmeden dış dünyadan kopuk bir şekilde eğitim gördü. Şairlik yeteneğiyle arkadaşları arasında sivrildi. İlk şiiri "Şair Dost'a" (1814) Nikolay Karamzin'in Avrupa Habercisi dergisinde yayımlandı. Puşkin'in lise yıllarında yazdığı şiirlerinde gerçekçilik eğilimi açıkça göze çarpmaktadır. O dönem şiirinde kullanılmayan kaba ve gündelik sözcükleri kullandığı şiirleriyle Gavrila Derjavin'in dikkatini çekmeyi başardı. Artık ünlü bir şair sayılmaya başlayan Puşkin, Çar Köyü Lisesi'ndeki eğitimini 1817'de tamamladıktan sonra Petersburg'a giderek Dışişleri Bakanlığında çalışmaya başladı. Bu arada birçoğu yasaklanan özgürlükçü şiirleri ve taşlamaları, bu sıralarda halk arasında yayılmıştır. Rus edebiyatında ilk kez, şiir halk tarafından hayranlıkla karşılanmıştı. Puşkin, bu sırada Rus Çarı I. Aleksandr tarafından Kafkasya'ya tayin edildi ve burada ünlü Kafkas Esiri ve Bahçesaray adlı destanlarını yazdı. Gerçeği olduğu gibi aktarmayı tercih eden Puşkin'in eserlerinde ne klasik şiirin kuralcılığı, ne de Romantizm'in etkileri belirgin bir şekilde öne çıkıyordu. Sürgün yılları Kafkasya'dan dönen Puşkin'in Rusya'daki askeri yönetime karşı oluşundan dolayı dört yıl süreyle başkente girmesi yasaklandı ve ailenin sahip olduğu Mihaylovskoye köyünde yaşamak zorunda bırakıldı. Hükûmet tarafından oğlunu gözetim altında tutmakla görevlendirilen babası da görevini yerine getirmişti. Yirmi dört yaşındaki Puşkin, bu sürgün döneminde, yedi yıl sonra tamamlayacağı Yevgeni Onegin adlı romanını yazmaya başladı. Çingeneler, Peygamber ve Boris Godunov adlı önemli eserlerini de yine bu sürgün yıllarında yazdı. Bu yıllarda ülkesinde süregelen özgürlük mücadalesi dışında Yunan İsyanı ve İspanya ile İtalya'daki mutlakıyet karşıtı hareketleri yakından takip etti. 1820-1824 yılları arasındaki sürgün döneminden sonra Rus Çarı I. Nikolay tarafından Moskova'ya çağrılan genç şairin kaleminden çıkan her şey, artık çarın sansüründen geçecektir. Polis baskınları ve aşk serüvenleri ise Puşkin'in yaşamının ayrılmaz parçaları olmuştu. Evliliği Puşkin, bir baloda yüksek rütbeli ve emekli bir memurun kızı olan Natalya Gonçarova ile karşılaştı ve bu genç kıza aşık oldu. Puşkin, Natalya'ya evlenme teklif etti; Natalya ise şairin evlenme teklifini belirsiz bir tarihte cevaplamak üzere cevapsız bıraktı. Puşkin, bu durum karşısında umutsuzluğa kapılmış ve Moskova'dan uzaklaşmak istemişti. Bu nedenle, 1829'da, bir gözlemci olarak Rus ordusuna katıldı ve Osmanlı topraklarına geldi. Sonradan yazdığı "Erzurum Yolculuğu" adlı eserinde seyâhat izlenimlerini anlatan Puşkin'in, daha başka birçok eserinde de Erzurum'dan aldığı esinlerin izlerini bulmak mümkündür. Moskova'ya dönen Puşkin, Natalya'ya evlenme teklifini yineledi. Uzun çekişmelerden sonra Natalya'nın ailesini de ikna etmeyi başardı ve sonunda nişanlandılar. Bu evliliği istemeyen Natalya ise bu duruma kayıtsız kaldı. Natalya'nın bu olumsuz tutumu, ilişkilerinin sonuna kadar da bu şekilde devam etti. Puşkin'in eşi Natalya Gonçarova Bitmek bilmeyen soruşturmalar ve yasaklamalar yüzünden rahatsız olsa da, Puşkin yazmaya devam etti. Yevgeni Onegin, Don Juan, Veba Sırasında Ziyafet gibi manzum trajedyalarını ve Dubrovski, Maça Kızı gibi önemli eserlerini bu dönemde kaleme aldı. Gogol ile olan arkadaşlığı da bu döneme rastlamaktadır. Öyle ki, Gogol'a ünlü Ölü Canlar romanını yazma fikrini Puşkin'in verdiği söylenmektedir. Ölümü Bu dönemde hayatına George Charles d'Anthès adında biri girdi. Puşkin, kendisine yazılan birkaç imzasız mektup aracılığıyla, d'Anthès adındaki bu Fransız'ın karısı Natalya Puşkin'e kur yaptığını öğrendi. 1837'de d'Anthès'i düelloya çağırdı. 27 Ocak 1837'de St.Petersburg yakınında Kara Dere'nin bir köşesinde düellonun yapılmasına karar verildi. Puşkin'in şâhidi arkadaşı Danzas'tı. Düelloda kullanacağı silahı almak için gümüşlerini sattığı iddia edilmektedir. Düelloda Puşkin tarafından omzundan yaralanan d'Anthès, Puşkin'i karnından yaralamayı başardı. Büyük bir soğukkanlılıkla iki gün boyunca can çekişen Puşkin, şubat ayında bir öğleden sonra hayata gözlerini yumdu. Şâirin ölüm haberi duyulunca evinin önünde toplanan halk, Yevgeni Onegin'in son baskısını tüketti. Şairin ölümü üzerine başlayan huzursuzluk, neredeyse hükümete karşı bir ayaklanma noktasına geldi. Olayların kontrolden çıkmasından çekinen polis, bir gece yarısı şairin tabutunu gizlice kiliseden aldı ve Mihaylovskaya köyüne götürerek toprağa verdi. Hakkında Gogol'un “Puşkin, olağanüstü bir olaydır.” ve Dostoyevski'nin de daha mistik bir tavırla “Puşkin, bize gelecekten haber veren bir ermiştir.” dediği Puşkin, modern Rus edebiyatının oluşmasına en büyük katkıda bulunan edebiyatçı olarak kabul edilir. Puşkin, klasik Batı edebiyatını ve Rus halk ruhunu sentezleyerek, Rus edebiyatında “gerçekçilik akımı”nı başlatan öncü bir isim olmuştur. Aleksandr Puşkin'in düello günü uğradığı son yer, Peterburg Nevski Prospekt'de Wolf's şekercisidir (şimdiki Cafe Litteraturnia). Bu cafede Puşkin'in balmumundan bir heykeli bulunmaktadır. Eserleri Ruslan i Lyudmila – Ruslan ve Ludmila (1820) (şiir) Kavkazskiy Plennik – Kafkas Esiri (1822) (şiir) Bakhchisarayskiy Fontan – Bahçesaray Selsebili (1824) (şiir) Tsygany, – Çingeneler (öyküsel şiir) (1827) Arap Petra Velikogo – Büyük Petro'nun Arabı (tarihsel roman, bitirilmemiş) (1828) Poltava (1829) Küçük Trajediler (1830) Boris Godunov (1825) (dram) Papaz ve uşağı Balda'nın hikâyesi (1830) (şiir) Povesti Pokoynogo Ivana Petrovicha Belkina – İvan Petroviç Belkin'in hikâyesi (5 kısa hikâyeden oluşur: Atış, Kar Fırtınası, Cenazeci, Menzil Müdürü ve Bey'in Kızı) (1831) (düzyazı) Çar Saltan Masalı (1831) (şiir) Dubrovsky (1832-1833, yayınlandı1841, roman) Prenses ve 7 Kahraman (1833, şiir) Pikovaya Dama – Maça Kızı (hikâye) (1833) daha sonra operaya uyarlanmıştır. Altın Horoz (1834, şiir) Balıkçı ve Altın Balığın Hikayesi (1835, şiir) Yevgeni Onegin (1825-1832) (şiirsel roman) Mednyy Vsadnik – Bronz Süvari (1833, şiir) Yemelyan Pugachev isyanının Tarihi (1834, düz yazı) Kapitanskaya Dochka - Yüzbaşının Kızı (1836, düz yazı) Kirdzhali – Kırcali (kısa hikâye) Gavriiliada Istoriya Sela Goryukhina – Goryukhino Köyü'nün Hikayesi (bitirilmemiştir) Stseny iz Rytsarskikh Vremen – Şövalye Hikayeleri Yegipetskiye Nochi – Mısır Geceleri (kısa şiirsel hikâye, bitirilmemiştir) K A.P. Kern – AP. Kern'ne (şiir) Bratya Razboyniki – Haydut Kardeşler (oyun) Graf Nulin – Kont Nulin Zimniy vecher – Kış akşamı Puşkin'in birçok eserini filolog Metehan Mollamehmetoğlu Türkçeye çevirmiştir.